Anasayfa Kimler Online Bugünün Mesajları Forumları Okundu Kabul Et
Go Back   Balık Avı Amatör ve Sportif Olta Balık Avcılarının Buluşma Noktası Balık Sevdam > DENİZLERİMİZDE YAŞAYAN CANLILAR, BALIK AVI VE AV TEKNİKLERİ > Deniz Canlıları ve Balık Çeşitlerine Genel Bakış
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünkü Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et

Deniz Canlıları ve Balık Çeşitlerine Genel Bakış Denizlerimizi binlerce tür canlıyla paylaşıyoruz. Balıklar, kabuklular, bitkiler, yosunlar, yumuşakçalar…İşte onlardan bazıları bu başlık altında bekliyor sizi!

Cevapla
 
Sayfayı Paylaş LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15-05-2010, 13:45 PM   #1
Administrator
 
Hamdi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Apr 2010
Bulunduğu yer: İstanbul Pendik / Kadıköy
Yaş: 40
Mesajlar: 13.410
Konular: 265
Teşekkürleri: 1.529
634 Mesajı, 1.192 Teşekkür Aldı
Standart İstavrit Balığı ve Avlanma Teknikleri ( Trachurus trachurus )

İSTAVRİT Trachurus trachurus
www.baliksevdam.com - İstavrit Balığı ve Avlanma Teknikleri ( Trachurus trachurus )

Denizlerimizde sankanat istavrit (Akdeniz) ve karagöz istavrit (Karadeniz-Marmara) olarak iki türü yaşar. Boylan karagözde 15-25 santimetre, en çok 30 santimetre, sarıkanatta ise 30-50 santimetre olur. Küçüklerine kraça denir. Gezici balıklardır. Hamsi, çaça, çamuka gibi küçük balıkların yavrulanyla beslenir. Mayıs-ağustos arası sürüler halinde ürer. Lezzetli eti, çeşitli yemekleri ve bol avlanmasıyla ekonomik değeri en yüksek balıklardandır.



Carangidae familyasından olan istavrit balığının denizlerimizde Trachurus meditterenaeus, Trachurus picturatus ve Trachurus trachurus bilimsel adlarıyla tanımlanan üç türü mevcuttur. İstavrit balığının küçüklerine “kraça” adı verilir. Denizlerimizde hamsiden sonra en fazla bulunan istavrit balığı yazın ılıman denizlerin sahil bölgelerinde yaşar. Kışın ise 100 metre derinliğe kadar olan kesimlere çekilir.

İstavrit balığının gövdesi yanlardan biraz basık ve füze şeklindedir. Kafası gövdesi ile orantılı büyüklükte olup ağzı ufaktır. Açılınca körük biçimini alır.
Dişleri kesici veya batıcı olmayıp kadife gibidir. İstavrit balığının pulları ufaktır ve derisine iyice intibak etmiştir. İki adet sırt yüzgecinin birincisi üçgen şeklindedir. İkinci sırt yüzgeci ve anüs yüzgeci çatal biçimindeki kuyruk yüzgecine doğru uzanır. Anüs yüzgecinin önünde iki adet ufak diken vardır. Karın yüzgeçleri öne doğru yatar, bunlar orta büyüklükteki göğüs yüzgeçlerinin altındadır. Yanal çizgisi çok belirgin ve birbiri üzerine sıra halinde yerleşmiş çok sert küçük levhalardan oluşmuştur. İstavrit balıklarının türlerine göre sırtları yeşilimsi, koyu gri ile karışık yeşilimsi ve mavi, yan tarafları gümüşi, karınları ise beyazdır. Ortalama boyları 14 cm.’dir. Karadeniz’de yaşayan ve son yıllarda kaybolan uzman istavritlerin boyları 60-65 cm.’i bulur.

Karagöz İstavrit (Trachurus meditteraneus)

İstavritin bu türü Marmara Denizi’nin balığıdır. Yaz başlarında bir kısım sürüler Karadeniz’in Boğaz girişine yakın sahalara çıkıp, eylül sonunda yine Marmara’ya dönüş yaparlar.

