Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Levrek Görüşü Hakkinda

Muhayyer

Daimi Üye
Katılım
15 Eki 2017
Mesajlar
1,861
Tepkime puanı
4,769
Puanları
113
Konum
Fethiye/Muğla
Adı
Adem
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Konuya Facebook'da rastladım. Türkçeye çevirip paylaşan Sami Aktürk'den izin alarak sizlere aktarayım istedim.

Levrek Görüşü Hakkinda

Levrek baliginda göz kapağı olmamasına rağmen, gözün diğer ana bileşenleri bizimkine benzer (yani, kornea, pupil ve retina). Ayrıca levrek, insanlar gibi aynı tür ışığa duyarlı hücreleri kullanmaktadir. (çubuklar ve koniler). Ancak, levregin görsel alanları bizimkinden çok daha geniştir; kör noktaların sadece bedenlerinin hemen altıyla ve arkasıyla sınırlı olduğu bilinmektedir. Fakat bu artan görsel alan derinlik algısını etkilemektedir. Bu da binoküler görmeye büyük ölçüde bağımlıdır (her iki gözle tek bir görüntüyü izleyebilmesi). Baligin doğrudan önlerinde dürbün vizyonu olduğu için, sol ya da sagdaki hareketlerine göre, direk önündeki hareketlere daha duyarli olduğu düşünülmektedir.
Araştırmalar ayrıca, levregin gozlerinin şafak ve alacakaranlik gibi değişik isik kosullarina uyum saglayabilmesi icin minimum 20 dakikaya ihtiyac olduğunu, bu yuzden ani isik değişikliklerine hizli tepki veremediklerini ortaya çıkarmıştır. Baligin büyüdükçe daha iyi bir görüşe sahip oldugunu bilen levrek, görüşü henüz tam gelismemis olan yavru balıkları avlamak için gunun çok erken ve geç saatlerini tercih eder,bu da, balık avcılığının neden tipik olarak gunun cok erken vs gec saatlerinde daha verimli olduğunu açıklayabilir. Isiga alisma süreleri arasındaki farktan dolayı levrek, safak ve alacakaranlıkta avlarının üzerinde bir avantaja sahip olacak, saldırganlıklarını ve besleme verimliliğini arttıracaktir. Levregin görme yeteneğinin balık büyüklüğü ile arttığını ve bunun da yapay yemler ile trofe levregin yakalanma zorluğunu kismen açıklamaktadir.
Yaşadıkları sualtı ortamının özellikleri, levrek için mevcut görüntülerin kalitesini engellemektedir. Hava ile karşılaştırıldığında su yoğunluğunun fazla olmasi nedeniyle, ışık hem yüksek oranda emilir hem de su altında dağılır. Emilim ve dağılma derecesi derinlikle artar, görüntülerin bulanık ve belirsiz olmasına neden olur ve görüş mesafesini sınırlar. En berrak sularda bile levrek, yaklaşık 15 metre mesafede bir nesneyi ancak görebilir, ancak en iyi 20 cm bir mesafeye odaklanabilir.
Suyun karakteristiğinin, görüntüleri yorumlama zorluğunu arttırdığını biliyoruz, ancak levrek, farklı ışık renklerini ayırt edebilir mi? Kanıtlar, levregin renk vizyonuna sahip olduğunu göstermektedir. Biyologlar, bir hayvanın rengi algılamak için bu hücrelerden en az iki farklı türde olması gerektiğine inanmakla birlikte, koni hücreleri renk görüşünden sorumludur. İnsanlar üç koni tipine sahiptir. Levregin ne kadar çok çeşidi olduğu tam bilinmemektedir, ancak benzer balıklarin iki koni tipine sahip olduğu bilinmektedir. Bu gerçek, levrek üzerine yapılan bazı yeni çalışmalarla birleştiğinde, baliklarin, maviler ve menekşe renkler (cok az) hariç olmak üzere yaptığımız tüm renkleri tanımlayabildigini gostermektedir. Bu araştırma ayrıca, levregin yeşil, sarı ve turuncu tonlarını son derece iyi görebileceğini göstermektedir.
Bununla birlikte, levrek çok farklı renkleri tanıma yeteneğine sahip olsa bile, su netliği ve suda askıda kalan madde, ışığın farklı renklerinin suya karıştığı mesafeyi etkiler. Örneğin, berrak olmayan suda mavi ışık en derinlere nüfuz eder ve turuncu ve kırmızı tonları hızla emilir. Bu durumda, turuncu ve kırmızı renkte sahte sadece su yüzeyine yakın görünecektir. Derin ve temiz sularda, bu turuncu ve kırmızı yemler, levrege gri veya siyah görünür.

Levrek için avinin en belirgin göstergesi, yemin hareketliligidir. Hareket etmeyen bir nesne onun için av özelliği tasimaz ve ilgisini cekmez.

Sahtenin boyutu:

Levrek her zaman icin en az enerji ile en büyük avi yapmaya calisir. Yemin büyüklüğüne olan ilgisi, levregin yaşı, deneyimi ve öğrenilmiş aliskanliklari ile farklilik gösterir. Kendisi icin bir tehdit unsuru olacağını düşündüğü hic bir avin pesine düşmez.

Sahtenin şekli :

Levrek için her zaman ince ve uzun avlar daha çekicidir. Boyununun onemli olmasi yani sira, ince ve uzun yem baliklarina karsi icgudusel olarak ayrıca ilgi duyar.

Sahtenin rengi:

Levrek, en iyi yeşil rengi, orta duzeyde kirmizi rengi, en az olarak ta mor ve mavi rengi görüp ayirt edebilir. Fakat belli bir mesafeden uzak ise, sadece bir karalti olarak görecektir.

Aksiyon:

Levrek, sürekli ve sabit hareketi sevmez, sevmediği gibi de bulaniklasmadan izlemesi mümkün olmaz. Dengesiz ve duzensiz hareketlere karşı daha cok heyecanlanirlar. Ani hareket, birden durma, tekrar hareket veya suda daireler cizme gibi.

Berkley Fishing Balik Araştırmacısı Dr. Keith Jones'in "Daha çok balık avlamak icin Bilimsel Yaklaşım" isimli kitabindan tarafımca turkcelestirilmistir. Yazım imla hataları olduysa affola.
Umarim faydasi olur. Hepimize rastgele.
 

_Rastgele_

Daimi Üye
Katılım
20 Eki 2013
Mesajlar
1,885
Tepkime puanı
3,365
Puanları
113
Yaş
42
Konum
İSTANBUL
Adı
SERDAR
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Güzel bir makale , maket balıkların yüzerken çıkardığı ses olayına pek değinilmemiş .
Orta ve ileri derece köpüklü yada bulanık suda renkten çok sese daha duyarlı olduğunu düşünüyorum .
 

Muhayyer

Daimi Üye
Katılım
15 Eki 2017
Mesajlar
1,861
Tepkime puanı
4,769
Puanları
113
Konum
Fethiye/Muğla
Adı
Adem
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Onu da sen bize söyle:) Şaka bir yana zıpkın avlarını saymazsam, olta ile iki yerde av yaptım Ege'de. Biri Dikili (Ağustos), diğeri de Köyceğiz Dalyan (kasım gibi). Dalyan oldukça bereketliydi, çupra ve levrek bakımından.
 

conquestime

Aktif Üye
Katılım
31 Tem 2018
Mesajlar
379
Tepkime puanı
734
Puanları
93
Yaş
30
Konum
Muğla / Ula / Gökova
Adı
Fatih
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Ben sadece kefal ile ilgilendim burada :) Spin için işin başındayım , diğer balıklar içinde işin başındayım :)