Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kamış seçimi ve Terimler üzerine ,

reelmaster

Daimi Üye
Katılım
22 Şub 2017
Mesajlar
2,031
Tepkime puanı
4,658
Puanları
113
Yaş
55
Konum
KOCAELİ
Adı
M.AKİF
Kan Grubu
B Rh Pozitif
CAST WEIGHT(ATIŞ AĞIRLIĞI):

CW değeri POWER(GÜÇ) sınıfı ile orantılıdır: Güç ise kabaca kamışın kendisine uygulanan kuvvet karşısında nedenli orijinal formunu koruyabildiği ,yani kendisine uygulanan güce karşı gösterebildiği direnç-mukavemet miktarını ifade eden terimdir. Sıklıkla aksiyon konusuyla karıştırılmasına karşın aksiyondan bağımsız ve tamamen farklı bir konudur. Aynı aksiyona sahip farklı kamışlar farklı güç ve dolayısıyla farklı CW değerleri taşıyabilir. CW değeri direk rakamsal olarak (7-28) (15-45) (100-200) gibi değer aralıklarında ve genellikle gram bazında ifade edilir. Bazı spesifik kamış türlerinde ise bu değer Lb(Libre) olarak ifade edilir ki bu tür kamışlara en yaygın örnek (CARP RODS) Sazan kamışlarıdır .Bu tür kamışlarda her 1 libre 28.35 gram yani 1 oz. atış ağırlığına tekabül eder ve genelde Libre miktarının 10 katı oranda %(+/- ) tolerans içerir . Dolayısıyla kamış atar değeri libre cinsinden arttıkça ,atım ağırlık aralığı toleransı da o nispette artar .Örneğin 3 libre atarlı bir kamış için optimum atış ağırlığı 3x28.35 yani yaklaşık 85 gramdır. Minimum ve maksimum Atış değerleri ise 85x%70 ile 85x%130 yani yaklaşık 60 gram ile 110 gram aralığıdır.

Kamışın GÜÇ (mukavemet) değerleri ise UL(ULTRA LIGHT)-L(LIGHT) - ML(MEDIUMLIGHT) - M(MEDIUM) - MH(MEDIUM HEAVY) ve H(HEAVY) olarak sınıflandırılır ve bu değerler seri içerisinde kamışın uygun atış ağırlığı aralığını belirtir. "H" (HEAVY) ağır yani, serinin en yüksek atım değerine sahip modelini, UL(ULTRA LIGHT) ultra hafif ise en düşük atım ağırlığı aralığına sahip modeli ifade eder. Atım ağırlığı tüm takım ağırlığının toplamından oluşur,Yalnızca (sinker) kurşun ağırlığı değil, kamış ucuna etki eden toplam ağırlık dikkate alınmalıdır.Bu değer her ne kadar bazı modeller ve takım türleri açısından göz ardı edilebilir olsada ,Bazı durumlarda yüksek ehemmiyet taşır. Örneğin tek iğneli yemli bir surf takımında ve 140 gram kurşun ağırlıkla yapılan atışta takribi 1 gram iğne ve 2 gram yemin etkisi önem arzetmezken . Drop shot disiplininde 10 gram kurşunla yapılan takımda 5 gram sahte ve 1 gr jigin önemi göz ardı edilemez.
Önemli bir hususta bir marka ve modelin L kamışı bir başka marka ve modelin H kamışı kadar ağır atım değerine sahip olabilir.Örnek Daiwa inshore spin kamış M sınıfında 28 gram atarken Bass pro nun patriot serisi spin kamış M sınıfında sadece 14 gram atar değerine sahiptir.MH sınıfındaysa biri 18 gram atarken diğeri 56 grama kadar çıkabilir.Sonuçta her marka ve modeli kendi serisi içinde değerlendirmek-gerekir.!
Bazen ULTRA LIGHT(ultra hafif) ve LIGHT(Hafif) terimleri , kamış atar ağırlığından bağımsız olarak , sadece kamış ağırlığının nispeten diğer serilere kıyasla hafifliğini belirtmek amacıyla kullanılabilir. Esas dikkate alınması gereken değer CW (atış ağırlık)değeridir. CW kamışın aksiyon alabilmesi için gereken minimum ağırlık değeri ile uygun disiplinde taşıyabileceği en yüksek takım ağırlığı değerini belirtir. İşin en vahim tarafı ise CW aralığı en iyi erim değerini içerisinde ihtiva etmekle birlikte, maksimum performans değerini spesifik olarak belirtmez. Aynı CW aralığında iki kamış ele alındığında: CW değerinin 100 -200 gram olduğunu düşünürsek. Birisi 115 gramda en yüksek erim performansına haiz ve 140 gram üzerinde erim kaybı yaşarken diğeri 140 gramda performans göstermeye başlayıp 170 gramda en iyi erime haiz olabilir ! Özellikle surf kamışlarda yüksek ücretler ödeyip performansından şikayetçi olmamızın,çok daha ucuz bir kamışın daha iyi erim elde etmesinin kerameti ve yanılgısı da burada gizlidir ! Bazı üreticiler , teknik bilgiler bölümünde CW değerleri yanında ,en iyi erim performansı değerini de ayrıca belirtir.Vercelli ürün kataloglarında bu değerleri ve bu değere uygun atış sitilini spesifik olarak belirten firmalardan birisidir.


