Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kıyıdan Uzak Atış Malzeme İlişkisi

runaway

Üye
Adı
basri özyurt
Selamlar Basri bey,

Konuyu bu açıdan hiç düşünmemiştim açıkçası.G.Loomis'in 4 metreyi bulan kamışı olmadığını biliyordum fakat diğer markalardada aynı durum olduğunu şimdi fark ettim.Gerçi Lamigas 4,50 (jetty)üretim yapmış ancak tek örnek.

Ancak,elimizdeki somut sonuçlara baktığımızda turnuvalarda 250 metre üzeri atışların tamamına yakını ve 270 metreyi geçen atışların tamamı 4,20 metre üzeri ve 4,50 metre kamışlarla yapılmış.

Bazı yabancı forumlardaki tartışma konularından anladığım kadarıyla bahsettiğiniz lamigas, g loomis, st croix gibi markaların uzun mesafe iddialarından çok,ava yönelik ekipman üretimi yaptıkları ve bu nedenle Zziplex,century gibi yarışmalarda isim yapamadıklarıdır.Yarışma sonuçları ve ekipmanları incelendiğinde bu katagoride isme rastlamadım.

Buradan yola çıkarak, üreticinin tercihinin uzun mesafe atışdan ziyade ava hitab eden,kullanımda etkinlık amaçlanan üretime yöneldikleri sonucunu çıkarabiliriz diye düşünüyorum.

Tabi bu yazdıklarım benim düşüncelerim ve edindiğim kanaat ışığındaki yorumlarım.Farklı gerekçeler olması ihtimaldir.:)
Aslında kamış boyu uzak atış için avantaj gibi görünmekle birlikte beraberinde avlağa göre bazı dezavantajları da olabiliyor. Şöyle ki eğer suni yemler ile uzak mesafelerde avlanma gibi bir zorunluluğunuz var ise kısa kamış, suni yeme daha fazla hakim olma şansı verebiliyor. Bununla birlikte mesafeniz kısalabilmekte. Sanırım bu tarz kamışlar rekor atışlar sağlamasa da mesafe konusunda avantaj sağlamakta ve suni yeminize hakimiyet şansını artırmakta ki bu kamışların surf sınıfında üretilmesinden bunu anlayabiliriz.
Özet olarak ava yönelik ekipmandan kasıt bu olsa gerek.

ismail18

Aktif Üye
Adı
ismail
uzun atıs için ilk önce makine gelir makinenin mutlaka uzun atıslar için yani long cast makine olması lazım bunların özelligi kafaları derin degil geniştir misine sürtünmeden hemen acılır diger makinelerin kafa derinligi fazla oldugu için sürtünme olayı biraz daha fazla olur buda mesafeyi etkiler .ikincisi ise kamıs mutlaka long cast kamıs olacak yada sörf kamıs daha sonra misinenin kalınlıgı kursunun ayrodinamik yapısı falan :))) gerisi senin yetenegine kalmıs

Moderatör tarafında düzenlendi:

Surffishing

Daimi Üye
Adı
Erdal
Aslında kamış boyu uzak atış için avantaj gibi görünmekle birlikte beraberinde avlağa göre bazı dezavantajları da olabiliyor. Şöyle ki eğer suni yemler ile uzak mesafelerde avlanma gibi bir zorunluluğunuz var ise kısa kamış, suni yeme daha fazla hakim olma şansı verebiliyor. Bununla birlikte mesafeniz kısalabilmekte. Sanırım bu tarz kamışlar rekor atışlar sağlamasa da mesafe konusunda avantaj sağlamakta ve suni yeminize hakimiyet şansını artırmakta ki bu kamışların surf sınıfında üretilmesinden bunu anlayabiliriz.
Özet olarak ava yönelik ekipmandan kasıt bu olsa gerek.
Evet Basri bey.Önceki mesajımda anlatmak istediğim ifade ettiğiniz anlamdır..Özetle,skor ile aktif kullanım farkı diyebiliriz.
Kendileride şöyle diyor;Distance is important because no matter how good the rod, you can never quite reach that outside edge where the bait and the fish always seem to be.

