Kıyıdan Lüfer avı ve teknikleri

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı ve Uygulamalı Teknikleri' kısmında CAHİT ACUN tarafından paylaşıldı.

  1. CAHİT ACUN

    CAHİT ACUN Daimi Üye

    Yaş:
    60
    Kayıt:
    30 Nisan 2010
    Mesajlar:
    2.018
    Beğeniler:
    214
    Şehir:
    İSTANBUL
    Sponsorlu Bağlantılar
    [​IMG]



    KIYIDAN LÜFER AVI VE TEKNİKLERİ

    Önce denizlerimizin sultanı Lüfer balığını kısaca tanıtalım.Latince adı Pomatomus Saltatrix'dir.İstanbul amatör balıkçılığı içinde çok önemli bir yer tutar.Adına gümüş zokalar dökülen, deniz ananın ayrıcalıklı evladıdır.Lüfer, ülkemizde başta Marmara olmak üzere tüm denizlerimizde bilinçsizce avlanılmasına rağmen, varlığını sürdürmektedir.Göç eden bir balıktır.Mayıs ayında boğazlarda kalan Lüfer'ler üremek ve yazı geçirmek için kanalı takip ederek Karadeniz'e çıkarlar.Bu yolculuk Haziran ayı'nın ilk haftasına kadar devam eder.Karadeniz'de yumurtalarını döktükten sonra burada beslenirler ve yazı geçirirler.Havalar soğumaya başladığında da tekrar kanalı takip ederek geldikleri yere geri dönerler.Lüfer balığı,küçükten büyüğe doğru,Defne yaprağı,Çinekop,Sarıkanat,Lüfer,Kofana ve Sırtıkara olarak adlandırılır.

    12 cm kadar Defne yaprağı
    13-17 cm arası Çinekop
    18-21 cm arası Sarıkanat
    21-30 cm arası Lüfer
    31-50 cm arası Kofana
    50 cm den yukarısı Sırtıkara...


    [​IMG]


    Avlama usullerini tek tek inceleyelim dilerseniz..

    Kıyıdan Asansör Sistemi ile Lüfer Avı....

    Bu teknik Üsküdar'ın usta balıkçıları tarafından akıntılı Boğaz suları için geliştirilmiş bir teknik'tir.Bu sisteme “kıyıdan uzun olta tekniği”de diyebilirsiniz.Yapacağınız iş aslında çok da zor değildir.1-1.5 kulaç bedenin bir ucuna klips,diğer ucuna da biri gezer,diğeri avcı iğne olmak üzere, iki iğneyi bağlayınız.Bu iğnelere canlı yeminizi, çok nazik bir şekilde,gezer iğneyi iki gagayı kapatacak şekilde,avcı iğneyi de sidikliğine veya sırtına hafifçe geçirerek,sıkmadan takınız.Bu işlemi tek bir avcı iğne ile de yapabilirsiniz.Beden hazırlandıktan sonra,kamıştan gelen ana beden misinasının klipsine, gerekli ağırlıktaki kurşununuzu takıp,ileri fırlatınız.Dibi bulduktan hemen sonra bedenin klipsini, ana beden misinasına geçiriniz.Bu işlemden sonra ana beden misinasını kamışla ara ara sallayarak, klipsli ve canlı yemin bulunduğu bedenin, ana beden misinası üzerinde kaymasını ve belirli derinliğe inmesini sağlayınız.Bu takıma asansör sistemi denmesinin nedeni budur.Bu işlem tamamlandıktan sonra,artık Lüfer'in oltanıza vurmasını bekleyiniz.

    Bu takımda canlı yem kullanmanız Lüfer avlama şansınızı büyük ölçüde artırır.Canlı yem olarak öncelikle Zargana,bulamaz iseniz İstavrit kullanınız.


    [​IMG]



    Kıyıdan Zokalı-hırsızlı takımla Lüfer avı...


    Zoka,Özel kalıplarda,sap tarafı yerleştirilen iğnenin üzerine kurşun dökülmesiyle elde edilir.Bunlar Sarımsak,Sülük,Fındık,Leblebi,vs..isimlerle anılırlar.Küçük zokaların tümü genel olarak“Pirçol” olarak adlandırılır.Eski amatör balıkçılarımız ise Sarımsak zokanın küçüğüne pirçol demektedirler.Zoka,gece avcılığında çok daha verimlidir.
    Zoka ile avlanma şekli, Lüfer avcılığında en çok seçilen ve sevilen bir yöntemdir.Bu çeşit avlanmalarda kullanılan yemler,İstavrit,İzmarit,Hamsi,İspari gibi balıkların, yaprak,tekgöz ve şakşak olarak kesilmiş şekilleridir.Dilerseniz bunları kısaca açıklamaya çalışayım.Yaprak yem dediğimiz,balığın kuyruk kısmından başlanarak,göğsüne kadar kesilip fleto çıkarılmasıdır. Tekgöz yem,balığın kuyruk kısmından,başının yarısı dahil olmak üzere kesilerek çıkarılan fleto'dur.Şakşak yem ise,balığın kuyruk kısmından baş tarafına kadar,her iki tarafından kesilerek ortadaki kılçığının çıkarılmasıyla elde edilen ikili fleto'dur.Şakşak yemlerde en çok kullanılan balık Kıraça'dır.Bu yemlerin kesilmesi kadar,zoka ve hırsıza takılmasıda Lüfer'i cezbetmesi açısından o kadar önemlidir.Size kısaca hırsız'dan da bahsedeyim.Hırsız,zoka iğnesinin sapına bağlanan avcı bir iğnedir.Bu çeşit avlanma şeklinin vazgeçilmezidir.

