Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sazan Avcılığında Kullanılabilecek Yemler

Ersin

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
2,374
Tepkime puanı
172
Puanları
63
Konum
Çorum
Adı
Ersin M.Karaketir
Kan Grubu
A Rh Negatif
SAZAN İÇİN KULLANILABİLECEK YEMLER:






Sazan Balıkları bulundukları bölgeye, iklime, bitki örtüsüne vb. bir çok duruma göre farklı türlerde besinleri tercih ederler. Bu yüzden ava giderken yanınızda 2 – 3 çeşit farklı türden yem bulundurmanız yararlı olacaktır.

Ekmek:
Ekmek olduğu gibi kullanılabildiği gibi (Kabuk kısmı), bütün bir ekmek evde hafif şekerli suya ıslanıp, iyice yumuşadıktan sonra, bir tülbentten suyu sıkılıp hamur haline getirilerek de kullanılabilir. Genelde kolay elde edilebilen bir yem olması bakımından belirtilmiştir. Dezavantajı; küçük balıklar tarafından kolayca didiklenmesidir, ancak yemleme için kullanılabilir.

Uzun süreli yemlemeler (1 hafta gibi) yapılabilecekse, en uygun yemdir denebilir. Kanımca büyük balık yakalayabilme yüzdesi hiç bir zaman %10 oranını geçemez.

Dane:
Bakla, bezelye, mısır, keten tohumu ve nohut gibi daneler iğne geçecek, ancak yem dağılmayacak kıvama kadar kaynatılıp soğuk suda bekletildikten sonra kullanılır. Bu tür yem kullanımında en önemli unsur yoğun ve düzenli yemlemedir. Yaygın yemleme için kendi imalatınız bir sapandan yararlanabilirsiniz. Sapan vasıtası ile yemleri uzak mesafelere, dolayısı ile oltanızın olduğu bölgeye kadar yayabilirsiniz.

Kurtçuklar; Solucan ve Diğer Böcekler:
Sazan balığının menüsünde her zaman (öz:İlkbaharda) bu tür yemlere yer vardır. Ancak bu tür yemlerin sunumundaki zorluk, yani bir oltanın ucunda bir solucan veya çekirge ve etrafında koca bir göl olarak düşünecek olursak, bu yeme istediğimiz gibi bir sazanın rastlama olasılığı çok düşüktür. Ancak küçük boy sazanların avlanmasında iyi bir yöntemdir.

Hamur Yemler :
Hamur yemler sazan avcılığında en önemli yemlerden birisidir. Sazanın tercihine göre çeşitli içeriklerde evde yada avlakta hazırlamak mümkündür. Günümüzde toz halinde karışımlarıda satılmakta olup direk su ile karıştırılarak kullanıma hazır hale gelmektedir. Hazır olanlara nazaran içeriğini kendimizin belirleyeceği kendi hazırlayacağımız hamurlar ile daha iyi verim almak mümkün olacaktır.

Sazan balığı için kullanılan başlıca yemler şunlardır. Solucan, hamur, haşlanmış mısır, düdük makarna (Az haşlanmış), mısır unu, un, şeker, vanilya ve diğer kokular, peynir suyu, balık unu, ayçicek yağı, ayçiçeği küspesi, mısır küspesi, kuru üzüm, civciv yemi, yumurta, soya unu, kedi köpek maması gibi. Burada amaç yemlere koku ve tat vermekten ibarettir.

Bu malzemelerden değişik yem tertipleri üretmek mümkündür.

1- Mısır unu, un, şeker, vanilya toz halde karıştırılarak kuru halde av bölgesine götürülür orada gölden alınan su ile karıştırılır bu karışım hiçbir zaman cıvık halde olmamalıdır ama çok kuru da olmamalıdır elle sıkıldığında dağılmayacak şekilde kalmalıdır. Daha sonra av bölgesi bu karışımdan elle atılabilecek büyüklükte toplar yapılarak o bölge yemlenir. Bir süre sonra oltalar yemlenen gölgeye atılır.

2- Aynı malzemeler ek olarak peynir suyu, 5-6 adet yumurta ve ayçiçek yağı katılarak hazırlanır ve aynı yemleme yapılır. Oltaya bu hamurdan parçalar takılır ve avlama yapılır.

