Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kıyıdan at-çek yöntemi ile balık avı

CAHİT ACUN

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
2,057
Tepkime puanı
397
Puanları
83
Yaş
69
Konum
İSTANBUL
Adı
CAHİT ACUN
Sevgili kardeşlerim,kıyıdan at-çek yöntemi ile balık avlamak için bazı özelliklerin bir arada olması gerekmektedir.

Bunlar sırasıyla, iyi bir spin kamış, hafif bir makina ve kullanılan rapala ve silikonlar.

Spin kamışları sahilde iseniz, 2.10 cm ve 2.40cm seçiniz.Eğer bulunduğunuz yer,denizden yüksek bir yer ise,örneğin bir limanda iseniz,2.70 Cm ve 3.00 Cm seçiniz. Yani bu demektir ki,sadece bir kamış at-çek avcılığı için yeterli değildir.

Spin kamışın seçilmesinde en önemli hususlardan biri, kamışın makara takılan kısmı ile bitim noktası arası uzaklığının fazla olmasıdır. Bu mesafe sizin kamışınızı koltuğunuz altına alarak, kamışınıza hakimiyetinizi sağlayacaktır. Kamış kullanımınızı kolaylaştıracaktır. Bu mesafenin kısa olması ise, kamışı koltuk altına alma şansınız olmadığı için, bileklerinizin aşırı şekilde yorulmasına neden olacaktır.

Rapalalar için, 15-40 gr atarlı Spin kamışlar, Silikonlar için ise, 5-25 Gr atarlı Spin kamışlar yeterlidir. Kamış halkalarının büyük olması sizin lehinizedir. Misinanın daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda halkaların, paslanmaz "fuji" halkalardan olmasına dikkat ediniz.

Makina seçiminde özellikle çok pahalı makinalara yönelmeyiniz. Shimano düşünüyorum derseniz 120 TL nin altında makina almayınız. Makinadaki bilye sayısının dört(4) ten yukarı olmasına özen gösteriniz. Devir hızı yüksek makinaları tercih ediniz. Yani kolu bir kez çevirdiğinizde makara dönüş hızı mutlaka 5 in üstünde olmalıdır. Makina devir hızının yüksek olması, vereceğiniz aksiyonu kolaylaştıracaktır. Özellikle Lüfer için hızlı sarım gerektiğinden bu tip makinalar tercihiniz olmalıdır. Makina seçiminizde dikkat edeceğiniz bir başka husus da, makinanızda "Mücadele Kaloması" nın olmasıdır. Size tavsiye edeceğim makinalardan bazıları, Shimano Exage 3000-MRA, Shimano Exage 3000 MRB ve Shimano stradic 3000.

Makinanızın bobinine saracağınız misina ince ve çekeri yüksek olmalıdır. Misinanızın ince olması rapalanızı çok daha uzağa atma imkanı sağlayacaktır. Misinanızı makinanın bobinine sararken mutlaka sudan geçiriniz ve sıkı sarınız. İp misinada kullanabilirsiniz. İp misinanın esnek olmayışı rapalaya aksiyon vermede kolaylık sağlar ve aksiyonu artırır.

Rapala ve silikon seçiminde dikkat etmeniz gereken en önemli husus, balığın dikkatini çekecek ve onu tetikleyecek özelliklerin bulunmasıdır. Cam rapalalar bu iş için biçilmiş kaftandır. Rapala seçiminde denenmiş ve sonuç alınmış rapalaları tercih ediniz.. "Rengi çok güzel, görünümü harika" deyip,rapala almayınız. Sahilde,derinliği 4-5 metreyi geçmeyen avlaklarda gagasız rapalalar ve bu derinliği geçen avlaklarda ise gagalı rapalalar kullanınız.

Hangi balığın hangi rengi tercih ettiği konusunu dikkatle izleyiniz. Rapala seçimlerinizi de buna göre şekillendiriniz.

Sevgili kardeşlerim,bu rapalaları kullanırken yaptıracağınız eskivlerin, aksiyonların önemi çok fazladır. Balığı cezbedecek hareketlerdir bunlar. Bu hareketleri yapabilmek, makinenizin devir hızıyla bağlantılıdır. Çok çalışarak yapabilirsiniz.

Örneğin Zigzak hareketi yani balığın sağa sola hareketleridir ki bu aksiyonu siz kamışı bileğinizle sağa ve sola döndürerek yaptırabilirsiniz.

İkincisi kamışı vurdurarak yaptıracağınız kısa ve sert hamleler, üçüncüsü ise uzun hamleler ve son olarak ta durdurup ani hareketlendirmedirmelerdir.

Arkadaşlar bunları uzun uzun anlatmak isterdim ama çalışmayla olacak hareketler olduğu için kısa kesmek zorunda kaldım. Umarım hepiniz için yararlı olur.

Sağlıcakla kalın.
 

BİROL

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
4,163
Tepkime puanı
129
Puanları
63
Yaş
55
Konum
İSTANBUL
Adı
Birol
YArarlı olmazmı hiç Cahit abi, mükemmel bir bilgi dağarcığı olmuş
teşekkürler...
 

agartan

Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
27,689
Tepkime puanı
15,574
Puanları
113
Yaş
58
Konum
İstanbul
Adı
Şeref
Teşekkürler Cahit Abi
Spin avcılığının temel bir özetini yazmışsın
Eline sağlık
 

Aybata74

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
743
Tepkime puanı
24
Puanları
18
Yaş
50
Konum
İstanbul
Adı
Gökhan Polat
Cahit abim, tonton ellerine sağlık. Yeni arkadaşlarımıza çok değerli bilgilerinizi paylaşmanız sizin ne kadar bu işe gönül vermiş usta bir balıkçı olduğunuzun göstergesidir.
Ellerinden öperim Cahit abim görüşmek ümidiyle...
 

C.POLAT

Daimi Üye
Katılım
1 May 2010
Mesajlar
526
Tepkime puanı
19
Puanları
18
Adı
Cem POLAT
Teşekkürler Cahit abi çok faydalı bilgiler
 

ERKAN DÖNER

Aktif Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
158
Tepkime puanı
12
Puanları
18
Yaş
32
Adı
erkan döner
Çok güzel bir anlatım olmuş tebrik ederim
 

OZAN IŞIK

Moderatör
Yönetici
Katılım
2 May 2010
Mesajlar
7,996
Tepkime puanı
4,747
Puanları
113
Yaş
39
Konum
Şişli, İstanbul
Adı
OZAN
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Teşekkürler Cahit Abi çok faydalı ve gerekli bir anlatım daha olmuş:)
 

Surffishing

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
4,675
Tepkime puanı
116
Puanları
38
Yaş
51
Konum
Balıkesir
Adı
Erdal
Teşekkürler Cahit abi.Bu hobide enbüyük yeri tutan bu konuyu harika kaleme almışsınız.:)