Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Denizlerde Kullanılacak Balık Yemleri

Berkay

Aktif Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
101
Tepkime puanı
51
Puanları
28
Konum
Antalya
Adı
Adınızı Soyadınız
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Balık Yemleri:
Olta balıkçılığında avlanma bölgelerinne göre çok çeşitli balık yemleri kullanılmaktadır. En Bol çeşit Ege Bölgesinde, İzmirde bulunmaktadır. Yemlerimizi, avlanma sırasında veya av zamanına kadar canlı ve sağlam bir şekilde saklamak önemlidir. Bunun için En pratik yol nemli ve kalın bir bezin içinde muhafaza etmektir.
Başlıca yem çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Sülünez:
Midye cinsi bir deniz kabuklusudur. Denizin kumluk alanlarında kumun içinde dik olarak yaşarlar. 8-10 cm boyunda 2cm kadar kalınlığındadır. Sarımsı renge sahiptir. Kurutulmuş, dondurulmuş ve tuzlanmış olarak kullanılabilirsede canlı ve taze olarak kullanılması her zaman için iyi sonuç verir. Sülünez e hayır diyecek bir balık yoktur. İğneye ince dilimlenerek yada bütün olarak takılır. Taze olarak saklanabilmwesi için, ıslak beze yada gazete kağıdına sarıp, serin yerde tutulması gerekir


Mamun
Karides ve istakoza benzeyen mamun kıvır kıvır canlılığı sayesinde bir çok balığın avında kullanılan verimli yemlerden biridir. Boyları 3-4 cm arasındadır, . Mamunun boyu istakoz yavrusuna göre daha kısa, vücudu daha tombul, kuyruk yelpazesi daha kısa fakat geniştir. Rengi grimsi-yeşildir. Mamunun özelliği canlı olarak kullanılmasıdır, ancak ölü olarakta kullanılabilir ve yinede iyi sonuçlar alınabilir. Mamun öldükten 1 gün sonra yumuşamaya başlar ve iğneye takılması zorlaşır, yumuşamasının diğer bir kötü yanı ise oltayı atarken oltadan düşmesidir. O nedenle mamunu canlı olarak kullanmak balık avının verimli geçmesinde önemli rol oynar. Mamun 1-1,5 metre kadar derinlerde kumlu - humuslu bölgelerde toprağa gömülü olarak yaşarlar. Özellikle dere ağızları sevdiği yerlerdendir. Mamunun yaşadığı bilinen yerlerde gezinilerek mamunun toprağın dışına çıkması sağlanır daha sonra kepçe ile toplanırlar veya mamun çıkarılacak bölge daire veya kare şeklinde bir ağ veya tül ile etrafı çevirilipte çıkartılırsa çıkan mamunların kaçmaması ve rahat toplanması sağlanmış olur.Mamun çıkarabilme olanağınız yoksa şayet balık malzemesi satan yerlerden temin edilebilme olanağı vardır.


Teke
Karidese benzeyen küçük deniz canlıları teke diye tabir edilir. Ülkemiz denizlerinde bu gruba giren birkaç tür mevcuttur. Otlu yerlerde kepçelerle toplanır. Teke mamun gibi yumuşak yemlerdendir. Bu nedenle oltaya takıldığında küçük balıklarca kolayca parçalanabilir.
Sonbaharda lüfer ve levrek avında değerli bir yemdir. Ayrıca her türlü dip balığı avında başarı ile kullanılabilir. Canlı olarak kullanılması tercih edilir.
Tatlı sularda yaşayan türleri de temin edilebilir ise pek çok balık avında özellikle tatlı sularda yılan balığı ve levrek avında yararlı olur. Denizlerde toplanması pek bol olarak yapılamadığından daha çok avcı tarafından bizzat toplanılarak kullanılmaktadır. Küçük paketler halinde dondurulmuş olarak malzemecilerden temin edilebilmektedir. Olta avcılarınca pek çok balık avında olta yemi olarak kullanılır.

Karides

Karides et obur balıklar tarafından çok sevilen bir yemdir. Özellikle iri levrek, trança, mercan, lâhos, orfoz, çipura gibi balıkların avında çok değerli bir yemdir. Ülkemiz denizlerinde birçok karides türü vardır. Bunların bir kısmı iri, bir kısmı da çanlı karides denilen daha küçük türlerdir. Küçük yavru karideslerden çeşitli balık türü avında en iyi şekilde yararlanılabilir.

