Büyük ihtimalle civarda yavrusu vardır yoksa kolay kolay saldırmaz..
Taha Bey'in açıklamasından sonra Ayılar neden saldırır konusunu biraz daha açmak ihtiyacı duydum.
Hepimizin malumudur ki, Dünyaya en büyük tahribat ve zararı veren canlı insanoğludur.
İnsanoğlunun her geçen gün gelişen teknoloji ve artış gösteren nüfusuna bağlı ihtiyaç ve gereksinimleride artmakta.
Bu artış temel ihtiyaçlarımız dışında "Alışveriş Hastalığı" ile tetiklenen "doymazlık - açgözlülük durumundan" kaynaklı kendimiz dışındaki canlıların yaşam alanlarını istila etmemizi tetiklemektedir.
Yaşam alanı daralan canlılar beslenme ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldiklerinde bir zamanlar kendilerinin olan bölgelere iç güdüsel olarak gitmekte
bunun neticesinde ise daha tehlikeli bir duruma düşüp insanlar ile karşılaşmaktadır.
Domuzların mısır tarlalarına saldırmalarının nedeni; Domuzun özellikle şurada mısır tarlası var hadi talan edelim demesimidir?
Yoksa yaşam alanının daralması ve yaşam alanına mısır ekilmesimidir.
Ayılar içinde aynı durum geçerlidir.
Bulundukları yaşama ve beslenme alanlarının daralması ve buna bağlı beslenme alışkanlıklarında yaşanan değişimler ayıların insanlar ile daha fazla karşılaşmasına neden olmaktadır.
Bu karşılaşmaların önemli bir kısmında İnsan etrafında ayının olduğunda habersizdir. Çünkü ayıların koku alma duyuları köpeklere göre 70 ile 120 kat arasında değişiklik gösterir
en iyi koku alan Kutup ayısı olup konumuzun dışındadır.
Koku alma duyusu bu kadar gelişmiş bir hayvan ile temas hangi durumlarda sağlanır.
1-Rüzgarın yönü ayının koku almasını engelleyecek durumda ise;
2-Ayı aç ve beslenme arayışında ise;
3-Ayı kış uykusunda ise;
4-Ayı yeni yavrulamış yavruları yakınında ise;
1. Durumda ayı aç değilse, rahatsız edilmemişse, yakınında yavruları bulunmuyor veya yeni yavrulamamış ise, emin olun Ayı yakınında İnsan olduğunu farkettiğinde kaçacaktır. ( Yaşadım )
2. Durumda Ayı aç beslenme arayışında ve rahatsız edilmemişse kendi yoluna gidecektir. Rahatsız edilmiş ise hele aç bir ayıyı rahatsız etmeye cüret etmiş ise söylenecek söz, Geçmiş olsun.
3. Ayı kış uykusunda ise, Kesinlikle rahatsız etmeden bulunduğunuz ortamdan mümkün olduğu kadar sessizce uzaklaşın, Kış uykusunda rahatsız edilmiş bir ayının hışmından kimse sizi kurtaramaz.
4. Ayı yeni yavrulamış veya yavruları ile beraber ise, yaklaşmayın, yanlışlıkla yaklaşmış iseniz bile tehditkar hareketlerden kaçınıp uzaklaşın, Ayı sizden haberdar olduğunda uzaklaşacaktır.
Etrafında yavruları var ve uzaklaşamıyor ise Savunmaya geçecektir. Aksi bir durumda yavrularını her ne pahasına olursa olsun koruyacaktır. Çünkü o bir Anne.
Ayıdan korunma yolları; Ayıların en fazla görüldüğü zamanlar Bahar ayları olup yeni kış uykusunda uyandıkları beslenme ihtiyaçlarının en tepe yaptığı dönemlerdir,
Bu zamanlarda beslenme ihtiyaçlarını yaşam alanlarında karşılayamaz iseler insanların yaşam alanlarına kadar ilerleyebilirler.
