Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Berkley Braid Düğümü <- Bugün öğrendiğim dehşet düğüm

Lafalisokalemabuno

Yeni Üye
Adı
Samet
Kan Grubu
O Rh Negatif
Merhabalar,

Improved Clinch düğümünden daha iyi bir fırdöndü düğümü bulmak için bugün çıktığım yolculukta bir sürü yere baktıktan sonra Berkley Braid isimli bir düğümle karşılaştım. İnternetteki çeşitli yerlerde, yapılan testlerde en kuvvetli ilk iki düğüm arasında yer alıyor ve yalnızca örgü misinada değil, monofilament ve florokarbon misinada da kullanılabiliyor. Ben de merak edip bunu öğrendim, birkaç denemeden sonra bu düğümü düzgün atabilmeye başladım. Elimdeki çöp mono misinalarla yaptığım kuvvet testlerinde düğüm yerine genellikle misinadan koptu (muhtemelen misina hasarlı olduğu için). Improved Clinch ve Palomar ile kıyasladığımda bu düğümü atmak zor olsa da bu çöp misinalarda yaptığım testlerde Berkley Braid hep daha iyidi. Forumda da bu düğümle ilgili bilgi bulamadığım için sizinle paylaşmak istedim.

Berkley Braid Düğümü

Berkley-Braid-Knot-scaled.jpg

Önemli not: Fırdöndünün/iğnenin halkasındaki 2 misinanın üst üste binmediğine emin olun.

Berkley Braid atma videosu (İngilizce, Zamanlı):

Bahsettiğim diğer düğümler (Yalnızca yabancı isimlerini biliyorum)

1744416150811.png

1744416224478.png

Sizin de düşüncelerinizi bekliyorum.

Son düzenleme:

SKARPİ66

Daimi Üye
Adı
ÖZCAN TÜREMEN
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Ekli dosyayı görüntüle 126121

Sizin de düşüncelerinizi bekliyorum.
[/QUOTE]

PALOMAR DÜĞÜMÜ İĞNE BAĞLARKEN DAHA AVANTAJLI. (şöyleki)
berkley düğümünde 3 nolu resime kadar herşey aynı olacak. 3 üncü resimdeki gibi halkayı aradan geçirdikten sonra halkayı iğneden geçirin ve düğümü yukarıya doğru kaydırın. (palomar düğümünde olduğu gibi) dolayısı ile altta hiçbir çapak. pislik olmayacak. üstte kalanı keseceksiniz ki düğümün bu şekilde çözülmesi imkansız oluyor.
berkley düğümü ve palomar düğümünün birleşiminin farklı bir versiyonu olan bu düğüm kesinlikle ve kesinlikle her iki düğümden daha sağlam ve kullanışlı. yıllardır kullanırım bu düğümü. delikli iğnede olsun, fırdöndü yada klipste olsun SORUNSUZ.

AYRICA YEMLİ AVDA DELİKLİ İĞNEYİ BU ŞEKİLDE BAĞLARSANIZ YEMİ İĞNEYE TAKARKEN
UZUN YEMİN PALADAN YUKARIYA DAHA RAHAT GEÇMESİ VE PARÇALANMAMASI SAĞLANIR.
ÇÜNKÜ PALADA ÇAPAK OLMAYACAK. (aynı düğümü fırdöndüdede yada klipstede yapabilirsiniz.)

SIRASI İLE;
berkley düğümü resim 1
berkley düğümü resim 2
berkley düğümü resim 3 ( 8 kez dönmenize gerek yok 4-5 dönüş yeterli )
palomar düğümü resim 5
palomar düğümü resim 6
Ekran görüntüsü 2025-04-12 212452.png

RASTGELSİN

SKARPİ66

Daimi Üye
Adı
ÖZCAN TÜREMEN
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Videosu bu

Ekli dosyalar

OmerAydın

Daimi Üye
Adı
Ömer Aydın
Improved Clınch Knot muş bu güne kadar kullandığım düğüm adını öğrendim sayenizde :) lrf de kullandığım snap den 6/0 iğne ile yaptığım kuzu takımlarına kadar tüm iğne snap ve fırdöndü bağlama işlemlerinde bu düğümü kullanıyorum sadece büyük balık için solid halkaya düğüm atarken bir modifiye yapıp halkadan 2 sefer girip sonrasında aynı düğüm ile devam ediyorum ayrıca yine büyük balık hedefli olan avlar da kestikten sonra kalam kısmı çakmak ile yakıp bastırmadan top şeklinde bırakıyorum bu güne kadar düğüm kaynaklı bir kayıp yaşamadım..

Lafalisokalemabuno

Yeni Üye
Adı
Samet
Kan Grubu
O Rh Negatif
sadece büyük balık için solid halkaya düğüm atarken bir modifiye yapıp halkadan 2 sefer girip sonrasında aynı düğüm ile devam ediyorum a
Sizin için şu düğümü de paylaşmak istedim.

