Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kıyıya yakın uzatma ağı atmak?

Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Küçük teknelerde kıyıya mesafe, derinlik, şeref, onur, vicdan hiç bir şey yok.
Balıkların üreme alanlarına ağ atıp hem ne var ne yok topluyor, hem de deniz çayırlarını bozuyorlar.
Yaptıkları iş maalesef yasalara uygun.
Şaka gibi olay. Avlağımız harap oldu. Bu gün gaza gelip herkese ihbar ettirdim bu durumdan müzdarip olanlara gerek telefonla gerek email yoluyla. Kayda aldık dediler ama inanmıyorum harekete geçileceğine. Dediğiniz gibi küçük bir tekne. Açığını bulmuşlar işin ve bizi yakıyorlar işin ucunda.
Bir gün uzatma ağ atan bir balıkçıyı yanımdaki arkadaş sahil güvenliğe şikayet etti. Şikayetin gerekçesi kum plajda yüzüyoruz ve balıkçılar yüzme alanımıza ağ atıyordu. Sahil güvenlik arkadaşıma siz orda yüzemezsiniz yasak dedi. Belediye size şamandıra koymadığı yerlerde yüzemezsiniz demişti. Balıkçı ağ atması yasal dedi. Arkadaşa telefonu kapattırdım az kalsın cezayı bize yazacaklardı :)
Ben eskiden arayıp sahil güvenliğe şikayet etmiştim adam isterse kıyıya atar yapacak bir şey yok dediler, ticari tekneyse istediği gibi atabiliyomuş
Bazen bizimle alay ediliyor gibime geliyor. Şuan bu tekneciler tarikat mı kurdu bilmiyorum ama bu günden itibaren sayıları 12ye yükseldi. 12 tane tekne 3 tane 150 metrelik ağ atarak merayı labirente çevirdiler. Haklı olduğum halde başka meraya gideyim dedim herhangi bir çevreye zarar vermeyen midye kırmayan ve iğne bağlamayan biri olmama rağmen bağıra çağıra kovuldum. Araba yok bir şey yok sabahın 06.00ında otobüse minibüse binip avlağa mı gideyim arkadaşım ne saçma olaydır bu. Evimin dibinde deniz var mutlu mutlu balık avı yapayım derken eğlencemden paramdan balığımdan oldum. Kamuoyu yaparak bu işe bir şey aktarmazsak bu insanlar bence daha çok amatör oltacıları hedef alarak hak kısıtlattıracaklar..

xKralTR

Üye
Adı
Hasan U.
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Şu kanuna uygun mu ağları bi kontrol ettirin. Eğer uygun değilse cezası direkt avcılık ehliyetleri 1 yıllığına iptal olmasıymış.

İstanbul Boğazı ile Karadeniz ve Marmara Denizi’nde 34 mm’den, Çanakkale Boğazı ile Ege Denizi ve Akdeniz’de 64 mm’den daha küçük göz açıklığına sahip monofilament (tek kat) ve multimonofilament (çoklu tek kat) misina ağlarının kullanılması yasaktır.

yada şu kanuna göre canlarını sıkabilirsiniz. Muhtemelen gece saatleri için ışıklı şamandıra kullanmıyorlardır.

Denize bırakılan uzatma ağlarının gündüz flâma (şamandıra), gece ise ışıklı şamandıra ile işaretlendirilmesi zorunludur.

[FUEGO]Emre

Yeni Üye
Adı
Emre İ.
Merhabalar konuyla ilgili bir bilgim yok ama yardımcı olmak istedim. Günümüz gelişen teknolojisi yapay zeka ChatGPT ye sorduğumda konuyla ilgili şöyle bir cevap aldım.

###
Selam Emre, anlattığın duruma göre, kıyıya bu kadar yakın ağ atılması yasa dışı olabilir. Türkiye’de balıkçılıkla ilgili belirli kurallar ve yönetmelikler var. 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu’na göre kıyıya yakın mesafede ağ atılması sınırlandırılmıştır. Genelde kıyıdan 200 metreye kadar olan alanlarda ağ atılması yasaktır, özellikle derinlik 24 metreyi aşmadığı sürece.

Senin tarif ettiğin durumda kıyıya çok yakın yerlerde ağ atılması büyük ihtimalle bu kurallara aykırı olabilir. Ayrıca, tespit ettiğin gibi bu tarz ağlar balık popülasyonunu ciddi şekilde etkileyebilir. Balıklarda görülen yaralar, bu ağların neden olduğu yaralanmalar olabilir.

Eğer bu durum yasa dışıysa, Tarım ve Orman Bakanlığı’na veya Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ihbarda bulunabilirsin. Sahil Güvenlik için 158’i arayarak durumu bildirebilirsin. Kanıt olarak çektiğin fotoğrafı da paylaşmak iyi olur.

Tebliğleri daha detaylı incelemek istersen, Su Ürünleri Kanunu ve ilgili yönetmeliklere göz atabilirsin.
###

Konu dışı olacak ama gerek bu konu olsun gerekse başka bir konu, maalesef bazı kurumlar yeterince ilgilenmiyor. Böyle durumlarda CİMER üzerinden şikayette bulunursanız, yetkililer konuyla daha ciddi bir şekilde ilgileniyor ve sizi bilgilendiriyorlar. Eğer bir sonuç alamazsanız, bu yöntemi denemenizi tavsiye ederim. Herkese iyi forumlar, rast gelsin!

havatemiz

Aktif Üye
Adı
İhsan Ö.
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Muğla Güllük Körfezi'nde oltayı attım. Bir türlü balık vurmuyor. Bir de baktım ki, burunun önünde gözüken balıkçı teknesi ağır ağır ağları toplayarak önümden geçti. Bağırdım, Küfürler ettim. Kafalarını bile kaldırmadan geçtiler . Sahil Güvenliği aradım. ''Tarım Bakanlıği'nin bu konuda bir kısıtlaması yok.'' yanıtını aldım.