3- Tane mısır 1 gece suda bekletilir. Ertesi gün dağılmayacak şekilde kaynatılır. Suyu süzüldükten sonra ılık vaziyette iken içine toz şeker ve vanilya katılır ve karıştırılır. Av bölgesi bu mısır taneleri ile yemlenir. Oltaya da mısır taneleri takılarak avlanılır.

4- Buğday taneleri de aynı yöntemle haşlanır süzülür şeker ve vanilya katılarak karıştırılır ve av bölgesi yemlenir. Oltaya ise mısır tanesi takılarak avlanılır.

5- Mısır unu, balık unu ve soya unu toz halde av bölgesine götürülür burada yağ ve yumurta katılarak hamur hale getirilir. Yemleme yapılır ve oltaya takılarak avlama yapılır.

6- Hazır halde satılan haşlanmış mısır ve dondurulmuş mısır da aynen kullanılabilir. Bunun yanında kuru üzüm (izmir üzümü) ile de avlama yapılır.

7- Solucan, kurt ile avlanmak ta mümkündür.

8- Avrupa da kullanılan diğer bir yem ise BOİLİ yani renkli ve çeşitli koku ihtiva eden değişik büyüklükte toplar ile avlanmak mümkündür. Ancak bu yemlerin oltaları farklı bir sistem ile yapılır. Yemini bulmak ise ayrı bir sorundur ama ben size yapımını ve uygulamasını anlatacağım. Un, soya unu, gıda boyası (Sarı, Turuncu, Kırmızı) yumurta ve kokular (Bal, turunçgiller, Kakao, vanilya) bu kokuları sıvı ve oldukça yoğun halde bulabilirsiniz.

İlk aşama şöyledir, toz haldeki malzeme önce iyice karıştırılır. Gıda boyası çok kuvvetli olduğu için az miktarda katılır, sıvı haldeki koku ilave edilir üzerine yumurta kırılır ve iyice karıştırılır çok cıvık olmamalıdır. Buradan koparılacak küçük parçalar misket büyüklüğünde veya daha küçük boylarda yuvarlanır. Bir kağıt üzerine yayılır. Yeteri kadar yapılan bu toplar ocakta kaynayan su içine bırakılır. 2-3 dakika haşlanmaları sağlanır. Bir süzgeç yardımı ile su içinden alınır ve havadar bir yerde kurumaya bırakılır.

Kuruyan bu toplar kokularını kaybetmemesi için kapalı kutular içinde muhafaza edilmelidir. Bu toplar ince matkap ucu ile delinir bir tığ yardımı ile hair rig denen bölüme takılır. İğne görüldüğü gibi açıkta kalır. Ancak istenirse iğneye mısır tanesi de takılabilir.

9- Mısır unu, şeker, karıştırılır bu karışıma su ilave edilir. Elde edilen hamur kek kıvamında olmalıdır. Tepsiye dökülür ve fırında pişirilir. Pişirilen bu ekmekten uygun büyüklükte parçalar kesilir ve oltaya takılır ve avlanılır.

10- Düdük makarna çok yumuşamasına müsaade edilmeden haşlanır. Süzülür ve çeşmenin altında soğuk su ile kendine getirilir ve oltaya takılarak avlanılır.


EVDE HAZIRLANAN HAMUR YEMLER

TARİF 1 :

Malzemeler:
-300 gr su
-200 gr mısır unu
-100 gr buğday unu
-2 çorba kaşığı sıvı yağ
-1 çorba kaşığı şeker
-1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:
-3oo gr su orta büyüklükteki çukur bir tencereye konarak kaynatmaya başlanır.
-Kaynamaya başlayan suya şeker ve tuz ilave edilerek iyice eritilir.
-iyice kaynayan suya yavaş yavaş mısır unu ve bugday unu ilave edilerek karıştırılır. Bu aşamada ocağın ateşini biraz kısmak gerekir.
-iyice lapa haline gelmeden sıvı yağ ilave edilir.
-Suyunu tamamen çekene kadar kısık ateşte karıştırılarak kıvamın tutması beklenir.
-Lapa haldeyken ekmek tahtasının üzerine karışım dökülerek bir parmak kalınlığında kalacak şekilde yayılır.
-lapa (buradaki adıyla Mamaliga) 15-20 dakika soğumaya bırakılır.

