Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Balıkçının güneş gözlüğü seçimi.

TEKNOTURK

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
899
Tepkime puanı
68
Puanları
28
Konum
Afyonkarahisar
Adı
Erkan Keskin
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Güneş gözlüğü seçerken dikkat!

Güneş gözlerimize nasıl zarar veriyor? Yanlış gözlük seçimi hangi hastalıklara neden olabiliyor? Güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat etmeli? Hepsi burada…



Güneş gözlüğü mevsimi geldi! Yazın cildimizi güneşten koruduğumuz gibi gözlerimizi de güneşin zararlı ışınlarından korumamız gerekir. Güneş gözlüklerini sadece bir aksesuar olarak değil, göz hastalıklarından koruyucu olarak görmek gerekir.

Güneş gözümüze nasıl zarar veriyor?

Ultraviyole ışınları güneş ışınlarının gözle görülmeyen dalga boyunda yer alırlar ve ultraviyole A (UVA), ultraviyole B (UVB) ve ultraviyole C (UVC) olarak 3 gruba ayrılırlar. Amerikan Hastanesi’nden Göz Kliniği Şefi Doç. Dr. Osman Oram bu ışınlardan ultraviyole C ışınlarının atmosfer tabakaları tarafından emildiği ve yeryüzüne önemli derecede ulaşamadıkları için göz için herhangi bir problem oluşturmamaktadırlar. Buna karşın ultraviyole A ve özellikle de ultraviyole B ışınları göze verebilecekleri zararlar açısından önemlidir. Özellikle son yıllarda ozon tabakasındaki incelmeyle birlikte ultraviyole ışınlarının gözler üzerinde oluşturduğu olumsuz etkiler giderek artan oranda görülmektedir. Memorial Hastanesi Göz Merkezi’nden Op. Dr. Olcay Şahin ise özellikle açık renkli gözler, allerjik konjonktivit, kuru göz, retinitis pigmentoza, albinizm gibi göz hastalıkları olanlar güneş ışınlarından daha fazla etkilenmektedirler.

Güneş ışınları gözlerimizde ne gibi hastalıklara neden olabiliyor?

Op. Dr. Olcay Şahin güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmanın gözdeki kısa vadedeki olumsuz etkilerinin deride oluşan güneş yanıklarına benzediğini belirtiyor. Korneada kuruluk, kaşıntı, batma, yanma, ağrı, kanlanma gibi şikayetler gelişir ve birkaç günde ilaç tedavisiyle düzelir. Orta vadede ise, konjonktivada kalınlaşma ve göz eti oluşmasına neden olabilir. Ayrıca gözleri devamlı kısarak bakmak göz çevresinde kırışıkların artmasına ve buradaki cildin erken yaşlanmasına neden olacaktır. Asıl ciddi olumsuz etkiler ise uzun dönemde sürekli UV ışınına maruz kalmakla ortaya çıkan makula (sarı nokta) dejenerasyonu ve katarakt gibi körlükle sonuçlanan iki önemli hastalıktır. UV ışınları, göz merceğinin içindeki proteinlerde bozulmaya yaparak daha erken yaşta katarakt gelişmesine neden olabilir. Aynı şekilde keskin görmeyi sağlayan makuladaki görme hücrelerinde hasara yol açarak makula dejenerasyonuna ve kalıcı görme azalmasına neden olur. Ciddi olan bu etkiler uzun dönemde ortaya çıkacağı için birçok insan günlük önlemler almayı ihmal eder, oysa bu tür hasarlar geliştiğinde ne yazık ki kalıcıdır ve körlükle sonuçlanabilirler.

Doç. Dr. Osman Oram ise güneşe maruz kalınma derecesini artıran çeşitli faktörlerin ultraviyole ışınlarının göze verebileceği hasarı artırabildiğini söylüyor. Bu faktörler ise şöyle:

Çevre: Ultraviyole etkisi karda, kumda ve suda daha fazladır.

Yükseklik: Deniz seviyesine göre yükseklik arttıkça ultraviyole seviyesi artar.

Enlem: Ultraviyole ekvatora yaklaştıkça yani enlem derecesi düştükçe artar.

