Zoka ile Kalamar avlarım, nasıl yakalanır, nasıl pişirilir.

Konu, 'Deniz Canlıları ve Balık Çeşitlerine Genel Bakış' kısmında Orhan Küçükbiçmen tarafından paylaşıldı.

  1. Orhan Küçükbiçmen

    Orhan Küçükbiçmen Daimi Üye

    Kayıt:
    16 Ekim 2010
    Mesajlar:
    1.509
    Beğeniler:
    9
    Sponsorlu Bağlantılar
    Kalamar avı hakkında,
    Kalamar avının çok zevkli bir av olduğunu söyleyebilirim, kalamarı avlamasını ve yemesini çok severim, Kuzey ege'de Sivrice'de yapmış olduğum balık avları içersinde olan , kalamar avlarımdan ve kalamar takımlarından bahsetmek istiyorum...

    [​IMG]

    [​IMG]


    [​IMG]


    Sırtı ile kalamar avında kullandığım takım çok basit, bir kalamar zokası, 035 asso ön misina 10 metre kadar, küçük bir fırdöndü ve normal ana misina, elle veya kamış ile gayet güzel avlanabilirsiniz, toplam denize salacağınız misina 20 metre civarında olabilir, kalamar sessizliği çok sever, av esnasında çok sessiz olmanız gereklidir, önemli uyarı, bu arada fosforu azalan zokanızı kuvvetli bir lambaya tutarak parlak hale gelmesini sakın unutmayın,...
    [​IMG]

    Daha ziyade zoka ile avlanan kalamarlar, akşam üzerleri güneşle birlikte, açıklarda , yemlenmek için kıyıya gelirler, bizlerde tekne ile sırtı çekerek kalamarları avlamaya çalışırız,Sivrice limanımızın ön tarafındaki döküntü taşlara kadar gelen kalamarlar ay aydınlığında parlayan foşforlu zokalara saldırlar ve zokaya yapışırlar, bu esnada çok yumuşak davranıp, aniden çekmemek, hereket etmemek gerekir, zira kalamar yemine iki uzun vantuzlu bacakları ile saldırır ve yakalar,bu arada zokayada yakalanır, tabi sert çekişlerde bu bacaklar kopabilir, işte kalamarın vantuzlu iki uzun bacağı....
    [​IMG]
    yavaş yavaş çekip tekneye yavaşça alınır, eğer kalamar çok büyükse kepçe kullanılır, kalamar tekneye yanaştığı zaman korkudan mürekkep veya suyunu fişkırtır, buna çok dikkat etmek lazım, tekneye alırken kolunuzu mümkün olduğu kadar uztarak yan bir şekilde almanız, sizi simsiyah olmaktan kurtarır, hemen bir kovanın içersine bıraktığınız kalamarın zokadan çıkarması çok kolaydır,
    bilemezseniz çok zorluk çekersiniz, kalamarın yakalamış olduğu zokayı iğneleri yukarı şekilde gelecekmiş gibi ters tutmanız,
    resimde görünen zokayı ters çevirdiğiniz taktirde kalamar zokadan kurtulacaktır.
    [​IMG]


    kalamarı hemen zokadan kurtaracaktır, kovanın içersinde bütün siyah mürekkebini bırakacaktır...
    Kalamarlarımız hazır, işte buradalar.....
    [​IMG]

    balıkçı barınağımızda arkadaşlarımızda sofrayı kurmuşlar,
    şimdi kalamar soteyi hazırlayabiliririz...


    Bir tavaya, biraz zeytinyağı orta ateşte ısınan yağın içersine , önceden kıyılmış temizlenmiş sarımsakları,bolca doğranmış soğanları, yeşil ve kırmızı taze büberleri gene kıyılmiş taze soğanları biraz kavurduktan sonra, küçük parçalar halinde hazırlanmış kalamarları ilave edip , tuzunu , karabüberin, kekik arzuya göre köri gibi çeşitli baharatlarıda ileve edip,kavurmaya 15 dakika devam ediyorsunuz, iki bardak sıcak suyuda ekleyip, çok ağır bir ateşte pişmeye bırakıyorsunuz, 45 dakika sonra, sıcak servis yapıyorsunuz, sizein ellerinizi bağlayacaklar, benim de ayaklarımı, anlaştık.....


