Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kıyıdan Zargana Avı ve Teknikleri

Esedullah

Yeni Üye
Katılım
4 Kas 2012
Mesajlar
3
Tepkime puanı
1
Puanları
1
Yaş
41
Değerli üstatlar ben zargana avına çok meraklıyım ama pek bilgimde yok sormak istediğim bu mevsimde zargan avı yapabilirmiyim ve nerelerde avlanabilirim en iyi avlak neresidir. Teşekkürler
 

forkill96

Daimi Üye
Katılım
9 Şub 2012
Mesajlar
793
Tepkime puanı
188
Puanları
43
Yaş
27
Konum
istanbul
Adı
Burak özdayı
Değerli üstatlar ben zargana avına çok meraklıyım ama pek bilgimde yok sormak istediğim bu mevsimde zargan avı yapabilirmiyim ve nerelerde avlanabilirim en iyi avlak neresidir. Teşekkürler
zeytin burnu sahılde tutuluyor fakat küçük oluyorlar yemlık tutuyoruz sadece
 

zayta

Üye
Katılım
22 Ağu 2012
Mesajlar
94
Tepkime puanı
110
Puanları
33
Yaş
52
Konum
istanbul
Adı
selman
Kan Grubu
O Rh Pozitif
zargana için sahte olabilir mi?şamadıradan sonra su üstü sahteler var aklıma geldi,veya spin kamışla at çek olabilir mi?
 

naimtaskent

Yeni Üye
Katılım
30 Nis 2013
Mesajlar
6
Tepkime puanı
1
Puanları
1
konuyu inceledim çok güzel bilgiler var lakin biz acemiler için resimli olarak anlatim olsa çok iyi olur..
igneler, yem nasıl takılır, top ile iğne arasında ki mesafeye de bi açıklık getirir misiniz oltam 3 metre.. elinize sağlık güzel yazmissiniz
 

yekase

Yeni Üye
Katılım
15 May 2013
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Verilen billgiler gerçekten çok değerli.
Arnavutköy sahilde bir gece çırpma denilen takımla hayli zargana tutumuştuk.
Saat 22:30'dan sonraydı ancak herkes kovsını çoktan doldurmuştu. Üçlü kancalardan 10 taneyi ard arda bağlayarak satılan takımdan kullandık. Akıntının çok kuvvetli olduğu bir noktaydı, ancak mevsimi hatırlayamıyorum.
 

OnuR67

Daimi Üye
Katılım
2 Eyl 2013
Mesajlar
1,731
Tepkime puanı
1,222
Puanları
113
Yaş
35
Konum
İstanbul / Gültepe (ZonguldaK)
Adı
Onur
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Herkese merhaba.Avlamaktan en çok zevk aldığım bir başka balık türüde zarganadır.Zargana avı çok basit gibi görünse de aslında okadarda basit değildir(şansınız iyi gittiyse o ayrı)Balık avında işimizi şansa bırakma gibi bi lüksümüz yoktur.Eğer hangi balığı yakalayacağımıza karar vermiş isek, o balığa uygun takımı ve yemi kullanmamız gerekir.

Zargana avında; zargana takımı kullanılır.Zargana takımını;zargana topu, misina ve iğne şeklinde basit olarak anlatabilriz.

Ancak önemli olan bu üç materyali kullanarak, zargana avına uygun olacak bütünü sağlamaktır.Takım hazırlanırken dikkat edilmesi gereken basit ama çok önemli ipuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Zargana balığı meraklı bir balıktır.Oltayı attığımız anda yakınlarda zargana var ise,hemen topun düştüğü yere doğru koşar gelir.Ancak zargananın görmesi gereken top değil yemdir.Bu nedenle top ve yem arasında belli bir mesafe olması gerekir.Bu mesafe ne kadar uzun olursa zargananın ürkmeden yeme yaklaşması da okadar çabuk olur.Şimdi soracaksınız 1 metremi olsun? 2 metremi olsun?Kullandığınız kamışın ortalama boyunun 3 metre olduğunu farz edersek topun ucuna 2.5 metre misina bağlamamız bizim için uygundur.Kullanılan kamışın boyundan 50 cm kısa misina bağlanmalıdır(KAMIŞ EN AZ 2.70 OLMASLI DAHA KISA KAMIŞTA TAKIM KISA KALIR BALIK TOPTAN ÜRKER)


Misinamızın uzunluğunu ayarladıktan sonra iğne seçimine geldi sıra.Kimisi iki iğne kullanır kimisi tek.Bende zargana avında tek iğne kullanıyorum.Zargana yemi yuttuğu için hırsızlı iğnede çıkarmak epey uğraştırıyor.Burada konu tek iğne veya iki iğne değil konu iğnenin büyüklüğüdür.Zargana avlarken en önemli konu yemin canlıymış gibi görünmesidir.İğnemiz nekadar küçük olursa yem de okadar düzgün hareket eder.Ben zargana avında 8-9 hatta bazen 10 no iğne kullanıyorum.İğnenin rengi önemli değildir.Ben siyah tercih ediyorum.Ama beyaz iğneylede aynı verimi aldım.

