Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kabotaj Trofesi SİNO (ve ertesi gün TRANÇA) 1 Temmuz 2009

AKIN KAPTAN

Editör Moderatör
Gold Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
1,915
Tepkime puanı
111
Puanları
48
Konum
Marmaris
Adı
Akın Kaptan
Malumunuz bugün Kabotaj ve Denizcilik Bayramı. Deniz taşımacılığı ve balıkçılık üzerindeki yabancı kapitulasyonlarının 1926 yılında kaldırılması ve yurtiçi deniz taşımacılığı hakkının yanlızca Türk gemilerine ve denizcilerine verilmesinin yıldönümü. Yıllar içinde gelişen ve değişen durum bu olmasa da kabotaj'ın Türk Denizciliği ve Balıkçılığının gelişmesindeki yeri yadsınamaz.

Bayramı ve güzel havayı fırsat bilip 1600 sularında fora edip başladım dip sırtısına. Karaağaç Köylülerinden bir balıkçı arkadaşımızın verdiği kerterizi arayacaktım. Takribi derinlik 35-40 metre aralarındaydı. Ancak avlakta 6-7 metre yüksekliklerde iki büyük taş bulunduğunu söylemişti. Çok detaylı bir şekilde kerteriz vermiş olmasına rağmen ilk 1 saat bahsettiği taşları bulamadım. Vazgeçip kendi bildiğim meraya yola koyulmuştum ki; balık bulucuda o muhteşem dip oluşumunu gördüm. Hemen kendi gözlerimle kerterizimi aldım. İlk taşı bulmuştum. Çektiğim takımın uzunluğu 180 mt kurşunlu ve 40 metre örgü misina olmak üzere tam 220 metreydi. Bu takım ile rolentide ulaşabildiğim derinlik 27 metreyi geçmiyordu. Oysa bu taşın tepe noktası bile 32 metreden daha az değildi. Tekne bir yandan ilerlerken bir yandan da rüzgarın etkisi ile yanlıyordu. 32 metredeki taşa ulaşmam için zaman zaman durup zaman zaman ilerlemem gerekiyordu. Tabi bu esnada 220 metre arkadan gelen takım tıpkı teknenin geçtiği gibi taşın hemen üstünden veya yanından geçmeliydi. Bu bile tek başına yeterli olmayacaktı. Sahte balık dip oluşumunun yanından geçerken hareket halinde olmalıydım.

Bir gözüm saatimin saniyesinde bir gözüm teknenin yanlamasına karşılık vermek üzere bir tüfek gibi nişan aldığım kerterizde ve içimde büyük bir beklenti ile ilerlerken o muhteşem vuruşu aldım. Aslında vuruş demek az gelir. Az kalsın elimden alacaktı takımı. Hemen gevşettim kalomayı ve kırdım dümeni üzerine. Tekne ile takımın üzerine doğru giderken bulduğum boşlukları fırsat bilip alabildiğim kadar boş aldım. Artık balığın üzerinde bir noktaya geldiğimde takım yeniden deste oldu(gerildi). Şanzımanı boşa aldım. Sonra mücadeleye devam. Ancak kurşunlu misanın sonuna eklediğim 15 metre uzunluğundaki 0.40 misina içimi kemirdiğinden balığa hakettiği karşılığı veremiyordum. Balığa 30 metre kala "Yok! Bu böyle olmayacak. Bu balığı alamayacağım" diye düşünmeye başladım. Bir türlü yorulmuyordu. Neredeyse 15dakika oldu ama durum halen berabere. Sonra birden Marmaris'ten Şevket Abi'nin tavsiyesi geldi aklıma. "İri bir balık geldiğinde tekneyi STOP et. Balık tekneye yaklaştıkça sesten ürküp fişekler". Hemen motoru durdurdum. 2-3 dakika içinde canavarla anlaştık. O korkmayı bıraktı ben de endişelenmeyi. Son 30 metreyi 10 dakika içinde "Al gülüm ver gülüm" tamamladık. Muhteşem renklerini görünce heyecanıma hayranlık ta eklendi. Balığımı güverteye alınca hemen takım çantamı açıp fotoğraf makinasını aldım. Fakat pili bitmiş olduğundan o muhteşem renkleri taze ve canlı olarak çekmek nasip olmadı. Eve dönünce pembe renklere hayran olan kızım Yağmur ile balığı kucaklayıp resimlerini çektik.