Kullanımı ve oltaya takılması:
-İğnelerinizin büyüklüğüne göre bir çay kaşığı yada bir tatlı kaşığı kadar kopartılarak iğne tamamen sarılır. Kızılcık meyvesi formunda.
-Yağ ve şeker nedeniyle yapışkan bir karışım olduğu için kamışımızı yada kasnak oltamızı ne kadar güçlü savurursak savuralım yem dağılmadan suya ulaşır.
-suda uzun süre beklediğinde bile yemin dağılmadığını göreceksiniz.
-Bu bölgede karışıma katmak için küçük şişelerde aromatik kokular hazır olarak satılıyor. Ancak ben daha farklı bir aroma kullanıyorum;
Karışıma koyduğum suyu temiz içme suyu değil bir kaç gün önce bir tencere içinde 3-4 kez haşlayıp soğumaya bıraktığım kuru mısır tanelerinin içinde beklediği sudan kullanıyorum. Haşlanmış ve kavanoz içinde beklemiş mısır tanelerini balık avladığım bölgeye avlanma başında serpiyorum. hatta bazen mamaliga bittiğinde bu haşlanmış ve bekletilmiş mısır tanelerinden oltaya takıyorum .Umarım denediğinizde faydasını görürsünüz.
Herkese bereketli avlar.

TARİF 2 :
1 su bardagı bugday unu
1 su bardagı civciv yemi
1/2 su bardagı ayçekirdek küspesi
2 yumurta
1 paket vanilya
bir çay bardagı pudra şekeri
varsa yogurt veya peynir suyu


TARİF 3: (YEMLEME İÇİN KULLANIN)
Mısır unu 3 kg.
Soya unu 2 kg.
Buğday unu 1 kg.
Buğday nişastası 1 çay bardağı
Süt tozu 1 su bardağı
Süt şekeri (laktoz) 2 su bardağı
Şeker veya glikoz 1 kg.
Kuş darısı (haşlanmış) 2 su bardağı
Mısır (haşlanmış) 5 su bardağı
Yumurta 4 adet
Vanilya esansı 40 - 50 damla
Bu terkibin kuru bölümünü evde hazırlayıp gidebileceğiniz gibi göl kenarında da hazırlayabilirsiniz. Kuru karışım ile kuş darısını, mısırı, vanilya esansını ve yumurtayı karıştırın. Göl suyunu azar azar katarak bulamaç olmayacak şekilde yoğurun ve küçük bir top yaparak suda deneyin. 2-3 dakikada dağılmıyorsa kıvamı uygundur. Bu karışımdan önce 5-10 adet hazırla***** avlanacağınız bölgeyi yemleyin. Geriye kalan malzemenin üstünü ıslak bezle örterek nemini kaybetmemesini sağlayın.her yarım saatte bir veya daha fazla olabilir, bu karışımdan toplar yaparak yemlemeye devam edin. Oltanızın ucuna ise sadece haşlanmış mısır ve canlı sinek larvasını baş kısmından takın.


TARİF 4 : (YEMLEME İÇİN KULLANIN)
Mısır unu 3 kg.
Soya unu 2 kg.
Buğday unu 1 kg.
Şeker veya bal 1 kg. (bal 1 su bardağı)
Bulgur (su ile şişirilmiş) 150 gr.
Mısır ( haşlanmış) 2 su bardağı
Yumurta 4 adet
Sinek larvası (haşlanmış) 1 su bardağı
Oltanıza ise bir adet mısır ve üzerine bir adet canlı sinek larvasını baş kısmından takın.


TARİF 5 : (YEMLEME İÇİN KULLANIN)
Mısır unu 3 kg.
Şeker 1 kg.
Bulgur (su ile şişirilmiş) 150 gr.
Kenevir ve kuş darısı (haşlanmış) 3 su bardağı
Nohut (haşlanmış) 2 su bardağı
Yumurta 4 adet
Sinek larvası (haşlanmış) 1 su bardağı
Oltanıza ise bir adet mısır ve üzerine bir adet canlı sinek larvasını baş kısmından takın.

TARİF 6 : (YEMLEME İÇİN KULLANIN)
Mısır unu 3 kg.
Soya unu 2 kg.
Şeker 1 kg.
Kepek 2 su bardağı
Süt şekeri (laktoz) 1 su bardağı
Kuş darısı (haşlanmış) 1 su bardağı
Mısır (haşlanmış) 2 su bardağı
Yumurta 4 adet
Oltanıza ise bir adet mısır ve üzerine bir adet canlı sinek larvasını baş kısmından takın.