Bulunduğunuz bölgede ayılar ile karşılaşma ihtimaliniz var ise sinsi ve sessizce hareket etmeniz sizden hızlı koşan, sizden iyi tırmanan, sizden iyi koku alan, sizden iyi yüzen bir canlı tarafından tehdit olarak algılanacağından, mümkün olduğu kadar kendinizi belli ederek yol almanız aç bir ayı ile 1. durumdaki sebep ile rastlantısal olarak karşılaşmanızı engelleyecektir. Çünkü siz ayının beslenme ve alışveriş listesinde bulunmuyorsunuz.
Toparlarsak.
Ayı ile karşılaşma ihtimalimizin olduğu alanlarda ses çıkartarak ( şarkı söyleyebiliriz, yanımızdaki arkadaşımız ile yüksek ses ile konuşabiliriz veya çantamıza zil takabiliriz. )
Uykusunda uyandırmıyor, etrafında yavruları var ise tehditkar davranışlardan kaçınıyor ve sessizce uzaklaşıyoruz. Mera seçimlerinde daha hassas davranıyoruz.
Bilmediğimiz bir bölgeye veya köye gidiyorsak, önce köy kahvesine uğrayıp orada neden bulunduğumuz anlatıp kendimizi tanıtıp sohbet ediyoruz.
Köy bakkalından alışveriş yapıp aynı şekilde ayak üstü sohbet ediyoruz. Eğer bir tehlike var ise mutlaka sizi uyaracaklardır. Merada belli başlı emareleri okumayı, anlamayı, işaretleri öğrenmeye çalışalım.
Gittiğimiz merada ayak izi, dışkı gibi göze batan öncelikli emareleri kontrol edip önlemimizi alalım. Bu sohbetler ve emare takibi ile belkide hiç tedirgin olmadan çok güzel bir av günü geçirebiliriz.
Haberde bahsi geçen olayda ise bence karşılaşılan durum,
Ayının beslenme alanında balık avlarken ayı ile karşılaşma anında Ahmettt, Mehmmmetttt, Ula Ayıııııı Heyy, Hoppp, Tüfeğim nerdddde, Sen Baltayı al.
Bu durumda ayı ayağa kalkıp kükrer, Kükremesi insanlar için tehdit, Ayı için ise uyarıdır. Tehdide karşı tehdit ile cevap verilirse Ayı saldırı.
Yapılması gereken durum;
Balık avladığımız alanda ayı ile karşılaşmışsak, Balık avladığımız alan bizim değil ayının malıdır.
Avadığımız balık var ise; Kusura bakma ayı kardeş senin bahçenden senden habersiz senin olanı gaspediyorduk. Aldıklarımız sadece bunlar, biz senin olan sana geri veriyoruz demek,
Avladığımız balıklar önümüzde açığa bırakıp, yavaş yavaş ayının avlanacağı bölgeden geri çekilmek olmalıdır. Bu durumda ayı kükremesi ile korkuttuğunu, alanını korumayı başardığını,
Kendisine ait olanları aldığını önündekileri yedikten sonra isterse merasında avlanabileceğini düşünerek zaten tehlikeli olan bir kavgaya girmeyecek sevmediği hazzetmediği insanlardan uzak duracaktır.
Ayı ile karşılaştık ve yakaladığımız balık yok ise; tehditkar olmadan yaklaşma yolunu veya ulaşmak istediği hedefe gitmsini engellemeden yolundan çekilmek işe yarayacaktır.
Bu durumda uzağımızda olan Tüfeğe, Baltaya uzanmak ani hareket etmek tehditkar davranış olarak düşünüleceğinden kaçınmak lazım, Uzaklaşma esnasında aman telefonum, 3.000 liralık kamışım makinam
emin ol senden değerli değil. Bırak kalsın ayı insafa gelir ve karnını doyurup birazda merakını giderdikten sonra parçalamamışsa geri gelip alabilirsin.
Saygılarımla / Avlarınız her daim bereketli ve tehlikelerden uzak olsun.