    Olta takımının hazırlanması ise şu şekildedir.


    Avlanacak balığın büyüklüğüne göre,kamıştan gelen ana beden misinasındaki fırdöndünün ucuna,bir kulaç uzunluğunda yemi çok düzgün bir şekilde takılmış zokalı-hırsızlı beden bağlanır.Takım kamış yardımı ile ileri atılır ve süzülerek yavaş yavaş dibe doğru inerken, yine kamış hafif hafif çekilerek yem hareketlendirilir Yem cezbedici bir hal alır.O bölgede Lüfer varsa yeme atlaması kaçınılmazdır.Balık yeme atladığında hafifçe çalınılarak Ya da misina gergin bir şekilde çekilerek, iğnelerin balığın ağzına geçmesi sağlanır.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]



    Mantarlı dip oltası ile Lüfer avı..

    İstanbul boğazı kıyılarında çokca kullanılan bir takımdır.Oltanın hazırlanması şu şekildedir.
    Bir kulaca yakın bir bedene, iki iğne peşpeşe bağlanır.İğnelerin arkasınada mantar konur.Bu beden,kamıştan gelen ana beden misinasının ucundaki klipse bağlanır.Aynı klipse kurşunda ilave edilir.Bedenin florocarbon seçilmesinde fayda vardır.Buradaki mantarın görevi,yemin dibe oturmasını engellemektir.Yani yem suya battığında mantar batamayacağından, yemi dipten yukarıya doğru kaldıracaktır.Bu tip avlanma şeklinde yine yaprak yem,tekgöz yem ve şakşak yem kullanılır.


    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 9 Şubat 2012
    mmuratsuna ve Alparslan01 bunu beğendi.
  2. BİROL

    BİROL Daimi Üye

    Yaş:
    45
    Kayıt:
    30 Nisan 2010
    Mesajlar:
    4.107
    Beğeniler:
    14
    Şehir:
    İSTANBUL
    Sponsorlu Bağlantılar
    Bu mevsimde oldumu şimdi Cahit abi,canıum çekti vallahi.
    Olsada gidip tutsak diyeceğim ama dışarıda kar yağıyor.
    Ansiklopedik bilgi arşivine yine çok güzel bir konu ekledin , eline koluna sağlık.
     
  3. avcihan

    avcihan Aktif Üye

    Yaş:
    25
    Kayıt:
    23 Aralık 2011
    Mesajlar:
    414
    Beğeniler:
    14
    Şehir:
    Çanakkale
    ellerine sağlık Cahit abi çok güzel açıklamışsın
     
  4. Hamdi

    Hamdi Admin Site Admin

    Yaş:
    40
    Kayıt:
    29 Nisan 2010
    Mesajlar:
    13.850
    Beğeniler:
    1.538
    Şehir:
    Kadıköy, İstanbul
    Güzel bir bilgi kaynağı olmuş Cahit abi, eline sağlık.
     
  5. CAHİT ACUN

    CAHİT ACUN Daimi Üye

    Yaş:
    60
    Kayıt:
    30 Nisan 2010
    Mesajlar:
    2.018
    Beğeniler:
    214
    Şehir:
    İSTANBUL
    Ben bile gaza geldim Birol.Ne yapacağız bilmiyorum.Sevgiler..
     
  6. CAHİT ACUN

    CAHİT ACUN Daimi Üye

    Yaş:
    60
    Kayıt:
    30 Nisan 2010
    Mesajlar:
    2.018
    Beğeniler:
    214
    Şehir:
    İSTANBUL

    Teşekkürler kardeşim.Yararlı olur inşallah.Sevgiler..
     
  7. CAHİT ACUN

    CAHİT ACUN Daimi Üye

    Yaş:
    60
    Kayıt:
    30 Nisan 2010
    Mesajlar:
    2.018
    Beğeniler:
    214
    Şehir:
    İSTANBUL

    Teşekkürler canım kardeşim.Sağol.Amatör kardeşlerimize yararlı olursa sevinirim.Sağlıcakla kal.Sevgiler..
     
  8. oktay16

    oktay16 Moderatör Yönetici

    Yaş:
    35
    Kayıt:
    31 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    4.121
    Beğeniler:
    325
    Şehir:
    BURSA
    Çok faydali bir konu cahit abi, İlgin için teşekkürler..:)
     
  9. hunter

    hunter Organizayon Sorumlusu Organizasyon Sorumlusu

    Yaş:
    44
    Kayıt:
    30 Nisan 2010
    Mesajlar:
    3.657
    Beğeniler:
    179
    Şehir:
    İstanbul-Pendik
    Canım ağabeyim birbirinden güzel bilgileri biz amatörlerle paylaşmaya devam ediyorsun.
    Çok güzel olmuş Cahit abim,ellerine sağlık. :)
     
  10. özcan bolat

    özcan bolat Aktif Üye

    Yaş:
    38
    Kayıt:
    2 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    891
    Beğeniler:
    3
    Şehir:
    istanbul/ümr
    of of :) burnuma deniz kokmaya başladı
     
  11. Sponsorlu Bağlantılar

Sayfayı Paylaş