Bu konuda yaşadığım bir tecrübeyi örnek teşkil etmesi açısından paylaşmak isterim. Bahse konu Vercelli markasının en üst modellerinden birisine ,tabiri caizse tonla para ödeyen bir kardeşim 6 gün sonra beni arayarak ,erim performansı konusunda ağır takımlarla sorun yaşadığından bahisle fikrimi almak istedi. Satın almış olduğu modelin gerçekten üst segment ve çok kaliteli bir ürün olduğunu, ancak söz konusu takım ağırlığına uygun olmadığını belirttim.Aynı marka ile ilgili olarak, bir diğer kardeşimde benzer konuda bilgime başvurunca. Geçen ay firmayı ziyaretim sırasında yetkili arkadaşlarla bu konu ve genel bilgilendirme amaçlı paylaşımlarda bulunarak ,müşteri talepleri doğrultusunda hangi ürünlere yönlendirmeleri gerektiği hususunda bilgi verdim. Sonuçta 200 gram takım için en uygun modelin 2500 liralık Spyra Agusta yerine 600 liralık Enigma Zero olması gerektiği kanaatindeyim.Her ne kadar Vercelli konuda örnek teşkil etsede ,bu husus bir çok üst sınıf marka ve model içinde geçerlidir.

ACTION( AKSİYON):

Aksiyon değerleri ise kamışın uçtan itibaren boyuna oranla hangi nispette aksiyon aldığını gösteren orantıdır. Uçtan itibaren %15-25 lik parçasıyla aksiyona tepki veren kamışlara extra hızlı %26-40 lık parcasıyla aksiyona tepki gösteren kamışlara hızlı % 41-60 lik kısmı ile aksiyona tepki gösteren kamışlara ılımlı %61-80 lik kısmıyla aksiyona tepki gösteren kamışlara yavaş % 80 den büyük oranda aksiyona eşlik eden kamışlara ise extra yavaş aksiyonlu denebilir. Yani kabaca 1/4 oranlı aksiyona extra hızlı,1/3 oranlı aksiyona hızlı,2/4 oranlı aksiyona ılımlı ve 2/3 oranlı aksiyona yavaş tanımı verilebilir. Günümüz de fly kamışlar hariç extra yavaş aksiyonlu kamışlar neredeyse üretilmemektedir. Bunun sebebi Fly kamışların atış sitili dolayısıyla aksiyon üretmek yerine aksiyona eşlik etmeleri gereğidir. Fly kamışlarda, kamışın minimum seviyede direnç göstermesi ve misinanın devamı gibi hareket etmesi beklenir.

Diğer türlerde ise en iyi erim için genellikle hızlıdan ılımlıya geçiş aralığında %40-50 nispetinde aksiyona eşlik eden kamış türleri tercih edilmektedir. Ancak aksiyona katılım oranı Casting(atış) disiplini ve agresifliği ile direk bağlantılıdır.Omuz üstü veya baş üstü tabir ettiğimiz (Over Head) disiplininde hızlı aksiyon karekteri sergiliyen bir kamış ,pendulum disiplinde ılımlı aksiyon verebilmektedir …Kamış seçiminde kendi atış sitilinize ve agresifliğinize uygun olarak bir alt veya bir üst katagoride seçim yapmanız daha yüksek erim performansı sağlıyabilir ! Aksiyon yavaşladıkça erim eforu düşer, belirli bir efordan sonra ise erim artmaz! Aksiyon hızlandıkça erim eforu yükselir ,belirli bir eforun altında ise yeterli erim alınamaz.Aksiyon hızlandıkça nispeten maksimum atar değeri de yükselir .Tüm bu teknik değerler konusunda üreticileri bağlayan herhangi bir genel standart söz konusu olmadığı için, her ürün kendi marka ve serisi içerisinde değerlendirilmelidir ! Çapraz kıyaslama en büyük yanılgı sebebidir!!

