Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

10-40 atarlı kamışla düşük gramajlı sahteler

Catastrophe

Yeni Üye
Adı
Ceyhun G
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Öncelikle herkese merhaba, foruma yeni katıldım. Genç yaşta emekli olduktan sonra "lan yıllardır çalışıyorum, şu ara boşlukta benim de bir hobim olsun" diyerekten kendime bir surf takımı yapıp konuya girdim. Yemli dip atıp mırmır beklerken sandalyeye mahkum olduğumu farkettim. Evim denize 3 metre kadar uzaklıkta, bir ara balkondan atsam ne olur acaba falan düşündüm hatta. Sonra etrafımda gördüğüm spin ve lrf kullanıcılarının hareketliliği, ekipman çeşitliliği beni gayet cezbetti. Tahmin edebileceğiniz gibi kendime bir spin takım edindim. Sınırlı bilgimle satıcıya nerede avlandığımı neler tutmak istediğimi ve çevredekilerin neler tuttuğunu anlattım. Karşılığında portfish ridaniye 270 10-40 atarlı kamış ve Okuma Safina SW-X SNW-4000A 4+1BB Olta Makinesi aldım. Takımı aldıktan sonra bir arkadaşım "bak artık kullanmadığım sahteler var gel vereyim" dedi. Lafı uzattım kusura bakmayın ama asıl soru şu aslında. Bu sahtelerin içinde20-25 gr lar olduğu gibi, 10 gr jigler, 12gr silikonlar, 8 gr popper'lar da var. Bana anlatılan 10-40 aralığının ortalarında verim alabileceğim. Şimdi bu 8 ler 10 lar kullanılmaz mı acaba, siz neler yapıyorsunuz bu gibi durumlarda?

Tekrar herkese teşekkürler.

agartan

Moderatör
Yönetici
Adı
Şeref
Hoş geldin Ceyhun
Düşük gramajlı sahtelerini de o kamışla kullanabilirsin tabii ki.
Tek fark 8 gr sahtenin 15 gr sahteye göre daha az uzağa gideceğidir.
İp kalınlığı da bu mesafeye etki edecek diğer etkendir.

Hangi şehirdesin?

Catastrophe

Yeni Üye
Adı
Ceyhun G
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Hoş geldin Ceyhun
Düşük gramajlı sahtelerini de o kamışla kullanabilirsin tabii ki.
Tek fark 8 gr sahtenin 15 gr sahteye göre daha az uzağa gideceğidir.
İp kalınlığı da bu mesafeye etki edecek diğer etkendir.

Hangi şehirdesin?
Hoşbuşduk. Tekirdağ'dayım. Buraya da yeni yerleştim zaten. Bulunduğum bölgede su genelde sığ ve dibi kumluk. Hatta bazı durumlarda yakına atmam bile gerekebilecek. Bu arada takımda Captain Dynamic PE 8X Braid Line 0.14 ip misina var, normal misinaya göre kullanım esnekliği falan daha çok hoşuma gitti.

Teşekkür ederim ilginize hocam. Bakalım hangisi ne kadar işe yarayacak.

evrenersin

Aktif Üye
Adı
evren
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Merhaba, Marmara Denizi genel anlamda sığ, genelde 30 cm civarı dalarlı sahteler kullanıyoruz.Av disiplinine alışana kadar ve sahte kaybını önlemek için; meranın yapısını öğrenene kadar feda edilcek sahteler kullanmanızı tavsiye ederim, 10 atışta bir kamışı, makinadaki ipi ve düğümleri kontrol etmenizi öneririm. Kamışların alt sınırlarında ve aşağısında sahte atabilirsiniz. Agartan abininde dediği gibi erim düşer ve sahtenin hissiyatı kamışa çok iyi aktarılamayabilir. Önemli olan üst atar sınırı ve üstünde kamışı zorlamamak. Şimdiden Rastgelsin. 🧿🙏

Nedim Ceylan

Daimi Üye
Adı
Nedim Ceylan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Spin güzeldir ama yorar adamı. İyi balıklar da genelde spinle yakalanır. Ama yakalanmayınca hem mental hem fiziksel yorgunluk verir.
Mentali bir kenara bırakırsak fiziksel yorgunluğu en aza indirmek için mümkün olduğunca hafif takım, ince ama sağlam misina veya ip, hafif ama erimi yüksek sahteler kullanmak lazım. Şart değil tabiki ama belli bir yaştan sonra yorucu oluyor. Özellikle atış anında çok sert hareketler yaptığımızdan kas ağrıları ile karşılaşabiliriz.
Marmara dediniz, spin dediniz, kıyıdan dediniz, o zaman hedef levrektir. Gece şansınız çok daha yüksek. O yüzden sığ dalarlı gece sahteleri ve silikonlar edinmeye çalışın. Işık ve ses disiplini çok önemli. Jiglerle uğraşmayın hiç. Jigle ispendekleri kandırırsınız belki.
Benim gibi gece avlanmayı sevmiyorsanız gündüz de levrek tutulabilir tabi ki. Gün doğumunda güzel olur avlanmak. Kasım Aralık Ocak ayları verimli dönemlerdir. Gündüzleri sahte seçeneği daha çoktur. Dalarlı, su üstü, kaşık, silikon hepsi çalışır. Jig yine olmuyor.
İskele gibi birşey bulursanız ve derinlere atabilirseniz lüfer ve sarıkanat denk getirmek de mümkün.

Kamış atarınıza göre sahtelerle çalışmanızı tavsiye ederim. Yoksa hafif sahteler istenen mesafelere gitmeyecektir. Avantajınız, poyraz arkanızdan esiyor. Genelde de poyraz eser zaten. Bu nedenle hafif sahteler bile ince misina ile yeterli mesafeye gidebilir.