Dış ortamda kalma süresi: Güneşte kalma süresi arttıkça alınan ultraviyole miktarı artar.

Göz ve deri rengi: Açık renkli gözlere ve deriye sahip kişiler ultraviyole açısından daha fazla risk taşır.

Günün saati: Ultraviyole miktarının en yüksek olduğu saatler 10 ila 16 saatleri arasıdır.

Mevsim: Ultraviyolenin en kuvvetli geldiği dönem ilkbahar ve yaz aylarıdır, sonbahar ve kış aylarında ultraviyole seviyesi düşer.

İlaçlar: Tetrasiklin, doksisiklin gibi bazı ilaçlar gözlerin ve derinin ışık hassasiyetini ve ultraviyolenin olumsuz etkisini artırır.


Güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat etmeli?

Doç. Dr. Osman Oram çok sayıdaki güneş gözlüğü çeşidi arasından en uygun olanı seçerken gözlük çerçevesinin ve camların şekli dışında dikkat edilmesi gereken çeşitli faktörlerin olduğunu söylüyor.

Camların ultraviyole ışınlarını blokaj derecesi: Güneş gözlüğü alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik camların ultraviyole ışınlarını blokaj derecesidir. Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamalar kullanılması gerekmektedir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, % 99’un üzerinde UV blokajı yapabilen camlar seçilmeli, hatta % 100 blokaj oranı tercih edilmelidir. Güneş gözlüklerinde kullanılan aynalı kaplamalar göze gelen ışık miktarını düşürmekle birlikte ultraviyole blokaj oranını etkilememektedir.

Cam rengi ve koyuluğu: Güneş gözlüğü seçiminde bir diğer önemli faktör cam rengi ve koyuluğudur. Camın renginin ve koyuluğunun ultraviyole blokaj derecesiyle herhangi bir ilişkisi olmamasına ve seçimin kişisel zevke bağlı olmasına karşın her cam renginin farklı özellikleri vardır. Yeşil ve gri renkli camlar görüntü kontrastını etkilemez ve renk bozulmasına neden olmazken, kahverengi cam kontrastı ve derinlik hissini artırırken bir miktar renk bozulmasına neden olur. Mavi renk camlar karda en iyi görmeyi sağlarken diğer renklerde bozulmaya yol açar, kırmızı ve pembe renkli camlar bilgisayarda en iyi görmeyi sağlarken yine renk bozulmalarına yol açarlar. Göze zararlı olabileceği iddia edilen mavi renkli ışınları bloke eden ve uzaktaki cisimlerin daha net görülebilmesini sağlayan amber renkli camlar özellikle pilotlar, kayakçılar ve gemiciler tarafından tercih edilir. Yukarıdan aşağıya rengi açılan gradyent şeklindeki camlar özellikle otomobil kullanırken rahatsız edici yansımaları engellemeleri nedeniyle tercih edilebilir. Işık miktarına göre rengi açılıp koyulaşabilen fotokromik ya da kolormatik camlar iç ve dış ortamlarda kullanılabilmeleri nedeniyle avantajlıdır. Bu camların yüksek ultraviyole blokajına sahip olanları güneş gözlüğü olarak kullanılabilmekle birlikte özellikle ışıklı ortamdan karanlık ortama geçildiğinde cam renginin açılmasının zaman alabildiği akılda tutulmalıdır. Polarize camlar özellikle su ya da kar yüzeyinden yansıyan ışınları etkili olarak azalttıkları için özellikle denizde, kayakta ve otomobil kullanırken tercih edilmektedir. Polarize cam özelliğinin normalde ultraviyole blokajıyla ilişkisi olmamakla birlikte hem polarize olan hem de etkili ultraviyole blokajı yapabilen camlar bulunabilmektedir. Büyük ve gözleri çevreleyen güneş gözlük çerçeveleri göze kenarlardan gelen ışınları azaltmaları nedeniyle seçilebilir.

