Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yeni Başlayana "hedef Balığın Ne" Diye Sormak

Outdoor

Üye
Katılım
18 Haz 2019
Mesajlar
42
Tepkime puanı
33
Puanları
8
Adı
Çağatay
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Arkadaşlar balıkla alakalı ortamlarda (forum, mağaza, deniz) soru sorunca (yeni başladığımı belirtmeme karşın) "hedef balığın ne" diye soruyorlar.

kendimi ele alacak olursam, 40 yaşından sonra bu işe heves ettim. balık avına sıra gelene kadar bir çok hobiyle uğraşıyorum. yani bu olayı hayatımın merkezine alacağımı sanmıyorum. oltayı sallayıp "bir şeyler" çekmek yetecek (başlangıç için), ayrıca balık türlerini de tanıdığım söylenemez. Balıkçı tezgahında gördüğüm çipura, levrek, hamsi, sardalya, ton, mezgit gibi standart balıkları tanıyorum o kadar.

şimdi arkadaşlar, yeni başlayan birine "hedef balık" sormak absürt kaçmıyor mu sizce? belli ki "bi şeyler" çekmek için kıvranıyorum. üstelik hedef balık sorduklarında "hiç fark etmez" diye belirtmeme karşın ısrarla hedef balık soruyorlar :)

en son balık malzemeleri mağazası ziyaretimde sahte seçiminde gene bu olay karşıma çıktı. arkadaşa "yahu bir şey ver, attığımda bir şey çıkarsın" diyorum, yok "hedef balık" diyor başka bir şey demiyor. la havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim..

neyse ağzından cımbızla laf alarak baby jiglerin bir çok balığa hitap eden sahteler olduğu sonucuna vardım. bunu da "şu sahteyle ne tutulur, bununla ne tutulur" diye sıradan sorarak öğrendim. en çok balığı baby jigde saydı :) şu alemde biraz empati kıtlığı var bilginiz olsun.
 

Yakamoz

Daimi Üye
Katılım
11 Kas 2010
Mesajlar
868
Tepkime puanı
972
Puanları
93
Konum
İstanbul
Adı
Kenan Ahıska
Hocam kel kendinden bilir derler ki bu soruyu soran hemen herkesin bi hedefi daha dogrusu bir hayali vardir ki seni de kendileri gibi goruyorlar. Aslinda bunun arkasinda kotu bir niyet yok tabi ki. Aksine tamamen iyi niyetli bir soru. Tabi seni de anliyorum. Cogumuz bu ise kucuk yasta bir el oltasiyla kaya baligi ispari avlayarak basladik. Simdi size boyle baslayin demek de absurt kacar bi yerde. Ama dogrusu da budur. O baligin el oltasina burusu yakalanisini hisseek dunyanin en buyuk mutlulugudur bizler icin.

Kisa bir sure sonra nasilsa sizde bir hedef balik belirleyeceksiniz. O zaman bu konu size gulumseten bir ani olarak kalacak.

İstanbulda yeni baslayan me yapar tabi ki istavrit turar. Orta halli bir kamis makina ve capari ile bir kac istavriti kovaya attiniz mi yandiniz zehir damatiniza islemistir
 

Orhan Kılıçaslan

Aktif Üye
Katılım
30 Ocak 2016
Mesajlar
497
Tepkime puanı
987
Puanları
93
Konum
istanbul
Adı
Orhan K.
Kan Grubu
A Rh Pozitif
hedef baligi birde siz ne alacaginizi hangi takimi kullanacaginizi igneyi misinayi bedeni kursunu vs.bilmediginizden yardimci olmak icin sormuslardir diye dusunuyorum ki normalide odur bence sormalari..her balik ayni yemle slikon sahte baby jig canli cansiz vs.yemle avlanmiyor veya ayni takimla tutulmuyor bundan sebep size o soru soruluyor..hedef baligin ne diye :)
 

Outdoor

Üye
Katılım
18 Haz 2019
Mesajlar
42
Tepkime puanı
33
Puanları
8
Adı
Çağatay
Kan Grubu
A Rh Pozitif
hacım youtube izliyorum. eve 30 dk mesafeden kol kadar balıklar çıkarıyorlar. e insan haliyle özeniyor. bu işe başlayan çoğu insan bu videoları izleyip de gaza gelenlerden oluşuyor.