Marmara'nın en kötü yanı yosundur. İllallah ettirir. Denizin yatık olduğu günlerde ancak yosunsuz olur.

Özetle yemli avı büsbütün kenara atmayın. İllaki oltanın ucunu tıkıtadacak, bazen oltayı yatıracak, bazen de tripodunuzu devirip oltanızı denize götürecek bişeyler olacaktır. Yemli avı mutlaka gece yapın.

Bir de eski sahtelerin paslı olmamasına özen gösterin. İğnelerde, halkalarda, metal aksamda pas varsa balık vurmayacaktır. Yaydığı pas kokusundan balık onun yenmeyecek bir şey olduğunu anlar. Üzerindeki boya dökülmeleri, çizikler, matlaşmalar cazibesini düşürür. Kullandıktan sonra çeşme suyu ile durulayıp kurutmayı ihmal etmeyin. Ambalajından yeni çıkmış sahtenin iş yapma ihtimali, eski sahtelere göre çok yüksektir.

Son düzenleme:

Catastrophe

Yeni Üye
Adı
Ceyhun G
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Merhaba, Marmara Denizi genel anlamda sığ, genelde 30 cm civarı dalarlı sahteler kullanıyoruz.Av disiplinine alışana kadar ve sahte kaybını önlemek için; meranın yapısını öğrenene kadar feda edilcek sahteler kullanmanızı tavsiye ederim, 10 atışta bir kamışı, makinadaki ipi ve düğümleri kontrol etmenizi öneririm. Kamışların alt sınırlarında ve aşağısında sahte atabilirsiniz. Agartan abininde dediği gibi erim düşer ve sahtenin hissiyatı kamışa çok iyi aktarılamayabilir. Önemli olan üst atar sınırı ve üstünde kamışı zorlamamak. Şimdiden Rastgelsin. 🧿🙏
Çok teşekkür ederim samimi yanıtınız için.

Catastrophe

Yeni Üye
Adı
Ceyhun G
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Spin güzeldir ama yorar adamı. İyi balıklar da genelde spinle yakalanır. Ama yakalanmayınca hem mental hem fiziksel yorgunluk verir.
Mentali bir kenara bırakırsak fiziksel yorgunluğu en aza indirmek için mümkün olduğunca hafif takım, ince ama sağlam misina veya ip, hafif ama erimi yüksek sahteler kullanmak lazım. Şart değil tabiki ama belli bir yaştan sonra yorucu oluyor. Özellikle atış anında çok sert hareketler yaptığımızdan kas ağrıları ile karşılaşabiliriz.
Marmara dediniz, spin dediniz, kıyıdan dediniz, o zaman hedef levrektir. Gece şansınız çok daha yüksek. O yüzden sığ dalarlı gece sahteleri ve silikonlar edinmeye çalışın. Işık ve ses disiplini çok önemli. Jiglerle uğraşmayın hiç. Jigle ispendekleri kandırırsınız belki.
Benim gibi gece avlanmayı sevmiyorsanız gündüz de levrek tutulabilir tabi ki. Gün doğumunda güzel olur avlanmak. Kasım Aralık Ocak ayları verimli dönemlerdir. Gündüzleri sahte seçeneği daha çoktur. Dalarlı, su üstü, kaşık, silikon hepsi çalışır. Jig yine olmuyor.
İskele gibi birşey bulursanız ve derinlere atabilirseniz lüfer ve sarıkanat denk getirmek de mümkün.

Kamış atarınıza göre sahtelerle çalışmanızı tavsiye ederim. Yoksa hafif sahteler istenen mesafelere gitmeyecektir. Avantajınız, poyraz arkanızdan esiyor. Genelde de poyraz eser zaten. Bu nedenle hafif sahteler bile ince misina ile yeterli mesafeye gidebilir.

Marmara'nın en kötü yanı yosundur. İllallah ettirir. Denizin yatık olduğu günlerde ancak yosunsuz olur.

Özetle yemli avı büsbütün kenara atmayın. İllaki oltanın ucunu tıkıtadacak, bazen oltayı yatıracak, bazen de tripodunuzu devirip oltanızı denize götürecek bişeyler olacaktır. Yemli avı mutlaka gece yapın.

Bir de eski sahtelerin paslı olmamasına özen gösterin. İğnelerde, halkalarda, metal aksamda pas varsa balık vurmayacaktır. Yaydığı pas kokusundan balık onun yenmeyecek bir şey olduğunu anlar. Üzerindeki boya dökülmeleri, çizikler, matlaşmalar cazibesini düşürür. Kullandıktan sonra çeşme suyu ile durulayıp kurutmayı ihmal etmeyin. Ambalajından yeni çıkmış sahtenin iş yapma ihtimali, eski sahtelere göre çok yüksektir.
İlginize çok teşekkür ederim. Ben de yemli avı kenara bırakmaktan ziyade çeşitliliği artırmayı düşünüyorum. Hem eşimle hadi bir Çanakkale yapalım bugün dediğimde arabada boru kurdu taşımaktan ziyade, sahte çantasıyla gitmek daha mantıklı olur gibi. Gece avı konusunda sorunum yok, hatta eğlenceli olabilir, çünkü kapımın önü deniz zaten. Yarın abartmadan bir kaç parça sahte alışverişi yapayım diyorum. Var mıdır acaba bahsettiğiniz özelliklere sahip tavsiyeleriniz, ilk etapta kaptırabileceğimi düşünürsek çok japona falan girmeden?