Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Avcılar, Gürpınar, B.Çekmece, Güzelce Balık Avlak Bilgileri

ondersoydinc

Aktif Üye
Katılım
29 Kas 2011
Mesajlar
358
Tepkime puanı
48
Puanları
18
Yaş
43
Konum
istanbul
Adı
Önder SOYDİNÇ
Merhabalar Arkadaşlar,
Uzun zamandır forumumuzda bu bölgelerden sıklıkla avlak bilgilerini, nerede hangi balıkların olduğu, hangi zamanlarda ve nasıl avlanabileceği konusunda sorular geldiğinden bu başlık altında tümünü aktarabileceğimizi düşündüm.
Elimden geldiğince son 10 yıldır bu bölgeden edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istedim, ve bu bölgelerdeki arkadaşlarımızın da yeni avlarını bu konu altında toplamalarının günden güne forumumuza üye olan yeni arkadaşlarımız içinde faydalı olabileceğini düşündüm.
Bölgenin balık popülasyonu, son 5 yıldaki iki büyük kırgın ve Marmara Denizi'ndeki sarı kabus diye adlandırılan ''fitoplankton'' adı ile öğrenilen tek hücreli canlıların çoğalması oldukça azalmış olduğu gözükmekte. Buna rağmen bölgede balıkçılık tabiki bitmiş değil, ancak büyük trol tekneleri nedeniyle oldukça zarar gören meralarda mevcut.(ancak son 3 yıldır sahil güvenlik çok tedbirli)
Bölgenin KüçükÇekmece koyu ve Büyükçekmece Koyu gibi iki önemli balık sığınağının olması çok faydalıymış eskiden, fakat yine bu aynı iki koya gölden zararlı suların geliyor olması da balık popülasyonunu önemli ölçüde etkileyen unsurların başında yer alıyor.
Hangi limana gitseniz eski balıkçıların hangi bölgeye nasıl tekneler batırdıkları ve balıkların yuvalanması ve üremesi için nasıl girişimlerde bulunduklarını dinlemeniz mümkün. Her ne kadar Bölgedeki İlçe Belediye'lerine batık bırakılması yönünde istekler olsa da bunun denizcilik işletmeleri'nden izin alınarak yapılması ve bazı bölgelerde de yasak olması nedeniyle balıkçılar bunu ufak boylardaki sahipsiz ve kıyıda yatan tekneler ile kendi imkanları ile yapmışlar .
Dalışa yasak sahaların, denizaltı geçiş yolunun, gümrüğe gelen gemilerin kullandıkları gemi yolunun, atık suları taşımak için su altına yüzlerce metre olarak döşenen dev boruların ve deniz kuvvetlerinin talim sahası ilan edilen bölgelerdeki aşırı sesliliğin de Balıkların geçiş yolu olan bu bölgeyi ne kadar etkilediğini varın siz düşşünün sevgili dostlarım.
Bunları temel bilgiler olarak paylaşmak istedim. Bir sonraki mesajımda meradaki dip yapısı ve hangi balıkların hangi bölgelerde hangi derinliklerde avlanabileceği üzerine olacak.
 

