Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

METAL USTALARI ve JIGGING (Çeviri:Akın Kaptan)

AKIN KAPTAN

Editör Moderatör
Gold Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
1,915
Tepkime puanı
111
Puanları
48
Konum
Marmaris
Adı
Akın Kaptan
METAL’in USTALARI (Masters of Metal by Doug Olander)

DİKEY SEĞİRTME SEMPOZYUMU (VERTICAL JIGGING)

Bu yazı http://www.sportfishingmag.com/ sitesinden alıntı yapılarak çevrilmiştir.



Herkes metal zokalarla dikey seğirtme yapabilir. Onları atın ve aksiyon vererek toplayın. Biraz şans ve bilgiyle siz de balık yakalayabilirsiniz.



Yeteneğin çoğu zaman şansın önünde olduğuna inanarak, tecrübeli ve başarılı jigçilerin dünya çapında yaygınlaşan bu uygulamayı nasıl yaptıklarını görmek ve anlamak istedim. Popülerliğin artması manasız değildi. Çünkü bu yöntem işe yarıyor.

Bu yöntemin yükselişinde SHIMANO markasının katkısı hiçte az değil. Özellikle BUTTERFLY JIG için yürüttükleri akıllıca kampanya 50 yıl öncesine ait bu yöntemi sandıktan geri çıkarttı. Balıkçılar hiçbir yöntemin metal zokalar gibi dipten yüzeye kadar su kolonunda etkili olmadığını anladılar.

Elbette başkasında iş yapan zokalar bir başkasında iş yapmayabilir. Jay Guistin’e göre bir zoka onu kullanan balıkçıdan daha iyi değildir. Jay balıkçılar arasında Jıg konusunda büyük bir uyanma olduğunu belirtmektedir. Son yıllarda kendisinin düzenlediği turlara katılan balıkçıların yanlarında getirdikleri malzemeler büyük oranda bu metal zokalar.

Üç farklı kıtadan üç uzmanı uluslar arası JIGGING sempozyumu için Panamanın Pasifik sahilindeki dünyanın en iyi av noktalarına davet ettim. Av süresince hava bize yeterince müsaade etmesede bu ustalar her türlü şartlara rağmen yaptıkları avlarla başarılarını kanıtladılar.



Eğer burada veya başka bir yerde JIGGING’te size başarı getirecek sihirli bir formül arıyorsanız bulamayacaksınız. Pekçok teknik gibi özellikle bu teknikte de ustalar devamlı şekilde kullandıkları ekipmanların detaylarına, uyguladıkları teknikteki küçük farklılıklara, uygulama şekillerindeki sır ve ısrara büyük önem gösteriyorlar.

JAPONYADAN DERSLER
Kafasındaki karakteristik saç bandı ile Usta Hideyuki Kitamura, profesyonel bir balıkçıdan çok kısa boylu, esmer bir uzak doğu deniz korsanına benziyor. Kendisine kısaca YUKİ denmesini isteyen usta eline kamışı aldığında , jigging sporuna duyduğu tutku açık bir şekilde görünüyor.



62 yaşındaki sevdalı son 30 yıldır bu işi yapıyor. Pek çok insan ismini duymamış olmasına rağmen Japon amatör balıkçılığı camiasında herkesçe tanınıyor. Şimdi YUKI ustanın tavsiyeleri ile benim gözlemlerimi sıralayayım.

1. Tek bir zoka tipine(renk-tip-ağırlık) çok fazla zaman ve emek harcamayın. Bir defasında iş yapan bir zoka tipi başka bir seferde hiç iş yapmayabilir. Eğer bir zoka işe yaramıyor gibi görünüyorsa diğerlerine geçin. Zoka şeçiminde sistemetik olmaya çalışmayın. Şansınıza ve güdülerinize güvenin.
2. Zoka dibe vardığında zemin yapısını hissetmeye çalışın.
3. Gereğinden büyük zokalar kullanmayın.
4. Aksiyon verirken zokanın yaralı bir balık gibi görünmesini sağlayın.

Nasıl? YUKI usta aksiyon süresince çok çeşitli varyasyonlar uyguluyor. Bazen iki asılıp bir topluyor bazen üç asılıp duraklıyor zokayı düşmeye bırakıyor. Yaralı bir balık sürekli şekilde kaçmayı beceremeyeceğinden özellikle aksiyon esnasında verilecek kısa duraklamaların çok önemli olduğunu söylüyor.
YUKI ustanın tiyolarına devam edelim. Aksiyon hızını suyun berraklığına göre ayarlayın. Berrak sularda daha hızlı aksiyonları tercih edin. Bulanık sularda avlanırken aksiyon çekme ve toplamalarını kısa tutun. Özellikle bu tür sularda her 3 veya 4 hareketten sonra duraklayın(pause). Berrak sularda kullanabileceğiniz en küçük ve en parlak zokaları tercih edin.