Modelini beğendiniz diye taklit gözlük kullanmayın

Sağlık Bakanlığı, ithal güneş gözlükleri için sertifika mecburiyeti getirmiştir. Sahte olmayan güneş gözlüklerinin UV ışınlarını süzdüğüne dair bir sertifikası vardır. Op. Dr. Olcay Şahin gözlük alırken bu belgenin soruşturulması, sertifikası olmayan güneş gözlüklerinin alınmaması gerektiğini belirtiyor. Sahte gözlükler, güneşten gelen zararlı ışınlara karşı gözü korumadığı gibi, aksine gözbebeğini genişleterek göze gelen zararlı ışınların miktarını artırıp göz sağlığını daha da bozmaktadır. Sahte gözlük takmaktansa hiç takmamak daha iyidir. Bu nedenle, güneş gözlüğü alırken ve seçerken çok dikkatli olunması gerekir. İyi bir koruma sağlayabilmesi için güneş gözlüğünün çerçevesi de kişinin yüz yapısına uygun olmalı ve göz çevresini kapatarak, gözlere yakın durmalıdır, gözü üstten ve yandan gelen ışınlara karşı da koruması gerekir. Güneş gözlüğü takamayan küçük çocuklar için ise alınacak önlemler; güneşin çok etkili olduğu 10.00 – 17.00 saatleri arası direkt güneşe çıkartmamak ve geniş ön siperli şapkalar kullanmak olmalıdır.

Kaynak : bugun.com.tr/haber-detay/98167-gunes-gozlugunde-dogru-renk-secimi-haberi.aspx
 

Aydinuzum

Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
97
Tepkime puanı
5
Puanları
8
Yaş
43
Adı
Aydın Üzüm
Ben de gözlüksüz gün ışığında dolaşamayanlardanım :) Benim içinde gözlükte olmazsa olmaz olan polarize camdır.
 

TEKNOTURK

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
899
Tepkime puanı
68
Puanları
28
Konum
Afyonkarahisar
Adı
Erkan Keskin
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Teknecilik için Güneş Gözlükleri



Güneşgözlükleri, gözleri güneşin zaralı UV ışınlarınndan korur, su üzerindeki ışığın yoğunluğunu azaltır ve parıltıyı filtre ederek görüş kabiliyetinizi artırır ve rahatlık sağlar.
Suyun üzerindeki direkt ve yansımalı ışığın kombinasyonu, karada olduğundan çok daha parlaktır. Su, ön cam, parlak beyaz güverte veya yelkenler gibi düzlemlerdeki filtre edilmemiş parıltı o kadar yoğundur ki görüşü tamamen azaltır (güvenlik riski). Parıltı gözlerinizi kısmanıza, yormanıza sebep olarak görme rahatsızlığı ve başağrısı verecektir. Puslu günlerde bile parıltı mevcuttur. Birçok gözlük gri, yeşil, kehribar veya diğer renklerle camı koyultarak ışığın yoğunluğunu %80-90 nisbetinde azaltır.
Denizcilik şartlarında yanlızca renkli cam kullanarak yeterli koruma sağlanamaz. Yoğun parıltıyı ve göz kısmasını önlemek için denizcilikte kullanılan güneş gözlüklerinin polarize edilmesi gerekmektedir. UVA ve UVB’nin (ultraviolet) %99-100 nisbetinde gece görüşünü azaltan ve pterygia gibi gözün yapısını bozan zararlı ışınarından korumak için kaplanmalıdır. Aynı zamanda güneş gözlükleri herhangi bir ani çarpmaya karşı da gözü korumak üzere kırılmaz/dağılmaz olmalıdır.

