Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kumsaldan topladığım taşlarla olta kurşunu yaptım

BALIKDENiZDE

Aktif Üye
Adı
Rifat Karababa
Kan Grubu
AB Rh Pozitif

Evde keyifli vakit geçirmek adına, denize ve balıkçılığa gönül vermiş herkesin yapabileceği basit bir iş videosu paylaşıyorum, iyi seyirler dilerim dostlar.

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Adı
Samet
Odundan surf kamışı ve ağaç kabuğundan örgü misina videosu da gelince ava hazırım :D

İzlemesi zevkli bir videoydu. Tekniğinize birkaç ufak eleştirim olacak. Deldiğimiz o uzun deliğin en dibindeki reçineye UV ulaşmadığı için yeterince sertleşmeyebilir gibi geldi. Bir de boyuna delmek yerine enine tamamen delip armut kurşun şeklinde bağlarsak yapıştırıcı ve telle uğraşmadan sonuca daha kolay ulaşabiliriz diye düşünüyorum. Son olarak, belki taş arama ve delme uğraşı yerine alçı kullanmak daha kolay olabilir, sıvıyken teli direk yerleştirebiliriz. Hem böylece hurda olta kurşunlarımızı da alçıya karıştırarak değerlendirme şansımız olur.

Kurşun yerine taş kullanmanın atış mesafesi, akıntıya dayanıksızlık, aynı ağırlıktaki kurşuna göre daha yavaş batma gibi dezavantajlarını da hatırlatmak gerek. Öte yandan yavaş batmayı istediğimiz durumlar da olabilir, takılmanın çok olduğu meralarda tüp kurşuna alternatif olarak düşünülebilir.

Ben de kurşuna alternatiflere bir ara bakmıştım ama hem hammadde olarak ucuz ve kolay şekil verilebilir olup hem de yeterince özkütleye sahip bir madde yok. Kurşunun özkütlesi 11.348 g/cm3 iken inşaat demirinin özkütlesi 8 g/cm3'ü geçmiyor. Bulabildiğimiz en ağır taşın özkütlesi de inşaat demirine yaklaşmıyor bile. Ayrıca çeliği ve taşı işlemek çok zor. Tungsten ise 19.3 g/cm3 özkütlesiyle objektif olarak kurşundan çok daha iyi bir seçenek, bunu olta kurşunu olarak kullananlar da var ama maalesef çok pahalı.

BALIKDENiZDE

Aktif Üye
Adı
Rifat Karababa
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Odundan surf kamışı ve ağaç kabuğundan örgü misina videosu da gelince ava hazırım :D

İzlemesi zevkli bir videoydu. Tekniğinize birkaç ufak eleştirim olacak. Deldiğimiz o uzun deliğin en dibindeki reçineye UV ulaşmadığı için yeterince sertleşmeyebilir gibi geldi. Bir de boyuna delmek yerine enine tamamen delip armut kurşun şeklinde bağlarsak yapıştırıcı ve telle uğraşmadan sonuca daha kolay ulaşabiliriz diye düşünüyorum. Son olarak, belki taş arama ve delme uğraşı yerine alçı kullanmak daha kolay olabilir, sıvıyken teli direk yerleştirebiliriz. Hem böylece hurda olta kurşunlarımızı da alçıya karıştırarak değerlendirme şansımız olur.

Kurşun yerine taş kullanmanın atış mesafesi, akıntıya dayanıksızlık, aynı ağırlıktaki kurşuna göre daha yavaş batma gibi dezavantajlarını da hatırlatmak gerek. Öte yandan yavaş batmayı istediğimiz durumlar da olabilir, takılmanın çok olduğu meralarda tüp kurşuna alternatif olarak düşünülebilir.

Ben de kurşuna alternatiflere bir ara bakmıştım ama hem hammadde olarak ucuz ve kolay şekil verilebilir olup hem de yeterince özkütleye sahip bir madde yok. Kurşunun özkütlesi 11.348 g/cm3 iken inşaat demirinin özkütlesi 8 g/cm3'ü geçmiyor. Bulabildiğimiz en ağır taşın özkütlesi de inşaat demirine yaklaşmıyor bile. Ayrıca çeliği ve taşı işlemek çok zor. Tungsten ise 19.3 g/cm3 özkütlesiyle objektif olarak kurşundan çok daha iyi bir seçenek, bunu olta kurşunu olarak kullananlar da var ama maalesef çok pahalı.
Beni ilk arabayı üreten Henry Ford gibi düşününüz :) değindiğiniz noktalar da çok değerli ve içlerinden değerlendirilebilir olanlar var. Mantıklı önerilerde bulunmuşsunuz, alçı dışında :) Suda çözünecektir. Belki kalekim ya da çimentodan yapılabilir. Elbette kurşunla aynı boyutta olan taşın ağırlığı yarısı kadar ancak olacaktır. Alabildiğine doğadan faydalanınca güzel bence, merada kurşunlar bitince bile misina ile bağlanılabilir taşlar. Gibi gibi pek çok fikir üretilebilir, siz de epeyce kafa yormuşsunuz belli ki :) Teşekkür ediyorum.

SKARPİ66

Daimi Üye
Adı
ÖZCAN TÜREMEN
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Güzel çalışma olmuş. Emeğinize sağlık.
Kurşun ağırlı, taş ağırlığı meselesine gelince…
Egede akdenizde kıyı avcılığında boğazdaki gibi bir akıntı olmadığı için, 3-5 sn sonra batmasının bir önemi yok bence.
Kışın çok patlak havalar haricinde zaten kullandıkları maksimum 125 gr.
Bir nebzede olsa doğayı korumak hemde evde bir meşgale olarak değerlendirilebilecek bir uğraş. 👍👍
RASTGELSİN.

agartan

Moderatör
Yönetici
Adı
Şeref
Deniz için sağlıklı, balıklar için görünmez ve dikkat çekmez av ağırlığı.
Eline sağlık.

BALIKDENiZDE

Aktif Üye
Adı
Rifat Karababa
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Güzel çalışma olmuş. Emeğinize sağlık.
Kurşun ağırlı, taş ağırlığı meselesine gelince…
Egede akdenizde kıyı avcılığında boğazdaki gibi bir akıntı olmadığı için, 3-5 sn sonra batmasının bir önemi yok bence.
Kışın çok patlak havalar haricinde zaten kullandıkları maksimum 125 gr.
Bir nebzede olsa doğayı korumak hemde evde bir meşgale olarak değerlendirilebilecek bir uğraş. 👍👍
RASTGELSİN.
Özcan abi özetlemişsiniz, teşekkür ediyorum. :)