Sübye (Kalamar)
Balığın bol olduğu zamanlar kullanılabilecek bir yemdir. Eti çok sert olduğundan paragadi gibi çok iğneli takımların yemlenmesinde kullanılır.

Midye
Birçok amatör balıkçının ilk göz ağrısı yemlerindendir. Midye kayalara ve iskele ayaklarına yapışık olarak bulunur ve kolayca çıkartılabilir ayrıca kum midyesi dediğimizi beyaz kabuklu midyelerde balık avında kullanılırlar bu midyeleri de denizin kumluk kısımlarından toplayabilirsiniz.

Madya
Denizlerde taşlık yerlerde bol olarak bulunan kabuklu bir su canlısıdır. Zemin üzerinde yaşar. Toplamak için herhangi bir kazıya gerek yoktur. Yüzerek ve gözlük takılarak bol olarak toplanabilir. Etleri sülünese göre daha serttir. Bu nedenle oltadan kolayca çıkmaz. Sülüne olmayan yerlerde kullanılır. Ortamda küçük balık bol ve yumuşak yemleri bozuyorsa madya tercih edilebilir. Kabuk içinden çıkarılması kabuğun çekiçle kırılması ile olur. Kırılan kabuktan ayrılan canlının kapak olarak kullanıldığı sert kısmında bıçakla kesilerek atılması ve bundan sonra yeme takılması gerekir. Mercan ve çipura avında kullanılabilir. Ayrıca paragadi de oldukça iyi sonuç verir.

Yengeç
Özellikle çipura avında çok değerli bir olta yemidir. Tırnak boyunda olanları tercih edilir. Yengeç yavruları, diz boyu derinlikteki ve otluk yerlerden toplanırlar.
Kepçe otlu yerde gezdirilerek yengeç toplanır. Yengeç toplama gece yapılırsa daha verimli olur. Bol olarak bulundukları yerlerde geceleri su üzerindeki otlar üzerine çıkarlar. Buralarda el feneri ile gezilirse ışıkta parladıklarından kolayca görülür, el ile istenilen miktarda toplanabilir. Toplanan yengeçler içerisinde ıslak talaş bulunan bir kapta bir iki hafta canlı olarak tutulabilirler.
Ayrıca pavurya dediğimiz mavi yengeçler oldukça lezzetli olup haşlaması ve közde ızgarası yapılır

Kurt
Küçük dip balıkları ve kefal avında kullanılan bir yemdir. Ayrıca istavrit, kupes, izmarit gibi pek çok küçük cüsseli balık için kullanılır. Her türlü balık tarafından sevilerek yenilir. Bu bakımdan amatör balıkçıların veya balık avına ilk başlayanların satın alacağı bir yemdir.
Denizler de bataklık yerlerde ve özellikle organik maddelerin bol olduğu yerlerde yoğun miktarda bulunur. Özel toplayıcılarca toplanılarak satılırlar. Deniz marulu denilen bitki ile paketlenerek rutubetli bir ortamda tutulmaları sağlanır. Rutubetsiz ve sıcak ortamda çok çabuk ölürler ve vücutlarındaki suyu sürekli kaybederek kısa sürede işe yaramayacak bir hale gelirler

Ekmek
Özellikle kefal ve melanur, ispari (sarpa) avında kullanılır kefal avında çapariye (Kıbrıs) sarılarak kullanılır.

Tavukgöğsü
Herhangi bir marketten veya şarküteriden alabilirsiniz kullandığınız iğnenin büyüklüğüne göre parçalara bölerek kullanabilirsiniz ancak biraz işlemden geçirdikten sonra kullanmanız size oldukça avantaj sağlar bu işlem ne diyecek olursanız. Kullandığınız iğne büyüklüğüne göre kesmiş olduğunuz tavukgöğsünü av a çıkmadan bir gün öncesinden tuzlayın ve havadar bir yerde ertesi güne kadar bekletin göreceksiniz ki elinizde iğne den kolay çıkmayan ve oldukça dayanıklı bir yem olacaktır.