Polarize Lensler
Bir yüzeyden ışınlar yansıdığında, bu yansıyan ışınlar bir düzlemde yoğunlaşırlar ve polarize oldukları söylenir. Yansıyan parıltı polarize ışık örneğidir. Havanın kapalı olduğu günlerde bile, yüksek yoğunluktaki ışık, ki buna parıltı diyoruz, gözlerinize zararlı ve çok kuvvetlidir. Sizi körleştirir ve arkasında ne var maskeler, göremezsiniz. Gözünüzü kısmanız bir ölçüde ışığı bloke eder ana parıltıyı önleyemez. Basit güneş gözlükleri, tıpkı gözünüzü kıstığınızda olduğu gibi, gözünüze gelen ışığın bir kısmını önler ama parıltıyı kesemez. Polarize lensler, belirli yönde gidenler hariç, tüm polarize ışık dalgalarını bloke ederek parıltıyı filtreler.
Polarize lensler, paralel dikey zincirlerle iki optik lens arasında sıkıştırılmış polarize film molekülleri sayesinde yatay polarize ışınları bloke eder. Bu dikey zincirler, sadece dikey ışık dalgalarını geçirerek yatay ışık dalgalarını bloke eder. Ambient light (ortam ışığı) da denen dikey ışık dalgaları eşit olarak dağılmıştır ve parıltı yaratmazlar. Lensin polarize olup olmadığını gözlüğü çevirerek (veya giydiğinizde başınızı kaldırarak) anlayabilirsiniz. Parıltıyı bazı pozisyonlarda, diğerlerine göre daha çok azaltır.
Sadece polarize parıltıyı bloke ettiğinizde, gözlerinize ulaşan ışığın yoğunluğu azalmadığından objeler belirginliğini ve görüntü detayını kaybetmemiştir. Bu etki renkli lensle birleştirildiğinde balık, şamandıra, ski yapanlar, rüzgar esintileri gibi su üstündeki ve altındaki riskleri görmenizi çok kolaylaştırır.
Bazı üreticiler parıltıyı kesmek için LCD enstrümanları, balık bulucular, vs. üzerinde polarize lensler kullanırlar. Bunlara güneş gözlükleriyle bakıldığında, değişik bir şekilde polarize edildiklerinden, ışık geçmez ve enstrümanın yüzeyi siyah görünür. Tek çözüm gözlüklerinizi çıkarmanızdır.

Görünen Işık Aktarımı ve Lens Rengi
Değişik kesafetteki lensler değişik miktarlarda ışık emerler. Lensden geçen ışık miktarına görünen ışık aktarımı denir ve mevcut toplam ışık yüzdesi olarak ifade edilir. Teknecilikte, görünen ışık aktarımı %15-30 alanına düşmelidir. Çok güneşli günlerde en düşük ışık aktarım (en koyu) lensleri seçmelisiniz.
Lensler değişik renklerde mevcuttur, lens rengi moda veya davranış şekliniz olamaz. Renklerin teknolojik özellikleri şöyledir:
Gri: Parıltıyı azaltan, iyi kontrast sağlayan ve renk bozukluğu yaratmayan doğal her amaca uygun bir renktir. Hem karada, özellikle de araba kullanırken, hem de denizde ideal kullanım sağlar.

Kahverengi/Kehribar: Değişik ışık şartlarında kontrastı arttırır. Parlak güneş ışınlarına ilaveten bulutlu ve yağmurlu günlerde de mükemmel olarak ışığı yönetme özelliği vardır ve UV ışıklarını yüksek frekanslı olarak filtre eder. Genel amaçlar ve yüksek ışık kontrast durumları içindir.

Mor ve Gül: Görüş netliğini yükseltir ve renkleri belirginleştirir (özellikle de mavi veya yeşil zeminde üzerindeki objelerde). Çok net görüş alanı sağladığından görerek balık avlama, levrek avlama, kıyı balık avcılığı, atış sporu, aşırı sporlarda ve kayakta uygulanır.

Sarı: Spektrumun (göz kamaştıktan sonraki görüntü) mavi kısmını küçültür. Mavi ışık “mavi pus” da denen dağınık tipte bir parıltı yaratır. Kar için en iyi renktir. Sis veya pus içinden iyi görüş sağlar ama renklerin bozuk görülmesine sebep olur.