Köstek(leader) olarak uzun flourocarbon kullanmaya özen gösterin. YUKI usta 10 metre uzunluğunda kullanıyor.

Taşa yakın olarak avlanın.

Bazı balıkçılar her defasında zokayı yüzeye kadar çekiyorlar. YUKI eğer balığın yerini biliyorsa bu derinlikten 15-20mt’den fazla uzaklaşmamaya çalışıyor.

Taşın üzerine herzaman derinden sığa doğru sürüklenecek şekilde gelmeye çalışın.



AVRUPADAN DERSLER
Çok az balıkçı bu sporu Nicola Zingarelli kadar ciddiye almaktadır. Zingarelli sıklıkla zokalarını 70mt ile 130mt arası derinliklerde ve nadirende olsa bazen zokalarını 300mt’den daha derin sularda kullanıyor.

YUKI ve Zingarelli ustaları aynı anda izlemek bu tekniğin ne kadar kişisel farklılıkları olduğunu anlamak demek. Avrupalı usta YUKI’ye göre metal zokalarla çok sert aksiyonlar veriyor. Zingarelli çok daha kısa kamışlar kullanıyor.

Zingarelli usta derin sularda daha çok 300 – 500gr zokalar kullanıyor. Uzun ve hafif aksiyonlu kamışların daha sığ ve daha berrak sular için daha uygun olduğunu belirtiyor. Balıkçı yanında her türden ekipmanla beraber dolaşıyor. Bazı balıkçılarının belirttiklerinin aksine bir tir kamış ile her tür JIGGING uygulamasının yapılamayacağını idda ediyor.



Zingarelli’nin Stratejilerine göre:
1. Geniş ağızlı assist iğneleri kullanın. Pek çok balıkçı küçük iğneler kullandığından yakaladıkları büyük balıkları iğneye oturtamıyorlar.
2. Aksiyonu çeşitlendirin. Eğer bir aksiyon türü başarı sağlamıyorsa bildiğiniz diğer aksiyon türlerini deneyin.
3. Farklı renkleri deneyin. Yıllarca rengin önemsiz olduğunu düşündüm ama yanıldım. Günün şartlarına zıtlık sağlayacak renk ve desenleri deneyin.



Örneğin bir gün her zaman verimli olan sığ bir taşın üzerinde başlarda çok verimsiz bir şekilde avlanmaya başladık. İlerleyen saatlerde bulutlar azalınca parlaklık arttı. Zingarelli mavi zokasını parlak pembe olan ile değiştirdi. Birkaç dakika sonra bir balık kamışı Zingarellinin elinden almaya çalışırcasına mücadeleye başladı. Balık 30 pound ağırlığında güzel bir lagostu.



1. Aksiyon verirken kendinizi iyi hissettiğiniz bir ritim uygulayın. Bir ustanın aksiyonunu birebir taklit etmeye çalışmayın. Kondisyon ve gücünüze uygun bir ritim tutturmadığınız sürece başarılı olmazsınız.
2. Uzun bir köstek(leader) kullanın. Bu hem görünürlük hemde uzun kösteğin kazandırdığı esnekliğin darbeleri absorbe etmesi açısından faydalıdır.
3. Sizi yeni taktikler denemekten alı koyan şeylerden kaçının. Eğer birisi balık yakalıyor ve siz yakalayamıyorsanız kullandığı ekipmanı not edin. Hiçbir zaman herşeyi bildiğinizi zannetmeyin. Ben yeni şeyler öğrenmeye devam ediyorum.
4. Tekne personeli veya siz balıkları bulun ve derinliklerini tespit edin.
5. Üçlü (çarpma) iğnesi kullanmayı. Tekli ğineler daha kuvvetli olurlar ve dibe daha az takılırlar.

AMERİKA’DAN DERSLER
Jigging treni Amerikaya varmadan önce Ben Secrest tekneye çıktı. Kendisi Güney Kalifornyalı ve uzun süredir balık malzemeleri sektöründe çalışıyor. Shimano markasının pazarlama müdürü. Bay Secrest dünyanın neredeyse her yerinde JIG yapmış ve şu sıralar tecrübesin Accurate Reels firmasının satış müdürü olarak değerlendiriyor. Özellikle JIGGING için makine üretimi konusunda çalışıyor.

