Sportif balıkçıklık maceramın başlarında, uzun süren başarısızlığımın nedeninin sahte balığımı istediğim derinliğe indirememekten kaynaklandığını düşünürdüm. Evet, bunun da payı vardı. Ancak en acemi zamanlarımda bile 11-12 metre derinliğe sorunsuz olarak ulaşabiliyor ve değişken derinliklerde takımımı dolaştırabiliyordum. Oysa başarı sağlayabilmek sadece uygun derinlikte dolaşabilmek değildi. Zaman içerisinde anladım ki en önemli şey balığın varlığı. Balık sevdalısının amatör ruhunun kabullenmekte en zorlandığı şey bence budur. Her ne kadar gerçek, ülkemiz sularında balık türlerinin süratle yok olduğu olsa da bunu kabullenmek çok zor. Yine de bu bir zevk işi. Peşini bırakmak olmaz. Bu nedenle dip sırtısında ağırlık ve sürat ilişkisi konusunda edindiğim bilgi ve deneyimleri sizlerle paylaşamaktan mutluluk duyuyorum.
Aşağıdaki tabloda 5 kg ağırlık ile 70 mt misinanın değişik süratlerde ulaştığı derinlikler görülüyor. Bu tabloyu koymamın tek maksadı tekneye dikey olarak yakın bir noktada hareket halinde iken dibe ulaşmanın ne kadar zor ve PAHALI olduğunu belirtmek.
1 mil ------------- 68 mt
2 mil ------------- 66 mt
3 mil ------------- 50 mt
4 mil ------------- 36 mt
Kimsenin 5 kg ağırlıkla dip sırtısı yapmayacağına ve herkesin bu yüksek ağırlıklarla çalışmayı sağlayan DOWNRIGGER isimli binlerce dolar değerindeki makinaları alamayacağı gerçeğinden hareketle daha makül bir yöntem olan yaylı kurşunlar ile derinlere ulaşma tarifi üstteki yazımda mevcut. (Derinlere ulaşmanın ucuz ve kolay yolu). 4 ile 14 metre derinliklerde kullanılabilecek dip sırtısı takımının tarifini aşağıda veriyorum.
0.40 misinaya Rapalayı bağlayıp 20 mt kaloma verdikten(saldıktan) sonra ana beden olan 0.50 misina ile rolantide seyrederken(2-2.5 mil hız):
** 1 tane 100 gr yaylı kurşun ile 4 mt
** 5 kulaç boşuk bırakıp 1 tane daha takarsam 8 mt
** 5 kulaç sonra 1 tane daha takarsam 11 mt
** 5 kulaç sonra 1 tane daha takarsam 14 mt
Burada derinlik tercihim ne olursa olsun son kurşundan sonra en az 15 kulaç daha bırakıyorum. Son kurşundan sonra verdiğiniz kalomayı artırırsanız takım daha derine batacaktır. Ancak takımın boyu uzadıkça işler zorlaşır. Balık bulucu cihazlar o an üzerinden geçmekte olduğunuz noktanın derinliğini ölçer. Takım boyu uzadıkça rapalanın o an üzerinden geçmekte olduğunuz noktaya gelme zamanını tahmin etmek güçleşir. Ayrıca uzun takımlarda teknenin dönüşü esnasında takım fazlaca dipler ve takılabilir.
Aşağıdaki tabloda 5 kg ağırlık ile 70 mt misinanın değişik süratlerde ulaştığı derinlikler görülüyor. Bu tabloyu koymamın tek maksadı tekneye dikey olarak yakın bir noktada hareket halinde iken dibe ulaşmanın ne kadar zor ve PAHALI olduğunu belirtmek.
1 mil ------------- 68 mt
2 mil ------------- 66 mt
3 mil ------------- 50 mt
4 mil ------------- 36 mt
Kimsenin 5 kg ağırlıkla dip sırtısı yapmayacağına ve herkesin bu yüksek ağırlıklarla çalışmayı sağlayan DOWNRIGGER isimli binlerce dolar değerindeki makinaları alamayacağı gerçeğinden hareketle daha makül bir yöntem olan yaylı kurşunlar ile derinlere ulaşma tarifi üstteki yazımda mevcut. (Derinlere ulaşmanın ucuz ve kolay yolu). 4 ile 14 metre derinliklerde kullanılabilecek dip sırtısı takımının tarifini aşağıda veriyorum.
0.40 misinaya Rapalayı bağlayıp 20 mt kaloma verdikten(saldıktan) sonra ana beden olan 0.50 misina ile rolantide seyrederken(2-2.5 mil hız):
** 1 tane 100 gr yaylı kurşun ile 4 mt
** 5 kulaç boşuk bırakıp 1 tane daha takarsam 8 mt
** 5 kulaç sonra 1 tane daha takarsam 11 mt
** 5 kulaç sonra 1 tane daha takarsam 14 mt
Burada derinlik tercihim ne olursa olsun son kurşundan sonra en az 15 kulaç daha bırakıyorum. Son kurşundan sonra verdiğiniz kalomayı artırırsanız takım daha derine batacaktır. Ancak takımın boyu uzadıkça işler zorlaşır. Balık bulucu cihazlar o an üzerinden geçmekte olduğunuz noktanın derinliğini ölçer. Takım boyu uzadıkça rapalanın o an üzerinden geçmekte olduğunuz noktaya gelme zamanını tahmin etmek güçleşir. Ayrıca uzun takımlarda teknenin dönüşü esnasında takım fazlaca dipler ve takılabilir.