Yeşil: Görerek balık avlama gibi durumlar için gelişmiş görüntü netliği sağlar ama günlük kullanım için birçokları tarafından tercih edilir.
Lens Şekli ve Materyal
Optik olarak lens ne kadar düzse bozulma o kadar azdır diyebiliriz. Kavisli lensler geçerken ışığı kırar, veya büker, böylece ışın düz bir çizgide gözünüze girmemiş olur. Gözleriniz görsel bilgiyi işlemlendirirken veya düzeltirken fazla mesai yapmaya zorlanırlar ve göz yorgunluğuna ve başağrısına sebep olurlar. Düzeltilmiş prizmatiklerle bu bozukluk giderilebilir kavisli lens olan güneş gözlüklerini satınalırken etiketinde bozukluk yaratmayan prizmatik olmasına dikkat edin. İyi güneş gözlüklerinin lensleri karmaşıktır ve birkaç katmandan meydana gelmiştir. İçkısmında “geri dönme”yi azaltacak yansımaya mani olan tabaka ve suyun akması ve kolay temizlenmesi için için su-savar tabaka mevcuttur. Ultraviolet tabakası ise gözlerinizi UVA ve UVB’den korur.
Polykarbonattan yapılmış lensler çok dayanıklıdır, buna karşın camdan daha hafiftir ve ışığın, rüzgarın, tozun kenarlardan, üstten ve alttan girmesine mani olacak şekilde yüzünüzün etrafını saracak kadar büyük olabilir. Polykarbonat lensler darbe-dayanıklı ve kırılmazdırlar, özellikle yüzlerine darbe alma olasılığı yüksek olan yelkenciler için önemli bir güvenlik özelliğidir.
Optik olarak üretilmiş cam lensleri en iyi kalite ve vizyonu sağlarlar ve çizilmeye dayanıklıdırlar fakat buna karşın ağırdırlar. Ödün vereceğiniz lens materyali polykarbonata göre daha üstün nitelikli fakat tüm plastik lensler gibi benzer darbe ve çizilme dayanıklılığı olan CR-39’dur.

Çerçeveler
Teknecilik için en iyi güneş gözlüğü çerçeveleri hafif ağırlık ve esneklikteki naylon, propionat veya asetat (zyl de denir) gibi dayanıklı malzemeden olanlardır. Metal çerçeveler şık olabilir ama tuzlu suyun bulunduğu ortamlarda kötü bir yeşil renge dönerek çabucak paslanırlar.
Çerçeve hırdavatı ya güçlü, bakım istemeyen preslenmiş vidalı veya rahat kullanım için ayarlanabilir vidalıdır. Çerçeve hırdavatının paslanmaz olması gerekir. Bizim sattığımız güneş gözlüklerinin büyük çoğunluğu paslanmaz nikel-gümüş hırdavatlıdır.
Tel çerçeveli güneşgözlüklerinde tel şakak ve kulak kısımlarında takan kişiye uygun maksimum ayarlama ve düzeltme yapılabilmesi için gömülmüştür.
Lensler suya dayanıklı ve kolay temizlik için bir tabaka ile kaplı veya yukarıdan gelen ve yansıyan parıltıyı elimine edebilmek için lensin ön kısmı ayna kaplamalı olabilir. Bir üreticiye göre, ayna kaplı güneş gözlükleri bazı dalga uzunluklarındaki transmisyonu renkli lenslerden daha iyi kontrol ederek görüş keskinliğini ve kontrastı arttırır. Bazı lenslerin iç kısmı da, geri gelenleri azaltmak için iç anti-yansıma tabakasıyla kaplıdır.
Lens Tipleri
Aviator (havacı) tipi gözlükler damla şeklinde olup yanak konturunu takip eder.
Cateye (kedigözü) tipi gözlükler nispeten yuvarlak şekilli ve burun köprülüdür.
Clip-ons (takılan) tipi gözlükler numaralı gözlüklerin üzerine takılırlar ve içeride normal ışıkta kullanıldığında, çıkarmanıza gerek olmadan, yukarı kalkık şekilde tutulabilirler.
Double bridge (çift köprülü) gözlükler lens çerçevelerini burnun üzerinden ve kaşların arasından olmak üzere iki kısmı birbirine bağlar.
Fisherman (balıkçı) tipi gözlüklerin yanları, dışarıdan gelecek ve görüntüyü bozacak ışığı bloke etmek için, küçük lenslerle kapatılmıştır.
Shield (kalkan) tipi gözlükler yüzün üst bölümünü büyük bir tek parça ile siperlik gibi kaplar ve kar sporu yapanlar arasında popülerdir.
Wrap-around (sarılmalı) tipi güneş gözlükleri yüzün konturuna uymak için yatay ve dikey olarak oldukça kavislidir. Her yönden yüze iyice yakın olduğundan hem ışınların hem de rüzgarın herhangi bir açıdan girmesine mani olur. Diğer tipler bu temel modellere uygunluk gösterir. Stilden ziyade uygunluk önemlidir. Aşağıya bakınız.

