Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Karidesi yem olarak kullanma hakında..

Aybata74

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
743
Tepkime puanı
24
Puanları
18
Yaş
49
Konum
İstanbul
Adı
Gökhan Polat
Arkadaşlar karideslerin iğneden çabuk kurtulmaması için bir takım işlemlerden geçiriyorduk (Suyunu almak için şeker veya tuz'a yatırma v.s.) aklımdan çıkmış :confused: nasıl yapıyorduk bu işlemi? Suyu alınmış karidesleri nasıl muhafaza etmem lazım? Bilgilerinizi bekliyorum,
Şimdiden teşekkürler...
 

poyraz

Daimi Üye
Katılım
18 Ara 2011
Mesajlar
547
Tepkime puanı
42
Puanları
28
Konum
İstanbul
Gökhan abi aradığınız bilgi buydu heralde.bora seferoğlu
Yeni Üye

Üyelik tarihi: Nov 2012
Mesajlar: 14
Konular: 6

YEMİ VERİMLİ HALE GETİRMEK
arkadaşlar herkezin sorunu yemin küçük balıklar tarafından tırtıklanıp asıl balığa kalmamasıdır.ben iskenderun körfezinde avlanıyorum daha çok tavuk göğüsü karides kullanıyorum. ve bunun çözümünü ürettim önceliklle:
1-gazte kağıdını seriyoruz
2-kağıdın üzerini iyice tuzluyoruz
3-yemleri üzerine koyuyoruz
4-ve yemlerin üzerlerini de tuzluyoruz(arada bir yemleri çevirip diğer yanlarını tuzlayabilirsiniz)
5-güneşe koyuyoruz(güneş olmasa da olur ama yine de olursa iyi olur )
BU ŞEKİLDE YEMLER SUYUNU GAZETEYE BIRAKIP TUZ İLE SUYUNU ÇEKİP SERTLEŞİYORLAR AMA DAHA BİTMEDİ
6-20-25dk sonra gazeteyi değiştirip tuzluyoruz
7-yemlerin heryerini tekrar azar azar tuzluyoruz(çok tuz olmasın siz ayarlayın)
YEMLER SUYUNU BIRAKTI VE HAZIR AMA UNUTMAYIN EYER SERT İSE 2 DEFA TUZLAMAYA GEREK YOK BUNU UNUTMAYIN BU AYARI SİZ VERİN NE ÇOK SULU OLSUN NE DE ÇOK TUZLU OLSUN AMA EYER 2 SEFERDE BİLE HALA ISLAKSA İSTEYE GÖRE TUZLIYABİLİRSİNİZ
 

Evren Tamer

Daimi Üye
Gold Üye
Katılım
1 May 2010
Mesajlar
1,221
Tepkime puanı
701
Puanları
113
Yaş
43
Adı
Evren Tamer
Balık halinden alınan karides ilk önce çok nazik parmaklarla hassasiyettle kabuğu çıkartılır.tek tek çıkartılan karıdes iç kısmı peçelere uzuncana yan yana dizilir selpak tarzı yumuşak olduğu için suyunu çok daha kısa zamanda çeker bu işlem 3-4 kez uygulanır.

Taki artık karides içi suyu tam bitti dersiniz ama işlem aslında daha yeni başlar.

2 ci uygulamada tuzlama işine geçilir.yine 5-6 saat bir tuzlama yapılır. yine bu işlem en az 3-4 kez sürer ve Karides iyicene suyunu bırakmış olur taki sonlara doğru artık karidesin altındaki seplak veya peçete kuru olduğuna kadar.

Sonra karidesler ne kadardır bilmem ama kullanıcağınız yem olarak küçük paketler halinde hazırlanır ve küçük bir kaba 50,60 gibi sayılarak kabın içine koyulur.
Eski ve kullnılmayan küçük plastik dondurma veya yoğur kayman veya sana yağ kapları bu işler için uygundur.çünkü karides bu tür kapların içinde hava almadan ve En Önemlisi Ezilmeden durur.

Gideceğiniz ve kullanıcağınız Karidesleri ayrı ayrı kaplara koyarsanız.çok daha faydalı olur her zaman dolabınızda ve difrinizde kullanacağınız yeminiz temin etmeniz mümkün olucaktır.yem stresi biraz olsun zayıflar.

Karideslerin bana göre taze alınması hemen kafalarının kopartılması özenle soyulup tuzlanması biraz zaman alsada,yemleri kullanırken bunun kıymetini o zaman anlaşılır.Orta bot karidesler her zaman tercihimdir.

Herkese selamlar saygılar.
 

bacteria

Aktif Üye
Katılım
6 Eki 2012
Mesajlar
165
Tepkime puanı
139
Puanları
43
Yaş
47
Konum
muğla/fethiye
Adı
mahmut
Kan Grubu
O Rh Pozitif
bir kaç kez tuzlama işini yaptım..

geçenlerde akşam akşam balığa niyetlendim.. yemciler de kapalı.. mamun teke bulma imkanım yok.. balık haline gittim 2 kg karidesi temizlettim çıktım balığa.. o gece artan karidesi dondurma kabına koydum ve evde doğru buzluğa..

