Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Balık Kaçıyor, yardımcı olur musunuz?

BasakKuru

Yeni Üye
Adı
Başak Kuru
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Merhabalar, herkese. Aranıza yeni katıldım.

Surf olta ile yemli avcılık yapıyorum. Genellikle çipura ve levrek hedef balığım. Circle iğneye geçtiğimden beri balık yarı yolda kaçmakta. Tasma yapılmaması gerektiği söyleniyor ama balık kaçıyor yarı yolda. 6000lik makine 4.20 kamış kullanıyorum. İğnelerinde en bilindik kaliteli markalarından kullanıyorum. Sebebi çözemedim. Kalamayı fazla açık bıraktığımdan dolayı balık kendini mi tasmalayamıyor acaba?

Kısacası circle iğneden nefret etmek üzereyim, yardımcı olur musunuz? Var mıdır bir tekniği?

Herkese rast gele, şimdididen teşekkürler.

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Adı
Samet
Merhabalar. Tasma yapılmaması gerektiği doğru, tasma atarsanız iğne batmadan balığın ağzından kurtulabilir. İğne marka/modeliniz nedir? Circle iğneler balığa en az zararı vermeyi amaçladığından iğnenin damağı, yani iğnenin sivri yönünün tersine bakan dikeni yeterince büyük olmayabilir veya hiç olmayabilir. İğnenin kusulmaması için dikeni daha büyük bir model düşünebilirsiniz.

Bir de balığı çekerken, oltanın da esnekliğini kullanarak boşluk vermemeye dikkat ediyor musunuz? Bu nokta önemli. Balık kalama alıyorsa bile kamışın az da olsa gerilmesi lazım ki bu esneklik balığın hareket edip boşluk almasını telafi edebilsin.

BasakKuru

Yeni Üye
Adı
Başak Kuru
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim.

Hayabusa hcrl 186 , ryobi ry-1025 , fudo 3801 gibi iğneler kullandım hepsi no 1.

Esnekliğe dikkat ediyorum, çünkü aynı problemi normal iğnelerde yaşamıyorum. O kısımda bir problem olduğunu düşünmüyorum.

Circle iğnelerin numaralarında boyut normallerdekini tutmuyor. Acaba no1 büyük geldiğinden dolayı damağa veya dudağa oturmuyor olabilir mi?

BasakKuru

Yeni Üye
Adı
Başak Kuru
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Ya da acaba acele mi ediyorum, biraz daha bekleyip damağa iyice yapışmasını mı beklemem gerekiyor circle iğneyle.

Bela oldu bu circle iğne bana, sinirlerim bozuldukça ısrar ediyorum :)))

Scolopax

Aktif Üye
Adı
sinan
circle iğne damağa batmaz dudak kenarında kalır ve bu iğneden kolay kolay balık kaçamaz. acaba sert çekip dudağınımı koparıyorsunuz. balık yakalanınca hızlı çekmeyin yavaş yavaş çekin ve balık büyükse biraz kalama verin balığı yorun ani sert ve hızlı hareketler belki dudağını yırtuyor ve balık kaçıyor. circle iğne iel ben hemen hemen hiç balık kaçırmıyorum.

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Adı
Samet
Ya da acaba acele mi ediyorum, biraz daha bekleyip damağa iyice yapışmasını mı beklemem gerekiyor circle iğneyle.

Bela oldu bu circle iğne bana, sinirlerim bozuldukça ısrar ediyorum :)))
Kalamanız anlamsız ölçüde açık değilse balığı çekerken zaten iğneyi tamamen balığa saplamış olmanız lazım. Balık yarıyolda kaçıyorsa bekleme falan sorunu yoktur. Zaten circle iğnede beklemeniz de şart değil, makineyi normal hızda sararak iğneyi balığa saplayabilirsiniz.

Görsellerden baktığım kadarıyla iğnelerinizin dikenleri olağandışı gözükmüyor. Ryobi ry-1025'in dikeni diğerlerinden bir tık büyük gözüküyor, sorunu çözene kadar denemelerinizi onla yapmanızı öneririm.

Sinan hocamın teorisi bana oldukça mantıklı geldi, biraz daha nazik olmak denenir. Sorun öyle de çözülmüyorsa ben yine iğneyi damağa oturtamıyor muyum ya da bilmeden boşluk mu veriyorum diye düşünüp belki daha hızlı sarım/daha sıkı kalama/kamışa ekstra esneklik denerdim.

BasakKuru

Yeni Üye
Adı
Başak Kuru
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Yanıtlarınız için ayrı ayrı teşekkür ederim, bir sonraki avda dediklerinizi uygulayacağım. Teşekkür ederim

E

Erden Eren

Misafir
Son olarak ben de bir şeyler eklemek isterim o vakit.

Şayet Ege'de avlanıyorsanız aşağıda yazdıklarıma bir göz atınız derim.