Balığın karakteristiklerinden biri de şudur: yanal çizgisinin üzerinde bulunan ikinci bir çizgi birinci sırt yüzgecinin sonuna kadar devam eder. Diğer bir türü olan Trachurus trachurus’ta ise bu çizgi kuyruğa doğru yanal çizginin üzerinden uzanır. Azami boyları 40 cm.’dir.

Sarıkanat İstavrit (Trachurus trachurus )

Yaz boyunca Karadeniz’de plankton ve balık yavrulanyla beslenen bu tür istavritler kasım başında İstanbul Boğazı’na doğru göçlerine başlarlar.
Büyük sürüler halinde akan bu balıklar, Tekirdağ ve Marmara’ nın güney sahillerine kadar yayılırlar. Ege ve Akdeniz’e inmezler. Marrnara’da yattıktan sonra nisan sonlarında Karadeniz’e gitmek için İstanbul Boğazı’na doğru harekete geçerler. Bu göç haziran ortalarına kadar devam eder. Bu tür istavrit, yumurtasını kısmen Marmara’da, kısmen de Karadeniz’de döker. Azami boyları 50 cm.’dir.

Trachurus picturatus

Ege Denizi’nde yaşayan istavrit balıklarının bu türleri Marmara’ya çıkmazlar. Azami boyları 25 cm. ‘dir. Kuyruk yüzgeçleri diğer türlere oranla daha ensizdir. Kafa, gövdeye oranla oldukça iri ve bombelidir. İstavrit balıklarının yaşam süreleri yaklaşık on beş yıldır. Yüzme keseleri vardır. Başlıca gıdalarını planktonlar, çaça, çamuka, hamsi ve diğer balıkların yavruları oluşturur. 0.8 mm. çapındaki yumurtalarda kırmızımsı bir yağ damlacığı bulunur. Bu sayede yumurta yüzeye yakın bir yerde batmadan kalır.
Yumurtadan çıkan yavruların boyu 2.5 mm. olup boylan 10 mm. olunca yüzgeçleri gelişmeye başlar. İkinci yıl sonunda türlerine göre ortalama boylarını bulurlar.

İstavrit Avı

İstavrit balığı, torik, lüfer, orkinos gibi saldırgan balıkların başlıca yemidir.
Büyük sürüler halinde yayıldıklarından dolayı gerek büyük balıklar, gerekse amatör ve profesyonel avcılar için verimli av verirler.

İstavrit akyem olarak kullanılan balıkların başında gelir. Yaprak, tam göz, yarım göz, şakşak, mama olarak veya canlı halde birçok ayda yem olarak kullanılır. Anüs yüzgeci bir jiletle kesilip çıkarılırsa “kuyruk altı” tabir ettiğimiz yem elde edilir. Bu küçük parça, bir kamışın ucuna bağlı oltadaki sinek iğnesine takılıp kıyıdan denize sallandırılır. Seri hareketlerle “kuyruk altı” dediğimiz minik yüzgeç parçası su üstünde kaydırılırken kıyıda dolaşan istavritler bunu küçük bir balık yavrusu sanıp oltaya atlarlar. Bu suretle taze ve canlı yem olarak pek çok istavrit kıyıdan tutulur. Kıyıdan yapılan bir av şekli de yine aynı kuyruk altı “at-çek” diye adlandırdığımız takımın iğnesine takılıp çinekop, izmarit ve istavrit avında kullanılır.
Büyük balıklar tarafından kovalandığında rıhtım kenarlarını sıyırırcasına süren ve sürüler halinde kaçan istavrit balıkları ağzı geniş kepçelerle de yakalanırlar.

