Birol Ustadan ev yapımı Tramisu (tiramisu) tarifi (Fotolu)

Konu, 'Tatlı ve Tatlı Tarifleri' kısmında BİROL tarafından paylaşıldı.

  1. BİROL

    BİROL Daimi Üye

    Yaş:
    45
    Kayıt:
    30 Nisan 2010
    Mesajlar:
    4.131
    Beğeniler:
    16
    Şehir:
    İSTANBUL
    Sponsorlu Bağlantılar
    Birol Ustadan muhteşem tramisu tarifi (fotolu)

    Ev yapımı tramisuya kim hayır diyebilir ki. O muhteşem lezzetten üç-beş dilim yemek ister insan.
    Ama bunu dışarıda bir cafede yaparsanız , çok On TL.lik hesap ile karşı karşıya kalırsınız.
    Çözüm bunu evde kendi kendimize yapmak.Ama nasıl,ben beceremem böyle şeyleri diyorsanız,www.baliksevdam.com ‘dan dev hizmet.
    Sizlere uzun yıllardır yaptığım ve yapımını eşimede öğrettiğim (artık o yapıyor) tramisu tarifini fotoğraflı olarak sunuyorum.
    Belki ilk kez yaptığınızda istediğiniz gibi olmayacak ama önemli değil sonrakiler gayet güzel olacak.Gözünüzde büyütmeyin,yapımı gayet kolay.
    İşte başlıyoruz;

    Gerekli Malzemeler :
    -Pastaban : Koyu ve açık renk olarak 2 modeli var, koyu olanı alın.
    -Labne: 1 adet
    -Nescafe:2 çorba kaşığı
    -Süt: 2 su bardağı
    - yumurta sarısı : 2 tane
    -vanilin:1 tane
    -şeker: 1 çay bardağı ve 2 çorba kaşığı
    -Un : 2 çorba kaşığı
    -Kakao : pastaların üstüne serpmek için olanlardan (nesquick olandan değil) .

    [​IMG]

    Gerekli Ekipman:
    - Tramisuyu koymak için Pasta Fanusu
    - Süzgeç
    - Çırpma teli
    - Tencere,kaşık ,bardak vs.

    Tramisu 3 aşamada yapılır.
    1-) Kekini (pastaban) ıslatma aşaması
    2-) Kremasını hazırlama
    3-) Hazırlanan Kremayı yayma ve kakaolama.



    YAPILIŞI:

    AŞAMA 1 : Kekin ıslatılma aşaması:

    Büyükçe bir bardağa (1,5 su bardağı boyutunda) 2 çorba kaşığı nescafe ve 2 çorba kaşığı şeker konur.
    [​IMG]

    [​IMG]


    Üstüne kaynar su ilave edilir ve karıştırılır.Böylece bol şekerli ve bol nescafeli bir kahve elde etmiş oluruz.Bu karışım ile 2 parçadan oluşan kekimizin her bir parçasının üst yüzeylerini tamamen ıslatıyoruz.
    Bu resimdeki kekin alt parçasının üst yüzeyi kaşık yardımı ile ıslatılıyor
    [​IMG]


    Bu resimde ise üst parçanın üst yüzeyi ıslatılıyor
    [​IMG]


    Tamamen yüzey ıslatılmalı kuru yer kalmamalı
    [​IMG]


    Böylece 1.Aşamayı bitirmiş oluyoruz.Buradaki ıslatma amacı kekin yumuşaması ve ağızda dağılması.Ayrıca kremayı kuru satıha sürersek,
    kremanın içindeki sıvıyı emer ve kaskatı bir krema ile karşı karşıya kalmak işten bile değil.
    İşte bu 2 sebepten kekimizin üst satıhlarını (krema dökeceğimiz satıhlar) ıslatıyoruz.şimdi 2 safhaya geçiyoruz.


