Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

İğnenin misineden kopması

Adı
Fırat Kuru
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Merhabalar Hobidaşlarım. Sizlere bir şey sormak istiyorum müsaadenizle.

Yeni tekne sahibi oldum. Saros'da 15-20m sularda eşimle birlikte Mercan avı yapmaktayız. MUSTAD markanın 100lü iğnelerinden düz pala 5 numara işne kullanıyorum. Bedenimi de Ghost marka 0.28mm misina ile hırsız iğneli 2li takım yapıyorum.
Sorunum şu ki yarım kilo civarı bir balık vuruşu aldığımda ya iğnemi direkt kopartıp gidiyor ya da yarı yolda çekerken kopartıp gidiyor. Sebebinin bağlayış yöntemimden olduğunu düşünmüyorum çünkü kıyıda senelerdir aynı yöntemle bağlıyorum ve böyle bir sorun hiç yaşamadım.
Sebebi sizce nedir? Bedenimin kalın olması mı? Kalama ayarımın daha da açık olması gerektiği mi?

Şimdiden teşekkür ederim...

Erdem82

Daimi Üye
Adı
ERDEM
Bir çok sebebi olabilir. Ama şunu söyleyebilirim 0,28mm kalın değil.
1. Misina güneşte çok kalmış olabilir
2. Düğüm yaparken misinada yanık oluşmuş olabilir.
3. Düğüm sağlam olmayabilir.
4. Eski üretim bir misina ise zamanla mukavemeti azalmış olabilir.
5. Misina kalitesiz olabilir. Etiket değerinin alında çeker değeri veriyor olabilir.

Farklı bir markanın ürününü alıp deneyebilirsiniz.

Adı
Fırat Kuru
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Bir çok sebebi olabilir. Ama şunu söyleyebilirim 0,28mm kalın değil.
1. Misina güneşte çok kalmış olabilir
2. Düğüm yaparken misinada yanık oluşmuş olabilir.
3. Düğüm sağlam olmayabilir.
4. Eski üretim bir misina ise zamanla mukavemeti azalmış olabilir.
5. Misina kalitesiz olabilir. Etiket değerinin alında çeker değeri veriyor olabilir.

Farklı bir markanın ürününü alıp deneyebilirsiniz.
Teşekkür ederim yanıtınız için. Sanırım başka bir marka denemek gerekecek.

agartan

Moderatör
Yönetici
Adı
Şeref
Öncelikle kopma mı çözülme mi olduğuna bakmak gerek.
Kopan yer ana bedende mi yoksa köstekler mi bedenden ayrılıyor ya da bir yerinden kopuyor.
Kullandığınız misinayı iki elinize biraz dolayarak kuvvetlice asılın. Kopuyorsa çürüktür, değiştirin ama kopmuyorsa gerek iğne düğümlerinizi gerekse kösteği ana bedene bağladığınız düğümlere dikkat edin.
Rast gelsin.

Adı
Fırat Kuru
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Öncelikle kopma mı çözülme mi olduğuna bakmak gerek.
Kopan yer ana bedende mi yoksa köstekler mi bedenden ayrılıyor ya da bir yerinden kopuyor.
Kullandığınız misinayı iki elinize biraz dolayarak kuvvetlice asılın. Kopuyorsa çürüktür, değiştirin ama kopmuyorsa gerek iğne düğümlerinizi gerekse kösteği ana bedene bağladığınız düğümlere dikkat edin.
Rast gelsin.
Teşekkür ederim cevabınız için. Kopmadan ziyade düğümden çözülüyor iğnem. Bağlama yöntemimi değiştirmem gerekecek sanırım.
Aklıma şu da geliyor: 10 15 balık aldıktan sonra acaba takımı mı değiştirmem gerekmekte? Balığı tekneye alırken çırpınması, kendini vurması düğümü zorluyor olabilir mi acaba?

agartan

Moderatör
Yönetici
Adı
Şeref
Teşekkür ederim cevabınız için. Kopmadan ziyade düğümden çözülüyor iğnem. Bağlama yöntemimi değiştirmem gerekecek sanırım.
Aklıma şu da geliyor: 10 15 balık aldıktan sonra acaba takımı mı değiştirmem gerekmekte? Balığı tekneye alırken çırpınması, kendini vurması düğümü zorluyor olabilir mi acaba?
Düğüm sağlamsa çırpınmalar sonucu belki kopar ama çözülmez.
5 numara iğneye 0,28 köstek çok kalın gelebilir. Bu da düğümün zayıf olmasına neden olabilir.
Daha ince misina ile köstek bağlamayı öneririm.
0,20-22 gibi bir köstek balığın çırpınışları ile kopmayacaktır. Misinayı yakmadan düğüm atarsan her şey düzgün ve sağlam olacaktır. O incelikteki misinalarla lüfere olta atıyoruz biz.

Adı
Fırat Kuru
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Teşekkür ederim ilginiz için. Dediğiniz gibi ilk fırsatta kalınlığı küçülterek deneyeceğim. Peki önerdiğiniz florakarbon misina markası var mıdır?

OmerAydın

Daimi Üye
Adı
Ömer Aydın
0.28 bilindik bir markanın kaplama FC misinası ile youwell 5 numara iğneden takım yaptım kefal avı için normal de iyi düğün atarım takım bağlarım bu gün benim de 2 3 iğne düğümden açtı ki her iğneyi bağladıktan sonra basit bir aparat ile düğümü yerine oturtmama rağmen üstüne foruma girince sizin konunuzu gördüm az önce tekrar kefal için takım bağladım ve köstek için 0.20 yada 0.21 ile bağladım bakalım sonuç ne olacak benim tahminim iğnenin alt çentiğinden sıyırıyor misina kalın olduğu için

Adı
Fırat Kuru
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
0.28 bilindik bir markanın kaplama FC misinası ile youwell 5 numara iğneden takım yaptım kefal avı için normal de iyi düğün atarım takım bağlarım bu gün benim de 2 3 iğne düğümden açtı ki her iğneyi bağladıktan sonra basit bir aparat ile düğümü yerine oturtmama rağmen üstüne foruma girince sizin konunuzu gördüm az önce tekrar kefal için takım bağladım ve köstek için 0.20 yada 0.21 ile bağladım bakalım sonuç ne olacak benim tahminim iğnenin alt çentiğinden sıyırıyor misina kalın olduğu için
Ben de aynı kanaatteyim ama tecrübeli dostlardan bilgi edinmek istedim. Çünkü tekne avcılığına yeni başladım, ondan dolayı mı diye merak ettim. Önceki yorumlardan da kanaatim 5 numaraya kalın geldiği. Sonucu siz de paylaşırsanız av sonrası memnun olurum. 😊

agartan

Moderatör
Yönetici
Adı
Şeref
Teşekkür ederim ilginiz için. Dediğiniz gibi ilk fırsatta kalınlığı küçülterek deneyeceğim. Peki önerdiğiniz florakarbon misina markası var mıdır?
FC misinalar diğerlerine göre daha zayıf olur. Köstek için fc kullanmak zorunda değilsin.