TARİF 7: (YEMLEME İÇİN KULLANIN)
Mısır unu 3 kg.
Buğday unu 1 kg.
Kazein (peynir özü) 1/2 kg.
Mısır (haşlanmış) 2 su bardağı
Yumurta 4 adet
Oltanıza ise iki adet mısır takın.

TARİF 8: (YEMLEME İÇİN KULLANIN)
Mısır unu 3 kg.
Buğday unu 1 kg.
Peynir mayası 20-25 damla.
Süt tozu 1 su bardağı
Yumurta 4 adet
Oltanıza ise bir adet mısır ve üzerine bir adet canlı sinek larvasını baş kısmından takın.


TARİF 9: (YEMLEME İÇİN KULLANIN)
Mısır unu 3 kg.
İrmik 1/2 kg.
Buğday unu 1 kg.
Şeker veya bal 1 kg. (bal 1 su bardağı)
Süt tozu 1 su bardağı
Yumurta 4 adet
Mısır (haşlanmış) 2 su bardağı
Bu karışıma eklenen irmiğin şişmesi için yarım saat kadar beklenmelidir.
Oltanıza ise bir adet mısır ve üzerine bir adet canlı sinek larvasını baş kısmından takın.

TARİF 10: (YEMLEME İÇİN KULLANIN)
İrmik 1/2 kg.
Şeker 1/2 çay bardağı
Bu iki madde su ile azar azar karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Oltanın ucuna bir kürdan yardımı ile top olacak şekilde sarılır ve bir adette mısır takılır.


TARİF 11: (YEMLEME İÇİN KULLANIN)
Mısır unu 3 kg.
Kuru ve ezilmiş kedi maması 250 gr.
Buğday unu 1 kg.
Yumurta 4 adet
Mısır (haşlanmış) 2 su bardağı
Oltanıza ise bir adet mısır ve bir adet solucan takın. Solucanın arka bölümüne küçük bir Enjektörle hava verirseniz solucanın su içinde daha dik durmasını sağlarsınız.

TARİF 12:

Düdük makarnadan bir avuç kadar alınır. İçine taze ekmek içi doldurulur. Daha sonra içinde ılık su bulunan bir kap içine konur. Çok yumuşamasına izin verilmeden oltaya takılarak kullanılır.


BOİLİ YEMLER VE HAİR RİG OLTA

Biraz da olta iğneleri hakkında bilgi vermek istiyorum. Bizim bildiğimiz olta iğneleri haricinde Avrupa' da çok kullanılan " HAIR RIG " oltadan bahsedeceğim. Bu olta çeşidi bizimde uygulayabileceğimiz bir olta olacaktır. Misinaya normal olarak bağladığımız olta iğnesinin yaklaşık olarak 30 cm. kadar ucuna fırdöndü bağlanır. Olta iğnesine yakın bir bölgeye olta düğümü ile yeşil renk ibrişim bağlanır. Bu bağlama şeklimiz aşağı yukarı ayarlama yapabilmek için gereklidir. İbrişimin diğer ucu ise kasa bağı yapılır. İğneye bağlanan ibrişimi buraya sabitlemek için ise elektronik malzeme satıcılarından temin edebileceğiniz Makaron kullanacağız. Bunu bulamayanlar ise siyah renkli kablo izalasyonu da kullanabilir. Makaronun kullanılmasının özelliği, izerine ısı uygulandığında daralma özelliğinin olmasıdır. Makarondan iğneye küçük bir parça geçirilir, makaron iğnede takılı iken içine bir tığ geçirilir ve çakmak ile ısı uygulanır, bu makaronun daralmasını sağlar. Daha sonra kasa bağı yaptığımız uç tığa geçirilerek çekilir. Hair Rig olta iğnemiz kullanılmaya hazırdır.





Bu olta nasıl kullanılır?

Tığa geçirilen üç adet haşlanmış mısır kasa bağı yaptığımız ibrişim ucu tığ ile ilmek atılır gibi tutularak ibrişime aktarılır. Mısırların suda dik durmasını sağlamak içinde strafor bir boncuk takılır. İğneye hiçbir şey takmasanız da olur ancak isterseniz bir mısır takabilirsiniz. Sazan balığı genel olarak ağzına aldığı yemin yumuşak olduğunu anlarsa yutmaya çalışır, sertse geriye atar.

Şimdi bu olta için yem yapalım.