ondersoydinc

Aktif Üye
Katılım
29 Kas 2011
Mesajlar
358
Tepkime puanı
48
Puanları
18
Yaş
43
Konum
istanbul
Adı
Önder SOYDİNÇ
Yıllardır dalış yaptığım ve olta ile gerek tekneden gerekse kıyıdan avlandığım bu bölgenin detaylı bilgilerine geçiyorum.
Avcılar ve Ambarlı liman civarından sanırım en detaylı en son bilgileri Ahmet Özdemir arkadaşımız verecektir. Ben yine de o meradan başlayarak diğerlerinde daha fazla detay vererek sizlerle paylaşayım.
Her ne kadar avcılar sahilindeki istavrit ve yemli olarak izmarit avları bilinse de, Ambarlı liman'ın önünde gırgır teknelerine izin verilmediğinden tekne ile avlanmak isteyen abilerimiz ve ustalar limanın platformlarında yıllardır levrek ve kırlangıç için sabırlı avlar gerçekleştirmişler ve oldukça da verimli sezonlar geçirmişler. Hatta hafta sonları keyif yapmak isteyen birkaç arkadaş buluşup ambarlı limandan bir sandal kiralayıp, kimi zaman açılıp ileride istavrite çapari ya da izmarit için yemli avlar yaparlar. Kimi zamanda kürekli sandallar ile dolum tesislerinin müsait platformlarının ayaklarına tekneyi bağlayıp saatlerce keyif yapıp yeterince balık tutup dönerler. Ambarlı dolum tesislerinin hemen bitiminde 2000 yılına kadar bir levrek üretim çiftliği açılmış ve birkaç yıl işletilmiş olması bazı balıkların o bölgede kaldırılan çiftliğin bozulan ama sığınak haline gelen kısmında üremiş ve bölgenin balıkçısının ve zıpkın dalışı yapan sevdalılarına keyifli avlar vermiştir.
Yaklaşık 4 yıl kadar önce başlayan, ambarlı dan itibaren büyükçekmeceye kadar uzanacak olan sahil yolu yürüyüş bandı'nın inşaatı sırasında büyük kayalar getirilerek kıyı şeridinin bozulduğu düşünülse de, aslında bu işlem oldukça fayda sağlamış ve bazı türlerin her ne kadar kaçıp saklanmış olan türler olduğu düşünülse de, yapılan inşaatın bitimi ile birlikte kıyı derinliğinin korunması ve dalgaların kıyıdaki yapılara zarar vermesini engellemesi nedeniyle, balık türlerinin etkili lodos dalgalarından derinlere kaçmalarını sağlamıştır. Hal böyle olunca kim ne kadar dedikodu üretirse üretsin önümüzdeki uzun vadede bölge balıkçılığının daha elverişli hale geleceği bir geçektir.
Ambarlı yat limanı inşaatı, Kumkapı balık halinin Gürpınar'a taşınma ihtimali biraz bu tezi zedelese de, bölgedeki balıklara yem ve korunaklı alanlar sağlanması mendireklerin yapılacağı düşünüldüğünde sadece gelen gemilerin sesinden kaçan bir balık akımını konuşuyor olacağız inşallah. Tabi bunlar şahsi fikirlerim, aksini ya da farklı tezleri anlatacak abilerimize saygım sonsuz.
Gelelim Ambarlı Liman sonrası , Kavaklı Şeridi arasındaki lüfer ve çinekopun bol avlandığı meraya..
Lüfer ağustos sonu itibarı ile gece lamba balığı diye adlandırdığımız şekilde güzel avlar vermekle birlikte, büyükçekmece, gürpınar ve mimarsinan limandan çıkan birçok ufak tekne dolum tesisleri önündeki deirn bölge ve kavaklı hizasındaki 6-8 kulaç suda yaptıkları (sadece canlı yem ile ) geceden süzülen canlı zargana ile uzun ola avlarıyla kendi balıklarını hergün olmasada tutabilmektedirler.
Kavaklı çakarı ile Gürpınar Liman arasındaki bölge, 6-8 kulaç suda uzun olta ile lüfer için dolaşılsa da, aslında dip yapısının orta boydaki yayvan taşlardan oluşması nedeniyle, minekop-kikla gibi ve benzeri balıkların yemli tutulmasına da olanak vermektedir. Bölgenin yerli balığı olan izmarit ise, yaz aylarından itibaren yenecek boylarda keyifli avlar yaptırır.
gürpınar liman bitiminde kıyıdan 300 metre açıkta derinleşmeye başlayan su, Büyükçekmece Koyu'nun girişinde ki hizada (Manda Burnu) güzel iri istavrit ve eşkina avlarında güzeldir. Manda Burnu'nda akıntının sürekli olması bu noktada kıyı balıkçısına iyi imkan verirken teknedeki oltacı için imkansızdır. Tıpkı boğazda 500 gr ağırlıkla uzun olta yapmaya çalışan balıkçı kadar zorlanılır ve oyüzden tercih edilmez, çünkü maceranın da üzerinde zorluktadır suda tutunmak.
Büyükçekmece Koyunun iç kısmında, kıyıdan az ileride içeri doğru kıvrılan taşlar kıyıdan olta atılmasına dip balığı açısından izin vermez. Ancak su üstü sahteler ile spin denemeleri kış aylarının başında az da olsa sonuç verir. Koyun iç kısmı tamamen kum bölgedir.Kıyı balıkçısını memnun eder. Mırmır-Kefal-Tekir gece şamandıralı takımlar ile tek iğne ile iri istavrit çok keyif verir. Kırlangıç-Kalkan-Pisi balıklarını kıyıdan tutmak sezonunda mümkündür(kırlangıçı ayırabiliriz son yıllarda çok küçük) . Çinekop avının son yıllarda sadece 2008 yılında oldukça memnun ettiğini söyleyebilirim. Bu söylediğim sadece kıyı balıkçısı için. Tekneden av yapan ufak balıkçılar, Koyun içinde değilde diğer tarafta yani, güzelce limanına bağlanan bölge olan diğer köşe de ( Baba Burnu ) avlanırlar. Gancur dediğimiz canlı izmarit yavrusu ile gece lamba da güzel lüfer almak mümkündür ve çinekop için sabah suyunda hamsi ile yapılan mabruka avı şahane keyif verir. Tekneye balığınızı çekerken arkadan gelen grubu görünce nasıl canlı bir akvaryum izlediğinize kendiniz bile inanamazsınız.
Kıyı şeridindeki dikkat edilmesi gereken taşlar tekneciler için çok önemlidir, bunları ve diğer aklıma gelenleri de sonraki mesajlarda aktarıcam. Smileys kullanmadan yazı yazmak da güzelmiş diyor ve bitiriyorum.
Önder Takipte devam edecek
 