Boru Kurdu
Boru kurdu, çamurdan bir borunun içinde yaşayan bol bacaklı bir kurtcuktur. Denizin kıyıya yakın ve çamurluklu bölgelerinde yaşayan bu hayvan kendi yaptığı zarın dışını çamurla kaplayarak bu zarın içinde yaşar. Genelde tüm deniz balıklarının ragbet ettiği bir yem türüdür. Gündüz bu yemle avlanmak tüm deniz canlılarıyla birebir tanışmak demektir. Hanosu olsun kaya balığı, gelin balığı, ot balığı her türden balık bu yeme vurur. Zayıf bir yemdir. Ama çipura dahil tüm balık avlarında rahatlıkla kullanılır.

Denizde Yemleme ( Mazmuz )
Denizde yemleme yaparken çok fazla bir alanı yemleme şansımız olmaz bunun içinde yemlemede avlanacağımız alanı yemlememiz gerekir tabii yemleme yaptığımız alandaki yemlerin dağılmaması ve uzun süre dayanabilmesi için bazı yöntemler kullanmamız gerekir bu yöntemlerde şöyledir. Avlanacağımız alanı belirledikten sonra bu alana yem olarak kullanacağımız malzemeleri koymuş olduğumuz kör gözlü ağ parçası, torba veya tül kadın çorabı olabilir.
Kıyıdan avlanma yapıyorsak olta atış mesafemizin uzaklığını göz önüne alarak torba içindeki yemleri bir ip veya misinanın uçuna bağlayarak o mesafeye atarız eğer bu torbayı bir ip veya misinaya bağlamadan atarsanız yer değiştirmeniz gerektiği zaman yem torbasını orada bırakma durumunda kalırsınız. Onun içinde mutlaka bir ip veya misina ile bağladıktan sonra bir ucu sizin kontrolünüz altında kalacak şekilde denize atın size tavsiyem yemleme de kullanacağınız yemin hepsini bir defadan atmayın muhtelif zaman aralıklarıyla yemleme yaparsanız daha iyi sonuçlar elde edersiniz.
Tekneden avlanıyorsanız sık sık yer değiştirmeniz gerekebilir bunun içinde yemleme için hazırladığınız torbanın kati suretle sizin kontrolünüz de olması gerekir oltanızı oldukça derinlere indiriyorsunuzdur. Mutlaka oltanızın indiği derinlik ne ise yemleme için bıraktığınız yemde oltanın bulunduğu yerde olmalı siz orta suda avlanırken yemleme torbasını dibe indirirseniz verim alamazsınız bunun tersi durumunda ise siz dipte avlanırken yemleme torbasını orta suda bırakırsanız yine verim alamazsınız kısacası olta nerde ise yemleme torbası da orada olmalıdır.
Denizde yemleme de kullanacağınız malzemeler ise şunlardır ancak şu unutulmamalıdır en iyi yemleme hangi yemle avlanacaksanız onunla yapılır. Bunun yanında genel olarak yemleme bozulmuş balık, çok ucuza satılan balıklar veya temizlenmiş palamut un kafa ve iç organları, yem olarak kullanılan sardalyenin baş kuyruk ve yem olarak kullanılmayan kısımları, ezilmiş yengeç, ezilmiş midye, hayvan sakatatı. Piyasada çok ucuza bulabileceğiniz salam, sucuk, sosis gibi malzemeler büyük bir rahatlıkla kullanılan malzemelerdir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

ZiyaHoca

Yeni Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Yaş
49
Konum
Çanakkale
Adı
Adınızı Soyadınız
Elinize sağlık bu türlere ek olarak bir de boru kurdunu önerebilirim.. Kağıda benzer bir kılıfın içerisinde yaşar . Fosforlu olduğu için görsel olarak iyi bir hedeftir..
 

Berkay

Aktif Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
101
Tepkime puanı
51
Puanları
28
Konum
Antalya
Adı
Adınızı Soyadınız
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Elinize sağlık bu türlere ek olarak bir de boru kurdunu önerebilirim.. Kağıda benzer bir kılıfın içerisinde yaşar . Fosforlu olduğu için görsel olarak iyi bir hedeftir..
Aa evet unutmuşum hemen düzeltiyim.
 

mehmetulas

Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
94
Tepkime puanı
2
Puanları
8
Yaş
54
Adı
mehmet ULAŞ
elinize sağlık bilgi depolarını doldurmaya başladığınız için
teşekkürler
 

karam

Üye
Katılım
19 Tem 2011
Mesajlar
64
Tepkime puanı
2
Puanları
6
Konum
kırklareli
Adı
bülent KARAKAYA
bilgi için sağol güzel bilgiler eline sağlik :)