TARİF 1:
2 adet yumurta, 6 paket vanilya veya vanilya esansı, 1 çay bardağı pudra şekeri ve gıda boyası (sarı, kırmızı veya kavuniçi renklerden biri) katılarak boyanın karışması için çırpılır. İnce elekten geçirilmiş buğday unu karıştırılır. Kıvamı annelerimizin dediği gibi kulak memesi kıvamından biraz daha sert olmak üzere yoğrulur. Bu karışımdan parçalar koparılarak uzun şeritler yapılır. Bu şeritlerden yuvarlatıldığında 10 mm. olacak şekilde toplar yapılır. Bu toplardan 15-20 adedi kaynayan su içine atılır. 1-2 dakika sonra süzgeç yardımı ile sudan çıkarılır. Bir tepsi içine buğday nişastası serpilir (yapışmayı önlemek için) çıkarılan bu toplar tepsi içinde kuruması için bırakılır. Su daima kaynar durumda olmalıdır. İşleme diğer toplar içinde devam edilir. Tamamının haşlandıktan sonraki tepsi içinde kurutma işlemi bitince toplar ortalarından tığ yardımı ile delinir. Delinen toplar ağzı kapalı naylon torbalar içinde saklanır. Av esnasında Hair Rig oltaya mısırları taktığımız gibi takılır ve sabitlenir. Ancak bu sistem bırakma oltalar için kullanılır. Şamandıralı takımlarda kullanılmaz.

TARİF 2:
Süt şekeri 250 gr.
Süt tozu 250 gr.
Soya unu 200gr. Yumurta 6 adet
Vanilya 8 paket (veya vanilya esansı)
Gıda boyası renklendirmeye yeter miktarda
Hamurun kıvamına göre soya unu miktarı artırılabilir. Kıvam ve pişirme uygulaması, TARİF 1 deki gibidir.

HAŞLANMIŞ MISIR YAPIMI:
Taze mısırları koçanlarından temizlenir. Bir gün kadar suda bekletildikten sonra bol şekerli (veya glikozlu) ve vanilya esanslı suda haşlanır ancak fazla haşlanıp dağılmamalıdır. Mısırlar sudan alınıp cam kavanozlara üst kısmında bir parça yer bırakılarak doldurulur. Kavanozdaki mısırların üzerine bir paket vanilya serpilir ve bununda üzerine kaynatmada kullanılan su ilave edilir. Bu kavanozları buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz. Piyasadan alacağınız hazır mısırdan hem ucuz hem de daha iyi olacaktır.

YEMLEME:
Bu işlem için en uygun materyal bayat ekmek ve haşlanmış tahıldır. Ufalanmış bayat ekmek yâda tahıl çamurla karıştırılıp avuç içine sığacak büyüklükte toplar yapılır. Bunlar güneş altında 2-3 saat kadar kurutulur. Daha sonra bu materyal avlanacak mıntıkaya atılır. Balığın oltaya vurmasına göre yarım saatte bir yada saat başı 1 top atılarak balıkların o bölgede toplanması sağlanır

Avlanmanız bitti artık gidiyorsunuz elinizde yem kaldı sakın geri götürmeyin. Kalan bütün yemlerinizi size balıklarını sunan o göle veya gölete serpin. Daha sonra geldiğinizde veriminizin daha çok olduğunu göreceksiniz. Hiçbir zaman unutmayın sirkülerde belirtilen adetlerin üzerinde balık tutmaya çalışmayın, boyları küçük olanları zarar vermeden oltadan çıkarıp suya geri iade edin. Balıkları fırlatarak suya atmayın elinizle suya yavaşça bırakın.

Felsefeniz şu olmalıdır. Bir balık soyunun devamı için en az bir kere döl vermelidir.

Avlanma bölgenizi kontrol edin doğanın yok edemeyeceği artıklarınızı toplayın ve ilk çöp variline atın.