    Kalamar avı açık denizlerdede yapılır, fakat bizim bulunduğumuz Kuzey egede
    iki çeşit kalamara rastlarız, biri bildiğimiz beyaz akıllı kalamar, tabir ettiğim, 3 veya 4 kiloya kadar gelebilen bildiğimiz kalamarlar, diğer kalamarlar ise bir karış boyunda, deli kalamar olarak tabir edilen lezzeti ve ekonomik bir fazla değeri olmayan kanal kalamarlarıdır, daha ziyade kılıç balığı gibi büyük balıkları yemleri olan bu kalamarları avlamak çok basittir, tekneden sarkıtacağınız zokalara hemen gelen bu kalamarlardan bir gecede çok miktarlarda avlayan balıkçılar vardır, işte bunlara deli kalamar derler....


    Kalamarlar gündüzleri,genel olarak kıyıdan 200, 300 metre açıklara kadar olan eriştelerin, deniz otlaının içersinde saklanarak yaşarlar, baradan gelen küçük yemlerle beslenirler, karides, teke gibi yemlerin peşinde koştururlar, akım zamanlarında ise çok miktarlarda gurup halinde dolaşırlar , önüne ne gelirse saldıran bu kafadan bacaklılarıda yakalamak bize düşer, çapari takımı gibi hazırladığımız kalamar takımının en ucuna bir ağırlık takılır,
    [​IMG]

    [​IMG]

    ben buraya 150 gr bir porselen kalamar zokası takıyorum, 65 cm arayla, hafif ve küçük olan kalamar zokalarını bağladığımız 30 cm civarındaki kösteklerimizi 65 cm araylal bedenin üzerine dizeriz. üç veya dört adet , kullanacağın kadar, köstek ve bedenleri 040 misinadan, normal mercan takımı gibi bağlıyorum, en üst tarafa bir fırdöndü, ile takımı bu şekilde hazırlıyorum,...



    Çok bereketli avlarımızdaki havadan bahsetmek istiyorum, denizi çalkantılı ve rüzgarın biraz esmesi kalamar avı için çok ideal,bana göre havanın kapalı olmasıda bir avantaj diyebilirim, kalamar avını gerçekleştirdiğimiz meramızın, denizin dibinin erişteli olduğunu çok iyi biliyoruz, arada sırada otları takıldığı kalamar takımını temizlerken otluk olan alanda belli olmuş oluyor...
    Takımımızı hazırladık motorumuzu stop ettirdik, kendi halınde giden teknemizden takımımızı dibe kadar indirdik, şimdi yapacağımız hareket dibe değen takımımızı bir iki metre aşağı yukarı, ağır hareketlerle oynatmak, eğer kalamar varsa mutlaka bu şekilde oynayan teke,, kardes görüntüşündeki sahte yemlere, zokalara atlayacaklardır, önemli olan ilk kalamarı yakalmak sonra arkasının gelme ihtimali fazlalaşacaktır, Kalamarlae her ne dense her gün istikrarlı av vermezler, bunun çeşitli nedenleri söylenebilir, bana göre ilk yarım saat te kendini belli ederler, havanın ve deniz akıntılarının en büyük faktör oldığunu söyleyebiliriz....
    [​IMG]


    Böyle güzel bir avın sonuda ne yapalım, bana göre masamız hazır, bu arada küçük olan kalamarları arzuya göre temizlemeden, ben öyle seviyorum, yanan ızgaranın üzerine atıyoruz, biraz kızardıktan sonra hemen tabağımız, normal olarak temizlenmiş orta şeffaf olan kemiği çıkartılmış kalamarıda ızgaraya atabilirsiniz, Ahhhh ulen ahhhhh, gelde yeme.......

    Kalamar avından kalan kalmarları derin dondurucuya atarız, orada kalan kalamarlardan istediğimiz kadar çıkarıp,Kalamar dolması veya kalamar tavada yapabiriz...
    Şener albayım teknede balık pişirirken.
    [​IMG]



    Sivrice 'de Liman konuk evi, balık rastorantının sahibi Sener albayımızdan kalamar dolması tarifini alıyoruz, Sivrice usulü Kalamar dolması ve Kömürde peynirli kalamar ızgara....Şener albayım anlatıyor.

    KALAMAR DOLMASI

    Sevgili arkadaşlarım 2 gün evvel kalamarın peynirli ızgara dolmasını yapmıştım bugünde tencere de kalamar Dolması tarifini vereyim.

