Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dip Sırtısı Bilgi Havuzu

AKIN KAPTAN

Editör Moderatör
Gold Üye
Adı
Akın Kaptan
Herkese merhaba ,
Sevgili Akın Kaptan ,
Öncelikle dip sırtı hakkında verdiğiniz bu çok güzel bilgiler için size en içten duygularımla teşekkür ediyorum. Katalog verilerini değil de kendi yaşadıklarınızı ve bilinçli ve maksatlı deneylerinizi ve onların sonuçlarını bizlerle paylaşmanız olaya apayrı bir güzellik ve samimiyet katmış.

Kaptan , sırtı ve özellikle dip balıklarını hedefleyen sırtı benim öteden beri dikkatimi çekmiştir. Ben sizin kadar kapsamlı deneyler yapmadım , aslında yapmayı çok isterdim ama zaman ve maaliyet kıstaslarım oldu. Bunun yerine , yurt içinde ve yurt dışında sizin gibi paylaşımcı insanların yaptığı deneylere göre bir yol çizmeye çalıştım kendime.

Neticede sizin vardığınız ya da geçtiğiniz yere vardım ve 2-3 gün önce bir downrigger satın almaya karar verdim. Benim küçük bir şişme botum var. İnternet'te küçük şişme botlarda da downrigger kullanılabildiğini gördüm.

Scotty 1092 manual bir downrigger satın aldım. Şu günlerde elime geçti geçecek. Arkadaşımın yardımı ile bir ağırlık kalıbı yaptık. Hesabımıza göre bizim top ve kuyruğu ~ 5300 gr gelecek. Kalıp elimde olduğu için durum ve şartlara göre ağırlıkta değişiklik yapabilirim.

Kaptan , sizin bahsettiğiniz gürültü hakkında hiç bir yerde ,şikayet bahamında bir şey okumadım. Ama siz bunu yaşamışsınız ve de paylaşıyorsunuz. Acaba diyorum bu vınlamayı ağırlığın geometrik şekli ve/veya bağlı olduğu ipin çelik olması yapıyor olabilir mi ?

Sadece deneme amaçlı çelik halat yerine esnemeyen bir ip kullanmayı denediniz mi ? Disk şeklindeki ağırlıkların daha başarılı olduğunu okumuştum bir yerlerde , hatta kalıbımı da disk çıkaracak şekilde yapacaktım ama rigger üreticileri kuyruklu top kullanıyor. Vardır bir bildikleri diyerek ben de top yaptım.

Bu vınlama ile alakalı bir gelişmeniz oldu mu ?

Teşekkür ederim ,
Sağlıkla kal,
Kesinlikle tel çelik olduğu için yapıyor. Küçük bir botta downrigger zor olacak. Şimdiden kolay gelsin.

haldunsevincel

Yeni Üye
Adı
haldun
herkese merhabalar,
Herhangi bir aksilik olmaz ise 30/08/2014 tarihinde Marmaris'te olmayı planlıyorum. AKIN KAPTAN a birkaç sorum olacak...
Gezi teknesi ile yol alırken (tahmini 10 mil diye düşünüyorum) hangi takım ile ne sırtısı çekebilirim?
Sabah 5.00 ile 10.00 arasında tekne ile nerede ve hangi balığı kandırabilirim?
Adaarkası denilen yer yalancı boğazın açığa bakan yeri midir? Burada çok güzel sinarit ve trança olduğu soyleniyor.
Çok teşekkür ederim.
Herkese bol ve daim avlar dilerim.
Haldun SEVİNÇEL

sarp59

Yeni Üye
Adı
Mustafa ÇEVİRGEN
AKIN KAPTAN, verdiğiniz değerli, anlaşılır bilgiler için çok teşekkür ederim

