Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Lapin Balığı ve Av Teknikleri

Arif

Aktif Üye
Katılım
29 Nis 2010
Mesajlar
418
Tepkime puanı
128
Puanları
43
Yaş
54
Konum
Kuşadası
Adı
Arif
Kan Grubu
A Rh Pozitif












LAPİN BALIĞI
Perciformes Labridae
Symphodus tinca



Çırçır balıkları gibi Labridae familyasından olan lapin balıklarının da sularımızda Labrus bimaculatus, Crenilabrus tinca, Labrus merula, Labrus viridis, Acantholabrus palloni bilimsel adıyla tanımlanan türleri mevcuttur. Ayrıca asıl lapin diye tanımlanan Crenilabrus tinca ve Crenilabrus pavo da Labridae familyasının diğer türleridir. Bunların azami boyları 10-12 cm.’dir.

Lapinler de tropik ve mutedil denizlerin sahil balıklan olup çırçırlara oranla daha büyüktürler. Azami boyları 36 cm.'dir. Yerli balıklardan sayılan lapinler yazın sahillere girip kışın derin sulara çekilirler. İri pulları kalın derilerine iyice intibak etmiştir.

Birbirinden güzel, parlak ve canlı renkleri bulundukları ortama göre değişir. Bu değişim genellikle erkeklerin dölleme zamanında çok canlı ve renkli olarak belirginleşir. Yumurtlama devresi nisandan ağustosa kadardır. Bu sırada çift olarak yaşarlar. Dipte taşların arasındaki oyukları yuva olarak kullanıp sperma ve yumurtalarını buraya dökerler. Larvaları korumak için yuvalarının başlarında nöbet tutarlar ve yavrular büyüyünceye kadar burada kalırlar.

Gövde yapıları, yanlardan biraz basık, uzun elips şeklindedir. Tek sırt yüzgeci göğüs yüzgeci hizasında kuyruk yüzgecine doğru uzar. Tüm yüzgeçleri mükemmel gelişmiş olduğundan yüksek manevra kabiliyetine sahiptir. Kafa büyüklüğü gövdeye oranla normal olup burunları biraz uzun, dudakları kalındır. Dişler ise koni biçiminde ve batıcıdır. Yanal çizgi, solungaç kapağının bitiminden kuyruk yüzgecine kadar muntazam bir çizgi halinde uzar. Lapinlerin bazı türlerinin solungaç kapağının hemen yanında bir leke mevcuttur. Besinlerini yosunlar ve taşlar arasında bulunan küçük balıklar ve küçük midyeler oluşturur.

Lapin balığının eti lezzetli değildir ve olta ile avcılığı da yapılmaz. Tesadüfen oltaya geldiği gibi fanyalı ağlara da vurur.
 

35fish

Aktif Üye
Katılım
26 May 2010
Mesajlar
105
Tepkime puanı
6
Puanları
18
Yaş
50
Adı
ibrahim sözoğlu
Paylaşım için teşekkürler.
 

mctymn

Daimi Üye
Katılım
18 Eyl 2010
Mesajlar
778
Tepkime puanı
1,016
Puanları
93
Yaş
58
Konum
İstanbul
Adı
Mecit Yaman
Paylaşım için teşekkürler...
 

kemmrt

Yeni Üye
Katılım
28 Ağu 2012
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Yaş
45
Konum
Adana
Adı
Ali Kemal
Ekmeğe öyle sert vurur ardından dibe çeker ki sanırsınız yarım kiloluk melanur geliyor.
 

lordkevin

Yeni Üye
Katılım
31 Ara 2012
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Yaş
36
Güzel yazı ve mutlu yeni yıl için teşekkürler ...
 

wolf

Aktif Üye
Katılım
26 Mar 2012
Mesajlar
136
Tepkime puanı
25
Puanları
18
Adı
haydar özdemir
balığı tanıdık güzel paylaşım keşke biraz av tekniklerindende paylaşsaydınız.teşekkürler
 

xdat26

Yeni Üye
Katılım
30 Mar 2013
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Yaş
45
Konum
Mudanya / BURSA
Adı
sedat onur orakoğlu
kayalık ve yosunlu bölgelerde bulunuyorlar.
teknik olarak belirli bir teknik söylenemez. yeminin ne olduğu pek önemli değil. denk gelirsen yemi kurtaramazsın. genelde oltayı çekerken saldırırlar (boş iğneye de atlayabiliyorlar) ve mutlaka yem gider. çok büyük bir ihtimalle de iğneyi hayvanın midesinden çıkartırsın.
ama avı müthiş zevklidir. çok güçlü bir balık ve direk kafa atarak geliyor. kesinlikle de durmuyor. eğer ilk vuruşta geç kalırsan ve hayvanı kayalıkların arasına kaçırırsan takımada elveda diyebilirsin.
mudanya da o kadar çoklar ki resmen ihtisas yaptım. yemi bi kurtarsam şu hayvanlardan başka birşeyler tutmaya fırsatım olacak :)