    MALZEME: (4Kişilik) 12 adet ufak boy kalamar,2 ad büyükboy soğan,tuz karabiber yenibahar birer tatlı kaşığı dolusu kuş üzümü ve iç fıstık,bir çay bardağı zeytinyağı,dereotu,karbonat,iki yemek kaşığı şeker 1 ad limon.yarım su bardağı pilavlık pirinç

    YAPILIŞI: Kalamarların içleri temizlenip derisi soyulur kolları kalamar tavası için ayrılarak soğutucuda başka gün için saklanır.Ayıklanan kalamarlar çukurca bir kaba konulur üzerine bir tatlı kaşığı karbonat bir yemek kaşığı şeker ve tuz ekilir üzerine limonun suyu sıkılarak elle yoğrularak karışım enaz 1 saat bekletilir.
    Diğer yandan soğanlar yemeklik doğrannır tencereye konur üzerine zeytinyağı dökülerek kısık ateşte kavrulur pembeleşmeğe yüz tutunca,pirinç sudan geçirilerek ilave edilir ve karıştırılır,içersine tuz,şeker karabiber,yenibahar ,fıstık ve üzüm katılır bir çay bardağı su ilave edilerek dibi tutmaması için karıştırılır ve iç pilav hazır edilierek altı kapatılır üzerine ince kıyım dereotu konur.
    Hazırlanan bu iç lalamarlara doldurulur ve biber dolması yapar gibi tencereye dizilir bir miktar yağ ve su ilave edilerek dolma pişirir gibi pişirilir kalamarlara çatal kolayca saplanınca ateş kapatılır ve tencereeden tabağa alınan kalamar dolması sıcak veya ılık olarak servis yapılır.Afiyet olsun.

    Sevgili Arkadaşlarım bugün sizlere istek üzerine Kalamar dolmasının peynirlisini yapacağım.:)
    MALZEME: (4Kişilik) 8 adet orta boy kalamar,200gr B.Peynir,200gr Taze Kaşar peynir,5-6 ad.Taze yeşil biber,1 demet maydonoz,1 demet dereotu,1 çay kaşığı karbonat,1 ad limon.1 tatlı kaşığı toz şeker,1 tatlı kaşığı tuz ve karbonat 8 adet kürdan,mangal ve mangal kömürü,tel ızgara.:)

    YAPILIŞI:Kalamarlerın kolları ayrıldıktan sonra içi ve derisi temizlenip yıkanır ve durulandıktan sonra çukurca bir kaba konularak üzerine tuz,limonsuyu,şeker,karbonat ilave edilerek yoğrulur ve dinlenmeye bırakılır.
    Ayrı bir kap içersine Beyaz peynir,çok ince kıyılmış yeşil biber,maydonoz,dereotu konur kırmızı biber ile taze kaşar rendelenerek ilave edilir ve hamur yoğrulur.Malzeme içimiz şimdi hazırlanmıştır.
    Marine edilmiş tüp kalamarların içersi bu malzeme ile doldurularak uç kısmı kürdan ile kapatılır.Mangal yakıldıktan sonra tel ızgaraya dizilen kalamarlar kömür ateşinin harı geçirildikten sonra ağır ateşte pişirilerek sofraya servis yapılır.

    NOT:Kalamarların bacakları kalamar kızartması için başka bir güne saklanılmak üzere buzdolabı poşetine konularak dondurucuda saklanır.Afiyet olsun

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Böyle bir yazıyı hazırladım, buradaki yazdıklarım, banim uygulamalarımdan ve birikmiş deneyimlerinden olup, kendi düşüncelerimdir, her yğidin bir yoğurt yiyişi vardır ya.... beni de böyle kabul ettğiniz için hepinze güzel kalamar avları dilerim haydi rastgele, afiyet olsun, aman fazla kalamar yemeyin.....
    Hoşçakalın sizlere de rastgele...:):):)
     
    kyuksel ve oltadaçipura bunu beğendi.
  2. löngöz

    löngöz Daimi Üye

    Yaş:
    58
    Kayıt:
    5 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.800
    Beğeniler:
    13
    Şehir:
    İZMİR,AKYAKA
    Sponsorlu Bağlantılar
    bu güzel bilgiler için teşekkürler Orhan abi....
    en iyi avı hangi ayda verir,en verimli avlanma mevsimi nedir?
     
