Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

20 metre kıyıdan denizin içine doğru uzunlamasına ağ çekmek yasak mı?

xKralTR

Üye
Adı
Hasan U.
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Arkadaşlar bir kaç defadır kıyıdan spin avcılığı yaptığımız yerde bi teknenin resmen kumsaldan denizin içine doğru ağ çektiğini farkettim. Ticari balıkçılığa pek hakim değilim ancak bana sanki yasal değilmiş gibi geliyor. Saat sabah 5 gibi gittiğimiz zaman dubayı farkediyoruz sonra adam saat 8 gibi gelip denizin içindeki dubadan kıyadaki dubaya doğru ağı topluyor. Ne tür bir ağ bilmiyorum yani tabana kadar iniyor mu yoksa askıda mı kalıyor.

Eğer gerçekten yasak ise yetkili yerlere şikayet etmek istiyorum ama yetkili yerler nerelerdir ve nasıl şikayet edilir bilemiyorum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Tek seferlik bir durum değil daha önce tam olarak aynı yerde daha denk gelmişti ki gitmediğimiz günlerde de orada olduğundan eminim. Elimde full videosu da var ama buraya sadece fotoğraf ekliyorum.

1727597003537.jpeg

OmerAydın

Daimi Üye
Adı
Ömer Aydın

Daha önce de bu tarz bir konuda biraz muahbbet döndü herhangi bir yasak yok isterse ağın başını sahile bağlayıp çevirebilir..

Kaan gbft

Yeni Üye
Adı
Kaan gökırmak
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Kıyıya 18 metreden yakınsa yasakmış galiba

xKralTR

Üye
Adı
Hasan U.
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Kıyıya 18 metreden yakınsa yasakmış galiba
Bu gırgır ağları içinmiş sadece.

Daha önce de bu tarz bir konuda biraz muahbbet döndü herhangi bir yasak yok isterse ağın başını sahile bağlayıp çevirebilir..
Bulunduğum bölgede her türlü trol avcılığı yasak diyor ama yöntem trol avcılığına girmiyor değil mi? Uzatma ağ ile avcılık oluyor.

Öyleyse şu maddeye göre hala şikayet edebilirim adamı çünkü şamandralarında ışık felan yoktu.

"Denize bırakılan uzatma ağlarının gündüz flâma (şamandıra), gece ise ışıklı şamandıra ile işaretlendirilmesi zorunludur."

yada ağ açıklığını bilsem 64mmden küçük ise komple avcılık ehliyetini 1 yıllığına kaybediyor ama bunu kontrol etmek için de ağa yaklaşmam gerekir.

"Akdeniz’de 64 mm’den daha küçük göz açıklığına sahip monofilament (tek kat) ve multimonofilament (çoklu tek kat) misina ağlarının kullanılması yasaktır."

Yani ben anlamıyorum insanların denize girebileceği yerde nasıl ağ atılabiliyor yada belediyenin dubayla çevirmediği yerlerde nasıl yüzmek yasak olabiliyor...

agartan

Moderatör
Yönetici
Adı
Şeref
Devletin ve devletin su ve balıkçılıkla ilgilenen birimlerinin balık sayısıyla, ağ atılan metreyle, ağın durumuyla, nereye atıldığıyla falan hiç ilgileri yok, umurlarında da değil. Onlar sadece bir yerde bir olay varsa bir kaç hamasi nutuk atıp "suçlular cezalandırılacak" falan deyip arazi olmak için varlar.

Apathetic

Daimi Üye
Adı
Kyhn Kygl
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Muhtemelen yesil ruhsatli teknedir.. yilin 12 ayı istedigi agi istedigi yere atabiliyorlar.. malesef hic bisey yapamazsiniz.. eskiden misina ag yasagi vardi, o da kalkti.. ag yere degiyodur muhtemelen.. kiyidan cekmeye kalkarsaniz da cekemezsiniz o yuzden..

[FUEGO]Emre

Yeni Üye
Adı
Emre İ.
Türkiye'deki su ürünleri yasalarına göre kıyıya bu kadar yakın mesafede ağ atılması belirli kurallara tabidir. Özellikle kıyıdan itibaren ilk 200 metrede ağ çekmek genellikle yasaktır ve derinlik 24 metreyi bulmayan sularda ticari balıkçılık için ağ kullanımı sınırlıdır. Bu yüzden, anlattığın durum yasa dışı olabilir.

Elinde fotoğraf ve video gibi deliller olması harika bir avantaj. Bu gibi durumlarda şikayet edebileceğin birden fazla yetkili merci var:
  1. Sahil Güvenlik Komutanlığı (158): Yasa dışı balıkçılık faaliyetlerini denetleyen ve müdahale eden birimdir. Sahil Güvenlik’e ulaşarak videoyu delil olarak sunabilirsin.
  2. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü: Balıkçılık faaliyetlerini düzenleyen kuralları bu kurum denetler.
  3. CİMER: Direkt olarak CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) üzerinden şikayet oluşturman da çok etkili olacaktır. CİMER'e yapılan başvurular resmi kayıtlara geçtiği için yetkililerin daha hızlı ve özverili çalıştığını biliyoruz. Elindeki video ve fotoğrafları da başvuruya ekleyerek, kıyıya bu kadar yakın ağ atmanın yasak olup olmadığını ve gerekli işlemlerin yapılmasını talep edebilirsin.
Araştırmalarım sonucu yapılan avın yanlış olduğunu ve balık popülasyonuna ciddi zararlar verebileceğini düşünüyorum. Deneyimlerime göre, şikayetini direkt olarak kurumlara değil de CİMER üzerinden yaparsan daha verimli sonuç alabilirsin. CİMER üzerinden şikayet etmek biraz daha meşakkatli olsa da daha da ciddiye alıyorlar ve eğer ki kurumların ilgilenmemesi durumunda ise CİMER aracılığı ile kurumu da şikayet edebiliyorsun böylece kurum her türlü ilgilenmek zorunda kalıyor. Yani önerim olarak; yönetmelikleri/kanunları açıp yasadışı olarak yaptıkları şeyleri veya en azından senin yasa dışı olarak yaptıklarını düşündüğün şeyleri sırasıyla madde olarak yaz ve CİMER aracılığı ile şikayette bulun. Gerekli araştırmaları ve kararları yetkili merciler yapsın ve gerektiği durumda cezai işlem uygulansın. Bunu yaparken güzel bir dil kullanmak çok önemli bu yüzden tavsiyem olarak kendin kabataslak bir metin yazdıktan sonra herhangi bir yapay zeka uygulamasına gidip (örneğin: ChatGPT, Gemini, ... gibi) metnini yazdıktan sonra "Bu metni CİMER'e (veya şu kuruma) ileteceğim. Bana bu metni düzenleyip verebilir misin?" şeklinde bir soru yöneltip düzeltilmiş metni kurumlara iletmeni tavsiye ederim. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Doğa bizlere emanet. Daha güzel yarınlar için elimizden geleni yapalım lütfen.
Herkese rast gelsin.