BAYBORA

Daimi Üye
Adı
Murat
Naçizane bir görüş ekleyeyim.Avlandığınız yer eğimli ve eğim de nispeten dik ise (sözgelimi bir baraj gölünün çanak koylarından birisinde iseniz) uzun bir surf ne kadar kaliteli olursa olsun uzak atışı engelleyecektir.Bu durumda 3-3.6 m aralığındaki kamışlar daha uzak erim sağlar...Ama düz bir sahilde isek bu kez uzun bir Surf (şahsi tercihim 4.2 m) bariz şekilde uzağa erim sağlayacaktır.

runaway

Üye
Adı
basri özyurt
Konu ile ilgili bilgi veren arkadaşların hepsine teşekkür ederim. Aslında st croix triumph 3,05 m 20-115 gr atarlı kamış twinpower 6000 pg makina spiderwire ultracast 0,18 misina ile 30-40 gr arası suni yemler ile rüzgara göre 60-80 m civarı uzaklıklara ulaşabilmekteyim. Suni yem yerine kaşık kullandığımda mesafe 90-100 m lere kadar ulaşabilmekte. Suni yem ile kaşık mesafesini bulmak istemekteyim bunun için atar değerleri kullanacağım suni yemlere (20-45 gr) uygun surf kamış bakıyordum. Yaptığım araştırma sonucu en uygun kamış G Loomis Surf Rod Spinning IMX1324-2S 11' Medium 2pc | eBay linkteki kamış gibi görünüyor. Bu kamış ile istediğim mesafe artırımını sağlayabilir miyim tereddüt etmekteyim sparişi verdim bakalım bir ay içinde arkadaş yurt dışından getirecek umarım hayal kırıklığı yaratmaz. Mesafe ile birlikte suni yeme hakimiyetde oldukça önemli benim için zira kurşun ya da yem kullanmak gibi bir niyetim yok bu konuda sizlerin de fikirlerine ihtiyaç duyduğumu belirtmek istiyorum.

Surffishing

Daimi Üye
Adı
Erdal
Konu ile ilgili bilgi veren arkadaşların hepsine teşekkür ederim. Aslında st croix triumph 3,05 m 20-115 gr atarlı kamış twinpower 6000 pg makina spiderwire ultracast 0,18 misina ile 30-40 gr arası suni yemler ile rüzgara göre 60-80 m civarı uzaklıklara ulaşabilmekteyim. Suni yem yerine kaşık kullandığımda mesafe 90-100 m lere kadar ulaşabilmekte. Suni yem ile kaşık mesafesini bulmak istemekteyim bunun için atar değerleri kullanacağım suni yemlere (20-45 gr) uygun surf kamış bakıyordum. Yaptığım araştırma sonucu en uygun kamış G Loomis Surf Rod Spinning IMX1324-2S 11' Medium 2pc | eBay linkteki kamış gibi görünüyor. Bu kamış ile istediğim mesafe artırımını sağlayabilir miyim tereddüt etmekteyim sparişi verdim bakalım bir ay içinde arkadaş yurt dışından getirecek umarım hayal kırıklığı yaratmaz. Mesafe ile birlikte suni yeme hakimiyetde oldukça önemli benim için zira kurşun ya da yem kullanmak gibi bir niyetim yok bu konuda sizlerin de fikirlerine ihtiyaç duyduğumu belirtmek istiyorum.
Suni yemlere (rapala tarzı sahteler gibi) göre kaşıklar daha uzağa atılır.Bunun nedeni ağırlık aynı olsa bile suni yemlerin kaşıklardan hacimli olmaları ve iğne konumları,gagaları nedeniyle aerodinamik drag'a daha çok sebep olmalarıdır.Sonuçta fiziksel yapının sonlarındaki hıza ve kamışlardaki maxımum reinforcement'a erişilse bile kaşıklar hep daha uzağa gideceklerdir.Yeni kamışınızla suni yemlerde şu andaki kaşık mesafesine ulaşsanız bile kaşığın yeni mesafesi bir adım önde devam edecektir.
Çoğunlukla rutin seyirli av,belli mesafelerde, uzun süre avlanma amaçlı yapılan kamışlar esnektir.Mesafe için rutin seyrin ve belli mesafenin dışına çıkmak istendiğinde nispeten sert kamışlar faydalı olur.Böylece savurma hızı ile kamışın esnemesinden elde edilecek güç birleştirilerek en uzun mesafeye atış sağlanabilir.
Uzun mesafeyi öncelik edinmiş pekçok kullanıcı alışılagelmişden biraz uzun ve sert aksiyonlu kamışları tercih etmekte.Bu husus ortalama bir avda "at-çek sayısını" düşürsede mesafe ortalamasını yükseltmekte.
Bu tercihin nedeni Levrek dışındaki avcı balıkların hedef alınması anlamına gelir.Levrek kıyıya sanıldığından çok daha yakında avlanır.