Uygun Olanı Almak
Güneş gözlükleri sadece iyi görünmek için değildir, takanın yüzüne uyması ve vereceği zararın en az olması için lenslerin kabaca takan kişinin odak merkezine uygun olması gerekir. Güneş gözlüklerinde üç temel ölçü lens boyu, şakak uzunluğu ve bir uçtan bir uca olan boyudur. Gözlükler sıkmadan rahatça oturmalıdır. Doğru uygunluk için ağırlık da bir faktördür buruna çok ağırlık yapan gözlükler başağrısı yapar.



Kaynak: westmarine.com.tr/Contents/Teknecilik_icin_Gunes_Gozlukleri/75/S_Content.aspx
 

enis59

Daimi Üye
Katılım
1 May 2010
Mesajlar
1,210
Tepkime puanı
22
Puanları
38
Yaş
44
Adı
Enis
teşekkürler paylaşım için bende güneş gözlüksüz gezmeyenlerdenim faydalı bilgiler var
 

tutarfatih

Aktif Üye
Katılım
2 May 2010
Mesajlar
293
Tepkime puanı
21
Puanları
18
Konum
İstanbul
Adı
Fatih
Kahverengi kehribar aynı zamanda yazın uzun yol gidecekler için dinlendirici oluyor. Aynı zamanda koyu renk gözlükler uyku getirirken bunlar daha zinde tutuyor. Havacılıkta da bu renkler(görerek uçulacaksa) tercih edilmektedir.
 

TEKNOTURK

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
899
Tepkime puanı
68
Puanları
28
Konum
Afyonkarahisar
Adı
Erkan Keskin
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Kahverengi kehribar aynı zamanda yazın uzun yol gidecekler için dinlendirici oluyor. Aynı zamanda koyu renk gözlükler uyku getirirken bunlar daha zinde tutuyor. Havacılıkta da bu renkler(görerek uçulacaksa) tercih edilmektedir.
Ama sadece işte takmak gerek havacılar için. Hem sağlık için, hem de karaya inince, "ben havacıyım" havası atmamamk için:D
Kehribar, amber renkleri mavi ışığa engel oluyormuş, göze zararı olabildiği düşünüyormuş. Atış poligonlarında da, havacılıkta da zor seçilen detayları farkedebilmek için bu renk tercih edilirmiş.
 

tutarfatih

Aktif Üye
Katılım
2 May 2010
Mesajlar
293
Tepkime puanı
21
Puanları
18
Konum
İstanbul
Adı
Fatih
Ama sadece işte takmak gerek havacılar için. Hem sağlık için, hem de karaya inince, "ben havacıyım" havası atmamamk için:D
Kehribar, amber renkleri mavi ışığa engel oluyormuş, göze zararı olabildiği düşünüyormuş. Atış poligonlarında da, havacılıkta da zor seçilen detayları farkedebilmek için bu renk tercih edilirmiş.
Öylemiymiş....:D:D:D:D
 

tanbays

Aktif Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
220
Tepkime puanı
18
Puanları
18
Adı
Tanbay S.
Bence polarize lens özelliği taşıyan gözlükler kullanmak kıyı avlarında elinizi kuvvetlendirecek yegane eksesuarlardan biri, ben shimanonun bir modelini kullanıyorum gayette memnunum.

Balık gözlüğe atlamıyor :):) tabi ama en azından güneş ışığının yansımasını keserek suyu daha iyi gözlemlemenizi avınızın suyun içindeki hareketlerini, takip edip etmediğini, gözlüksüz görebileceğinizden daha fazla mesafeyi görmenizi sağlıyor.
 

havatemiz

Aktif Üye
Katılım
21 Ağu 2013
Mesajlar
360
Tepkime puanı
252
Puanları
63
Yaş
74
Konum
Çankaya/Ankara
Adı
İhsan Oktem
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Bu konuda bir başlık açmayı düşünürken bu çok önemli sayfayı buldum.:harika:
Gözlerimizi koruyalım. Kesinlikle %100 UV filitreli ve Polarized camlı gözlükler kullanalım.