ondersoydinc

Aktif Üye
Katılım
29 Kas 2011
Mesajlar
358
Tepkime puanı
48
Puanları
18
Yaş
43
Konum
istanbul
Adı
Önder SOYDİNÇ
Geçtiğimiz yılın yaz sezonunu bu bölgede oldukça bereketli avlarla geçirdiğimi söylemeliyim. Genellikle geceden başlayan keyifli saatlerimiz sabah saat 10 gibi son buluyordu.
Bölgede Kefal-Mırmır-İspari-Karagöz gibi balıklar kıyıdan yemli takım ile ancak canlı kurt ile alınabiliyor. Kullandığımız takımlara 7 no siyah iğne ve iğnenin öncesine köstekte mutlaka minik bir mantar bulundurmak çırçır gibi artniyetli balıklardan kurtulmamızı sağlıyor :) Gece avlarında ise, canlı teke. Kıyıdan sahil şeridindeki beton üzerinden kepçenizi biraz daldırıp 100 metre kadar yürüdüğünüzde belkide 200 adet teke ile doldurup gecenizi yem sıkıntısı yaşamadan geçirebilirsiniz :) Koy içinde en güzel avantaj bu :) Mırmır için genellikle 30 gr lık sıyırtma kurşun arkasına bağladığımız bir kulaçlık bedenin ucuna 2 tane uzun palalı 6-7 no çapraz iğne ile canlı teke ile avlanılır. Büyük olanlar oldukça keyifli çekilir kıyıya. Attığı kafalar büyük bir karagöz kadar zevk veriyor bence.
Kefal ise bölgede daha çok ekmekle avlansa da onu da canlı kurt ile 3 iğneli takım ile açıktan avlamak, çoğunlukla 1 kg üzerindeki balıklar almak için mükemmel taktik. :D
Kalkan aslında bölgenin tamamının kum olması nedeniyle uzun yıllardır yerli balık haline gelmiş durumda. Ancak tabii ki bazı balıkçıların 200-300 iğneli parakete kullanması nedeniyle daha çok ufakken bazı kalkanların mundar olması demek :mad::mad::mad:
Geceleri şamandıralı takım ucuna 8 no siyah çapraz tek iğne ile tutulan iri istavritin keyfi de bambaşka. 14 tanesi 1 kg gelen balık olsun canımı yesin misali :D bu takımlara yem olarak ne kullanılır derseniz :rolleyes: Kıyıda adeta bale yapar gibi sürü olarak dolaşan sardalya yavruları (atom) ince gözlü mini kepçe ile bir seferde 20-30 tane alınır ve yayvan kapta az suda sabaha kadar yetecek kadarı yaşar. Tamamı kullanılır ve nerdeyse bu yemi kuyruk altı kullandığımız müddetçe asla boş çekmezsiniz istavriti alırsınız. :harika::harika:
Sabah suyunda genellikle ben sahte fare rapalası ile levrek için iki yıldır çok atışlar yaptım, ancak malesef gelen balıklar ispendekten fazlası değil. Ve büyük olanıda tutamadık hiç . Ancak Güzelce tarafına geçtiğinizde sabah suyunda güzel levrekler almanız daha mümkün. Çünkü dalganın kıyıya vurduğu nokta hafif çakıl aşı kıvamında. Bu bölgeden birkaç kez yüzümüz güldü geçen yıllarda, bu sene daha kaliteli takımlar ile inşallah daha büyüklerini avlarız. :eek: Spining denemek yerine daha çok yemli balıklara yöneldiğimizden, ya da spin işinden bu siteye üye olana kadar pek bilgimiz olmadığından pek balık tutamadık.
Dalışa gelince bölgenin gürpınar tarafı Levrek Eşkina Minekop Kikla gibi balıkları vurmak için en güzel kovuklara sahip yerdir. Denemek isteyenlere tavsiye edecileceğim yegane noktalar hem manda burnu hemde bababurnu. Merayı birkaç kez gezmeniz sonraki seferlerde su altından balıkla çıkmanıza yetecektir.
Şimdilik paydos, sonra tekrar kaldığımız yerden devam ederiz.;)
 