  3. Hamdi

    Hamdi Admin Site Admin

    Yaş:
    40
    Kayıt:
    29 Nisan 2010
    Mesajlar:
    14.152
    Beğeniler:
    1.881
    Şehir:
    Kadıköy, İstanbul
    Orhan abi harika bir konu daha :)

    Emeklerine sağlık.
     
  4. GündüzGezen

    GündüzGezen Üye

    Kayıt:
    12 Aralık 2010
    Mesajlar:
    78
    Beğeniler:
    1
    Şehir:
    İzmir
    Orhan baba harikasın, hem nasıl avlanılacağını hemde nasıl pişireleceğinin tarifini vererek sadece ustalığının yakalamak olmadığını tekrar bizlere gösterdin.
    Bu arada koordinatlarını verirsen kalamarlar bitmeden 2 şişe kapıp geleyim hemen Orhan baba :)
    Sağlıcakla kalınız. Rastgelsin.
     
  5. agartan

    agartan Moderatör Yönetici

    Yaş:
    49
    Kayıt:
    30 Nisan 2010
    Mesajlar:
    15.046
    Beğeniler:
    2.365
    Şehir:
    İstanbul
    Ooof of of off..
    Nasıl görüntüler onlar öyle Orhan Abi.
    Kalamaaar kalamar diye inlerken bir de bu görüntüleri görmek hiç iyi olmadı valla. :)

    Geri kalan bilgiler için de teşekkürler, ellerine sağlık
     
  6. Orhan Küçükbiçmen

    Orhan Küçükbiçmen Daimi Üye

    Kayıt:
    16 Ekim 2010
    Mesajlar:
    1.509
    Beğeniler:
    9

    Daha ziyade ay aydınlığında akşam üzerleri ve geceleri av verir belirli şu aylar diyemeyeceğim, sevgiler, hoşçakal.:):):)
    Ekim kasım aralık aylarında ve nisan mayıs haziran aylarında tutmuşluğumuz var. sevgiler, hoşçakal.:):):)
     
  7. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Daimi Üye

    Yaş:
    66
    Kayıt:
    2 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.082
    Beğeniler:
    110
    Şehir:
    ASSOS Antik liman,Çanakkale
    Sevgili Orhan
    Harika tarifler yapmışsın.
    Ama bizlere zararlı biliyorsun.
    Tombulluk:Dbaşımıza bela,helede bu yaşta.
    Sevgiyle kal
     
  8. Fatih Koç

    Fatih Koç Üyelik İptal

    Yaş:
    38
    Kayıt:
    25 Ekim 2010
    Mesajlar:
    1.234
    Beğeniler:
    8
    Ey büyük insan ...
    N de güzel tadından yenmez bir konu paylaşmıssın abi yine..
    Çok teşekkürler Orhan abicim, bu güzel şeylerin o mangaldaki görüntüleri ble iştahımı kabarttı inan..
    Özel bir çaba sarfetmeden birçok kalamar ve sübye yakaladım sahte yemlerle levrek, lüfer turna sahteleriyle yani..
    Ama özellikle Kalamaravı yapmak isteyenlere arşivlik bi kaynak hazırlayıp sunmuşsun abim sağolasın..
    Selamlar Fethiyeden..
     
  9. lost_zombie

    lost_zombie Daimi Üye

    Yaş:
    47
    Kayıt:
    3 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.471
    Beğeniler:
    78
    Şehir:
    İSTANBUL
    Orhan abi kahvaltıda yiyesim geldi kalamarı, İstanbulda okadar şanslı değiliz bu konuda, her zaman bulamıyoruz dondurulmuşlar haricinde.

    Dolma tarifini ilk fırsatta yapıcam, Vallahi şalaklarım aktı :):D:D
    Aman fazla yemeyin derken ne acıdan söylüyorsun abi merak ettim.
     
  10. özcan bolat

    özcan bolat Aktif Üye

    Yaş:
    38
    Kayıt:
    2 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    919
    Beğeniler:
    13
    Şehir:
    istanbul/ümr
    vay canım çekti şimdi agabey istanbulda hava soğuk ve yağmur var dil kalamar zaten yok istavrite bile çıkamıyoruz saygılar sevgiler:)
     
  11. Sponsorlu Bağlantılar

Sayfayı Paylaş