İstavrit Çaparisi

İstavrit genellikle amatör balıkçılar tarafından çapariyle avlanır.
Balık avcılığına gönül verenlerin ilk tuttuğu balıklardandır. Avı kolay, zahmetsiz ve hareketlidir. İyi kullanıldığında tüm kösteklerdeki iğneler balıkla dolabilir. Av mahalline gelindiğinde çapari dikkatlice ve yavaşça denize koyverilir. 5 kulaçtan sonra çapari dibi buluncaya kadar, oltayı tutan kol aşağıdan yukanya doğru yumuşakça kaldırılıp, indirilerek balık sürüsünün kaç kulaçta olduğu aranır. Balıklar tüylü kösteklerdeki iğnelere atlayıp takılmaya başlayınca o seviyede olta yine bir-iki kez yumuşakça indirilip kaldırılır. Bu suretle hem çaparinin dolması sağlanır, hem de balığın bulunduğu derinlik tespit edilmiş olur. Hep aynı yere indirebilmek için oltayı yukarı almadan o anda elde tutulan bölümüne kolay çözülebilecek bir ilmik atılıp işaretlenir ve olta yavaşça yukarı çekilir. İstavritin ağzı kolaylıkla yırtıldığı için oltayı hızlı çekmemek lazımdır. Balıklar içeri alınıp iğnelerden temizlenir. Yeni çapari kullanan kişiye sandaldaki arkadaşlarının yardım etmesi ve balıkları iğneden kurtarması iyi olur.
Çaparinin dişle tutulup balıkların iğneden çıkarılması hatalı bir harekettir. Olta her an dişler arasında kaybedilir ve iğneler dudağa veya yüze kolaylıkla batar. İstavrit çaparisi genellikle on beş-yirmi beş kösteklidir. Ancak yeni başlayanlar için, kullanılması kolay olduğundan on köstekli takım tavsiye edilir.

İstavrit çaparisinde olta 50-100 metre 0.40 numara, beden 0.35, köstekler ise 0.30 veya 0.25 olur. İğneler ise kalaylı ve 6 no.’dur. lğnelere beyaz renkte hindi, kaz veya martının kuyruk, kanat tüyleri kırmızı ibrişimle bağlanır. Köstek boyları 13 cm., aralıkları ise yine 13 cm.’dir. Bu takımda suların derinliği ve akıntıya göre 150-240 gr. ağırlığında iskandil kullanılır.
Av sırasında düğümlenen veya sarılan köstekler düzeltilmeli ve olta suya, bundan sonra koyverilmelidir.

İstavritin eti oldukça lezzetlidir.
__________________
Hamdi Tekbıyık
08/08/1974 Facebook
Balık Avı Videolarım
Facebook Balık Sevdam
İstanbul
0 RH(-)



Baliksevdam.com


Hamdi isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 13-01-2011, 12:33 PM   #2
Yeni Üye
 
Üyelik tarihi: Jan 2011
Yaş: 61
Mesajlar: 11
Konular: 0
Teşekkürleri: 0
1 Mesajı, 1 Teşekkür Aldı
Standart

vermiş oldunuz bilgilerinizde dolayı teşk ederim site görevlisi arkadaşlar hoş vakit bol av güzel deniz avlarına kalın ok byyee
__________________
emindönmezstenize yeni üye oldum süper emeği geçen herkese teşk ederim

cerbit isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 13-01-2011, 13:12 PM   #3
ozi
Kıdemli Üye
 
ozi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jun 2010
Yaş: 42
Mesajlar: 567
Konular: 8
Teşekkürleri: 0
1 Mesajı, 1 Teşekkür Aldı
Standart

Bu mevsimdeki İstavritin ızgarası mükemmel olur(İri olursa daha güzeldir). Tuz karabiber ve hafif sıvı yağla marine edin küllenmiş korda pişirin. Parmaklara dikkat edin. Afiyet olsun.
__________________
Ozan DAĞLI
1971
Zeytinburnu/İSTANBUL


ozi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2011, 17:58 PM   #4
Yeni Üye
 
Üyelik tarihi: Jan 2011
Bulunduğu yer: bursa
Yaş: 36
Mesajlar: 24
Konular: 1
Teşekkürleri: 0
0 Mesajı, 0 Teşekkür Aldı
Standart

yaararlı bilgiler için teşşekkürler.
giyim16 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 19-02-2011, 03:01 AM   #5
Yeni Üye
 
Üyelik tarihi: Jun 2010
Mesajlar: 5
Konular: 1
Teşekkürleri: 0
0 Mesajı, 0 Teşekkür Aldı
Standart