runaway

Üye
Adı
basri özyurt
Suni yemlere (rapala tarzı sahteler gibi) göre kaşıklar daha uzağa atılır.Bunun nedeni ağırlık aynı olsa bile suni yemlerin kaşıklardan hacimli olmaları ve iğne konumları,gagaları nedeniyle aerodinamik drag'a daha çok sebep olmalarıdır.Sonuçta fiziksel yapının sonlarındaki hıza ve kamışlardaki maxımum reinforcement'a erişilse bile kaşıklar hep daha uzağa gideceklerdir.Yeni kamışınızla suni yemlerde şu andaki kaşık mesafesine ulaşsanız bile kaşığın yeni mesafesi bir adım önde devam edecektir.
Çoğunlukla rutin seyirli av,belli mesafelerde, uzun süre avlanma amaçlı yapılan kamışlar esnektir.Mesafe için rutin seyrin ve belli mesafenin dışına çıkmak istendiğinde nispeten sert kamışlar faydalı olur.Böylece savurma hızı ile kamışın esnemesinden elde edilecek güç birleştirilerek en uzun mesafeye atış sağlanabilir.
Uzun mesafeyi öncelik edinmiş pekçok kullanıcı alışılagelmişden biraz uzun ve sert aksiyonlu kamışları tercih etmekte.Bu husus ortalama bir avda "at-çek sayısını" düşürsede mesafe ortalamasını yükseltmekte.
Bu tercihin nedeni Levrek dışındaki avcı balıkların hedef alınması anlamına gelir.Levrek kıyıya sanıldığından çok daha yakında avlanır.
Kaşık mesafesi derken şu an kullandığım kamışla attığım kaşık mesafesini demek istemiştim zaten. Hedef balık levrek değil. Kamışta sert-esnek ayrımı yaparken kamışlardaki action durumları önemli sanırım. yani sert kamış genelde tepkisi hızlı (fast) kamışlardır. atar değeriyle ilgili bir durumda olabilir onu pek bilmiyorum.

Surffishing

Daimi Üye
Adı
Erdal
Kaşık mesafesi derken şu an kullandığım kamışla attığım kaşık mesafesini demek istemiştim zaten. Hedef balık levrek değil. Kamışta sert-esnek ayrımı yaparken kamışlardaki action durumları önemli sanırım. yani sert kamış genelde tepkisi hızlı (fast) kamışlardır. atar değeriyle ilgili bir durumda olabilir onu pek bilmiyorum.
Evet Basri bey.Fast aksiyonlu bir kamış işinizi görür.Atar değeri olarak kullancağınız sahtenin 1/3'ü kadar fazla olması önerilir.Fakat yarı yarıya fazlasının daha verimli olduğu kanaatindeyim.

runaway

Üye
Adı
basri özyurt
Evet Basri bey.Fast aksiyonlu bir kamış işinizi görür.Atar değeri olarak kullancağınız sahtenin 1/3'ü kadar fazla olması önerilir.Fakat yarı yarıya fazlasının daha verimli olduğu kanaatindeyim.
Yardımlarınız için teşekkür ederim Erdal bey, söylediklenizden yola çıkarak küçük bir araştırma yaptım. surf kamışlar genelde mod.fast aksiyonlu, fast aksiyonlu shimano tiralejo var shimanonun kuzey amerika için ürettiği surf kamış ama onun da atar değerleri yüksek görünüyor. Yabancı forum sitelerinden ingilizcem yettiğince araştırdığımda g loomis kamışların her ne kadar mod.fast aksiyonlu olsa da tepkisinin oldukça hızlı olduğu konusunda yorumlar var. Yani firmalar bana göre kamış üretmemişler :eek:
Sizin önerebileceğiniz uygun bir kamış var mıdır? Değerli yorumlarınız için tekrardan teşekkür ederim.