kamış, makine, ip, misina tüm bunları internet'ten bir şekilde öğreniyorum. ancak iş sahte yemlere geldiğinde "yeni başlayanlara" yönelik içerikler o kadar temelsiz ki..

atıyorum vibrasyon yemi anlatıyor. dinleyince "al vibrasyonu, çek kılıç balığını" gibi bi anlam çıkarıp koşup yemi alıyorsun. at çek at çek at çek, tık yok. sonra diyorsun "bu işte bi yanlışlık var"

vibrasyonla yapılan avları izleyip bi ortak nokta bulmaya uğraşıyorsun. aa o da ne? vibrasyonla (jigging) yapılan avların %90'ı tekneden, açıktan yapılıyormuş.

yani olayı anlatabiliyor muyum. "bu yem şöyle güzel böyle süper" diye sözüm ona yeni başlayanlara anlatıyorlar. arkadaş sen bunu kıyıdan mı tekneden mi kullanılacağını anlatmazsan ben nereden bileyim.

"hedef balık ne" de biraz bu hesap. ben daha mera nedir, nasıl bulunur, nerede ne balık vardır, gece avlanma nedir, sabah nasıl hareket edilir, akşam ne yapılır bilmiyorum ki. valla bi daha "hedef balık" soran olursa "gölde kılıç avlayacam" diyecem dalgasına, bakalım ne diyecekler.
 

Outdoor

Üye
Katılım
18 Haz 2019
Mesajlar
42
Tepkime puanı
33
Puanları
8
Adı
Çağatay
Kan Grubu
A Rh Pozitif
bence yeni başlayana yaklaşım şu şekilde olmalı

-tecrüben nedir
-nerede avlanacaksın
-ne zaman avlanacaksın
-ekipmanın ne
-beklentin ne

şu 5 sorunun cevabı 30 saniyede verilir. yeterli iq, eq ve empati yeteneği olan insan şu yemlerle, şuradan, şu vakitte şunları alabilirsin der ve olay biter.
 

Nedim Ceylan

Daimi Üye
Katılım
6 Kas 2017
Mesajlar
1,314
Tepkime puanı
3,376
Puanları
113
Yaş
46
Konum
Tekirdağ
Adı
Nedim Ceylan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Soru çok doğru bir soru. Orada bir yanlışlık yok. Bunu bir süre sonra siz de idrak edeceksiniz. Şimdilik kendi doğrultunuzda baby jiginizle biraz antrenman yapın bakalım. Belki bişeyler tutarsınız.

Bu arada önce hangi balığın limiti kaç cm kaç kilo yasaklı zamanı ne zaman onu okuyun. Forumda mevcut.
 

Outdoor

Üye
Katılım
18 Haz 2019
Mesajlar
42
Tepkime puanı
33
Puanları
8
Adı
Çağatay
Kan Grubu
A Rh Pozitif
hacım soru doğru olabilir, fakat yeni başlayana sorulacak soru değil, bunu anlatmaya çalışıyorum.

yukarıda 5 soru örnek verdim. iyi bir satıcı, iyi bir danışman veya kendini "avcı" olarak nitelendiren biri yeni başlayana bu şekilde bir yaklaşımda bulunursa, yeni başlayan bir şeyler öğrenmiş olur.

5 kez sabahın 4ünden 10'a kadar 2 kez de akşam 6-10 arası attım çektim, attım çektim. inanın ne yaptığımın farkında değilim. dün akşam lrf ile avlanan gençlerin yanına gittim. "abi bak bununla (baby jig) sabah levrek, kılıcın minyatürü bi balık var ondan (ismini unuttum), bir de mırmır çektik, şimdi de (akşam) 5 tane mırmır aldık" dedi. bir önceki gün satıcı da baby jigle bir sürü balık saydı.

bakın mesela "baby jig" dedikleri sahte tam da yeni başlayan, ne yaptığının farkında olmayan benim gibilere önerilecek bir yemmiş. ha bu bilgiyi elde edene kadar 1 haftadır saçma sapan yemlerle cebelleştim. yaklaşık 200 liralık yemi denizin serin sularına kaptırdım.
 

MehmetÇağan

Daimi Üye
Katılım
24 Kas 2018
Mesajlar
602
Tepkime puanı
963
Puanları
93
Yaş
32
Konum
Değirmendere/Kocaeli
Adı
Mehmet Çağan ÖZCAN
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Abi bana niye yazmadın önce :D