    AŞAMA 2: Kremanın hazırlanması.
    Bir tencereye 2 su bardağı süt, 2 çorba kaşığı un,2 yumurta sarısı, 1 çay bardağı şeker ve 1 paket vanilin eklenir ve
    orta ateşte hatta kısık ateşe yakın bir ateşte devamlı karıştırarak kaynayıp katılaşması sağlanır.
    [​IMG]


    Sürekli karıştırarak yavaş yavaş katılaşıp fokurdamaya başlayınca ateşten alın.
    10 dakikalığına soğumaya bırakın.Zira bu hazırlanan bu kremanın içine labnemizi katacağız.
    Krem peynir formatındaki labne kaynar kremaya katılıp bozulmaması için 10 dakika kadar
    Soğumaya bırakıyoruz.Süre mevsime göre değişir, kışın balkona birkaç dakikalığına bırakmak yeter .
    Bizde bu bekleme anında boş durmuyoruz ve o ana kadar kullanılan ekipmanı hemen yıkayıp
    Temiz bir mutfak ile eşimizin karşısına çıkıyoruz ki yıldızlı 10 puan alalım.Bir kadının mutfağını dağıtmak , ölümlerden ölüm beğenmekle eşdeğerdir.
    Neyse ılık kıvama gelen kremaya labnemizin tüm paketini katıp ,çırpıyoruz.Tamamen karışması gereklidir.
    [​IMG]
    Gerkirse el blendırı kullanın karıştırmak için.Artık kremamız hazır ve hemen son aşamaya geçebiliriz.



    AŞAMA 3 : Hazırlanan kremayı yayma ve kakaolama

    İşte asıl maharetin ve emeğin gösterileceği aşama.Hazırladığımız kremanın %40-45ini
    Alt tabanın üst yüzeyine ,yani ıslattığımız yere döküp yayıyoruz.İsteğe göre yaydığımız kremanın üstüne çukulata damlaları tabir edilen minik çukulata parçalarından da serpiştirebiliriz.
    [​IMG]


    tüm satıhı kaplamak gerek
    [​IMG]


    Bu işlem bitince diğer kek parçası yani üst kapak olan kremalandırdığımızın üstüne kapatılır.
    [​IMG]


    Tencerede kalan %55-60 kadar kremamız üst yüzeye dökülerek düzgünce yayılır.
    [​IMG]


    Kenarlardanda taşırıp kenar yüzeylerinde krema ile kapatılması sağlanır.
    Bu aşamada kekin görünen hertarafı krema ile kaplanmış olmalı.
    [​IMG]


    Artık son bir iş kaldı,onuda yapınca tramisu yapımı bitiyor.Bu son işlemde üst yüzeyi bir
    Süzgeç yardımı ile kakao ile kaplayacağız.
    Süzgeçimizi tramisunun üstüne getiririz ve süzgeçin içine biraz kakao dökeriz . Hafif hareketlerle sallayarak süzgeçten kremanın üstüne dökülmesini sağlarız.
    [​IMG]


    Tüm üst yüzeyi kakao ile bu şekilde kaplamamız lazım ama ince bir satıh olarak.Serpilecek kakaonun kremanın gözükmeyecek kadar kalınlıkta olması yeterli, fazlası baskın tad oluşturur.
    [​IMG]


    Artık tramisumuz hazırdır.
    [​IMG]


    Fanus kapağını kapatıp ,doğru buzdolabına.
    [​IMG]

    En az 5-6 saat buzdolabında dinlenmesi ve kremanın oturması gerekmektedir.Ben genelde akşamları yapıp dolaba atıyorum ve ertesi sabaha yemeye başlıyorum.
    İsteğe bağlı olarak kanyak (konyak) katılabilinir.1.aşamadaki keki ıslatmak için hazırladığımız nescafenin içine kanyakta katabilirsiniz.Ama ben hiç denemedim,zira tramisuyu çocuklarımla yiyorum.

    Evet arkadaşlar ,maliyeti seçeceğiniz malzemelerin markalarına göre 5 ile 10 TL arasında olacak muhteşem bir ev yapımı tramisuyu elimden geldiğince anlaşılır bir biçimde anlatmaya çalıştım.İlk kez denediğinizde eciş bücüş olsa bile yılmayın.Birkaç kez yaptıktan sonra ne kadar kolay hazırlanabileceğini sizde göreceksiniz.
    Tramisunun çok düzgün formda olmadığını görürseniz hayal kırıklığına uğramayın,zira ben bile hala dümdüz bir üst yüzey oluşturamıyorum.Cafelerde gördüğümüz o jilet gibi görünümlülere takılmayın,önemli olan lezzetidir.