İğnemizi de bağladıktan sonra takımımız hazır.Şimdi sıra yem seçiminde.Zargana avında çok çeşitli yemler kullanılır.Bunlar;midye,teke,ipek,canlı gümüş yavrusu,balıkların kuyruk altları,kurt....bu liste daha uzayabilir.Önemli olan hangi yemi nasıl kullandığımızdır.Örneğin deniz kenarına geldik oltamız hazır ama yemimiz yok.Yapacağımız iş çok basit.Hemen önünüzdeki kayanın altına doğru elinizi uzatın ve iri bi midye alın.Midyeyi kırmadan bi bıçağın ucu yardımıyla açın ve bizim dudak diye tabir ettiğimiz kapakların yapışma yerlerinde şerit halinde bulunan koyu renkli uzuvları, bıçağın ucuyla uzun bir şekilde kesin(bu ksımlar kurt gibi görünür)

Yemimizi bulduk sıra geldi iğneye takmaya.Yemi olabildiğinde koparmamaya özen göstererek uzun bir şekilde iğneye ucundan 2 kere geçirip bırakıyoruz.Unutulmamalıdır ki yem suda dönerek değil salınarak gelmelidir.(doğal görünmelidir)yemimizi takıp oltamızı atıyoruz.Oltayı attığımızda top suya düşmeden hemen önce misinayı tutuyoruz ve yemin topun arkasına düşmesini sağlıyoruz.Top suya düştükten sonra kısa bi süre bekledikten sonra yavaş ve sabit bir hızla oltamızı sürekli sarıyoruz.Zargana hareketli yeme saldırır bu yüzden çekmeye ara verdiğimizde peşinden gelse dahi geri döndüğüne birçok kez şahit olmuşumdur.(canlı balık takılmamışsa)balık yeme bir kez hamle yaptığı zaman anlık bir bekleme yapıyoruz ve balığın yemi yutmasına izin veriyoruz.Zaten bu bir anlık olayda balık yemi yutuyor ve size de balığı zevkle yavaş yavaş gezdirerek kıyıya almak kalıyor.İlk balığımızı yakaladık.Artık yem derdimiz kalmadı.Zargananın en iyi yemi kendi kuyruk altıdır.Zargana avına giderken yanınızda mutlaka kesme tahtası ve ince ve keskin bir bıçağınız olsun.Zargananın kuyruk altı, anüsle kuyruk arasındaki yerden faleto çıkarılır.

Çıkarılan fleto kürdan inceliğinde,uzunlamasına,balığın kalınlığına kadar eşit parçalara bölünür.Bölünen parçalardan birer tane kullanılır.Böldüğümüz parçayı yine iğneye 2 kere geçirip oltamızı atarız ve aynı şekilde yavaş ve sabit hızda oltamızı sarmaya devam ederiz.Eğer canlı gümüş yavrusu veya canlı teke kullanıyor isek.Oltamızı atıp 15-20 saniyede bir hafif çekip yemin batmasını engelliyoruz ve bekliyoruz.Canlı teke veya gümüş yavrusu iğneye kuyruklarından takılırlar ve iğneye 1 kez geçirilirler.

Eğer yanımızda ölmüş karides varsa,bununda içini iğneye büyük bi parça olarak takıp, at-çek yöntemiyle de zargana avlayabiliriz.

Özetle canlı olmayan her ne yem kullanırsak kullanalım mutlaka atıp bekletmeden sabit ve yavaş bir hızda oltamızı çekiyoruz.Canlı yem kullanıyor isekte yemin battığını düşündüğümüzde hafif sarıp yemin su yüzeyine çıkmasını sağlıyoruz ve beklemeye devam ediyoruz.

Zargana avı konusunda aklıma gelenler şimdilik bukadar.Sizlerde eklemek istediğiniz teknik veya önerileriniz olursa burada paylaşarak,bilgilerimize katkıda bulunursanız mutluluk duyarız.Saygılar. Rastgele....
Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim
 

cem57

Yeni Üye
Katılım
3 Eyl 2013
Mesajlar
2
Tepkime puanı
1
Puanları
1
Yaş
59
Konum
istanbul+Balıkesir
Adı
Cem Çırpıcıoğlu
Verdiğiniz değerli bilgilere teşekkür ederim. Midye olmayan bir bölgede yem olarak ne kullanılabilir. İstanbul'da midye kullanarak avlanıyoruz, fakat Balıkesir'de bulunduğumuz bölgede midye yok 15Km ilerden midye çıkardık merkezi bir yer olmadığı için balıkçıda 3km ilerde yem almak için. Denizden midye yerine başka ne olabilir. Saygılarımla,
 

mağripli

Yeni Üye
Katılım
4 Tem 2012
Mesajlar
16
Tepkime puanı
1
Puanları
1
Konum
İstanbul
Bu farklı yem bilgisi benimde sormak istediğim bir konu, Mesela bu anlatınlar ışıında tavuk derisi istenilen tarzda bir yem görüntüsü verebilir kanısındayım, acaba çok mu kötü bir öneridir.
 

tanercapa

Yeni Üye
Katılım
22 Haz 2012
Mesajlar
23
Tepkime puanı
18
Puanları
3
İstavrit te kullanabilirsiniz. İnce kesip parlak beyaz yerlerini, denizden çıkartılan kurtlarda fazlası ile iş yapıcaktır