Çok teşekkürler yeni başlayacak olacağım için işime çok yarayacak bilgiler bunlar...
__________________
Ali Rıza / Üsküdar / 1978

alirizak isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 27-05-2011, 16:40 PM   #6
Aktif Üye
 
ryetik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Dec 2010
Bulunduğu yer: İstanbul - Samsun
Yaş: 37
Mesajlar: 803
Konular: 18
Teşekkürleri: 0
1 Mesajı, 1 Teşekkür Aldı
Standart

Ellerinize sağlık güzel bir çalışma..
__________________


Forumda Mesaj Yazma ve Türkçeyi Doğru Kullanma Kılavuzu

Ramazan YETİK
B Rh(+)
1977

ryetik isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 27-05-2011, 16:48 PM   #7
Kıdemli Üye
 
evren tamer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: May 2010
Yaş: 33
Mesajlar: 802
Konular: 40
Teşekkürleri: 11
18 Mesajı, 77 Teşekkür Aldı
Standart

Tadı başka balık ile karıştırılması çok zordur
evren tamer isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 29-05-2011, 01:14 AM   #8
Yeni Üye
 
Üyelik tarihi: May 2010
Bulunduğu yer: İstanbul
Yaş: 43
Mesajlar: 15
Konular: 0
Teşekkürleri: 0
0 Mesajı, 0 Teşekkür Aldı
Standart

anlatım için çok teşekkürler
divrigi1970 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 29-05-2011, 23:57 PM   #9
Üye
 
Live - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: May 2011
Bulunduğu yer: Rusya--Tver
Mesajlar: 31
Konular: 9
Teşekkürleri: 0
1 Mesajı, 1 Teşekkür Aldı
Standart

teşekkürler açıklamalı anlatımın için.
__________________
Caner CANAN---- Ankara-Antalya-Rusya-Almanya Balık tutmak benim yaşam tarzım.

Live isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 30-05-2011, 12:32 PM   #10
Aktif Üye
 
bahadir37 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: May 2011
Yaş: 24
Mesajlar: 407
Konular: 33
Teşekkürleri: 0
8 Mesajı, 8 Teşekkür Aldı
Standart

çapari konusunda bende birkaç bilgi eklemek isterim

yaz çaparisi kıyıdan
0.15 köstek 0.25 beden iğne 10-11-12 tüy kırçıllı ördek tüyü muhtelif sim

tekneden ise 0.20 köstek 0.30 beden 2-3-4 numara iğne tüy veya organze kullanabilrsinz yakında yaptığım çaparilerin resimlerini de paylaşacağım buradan
__________________
Bahadır Aydın
İZMİR/CİDE 1990

bahadir37 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
avı, balık, boğaz, çapari, istavrit


Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kıyıdan Mırmır Avı ve Avlanma Teknikleri kansu Kıyıdan Balık Avcılığı ve Uygulamalı Teknikleri 93 25-08-2014 11:51 AM
Akya Balığı ve Avlanma Yöntem ve Teknikleri Ali Emre Deniz Canlıları ve Balık Çeşitlerine Genel Bakış 11 16-05-2013 11:17 AM
İstavrit Balığı ve Av Teknikleri Arif Deniz Canlıları ve Balık Çeşitlerine Genel Bakış 16 02-12-2012 00:48 AM
Karagöz Balığı (Balta Burun, Sivri burun ) Avlanma Teknikleri Hamdi Deniz Canlıları ve Balık Çeşitlerine Genel Bakış 12 17-01-2012 03:40 AM
İzmarit avı ve avlanma teknikleri Kuleli Kıyıdan Balık Avcılığı ve Uygulamalı Teknikleri 12 05-07-2011 13:54 PM


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:56 AM.


Balık Balık Avı Organizasyonlar Olta Misina lüfer Makina Levrek Sazan Turna Kamış Tekne Çapari Balık Avı Videoları Fotoğraflı Balık Avı Hikayeleri
Powered by vBulletin® Version 3.7.1 .
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
By Hamdi Tekbıyık
Reklam Malzemeleri