3-5 avdır bu işlemden geçmemiş karidesi kullanıyorum..hiç öyle iğneden çabuk kurtulma olayı yaşamıyorum.. belki hava serin ve akşam çıktığımdan, henüz sıcak olmadığından dağılma vs gibi sıkıntı olmadı.. ilerleyen günlerde havalar ısındığında bu tarz sıkıntılar olduğunda tuzlama işlemini yapmak gerekecek sanırım ;)

tuzlama işlemi ile suyu alınıyor.. şekerleme ile ise yeme parlaklık kazandırabiliyormuşsunuz.. (bir ara benzer bir konuda dostların söyledikleri..)

bazısı güneşin altında bekletip kokmasını sağlıyormuş (çok hoş bir koku olmasa da :) )... yemin albenisi daha bir artıyormuş :)

son 2 aydır karides kullanıyorum.. mamunlar 2 denize sallamaya dağılıyor.. tekeler de gözüme küçük geliyor .. karides oltada sağlam duruyor nispeten.. öyle didikleyemiyor balıklar.. en önemlisi buzlukta duran karides her an göreve hazır sizi bekliyor.. mamun teke alıyorum kokar bozulur diye av sonrası arta kalanlar çöpe gidiyor.. bu açılardan karides hoşuma gitti.. tek sorun var :) o da karagöz sargozdan başka balık tutamıyorum... çeşitlilik olmuyor malesef :(... geçen hamsi bırakma ile bir lahos dışında karagöz sargoz tuttum paso son 2 aydır...
 

löngöz

Daimi Üye
Katılım
5 May 2010
Mesajlar
1,820
Tepkime puanı
136
Puanları
63
Yaş
68
Konum
İZMİR,AKYAKA
Adı
BÜLENT GÜNER
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Gökhana anlatmıştım ama bir kes daha tekrar edeyim bende ,bildiğim sistemi,,

karidesler kabuklarından temizlendikden sonra havlu peçetenin üzerine yayılır, üst kısmıda havlu peçeteyle iyice kurulanır ,bu işlem bir kaç kez yapılır, kuruduğuna kanaat getirdkden sonra toz şekerle iyice boca edilir , ve bu şekilde yarım gün bırakılır, daha sonra tekrar kurulama işlemleri yapılır ,, ve bu sefer tuzla boça edilir yine yarım gün dinlenmeye bırakılr, tekrar peçeteyle suyu alınır ve derin bir kaba ,kabın altına havlu peçete üstüne karidesler en üste yine havlu peçete konur,kabın kapağı kapalı olarak, dolabınızda muhafaza edebilirsiniz,, peçeteleri zaman zaman değiştirmekde fayda vardır,şeker karidesin iğnede tutulmasına yani düşmemesine yardımcı olur yani elastiki bir sertlik verir..
rastgelsin...:):)
 

havatemiz

Aktif Üye
Katılım
21 Ağu 2013
Mesajlar
358
Tepkime puanı
249
Puanları
43
Yaş
74
Konum
Çankaya/Ankara
Adı
İhsan Oktem
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Şekerle iyice suyunu aldım. Karidesler lastik gibi oldu. Bölgelere göre farklılık olacak tabi ama ben çok verimli olduğunu söyleyemem. Bacteria gibi hiç bir işlemden geçmemiş , temizlenmemiş karidesleri küçük kaplara bölüp donduruyorum. Denizde kalacağım süre kadar göz kararı bir ya da iki kutu alıp balığa çıkıyorum. Gidene kadar zaten erimiş oluyorlar. Buzluğu hafif kokutsa da bu şekil kullanımdan çok memnunum.
 

nebulam

Daimi Üye
Katılım
11 Mar 2015
Mesajlar
828
Tepkime puanı
1,314
Puanları
93
Adı
Mehmet
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Gerek karides, madya, sülünez ben sadece güneşte kurutuyorum. Tuzlama, şekerleme vs. yapmadan. Tuzlamayı bir kaç defa denedim ama nedense sanki daha verimsiz gibime geldi, yada rastlantısal bana denk hep öyle denk geldi. Hiç bir işlem yapmadan güneşte kuruttuğum yemler ise oldukça verimli. Daha hafta sonunda 1 levrek ve çipura aldım.

Yemleri güneşte nerdeyse kabuk olasıya kadar kurutuyorum, ara sıra çevirerek, ki eşit kurusun her tarafı. Ondan sonra Deep Freeze. Yem Deep Freezeden çıkardıktan sonra o kabuk gibi kurumuşluğu gidiyor hafiften tekrar şişmiş oluyor, ama güzel lastik kıvamında.

Bu sayede ava giderken yem streside yaşamıyorsunuz. Yem yoksada büyük problem değil, ayrıca yeme abanıp dönüşte yemleri çöpe atmak zorunda kalmıyorsunuz. Dönemine ve yemine göre tek paket taze yem yetiyor, yetmeyincede kurutulmuş yeme geçiyorsunuz. Nasıl olsa arkanız sağlam, yanınızda kurutulmuş yem var. Aynı bu hafta sonu olduğu gibi.

Mamunun kıvamını yakalayamadım daha :islik: Mamunun kıvamını yakalayan varsa çok sevap alır :)