1744583638052.jpeg

Bunun adı da trilene knot (düğümü). 3. adımdaki gibi ekstra bir halkadan geçirirseniz düğümünüz ekstra sağlam olur. Ayrıca bunda "improved clinch" düğümündeki son adımı kullanmamıza gerek kalmıyor. Benim anladığım kadarıyla bu trilene düğümü, improved clinch'ten çok daha iyi, ancak yukarda bahsettiğim berkley braid düğümü kadar iyi değil. Halkadan iki kez geçtiğinizde improved clinch yerine bunu yapmanızı öneririm. Tabii siz de yine testlerinizi yapın hangisi daha kuvvetli :)

Lafalisokalemabuno

Yeni Üye
Adı
Samet
Kan Grubu
O Rh Negatif
Ekli dosyayı görüntüle 126121

PALOMAR DÜĞÜMÜ İĞNE BAĞLARKEN DAHA AVANTAJLI. (şöyleki)
berkley düğümünde 3 nolu resime kadar herşey aynı olacak. 3 üncü resimdeki gibi halkayı aradan geçirdikten sonra halkayı iğneden geçirin ve düğümü yukarıya doğru kaydırın. (palomar düğümünde olduğu gibi) dolayısı ile altta hiçbir çapak. pislik olmayacak. üstte kalanı keseceksiniz ki düğümün bu şekilde çözülmesi imkansız oluyor.
berkley düğümü ve palomar düğümünün birleşiminin farklı bir versiyonu olan bu düğüm kesinlikle ve kesinlikle her iki düğümden daha sağlam ve kullanışlı. yıllardır kullanırım bu düğümü. delikli iğnede olsun, fırdöndü yada klipste olsun SORUNSUZ.

AYRICA YEMLİ AVDA DELİKLİ İĞNEYİ BU ŞEKİLDE BAĞLARSANIZ YEMİ İĞNEYE TAKARKEN
UZUN YEMİN PALADAN YUKARIYA DAHA RAHAT GEÇMESİ VE PARÇALANMAMASI SAĞLANIR.
ÇÜNKÜ PALADA ÇAPAK OLMAYACAK. (aynı düğümü fırdöndüdede yada klipstede yapabilirsiniz.)

SIRASI İLE;
berkley düğümü resim 1
berkley düğümü resim 2
berkley düğümü resim 3 ( 8 kez dönmenize gerek yok 4-5 dönüş yeterli )
palomar düğümü resim 5
palomar düğümü resim 6
Ekli dosyayı görüntüle 126122

RASTGELSİN
Çapak olmaması çok güzel ayrıntıymış. Ama yalnızca berkley düğümü atmaktan nasıl daha güçlü olabiliyor diye merak ediyorum. Çünkü 5 numaralı görseldeki palomar hareketini yapınca, palomar hareketi yaptığımız misinaya kuvvet gelmesi çok zor (hele 7-8 sarma yapmışsak). Ek palomar adımına değip değmediğini bir test etmeyi deneyeceğim.

Bu arada iki düğümden hangisinin daha iyi olduğunu test ederken bir metal halkaya (fırdöndü halkası olabilir) bir düğümü, o düğümden çıkan misinayla da başka bir metal halkaya (veya fırdöndüye) diğer düğümü koyup iki metal halkayı penseyle çekerek hangi düğümün önce patladığına bakabiliriz.

OmerAydın

Daimi Üye
Adı
Ömer Aydın

Ekli dosyayı görüntüle 126126

Bunun adı da trilene knot (düğümü). 3. adımdaki gibi ekstra bir halkadan geçirirseniz düğümünüz ekstra sağlam olur. Ayrıca bunda "improved clinch" düğümündeki son adımı kullanmamıza gerek kalmıyor. Benim anladığım kadarıyla bu trilene düğümü, improved clinch'ten çok daha iyi, ancak yukarda bahsettiğim berkley braid düğümü kadar iyi değil. Halkadan iki kez geçtiğinizde improved clinch yerine bunu yapmanızı öneririm. Tabii siz de yine testlerinizi yapın hangisi daha kuvvetli :)
Yukarda bahsettiğim düğüm zaten bu :) isimleri bilmiyorum zamanında knot diye bir app den öğrenmiştim en iyi düğüm gözün kapalı atabildiğiniz düğümdür biraz abartı gelecek ama bazen öyle anlarda düğüm atmanız gerekiyor ki gözü kapalıdan

Ekli dosyayı görüntüle 126126

Evet diğer düğümün de ismini öğrenmiş oldum :) Aslında anlatmak istediğim düğüm buydu 4 5 sene önce Balıkçılık Knots diye bir app den deneye deneye öğrenmiştim dayanıklılığının da yüksek bir yüzdede olması gerekiyor zorluk seviyesi yüksek düğümleri atmayı arada bunları avda denemeyi de seviyordum ama sonra şunu fark ettim en iyi düğüm gözün kapalı attığın düğüm :) Evde yarım saat uğraşıp attığın FG düğüm patlayınca merada hızlıca atacak bir lider düğümü olması gerekiyor yada rüzgarlı havada olabildiğince pratik katlamadan uğraşmadan güclü ve sağlam bir düğüm atmak gerekiyor bu 2 düğümden sonra aramayı da farklı düğümler atmayı da bıraktım İnşallah bir gün orkinos falan kovalarız da yeni ve fantastik düğümler atma ihtiyacı hissederiz :) hoş o zamanda işin içine burçlar penseler girecek gibi de neyse :)

Lafalisokalemabuno

Yeni Üye
Adı
Samet
Kan Grubu
O Rh Negatif
Yukarda bahsettiğim düğüm zaten bu :) isimleri bilmiyorum zamanında knot diye bir app den öğrenmiştim en iyi düğüm gözün kapalı atabildiğiniz düğümdür biraz abartı gelecek ama bazen öyle anlarda düğüm atmanız gerekiyor ki gözü kapalıdan

Evet diğer düğümün de ismini öğrenmiş oldum :) Aslında anlatmak istediğim düğüm buydu 4 5 sene önce Balıkçılık Knots diye bir app den deneye deneye öğrenmiştim dayanıklılığının da yüksek bir yüzdede olması gerekiyor zorluk seviyesi yüksek düğümleri atmayı arada bunları avda denemeyi de seviyordum ama sonra şunu fark ettim en iyi düğüm gözün kapalı attığın düğüm :) Evde yarım saat uğraşıp attığın FG düğüm patlayınca merada hızlıca atacak bir lider düğümü olması gerekiyor yada rüzgarlı havada olabildiğince pratik katlamadan uğraşmadan güclü ve sağlam bir düğüm atmak gerekiyor bu 2 düğümden sonra aramayı da farklı düğümler atmayı da bıraktım İnşallah bir gün orkinos falan kovalarız da yeni ve fantastik düğümler atma ihtiyacı hissederiz :) hoş o zamanda işin içine burçlar penseler girecek gibi de neyse :)
Doğru söylüyorsunuz hocam, av sırasında düğümle uğraşmak pek mantıklı değil, uğraşmak da istemeyiz. Benim yeni düğüm arama ihtiyacı hissetmemin nedeni kuvvetten fazla ödün vermeden misinayı inceltebilir miyim sorusuydu. Malum misinanın en zayıf yeri düğüm, düğümü sağlam yaparsak da o kadar kuvvetli misina kullanmamız gerekmeyebilir.

Bu fırsatla internette paylaşılan bir düğüm testinin sonuçlarını paylaşmak istiyorum. Maalesef web sitesinin linkini kaydetmemişim, sadece görsel var. Test edilen misinanın 20 lb çekerli olması lazım (9 kilo):

1744635718775.png

Örneğin bu teste inanacak olursak, florokarbon misinadaki trilene düğümü 15 librede koparken/kayarken, Berkley braid'de 19,7 librede kopuyor/kayıyor. Genellikle örgü misinayla halkaya bağlantı yapmıyoruz ama herhangi bir sebeple yaptık diyelim, bunu improved clinch ile yaparsak 20 lb ipimizin kuvveti 7,2 lb'ye düşüyor (sanırım kayma yaptığından). Bu rakamlar aslında hiç küçümsenecek rakamlar değil gibi görünüyor.

Bir başka test de şurada paylaşılmış: https://www.knotsforfishing.com/knot-strength-chart/

Buraya da inanırsak Trilene düğümü florokarbon misina için %99 verimlilik sağlıyorsa, berkley braid düğümü %131 verimlilik sağlıyor (Kullanılan misinanın beyan edilen çeker kuvvetiyle, kopma/kayma yaşanan çeker kuvvetinin oranı. Oranın yüzde %100'den yüksek olmasının nedeni misinaların beyan edilenden daha kuvvetli olması). %30'a yakın fark hiç az değil. Bu gerçekse bu düğümü kullanıp florokarbon misinamızı atıyorum 0.3 mm'den 0.25 mm'ye çekebiliriz gibi geliyor.

O yüzden belki bunları avda değil de evde pratik yapsak ciddi fayda sağlayabilir.

Son düzenleme:

OmerAydın

Daimi Üye
Adı
Ömer Aydın
Şöyle ki ipin yada liderin çeker değerinde bir değer verse bana yeter mantığı var bende biraz ben yanlış ifade etmişim tabiki düğümü attıkça el alışacaktır ama katlamalı iki katlı düğümleri oldum olası sevemedim :)
Kendi yaptığım takımda uyguladığım çeker testi tabi burda misina değil tel kullanıldı fırdöndü be klips japonyadan 150 lb üstü getirtildi kısa mesafede yaklaşıl 30 kiloda iğne açtı genelde misina ile bağladığım büyük balık avlarında kullandığım takımlara da 30 kiloya kadar güç uygulayıp test ediyorum :)

Ekli dosyalar