    Not: Fotoğraflar 3 yaşındaki oğlum ve 7 yaşındaki kızım tarafından çekilmiş olup,Cep tel ile ancak bu kadar oluyor

    Hepinize afiyet olsun.
    [​IMG]
     
  2. Selahattin

    Selahattin Moderatör Yönetici

    Yaş:
    29
    Kayıt:
    2 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    5.574
    Beğeniler:
    731
    Şehir:
    Şişli, İstanbul
    Sponsorlu Bağlantılar
    Abi ellerinize sağlık birgün tatmak kısmet olur İnşallah:)
     
  3. Volkan

    Volkan Daimi Üye

    Yaş:
    34
    Kayıt:
    30 Nisan 2010
    Mesajlar:
    1.565
    Beğeniler:
    15
    Şehir:
    Ankara, Bandırma
    Nihayet süper tarif geldi. Yalnız abi hanıma senin yaptığını söyleyince " o zaman sen yap da ben yiyeyim" demez mi :eek:
     
  4. BİROL

    BİROL Daimi Üye

    Yaş:
    45
    Kayıt:
    30 Nisan 2010
    Mesajlar:
    4.131
    Beğeniler:
    16
    Şehir:
    İSTANBUL
    Birgün tatmak için değil, yapman için tarif verdim :D

    Eee Volkan'ım sende yap tramisuyu kap balığa gitme iznini :D
    linktekini unutma http://baliksevdam.com/vb/showthread.php?t=342
     
  5. Volkan

    Volkan Daimi Üye

    Yaş:
    34
    Kayıt:
    30 Nisan 2010
    Mesajlar:
    1.565
    Beğeniler:
    15
    Şehir:
    Ankara, Bandırma
    Zor günler için cepte ;)
     
  6. İrfan

    İrfan Moderatör Yönetici

    Yaş:
    37
    Kayıt:
    30 Nisan 2010
    Mesajlar:
    3.906
    Beğeniler:
    232
    Şehir:
    Bursa /Mudanya/Osmangazi
    Abi işte bu süpersin beklenen tarif geldi sonunda isimde çok yakışmış.:DBİROL USTA.:Dbu güzel tarif için teşekkürler elerine sağlık en kısa zamanda bende yapıyorum.:)
     
  7. Surffishing

    Surffishing Daimi Üye

    Yaş:
    42
    Kayıt:
    30 Nisan 2010
    Mesajlar:
    4.675
    Beğeniler:
    6
    Şehir:
    Balıkesir
    Birol valla nefis görünüyor..Ellerine sağlık..:)
    Ben yaparım ama bu tatlıyı ustasından yemek lazım.;)
     
  8. Hamdi

    Hamdi Admin Site Admin

    Yaş:
    40
    Kayıt:
    29 Nisan 2010
    Mesajlar:
    14.144
    Beğeniler:
    1.828
    Şehir:
    Kadıköy, İstanbul
    Birol abi organizasyonlarımız da kapış kapış yenen tatlının tarifide süper olmuş. Eline sağlık. İlk organizasyonda bolca yaparsın artık :D
     
  9. BİROL

    BİROL Daimi Üye

    Yaş:
    45
    Kayıt:
    30 Nisan 2010
    Mesajlar:
    4.131
    Beğeniler:
    16
    Şehir:
    İSTANBUL
    Valla siz resimlere takılırken ,ben birazdan o resimdekinin tadına bakayım :D
     
  10. Hamdi

    Hamdi Admin Site Admin

    Yaş:
    40
    Kayıt:
    29 Nisan 2010
    Mesajlar:
    14.144
    Beğeniler:
    1.828
    Şehir:
    Kadıköy, İstanbul
    Sırf bu tarif için Tatlılar başlığı açtım :D
     
  11. Sponsorlu Bağlantılar

Sayfayı Paylaş