bacteria

Aktif Üye
Adı
mahmut
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Bayram tatili vesilesiyle 2 günlüğüne Bodrum / Yalıkakavak'a giitim. Orada Ali Baba Otelde Ahmet Reis ile tanıştım. 40 yaşında neşeli bir Bodrum balıkçısıydı kendisi. Fırsat buldukça balık muhabbetleri yaptık kendisiyle. Muhabbet esnasında çok derin dip sırtısı yapmaya çalıştığımı ancak başaramadığımı anlattım. Bana önerdiği takımı yapabilmek için eksik kalan malzemelerimi tamamlayıp bugün denemek maksadıyla açıldım ve
HİÇ DURMADAN 45 METRE DERİNDEN DİP SIRTISI yapmayı başardım. İşte tarifi,
--------------------------------------------------------------------
Rapalayı bağlayıp 10 kulaç 0.50 misinadan sonra bir fırdöndü.
Fırdöndüden sonra ana beden 0.80 misina
Fırdöndüden hemen sonra ana bedene 100 gr yaylı kurşun (1nci kurşun)
9 kulaç sonra 100gr yaylı kurşun (2nci kurşun)
8 kulaç sonra 100gr yaylı kurşun (3ncü kurşun)
7 kulaç sonra 100gr yaylı kurşun (4ncü kurşun)
7 kulaç sonra 100gr yaylı kurşun (5nci kurşun)
6 kulaç sonra 200gr yaylı kurşun (6ncı kurşun)
6 kulaç sonra 300gr iskandil kurşun (7nci kurşun)
6 kulaç sonra 300gr iskandil kurşun (8nci kurşun)
6 kulaç sonra 400gr iskandil kurşun (9ncu kurşun)
6 kulaç sonra 400gr iskandil kurşun (10ncu kurşun)
5 kulaç sonra 400gr iskandil kurşun (11nci kurşun)
Son kurşundan sonra en az 10 kulaç daha boş verin
--------------------------------------------------------------------
Toplam Ağırlık:2.5kg

Bu takım ile 2-3kts süratte 45 metre derinlikte rapala dibe sürttü. Son kurşun elimde 30mt dipten gelebilirken 20 kulaç daha boş verdiğimde 45 metre derinliğe ulaştım. Daha önce 2kg ağırlığı tek başına uzun olta tarzında kullandığımda bu derinliklere ulaşabilmek mümkün olmamıştı. Bu takımda ağırlığı dağıtmış olmanın getirdiği avantaj ile 45 mt derinliğe inebildim. Bir diğer avantaj da bu ağır takımın halen hisli olması. İlk tıkırtıyı hissettiğimde takımın dibe sürttüğünü zannederek boş almaya başladım. Ancak tıkırtı kesilmediğinden tüm takımı topladım ve balon balığının yakalandığını gördüm. Bu takım ile dip sırtısı yaparken lastik eldiven kullanmanızı ve dönüşlerden önce sürat arttırıp son kurşun(11nci kurşun) elinize gelene kadar boş almanızı öneririm.

Teşekkürler Ahmet Reis.

merhaba akın kaptan,

öncelikle bu paylaşım için çok teşekkür ederim... çok faydalı bir paylaşım benim adıma...

bunu denedim 3-4 kez.... balıkbulucu 45 metre dediği halde dibe takıldı sanırım.. 1 kez trokanya aldım 1 kg üzeri.. biraz daha kısa tutup hallederim belki bu dibe takılma işini.. bir kaç kez daha deneyerek.. ancak benim sorunum dipten çekerken misina ve kurşunların birbirine karışması.. aynı misina ile 2.kez atamadım düzeni :(... kasnağa bağlasam kasnakta misina ve kurşun burguları karışıyor bu kez... yere sağsam arapsaçına dönüyor yine düzen... bunun pratik bir yolu var mı...

şimdiden teşekkür ederim..

ŞAHİN ŞAHİN

Yeni Üye
Adı
BARIŞ ŞAHİN
BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜRLER AKIN KAPTAN SİZE NASIL ULAŞABİLİRİZ MARMARİSTEYİZ VE SİZİNLE BALIK AVINA ÇIKMAK İSTİYORUZ

kenduz59

Üye
Adı
umut
2 knt ile giderken 35-40 metre derinlikte suya uzun gagalı sahte sonuç verirmi önüne ne kadar kursun takayım. yuvarlak el oltası salmayı düşünüyorum. kamış ve makinam spin icin bu sisteme yeterli olmaz geliyor