trakonya79

Daimi Üye
Katılım
18 May 2010
Mesajlar
2,778
Tepkime puanı
3,525
Puanları
113
Yaş
45
Konum
İSTANBUL
Adı
Özkan Yazıcı
Merhaba konu hayrılı olsun güzel konu :)
büyükçekmece civarı benim favori mekanlarımdandır ama son zamanlarda hiç gidemedim en son geçen sene temmuz ortası gibi gölün denizle birleştiği alandaki limana gitmiş idim kıyılarda bol miktarda teke vardı,bunlardan stoperli şamandralı takıma takıp denemeler yaptım ama tek bir vuruş dahi alamadım kısmet bu seneye belki

takip:
 

ahmetozdemir16

Aktif Üye
Katılım
3 May 2010
Mesajlar
366
Tepkime puanı
254
Puanları
63
Yaş
46
Konum
Muğla
Adı
Ahmet Özdemir
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Ambarlı'ya balık için pek sık gitmiyorum. Fakat Ersin'den aldığım bilgiye göre (Kendisi ambarlı'da sandal ve tekne kiralar) istavrit henüz kıyılamamış. İkinci platformda bolca istavrit tutabilirsiniz dedi. Denizköşkler civarında oldukça derin kayalıklar var ve bu bölgede yazın her balık oltanızı ziyaret edebilir. Havalar biraz ısınınca burada bir "Bölgesel tanışma organizasyonu" keyifli olurdu...
 

Tarcan

Yeni Üye
Katılım
21 Kas 2010
Mesajlar
29
Tepkime puanı
2
Puanları
1
Konum
Adana
Adı
Tarcan
Önder merhaba

Harika bir konu olmuş ellerine sağlık.

Gecen bir mesajında bahsettiğin yağcı taşı tam olarak ne taraftadır acaba?


Selamlar.
 

i_gulistan

Daimi Üye
Katılım
7 Şub 2012
Mesajlar
563
Tepkime puanı
220
Puanları
43
Yaş
37
Konum
istanbul-hatay
Adı
ibrahim gülistan
Kan Grubu
O Rh Pozitif
önder abi bence de harika olmuş ellerine sağlık bakalım kısa zamanda o bölgede ava çıkmayı düşünmekteyim lakin asla bana göre değil kalabalıkta avlanması.en güzeli b.çekmece civarı kafana göre takılmakta bakalım ordan güzel bi av yapabileceğimi düşünüyorum buda önder abi sayesinde olcak saygılar bu güzel paylaşım içinde teşekkürler