STIFFNESS(TOKLUK):

Aslında mekanik çevirisi “sertlik” anlamına gelmekle birlikte çok daha geniş kapsamlı ve sertlikle tanımı yanlış olacağı kanaatimden dolayı “tokluk” terimini konuya daha uygun gördüm.Stiffness yani tokluk: Kamışın kendisine uygulanan güçle kaybettiği formu geri kazanma istemidir . Bir diğer tabirle orijinal forma geri dönebilme yetisidir. Ancak bu değer hem kuvvet hem de hızla ilişkili olduğu içindir ki en kısa ve doğru tabirle ”doğrulma momenti” olarak tanımlanabilir. Yüksekten alçağa doğru ULTRA STIFF(ÇOK TOK), STIFF (TOK),MODERATE(ORTA KARAR) ve TENDER(ZAYIF) olarak sınıflandırılabilir.

Her ne kadar bazı yerli ve yabancı kaynaklarda süper sert-sert-orta sert ve yumuşak tabirleri kullanılmış olsa da, sertlik tabirinin bu konuda ne denli yanlış bir ifade olduğunu birkaç örnekle açıklamaya çalışacağım. Bir demir boru ve birde plastik boruyu, ortasından belirli bir miktarda kıvırdığımızı tahayyül edelim. Demir her ne kadar plastiğe oranla daha sert olsa da bıraktığınızda kıvrık kalırken , plastik boru düz formuna geri kavuşacaktır. Hatta örneği en üst seviyede ele aldığımızda en sert malzeme olan elmas bir çubuğu bükmeye çalıştığımızda, bırakın eski formuna dönmeyi ; Kırılır. Dolayısı ile “sert kamış” yerine “tok kamış” tabirinin daha kabul edilebilir olduğu aşikar dır . Birbiri ile karıştırılmaması maksadı ile aynı örnek üzerinden hareketle GÜÇ ve TOKLUK kavramları arasındaki farkı daha anlaşılır kılmak istersek. Örnekte demir boru güçlü ama tokluğu zayıf , plastik boru ise güçsüz ama tok kamışı simüle eder. Kamışın tokluk seviyesi ana itibarı ile yapıldığı malzemenin türüne ve yapım tekniğine bağlı olarak değişir. Günümüz teknolojisinde sektörde kullanılan en tok malzemeler ultra yüksek moleküler yoğunluklu karbon kompozitleridir. Üretim teknolojisi ve malzeme aynı kalmak kaydı ile, yoğunluk arttıkça tokluk yükselir .Fiber glass,Karbon fiber,Saf karbon veya hybrid (melez) terimleri malzeme türünü; T24 karbon ,T40 karbon ,high carbon,ultra high carbon gibi terimler malzeme yoğunluğunu belirtirken.Cros wrap(çapraz sarım),multi way wrap(çok yönlü sarım) veya multi layer (çok katmanlı) terimleri ise üretim teknolojisini belirtir. Aynı malzeme ve üretim teknolojisi baz alındığında , tokluk arttıkça güç değeri ve hissiyat (feedback) yükselir .Ancak kırılganlık katsayısı (Fragility Coefficient) düşer, yani kırılganlık artar .Kırılganlık katsayısı (FC) : Kamışın güvenle kaldırabileceği maksimum ağırlığın,maksimum CW si cinsinden değeridir. Örneğin 20-50 CW ve 200 FC değerine sahip bir spin kamış için , kaldırabileceği ağırlık (50gr x 200) yani 10 kg dır. D.A.M Nanoflex G2 270 20-50 bu kategoride dir . Günümüz standartlarında FC değeri en yüksek kamışlara örnek olarak Fladen Extra Flex serisi örnek verilebilir ki. 300 FC değerine sahiptirler. Ancak nano karbon tüpleri ve bambu lifleri ile çok yönlü örülmüş ve çok katlı konstrüksiyona sahip bazı Fly kamışlarda bu katsayı 1200 seviyelerine çıkabilir. Kullanılan takım ağırlığı ve atış agresifliği kamışın aksiyona tepki şekline ve tokluğuna direkt etki eden faktörlerden biridir. Düşük kuvvetle yüklenen, tokluğu yüksek kamışlar (Underload) ile aşırı kuvvetle yüklenen tokluğu zayıf kamışlar(Overlaod), erim kaybı yaratırlar. Maksimum erim performansı için beklemeli avlarda tam kapasite ,at çek sitilinde ise optimum kapasite üretecek takım ağırlıkları ve atış sitili tercih edilmelidir.


KAMIŞ SEÇİMİ :
Tüm bu bilgiler kapsamında kamış seçimi yaparken, ehemmiyet sırası ile dikkat edilmesi gereken hususlar ele alındığında:


1. Bütçe ve töleransı tayin edilmelidir.

2. Avlanma sitili ve avlak koşulları göz önünde tutularak uygun kamış türü-seçilmelidir. (LRF,SPİN,JİG,TEKNE,KONVANSİYONEL,SURF,FLY)v.b.