İkinci TAŞ. Birincisi tamam ama ya ikincisi. 200 metre içinde bir yerlerde olmalıydı. Ancak yeterince keyifli bir av yapmış olduğumdan ve güneşli hava balığın renklerini soldurup sizlere güzel resimler sunmamı engelleyeceğinden TAM YOL koyuldum dönüş yoluna. Pancar motor alışık olmadığı yüksek devirlerde bağırıp kara kara dumanlar atarken kendi söylediğim şarkıyı bile duyamıyordum. Herkese RASTGELSİN.

Aşağıdaki av güncesi 2 Temmuz 2009 tarihinde yukarıdaki hikayenin devamı olarak eklenmiştir.
Kerteriz bereketi bugün de yanlız bırakmadı beni. "Bir önceki günden aklıma takılan şu ikinci taşı bulmam gerekir" düşüncesiyle koyuldum yola. Oldukça sert günbatısı rüzgarı işimi zorlaştırmanın ötesinde neredeyse imkansız hale getiriyordu. Küçücük Aksaz Körfezinde sahilden 3 mil mesafede dalgalar boylarından utanmadan tekneme kafa tutarken kerterizi bulmak sevdasına ne denizleri bordadan almadığım ne de ıslanmadık yerim kalmadı. Nihayet taşı bulduğumda derinlik 35 metreyi gösteriyordu. Aynı yöntem ve aynı dilek ile takımlarımı ayarladım. İlk geçiş karavana ikincisi isabet. Herkese RASTGELSİN.

 

AKIN KAPTAN

Editör Moderatör
Gold Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
1,915
Tepkime puanı
111
Puanları
48
Konum
Marmaris
Adı
Akın Kaptan
Arşivden çıkarttığım bu eski raporuma tekrar bakarken ne büyük heyecan hissettiğimi hatırladım. Dikey seğirtme berektiyle gelsede ne yazıkki bu rarpoda hissettiklerimi hiç bir zaman bana hissettiremedi. O zamanlar dip sırtısı ile körfezi karış karış tararken heyecanım saatlerce sürerken şimdidlerde bildiğim taşlara koşa koşa gidiyor ve rüyalarımda gördüğüm balıkları tutup geri dönüyorum. Haziran ayı gelince bu eski tadı yakalamak için yeniden dip sırtısına döneceğim. Üstelik bu sefer daha derine ve daha büyük sahte balıklar ile. Bakalım........
 

AKIN KAPTAN

Editör Moderatör
Gold Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
1,915
Tepkime puanı
111
Puanları
48
Konum
Marmaris
Adı
Akın Kaptan
Rapordaki resimlere bakınca bu balıkların ne sinarit ne de trança olmadığı hissine kapılıyorum. Bazı farklılıklar var. Bana bunu ilk söyleyen zıpkınla balık avlama ustası arkadaşım Osman Bilgin ve Bodrum'dan Ahmet Reis'ti. O zamanlar onlara inanmak istemedim. Ama sanırım bu balıklar yakın bir tür olan ANTENLİ MERCAN.

Elimdeki fotoğraf arşivinde gerçekten trança olduğunu düşündüğüm tek resim var.
 

AKIN KAPTAN

Editör Moderatör
Gold Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
1,915
Tepkime puanı
111
Puanları
48
Konum
Marmaris
Adı
Akın Kaptan
Bu balığın bile trança olduğundan emin değilim. Bazı eksiklikler var. Mesala mavi benekleri yok.
 

alagadi

Aktif Üye
Katılım
1 May 2010
Mesajlar
170
Tepkime puanı
15
Puanları
18
Yaş
55
Adı
Ergun ÖRCÜN
imreniyorum size ne güzel avlar yapabildiğiniz Marmaris te yaşıyorsunuz :):) tebrik ederim Akın Kaptan :):)
 

Seddülbahir

Aktif Üye
Katılım
11 May 2010
Mesajlar
301
Tepkime puanı
321
Puanları
63
Yaş
53
Konum
Bursa
Adı
Serdar Altınbilek
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Akın Kaptan selam,
Harika balıklar ve süper bir anlatım..
Sanki o anda teknede ben de varmışım gibi hissettim doğrusu.
 

agartan

Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
27,689
Tepkime puanı
15,574
Puanları
113
Yaş
58
Konum
İstanbul
Adı
Şeref
Kabotaj bayramına az kaldı.
Bakalım bu bayramda piyango kime vuracak.
Sinarite mi, trançaya mı, akyaya mı?
Rastgelsin
 

horasanlı

Daimi Üye
Katılım
2 May 2010
Mesajlar
735
Tepkime puanı
18
Puanları
18
Yaş
42
Konum
Pendik Güzelyalı
Adı
Sinan AVCI
Valla Akın abi çok güzel avlar. Kıskandım. Rabbim nazarlardan korusun. Avlarının daim olması dilerim.