(ALINTI ve DERLEMEDİR) (EMEĞİ GEÇEN TÜM AMATÖR BALIKÇILARA TEŞEKKÜRLER)

LÜTFEN GEREĞİNDEN UFAK BOY BALIKLARI ÖLDÜRMEYELİM,
AMATÖR OLMANIN GEREĞİNİ YERİNE GETİRELİM.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

C@feran

Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
89
Tepkime puanı
5
Puanları
8
Yaş
46
Konum
Ankara
Adı
Cafer Karslı
Mısır konservesini bizzat yapan arkadaşlarımız var mı? Bir iki şey soracaktım.
Hamdi abi nette arattırdım yapımı aşağıda.:)



-mısırları kaynatın
-sonra koçanından sökün taneleri
-kavanozlara koyun
-Bir kiloluk kavanozlara bir tatlı kaşığı, yarım kiloluk kavanozlara yarım tatlı kaşığı tuz konarak mısırları örtecek ve tepede 1,5 cm. boşluk kalacak şekilde kaynar suyu ilave edin. kapak kapanacak yerlerini bir peçeteyle silin ki kapakların vakumlanabilmesi için.
-Kapaklarını sıkıca kapatın.
-ve kavanozları düz bir zemine ters çevirin. 1 gün ters kapatılmış bir şekilde bekleyecek. böylece kavanoz kendini vakumlayacak. ertesi günü kavanozlar içe bombelenmişse ve vurunca “tıktık” diye ses veriyorsa konserveler olmuş demektir. ama kapaklar dışa bombeliyse ve “toktok” diye ses çıkarıyorsa konserve olmamıştır. ama %99 konserveler oluyor.

dip nooottt:
mısırı ayırın koçanından kendi suyu sıcak ya mısırın
mısırın kendi suyuna koyun geri mısır tanelerini ısınsınlar sonra süzün
hemen doldurun kavanozlara sıcak olarak mısır tanelerini
üstünede koyun kaynar suyunu
böyle yapıyoruz çünkü; mısırların soğuk olmaması lazım konservenin vakumlanması için
bu arada küçük kavanozlara yapmanız tercihimdir. 1 kiloluk kavanoz sonra bitmez mazallah.
 

doğan

Üye
Katılım
19 May 2010
Mesajlar
79
Tepkime puanı
1
Puanları
8
Yaş
39
Konum
çorum
Adı
Doğan GÜR
hamdi bey ben hazırlıyorum mısır yardımcı olabilirim
 

rascal54

Yeni Üye
Katılım
25 Ağu 2010
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Yaş
43
Adı
Ali ARMAĞAN
paylaşım için teşekkürler, benimde eklemek istediğim birşey var, son 2 yıldır piyasalara çıkan sarı boncuklarda sazan avında verimli durumda. ava gidecek arkadaşların yanlarında bulundurmalarını tavsiye ederim.
 

sazancı

Yeni Üye
Katılım
19 Haz 2010
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
tekirdağ/çorlu
Adı
erdoğan görgüç
ben genelde kendim hazırlarım sütmısırı ufalar kavanoz veya pet şişeyeye koyupisteğe göre sirke.rakı.bira kullanırım 3.4 gün güneşte bekletip kullanırım
 

kop49

Yeni Üye
Katılım
30 Kas 2010
Mesajlar
25
Tepkime puanı
20
Puanları
3
Adı
Metin V.
paylaşım için teşekürler ben sazan avcılığında her türlü yemi denedim arkadaşlar.aklınıza ne gelirise,fakat bunların içinde en etkilisi mısır kendi hazırladığım mısırı kullanıyorum.kuru mısırı bir gün suda bekletiyorum,ertesi gün az pişiriyorum,iğneye girecek şekilde yumuşadımı bence yeterli çünkü konserve mısırlar cok yumuşak oluyor atınca düşme ihtimali yüksek.ben mısırı direk iğneye takıyorum.takarken dikkat ettiğim şey mısırın uç kısmından takmak yani en ince taraftan ama büyük bölümü sallanmalı boşta.ben bu şekil çok sazan tuttum. onun dışında yukarıda arkadaşım belirtmiş sarı boncuk,onu henüz yeni öğrendim bi kaç kez denedim, bi kaçyerdende duydum.bence denemeğe değer.etkiliymiş.
ayrıca bence sazan avcılığında yerin konumu zemini çevredeki ağaçlar,toprak taş,yani gölün etrafındaki doğa çok önemli.neticede yağan yağmur sularıyla göle akan cevredeki kurt böcek ağaçlardan düşen meyveler vs çok önemli.bu nedenden gitiğiniz göletlerde bunlara dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum.örneğin ömerli barajında solucanla hiç balık tutmadım.yada hamurile,küspe etkili ama onada israil sazanları fırsat vermiyor.en iyisi gideceyin yeri önceden mısır,buğday,ve haş haş.karışık yemlerseniz bence randuman alırsınız ama muhakak en az üç gün yemlemeniz gerek.ben cok sazan tuttum böğle. selam ve saygılarımla.