Ege'de yaz kış ama tutulan balık sayısını baz alacak olursak olarak özellikle kışları hatırı sayılı miktarda çipura, sargoz, karagöz avları yapmaktayım. Çok çok uzun senelerdir kullandığım iğne Owner markasıdır. Bahsettiğiniz hedef balık olan çipurada Owner 50173 Seigo iğnenin 2 numarasını kullanmaktayım. Sırtında çentik yani tırnak olan Circle - Çapraz özelliği olan bir iğnedir. Ve anlatılan hikayelerin tam aksine tasmalamadan çipura alınmasının çok zor olduğunu iddia ediyorum.
Evet gündüz avlarında Çanakkale'nin şiddetli rüzgarından ötürü zilleri kaçırdığım ve çipuranın yakalanıp yattığı nice ava şahit oldum. Yani çekerken fark ettim oltada balık olduğunu lakin bu misal 10 kez yaşandıysa, 110 kez de tasmalamada geç kaldığımdan balığın kaçtığına şahit olmuşumdur.
Circle - Çapraz iğne ile eşkina ve çipura gibi balıklarda uzun pala iğnelere göre nispeten tasmalamada birkaç saniye avantajımız ve balığı çekerken hani en kötü ihtimalle kusmaya çalışsa bile yanağından, dudağından son anda yakalanarak gelme gibi avantajlar fazlasıyla mevcuttur ancak tasmalamaya gerek yok tezi bana pek bir iddialı gelmekte. Hatta bizzat sahadaki deneyimlemelerime bakınca şehir efsanesi gibi düşündüğümü itiraf etmeliyim.

Levrek konusunda çok cılız bilgilere ve seyrek avlara sahip olduğumdan o balığa dair bilmediğim, bizzat deneyimlemediğim bir şeyi yazmak istemedim.

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Adı
Samet
Son olarak ben de bir şeyler eklemek isterim o vakit.

Şayet Ege'de avlanıyorsanız aşağıda yazdıklarıma bir göz atınız derim.

Ege'de yaz kış ama tutulan balık sayısını baz alacak olursak olarak özellikle kışları hatırı sayılı miktarda çipura, sargoz, karagöz avları yapmaktayım. Çok çok uzun senelerdir kullandığım iğne Owner markasıdır. Bahsettiğiniz hedef balık olan çipurada Owner 50173 Seigo iğnenin 2 numarasını kullanmaktayım. Sırtında çentik yani tırnak olan Circle - Çapraz özelliği olan bir iğnedir. Ve anlatılan hikayelerin tam aksine tasmalamadan çipura alınmasının çok zor olduğunu iddia ediyorum.
Evet gündüz avlarında Çanakkale'nin şiddetli rüzgarından ötürü zilleri kaçırdığım ve çipuranın yakalanıp yattığı nice ava şahit oldum. Yani çekerken fark ettim oltada balık olduğunu lakin bu misal 10 kez yaşandıysa, 110 kez de tasmalamada geç kaldığımdan balığın kaçtığına şahit olmuşumdur.
Circle - Çapraz iğne ile eşkina ve çipura gibi balıklarda uzun pala iğnelere göre nispeten tasmalamada birkaç saniye avantajımız ve balığı çekerken hani en kötü ihtimalle kusmaya çalışsa bile yanağından, dudağından son anda yakalanarak gelme gibi avantajlar fazlasıyla mevcuttur ancak tasmalamaya gerek yok tezi bana pek bir iddialı gelmekte. Hatta bizzat sahadaki deneyimlemelerime bakınca şehir efsanesi gibi düşündüğümü itiraf etmeliyim.

Levrek konusunda çok cılız bilgilere ve seyrek avlara sahip olduğumdan o balığa dair bilmediğim, bizzat deneyimlemediğim bir şeyi yazmak istemedim.
Hocam herkes farklı şekillerde tanımlıyor olabilir ama bahsettiğiniz Owner 50173 Seigo iğneye çoğu kişi circle iğne demez sanıyorum. Galiba daha çok "chinu" tip olarak biliniyor. Belki net bir şekilde tanımlamak zor ama iğnenin sivri kısmı iğnenin kendini gösteriyor olması lazım ki balığı iç organlarından takma şansımız olabildiğince düşük olsun. İçe doğru bir kıvrım olsa da gerçek circle iğne kadar balığı iç organlarına zarar vermeme/tasma atmama gibi özellikleri sağlayacağını sanmıyorum. Ben de bu iğnede tasmalamanın avantajlı olacağını düşünüyorum.

BALIKDENiZDE

Aktif Üye
Adı
Rifat Karababa
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Merhaba. Ryobi 1025 çipura avlarında çok tercih edilen iğnelerdendir. Yine aynı şekilde hayabusa iğneler de keskinlikleri, ince ama sağlam oluşları nedeniyle oldukça popüler iğnelerdir. Ben şunu merak ettim, neden özelikle circle iğneye geçmeye karar verdiniz? Şöyle anlatayım; circle iğne aslında yakala bırak sportif avcılık için yaratılmış bir iğnedir. Uç kısmı içe dönük olduğundan balığın genellikle dudak kısmına yerleşir. Siz balığı çekerken dudağı yırtılıyor da olabilir. Seçtiğiniz iğne boyuna uygun balık yakalanmamış da olabilir. Bir çok seçenek söz konusu. Circle iğne çantamda bulunmasına rağmen uzun zamandır hiç kullanmadım ben, yem şişi ile yemi iğneye yerleştirmek de eziyetli olabiliyor. Ben size bazı iğneler önereyim, bunlar ile şansınızı tekrar deneyin. Başarılı olursanız mutluluğunuzu bizlerle de paylaşırısınız.

Decoy KR24 2 ve 3 numaraları
Maruto 9944
Hayabusa hfks130 1.0
Bir de decathlonda satılan caperlan marka bir iğne var. Görselini paylaşıyorum, sarı paket, üzerinde sargoz resmi olan iğne.

İğnelerinizi çok büyük seçmeyin.

Bu iğnelerden ilk olarak decoy kr24 deneyin. Belki diğerlerini almanıza gerek bile kalmayabilir. :)

Rastgele şimdiden, selamlar.

Ekli dosyalar