3. Kullanılacak takım ağırlığına en uygun CW değeri tespit edilmelidir.

4. Seçilen CW değerine en uygun GÜÇ seviyesine karar verilmelidir.

5. Av türü ve karakteri ile erim ihtiyacına en uygun aksiyon değeri seçilmelidir.

6. Mukavemet ve hissiyat gereksinimine uygun tokluk tercih edilmelidir.

7.Fiyat/performans araştırması sırasında lokal veya nasyonal değil global değerler baz alınmalıdır. Bkz : (Amerika fiyatı 100 dolar olan malı Türkiyede 100 lira diye kimse almazken, Amerikada 25 dolara satılan malı Türkiyede 250 liraya kör tuttuğunu babında satmak )

8.Yalnızca kullanıcı yorumlarını ve global bazda değerlendirmek. Bkz : ( -yok abi sakın alma hemen kırılıyor – Sen kullandın mı ? – Yok abi ben kullanmadım ama bir arkadaşım almıştı, ilk atışında kırdı.- Maşallah …Bir şey sorucam ama ! - Buyur abi .- Arkadaşınızın sakarlık konusunda ,klasman ve dereceleri ???)

Ben den bu kadar.
Bu arada konuyu ne denli anlatabildiğimi değerlendirmek babında aşağıdaki iki soruyu cevaplarsanız sevinirim.
Sağlıcakla kalın.


M.Akif NAZLI

a-b KIYAS.png A-C KIYAS.png
YUKARIDAKİ RESİMDE ILIMLI AKSİYONA SAHİP A KAMIŞI İLE B VE C KAMIŞLARININ FARKLI TAKIM AĞIRLIKLARINDA KIYASLAMASI VERİLMİŞTİR. BUNA GÖRE AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ DOĞRUDUR ?

A) A KAMIŞI SERİNİN EN HIZLI AKSİYONUNA SAHİPTİR.

B) B KAMIŞI SERİNİN EN HIZLI AKSİYONUNA SAHİPTİR.

C) C KAMIŞI SERİNİN EN HIZLI AKSİYONUNA SAHİPTİR.

D) A-B ve C KAMIŞLARI AYNI AKSİYON HIZINA SAHİPTİR.

E) HEPSİ YANLIŞTIR.

KAMIŞ GÜÇ.png
YUKARIDA A-B ve C KAMIŞLARININ AYNI TAKIM AĞIRLIĞINDA MUKAYESESİ VERİLMİŞTİR. BUNA GÖRE AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ YANLIŞTIR ?

A) A KAMIŞI B VE C YE GÖRE DAHA HIZLI AKSİYONA SAHİPTİR.

B) A KAMIŞI YAVAŞ B KAMIŞI ILIMLI C HIZLI AKSİYONA SAHİPTİR.

C) C KAMIŞI SERİDEKİ EN HIZLI AKSİYONA SAHİP KAMIŞTIR.

D) A KAMIŞI SERİDEKİ EN YAVAŞ AKSİYONA SAHİP KAMIŞTIR.

E) HEPSİ YANLIŞTIR.

 
B

BS Okuru

Misafir
Birinci soru C şıkkı... Ikinci soru A şıkkı öğretmenim.. :) Elinize sağlık çok faydalı bilgiler..
 

reelmaster

Daimi Üye
Katılım
22 Şub 2017
Mesajlar
2,031
Tepkime puanı
4,658
Puanları
113
Yaş
55
Konum
KOCAELİ
Adı
M.AKİF
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Evet arkadaşlar katılım lütfen. Cevapları görelim.
 

Lazarus

Daimi Üye
Katılım
6 Nis 2015
Mesajlar
1,347
Tepkime puanı
1,433
Puanları
113
Yaş
40
Adı
Enez elveren
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Çok faydalı bir paylaşım sagolun
 

Lazarus

Daimi Üye
Katılım
6 Nis 2015
Mesajlar
1,347
Tepkime puanı
1,433
Puanları
113
Yaş
40
Adı
Enez elveren
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Birinci soru farklı takım ağırlıkları ise hepsi yanlış olur uçlarında hangi ağırlık var nasıl bileceğiz. Iki a oluyor
 

agartan

Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
27,689
Tepkime puanı
15,574
Puanları
113
Yaş
58
Konum
İstanbul
Adı
Şeref
Güzel paylaşım..
 

omerfaruk

Aktif Üye
Katılım
3 Nis 2016
Mesajlar
178
Tepkime puanı
129
Puanları
43
Yaş
36
Konum
istanbul
Adı
Ömer Faruk
Akif Hocam ellerine sağlık. Süper olmuş. Tam da arayıp bulamadığımız şeyler. Cevaplarım 1.soru E, 2.soru A. 10 numara 5 yıldız süpersin walla Akif abi. :)
 
Son düzenleme: