Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dip oltası takımı hazırlarken neler önemli?

KARINCA

Aktif Üye
Katılım
25 Kas 2013
Mesajlar
172
Tepkime puanı
199
Puanları
43
Yaş
45
Konum
Manisa-İzmir
Adı
Ant M.
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Sevgili balık sevdalıları, bu işe gönül verenler zaman içinde kendi takımlarını hazırlamaya başlıyor yeni fikirler deniyor bunları yaparken bazı noktaları gözden kacırıyor, ben işin ehli olan arkadaşların bu konuda bizi aydınlatmasını rica ediyorum, ben bildiklerimi düşündüklerimi ve merak ettiklerimi paylaşıcağım lütfen yanlışlarımı düzeltin eksiklerimi tamamlayınız...
1. Monofilement , ip ve fluorocarbon misina gibi genel 3 misina kategorimiz var , copolymer , flurocarbon kaplı mono, nanofil gibi yeni misina tarzları olsada 3 kategori genel ihtiyacı karşılıyor.Monofilement misinalar %10 dan %35 e varan esneme ve ucuzluğu sayesinde cok tercih ediliyor ancak ip misinaların incelik sağlamlık ve esneme payının az olması özelliğiyle sağladığı hassasiyeti yakalıyamıyorlar bu özellik balığı hissetmek için ideal tasmalamak için de ideal ancak balıkla mücadele esnasında dez avantaj sağlıyor, fluorocarbon daha kırılgan bir malzeme olmasına rağmen görünmezlik sağladığı için ve genelde takımların hazırlandığı misina oluyor peki bu görünmezlik her derinlikte gereklimidir fluorocarbon takım hazırlanmasının başka faydaları da varmıdır?
2.Dip takımları hazırlanırken 2 köstek arası mesafenin dibe iniş esnasında karışmasın diye bir köstek boyundan biraz daha uzun olmasına dikkat edilir, köstek boyu uzadıkca takılan yeme daha doğal bir hareket sağlanır fakat bu uzunluk balığın dokunuşlarını hissetmekte dez avantajdır, doğal hareketi bozmadan yapıcağımız köstekler tüm misina kalınlıkları için aynımıdır yoksa misina kalınlığıyla ilgili bir oranlama varmıdır?Örnek:0.35mm flurorocarbon misina için 15-20 cm köstek .40 için 20-25 cm köstek gibi
3.Takımlar hazırlanırken kimisi mümkün olduğunca sade olması adına sadece bir fırdöndü kurşun ve iğnelerle takımını hazırlarken bir başkası daha verimli olduğuna inanarak 3lü fırdöndüler ,boncuklar ,mantarlar , parlak pullar , kösteklerin bedene dik durması için hortumlar , hatta paslanmaz çeiik telden düzenekler kullanır.Kösteklerin bedene dik durması doğal hareket içinmi yoksa kösteklerin bedene dolanmaması içinmidir, kösteklerin bedene dik durması için kullanılan öksüz bağı , çelik tel, plastik parcalar gibi etkenlerin balığın yeme gelmesine olumlu veya olumsuz etkileri varmıdır?
4. İğne seçimleri ya tecrübeyle yada tavsiyeler üzerine yapılmaktadır, genelde kullanılan 1 den yukarı cıkıldıkca iğne küçülür 1 1/0 2/0 şeklinde arttıkca iğne numarası büyür şeklindedir.İğne boyu seçimide balığı ağzının 1/6 sından küçük olmasın 1/3 ünden büyük olmasın şeklindedir. İğne küçüldükçe tasmalama şansı artar ancak balıkla mücadele esnasında kaybetme şansıda artar.Benim genel izlenimim ülkemizde gereğinden büyük iğneler kullanıldığı yönünde , avlanılan balıklar 1 kg veya altı olmasına rağmen iğneler en az 2 numara ki genelde 1 1/0 ve daha büyükleri takımlarda kullanılmakta.İğneler , bronz , nikel gibi çeşitli malzemelerden yapılıp farklı renklerde olabiliyor.Bunların iğnelerin sağlamlığındaki ,kalitesindeki ve renklerin avdaki önemi nedir?
5. Dip oltası diyince tekneden avlananlarla kıyıdan avlananlar arasında farklı olta takımları düşünülebilirir. Teknede takım suya dik olarak oltanın ucundayken , kıyıdan avlayanlar için derinliğe göre farklı açılardadır. Doğal olarak hazırlanan takımlara balık vurduğu zaman verilen reaksiyon sonucu iğnelerin hareketi farklı olacaktır.İğne pozisyonu teknede nasıl kıyıda nasıl olmalıdır bu nasıl sağlanabilir? Örnek : Teknede iğne palası oltanın ucunu göstermeli , kıyıda iğnenin ucu oltanın ucunu göstermeli gibi...
 

Nakrettyn

Yeni Üye
Katılım
8 Eyl 2014
Mesajlar
19
Tepkime puanı
15
Puanları
3
Yaş
38
Konum
Dubai
Adı
Nasrettin ASLAN
Cok ince ve guzel detaylari yaziya dokmussun Karinca.
Deneyimli arkadaslarimiz ve balik sevdalilari deneyimlerini ve bilgilerini bizimle paylastikca bizde onlardan yararlanacaz. Bakalim ne guzel seyler yayinlanacak bu baslik altinda.

Simdiden sana ve onlara tesekkur ederim.
 

barbaros17

Üye
Katılım
19 Nis 2014
Mesajlar
40
Tepkime puanı
7
Puanları
8
Yaş
34
bence dip takımlarında önemli olan kıyıdan avlanırken yaklaşık 45 ve 60 derece bi açıyla olta yatık olacağından, bağlarken, kösteklerle kurşun arasındaki mesafeyi ben bu açıya göre ayarlıyorum.bide denizin dibindeki yosunluk alan kerteriz çok önemli.eğer mera otluksa ben en alttaki köstekle kurşun arasında 20 cm gibi bi mesafe bırakıyorum.
diğer türlü 2 li dip takılarımda ise yani normal bi merada örneğin (kayalık) en alttaki kösteği kurşundan 20 cm uzun olacak şekilde gerektiğinde üçlü fırdöndüye bağlayarak kullanıyorum.hem bu takımla tekneden de verimli mercan avlarım oldu.benim eklemek istediklerim bunlar.yanlışım veya eklemek istedikleriniz varsa şimdiden teşekkürler.
 

sademrt

Aktif Üye
Katılım
27 Kas 2013
Mesajlar
155
Tepkime puanı
74
Puanları
28
Yaş
41
bence dip takımında önemli olan dipte balık olması :) şaka bir yana eğer büyük balık yakalamak istiyorsanız bir kere iğne ve yemi küçük balıkların didikleyip bitirmemesi için ona göre hazırlamanız daha önemi, bir de bedeni uzun tutup üstteki fır döndüyede hafif bir kurşun takmak özellikle kalkan ve kırlangıç için daha verimli olabilir. ben bu sene dipte, yemli lüferdeki bir takım denemek istiyorum, iğnenin hemen üstüne kıstırma kurşun takarak.
 

OZAN IŞIK

Moderatör
Yönetici
Katılım
2 May 2010
Mesajlar
7,996
Tepkime puanı
4,747
Puanları
113
Yaş
39
Konum
Şişli, İstanbul
Adı
OZAN
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Ellerinize sağlık güzel çalışma tebrikler :)
 

KARINCA

Aktif Üye
Katılım
25 Kas 2013
Mesajlar
172
Tepkime puanı
199
Puanları
43
Yaş
45
Konum
Manisa-İzmir
Adı
Ant M.
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Yazımı beğenen herkeze teşekkürler, düğümler konusuna değinmedim daha önce Asla şaşmam dediğiniz düğümler! - BalıkSevdam ve Misinaları Sıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler! - BalıkSevdam başlığı altında bu konudan bahsetmiştim. Kamışlar , makineler misinalar , iğneler , kurşun çeşitleri , takımlar hiç bitmeyecek konular ancak benim fikrimce düzgün bir takım olmadığı sürece kamışın makinen ve diğerleri doğru olmuş pek birşey farketmiyor , önce doğru takım (iğne dahil) sonra doğru misina, daha sonra kamış ve makine şeklinde düşünülmeli.Kamış makine ve misina seçimide ihtiyacı karşılayacak minimum güçte seçilmeli böylelikle hem tutulan balıktan zevk alınır hemde tutma şansı artar , örnek çıkrık makine güçlü jig kamış 0.7 mm kalınlık misina ile 200 grlık balık tutulmazmı tutulur ancak bunu çok hafif uyduruk bir kamış küçük kafa bir makine .20 lik bir misina ile yakalama şansınız hem daha yüksek hemde balığı tutması daha zevkli olacaktır. Şu an devam eden bu kamış makine misina iğne çeşitliliği çılgınlığı tamamen amatör balıkçılık ruhu yüzündendir yoksa amaç balık tutmak olsa çok daha etkili yöntemler var , sürekli bu konuda yeni patentler alınıyor.Örnek:Kendi kendine tasmalayan şamandıralar ve kamış sistemleri, makineler, görünmez iğneler, canlı balığı içine öldürmeden hapsedebiliceğiniz rapalalar, balık iğneyi ısırınca elektrik şoku veren iğneler vs vs. Bu konudaki taslakları görmek isteyenler google patent searchten fishing yazarak araştırabilir... Patent US408347 - Fishing-snood - Google Patents , Patent US8381504 - Snood - Google Patents gözüme çarpan kullanılabilicek patentler ki zaten bunları bir çok insan düşünmüştür , 2. patent öksüz bağına benzer bir patent misina kalınlığı 2 katına çıkıyor köstek gücü 3 de 1 oranında artıyor ve bedene dolanmıyor ancak düzgün bir yem sunumu yaparmı üst üste binmiş misinalar görünmezliği bozarmı bilemiyorum denemesi sizden herkeze sevgiler saygılar...
 

FUCUCUOGLU

Üye
Katılım
24 Kas 2014
Mesajlar
65
Tepkime puanı
170
Puanları
33
Yaş
56
Konum
ÇANAKKALE
Adı
SAFFET FUÇUCUOĞLU
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Yazılanların hepsine katılıyorum ancak birde balığın seçiciliği ve meranın dip yapısı akıntı durumu dip takımı hazırlığı konusunda etkin diye düşünüyorum. Defalarca denemişimdir takımında kullandığın misinanın kalınlığı ve inceliği merada yemi kıskanacak balık varsa hiç farketmiyor özellikle pullu kafalı balık diye tabir ettiğimiz mercan sargoz karagöz ıskataroz gibi balıklar küt diye yemin üstünde ama balık nazlı yem yiyorsa işte o zaman dip takımında ustalık ön planda bence takım hazırlığında birinci öncelik mera ve balık durumunun analizi

saygılarımla