Secrest’ın JIGGING bilgeliğine göre, kullandığınız takımların doğru büyüklükte ve özellikte olması çok önemli. “Eğer büyük bir GT’yi sığ suda avlamak istiyorsanız 50 pound’luk bşr takım kullanmayın” diyor. Hedeflediğiniz balık türüne ve derinliğe uygun özellikte zoka seçin.



Bu tavsiyeler benim için çok geçerli. Secrest’la rüzgarlı ve gri bir günde WAHOO olduğunu bildiğimiz bir merada avlanırken akıntıda sürükleniyorduk. Büyük Accurate spinner makinalı takımı bir kenara bırakıp 20 pound’lukk daha hafif bir takıma çok küçük bir Williamson Gyro Jig taktım. Peç çok balıkçı JIGGING dikey yapılması gerektiğini düşünmesine rağmen bunun her zaman böyle olması gerekmez. Atıp zokanın tahminen 20mt kadar batmasını bekledim. Sonra sert bir şekilde aksiyona başladım.

Üçüncü atışımda büyük bir WAHOO takıldı ve nefes kesen mücadelenin sonunda üçlü iğne açıldı. 10 dakika kadar sonra ikinci bir WAHOO yakalandı. Tam bir WAHOO merasıydı.

Değişik zoka tiplerini denemekten çekinmeyin. Eğer uygun bir zokayı, ritimli olarak ve doğru yerde kullanıyorsanız balıklar size ORADA olduklarını göstereceklerdir.

JIGGING’in yükselişi dikkat çekici. Evet! Bu sadece yeni bir teknik. Fakat bazı metodlardan farklı olarak burada balıkçının doğrudan ve sürekli bir katılımı var. Teknik bunu gerektiriyor. Diğerleri takımları kurup, kendi hallerine bırakıp, onların büyük bir balık yakalamasını beklerken bu teknikte balığı bizzat siz yakalıyorsunuz. Ustaların kullandığı teknikler ve stratejiler tamda bunu sağlıyor.

Dikey seğirtme konusunda öğrendiğim neredeyse herşeyi sanal alemden öğrendim. Bu nedenle kendi balıkçılık maceramda önemli bir yere sahip bu makeleyi çevirip sizlerle paylaşmak istedim.
Herkese rastgelmesini dilerim…
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

müthişaman

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
2,144
Tepkime puanı
332
Puanları
83
Konum
İstanbul
Adı
Emre
Teşekkürler Akın Kaptan.

Bu paylaşımdan alınacak en önemli dersler,dünya çapındaki bütün Jigging ustalarının da dediği gibi:
1-Sizi yeni taktikler denemekten alı koyan şeylerden kaçının.
2-Tek bir zoka tipine(renk-tip-ağırlık) çok fazla zaman ve emek harcamayın.
3-Zoka şeçiminde sistemetik olmaya çalışmayın. Şansınıza ve güdülerinize güvenin.
4-Balık milleti bu,ne zaman,nerede,ne yapacağı belli olmaz.(Ben)
 

enis59

Daimi Üye
Katılım
1 May 2010
Mesajlar
1,210
Tepkime puanı
22
Puanları
38
Yaş
44
Adı
Enis
teşekkürler paylaşım için akın kaptan
 

OZAN IŞIK

Moderatör
Yönetici
Katılım
2 May 2010
Mesajlar
7,996
Tepkime puanı
4,747
Puanları
113
Yaş
39
Konum
Şişli, İstanbul
Adı
OZAN
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Paylaşım için teşekkürler Akın Abi. Emeğine sağlık çok faydalı bilgiler
 

Seddülbahir

Aktif Üye
Katılım
11 May 2010
Mesajlar
301
Tepkime puanı
321
Puanları
63
Yaş
53
Konum
Bursa
Adı
Serdar Altınbilek
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Selam Akın Kaptan,
Gerçekten çok faydalı bilgiler..
Sanırım bu jigging işi hem bilgi hem içgüdü birleştirilerek yapılınca daha da verimli oluyor.
 

agartan

Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
27,668
Tepkime puanı
15,556
Puanları
113
Yaş
58
Konum
İstanbul
Adı
Şeref
Teşekkürler Akın
Bu değerli bilgileri çok emek vermiş, çevirip paylaşmışsın.
 

AKIN KAPTAN

Editör Moderatör
Gold Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
1,915
Tepkime puanı
111
Puanları
48
Konum
Marmaris
Adı
Akın Kaptan
Ne kadar sade bir şekilde ve mütevazilikle anlatıyorlar. Üstelik burada ismi geçen kişiler dünya çapında firmaların ürün geliştirme sorumlusu veya marka sporcusu gibi ünvanlara sahipler. Bu makaleyi okumasaydım belki bir iki satır öğrendiklerimin tarifini yapmaya çalışırdım. Ama basit anlatımı ve satır arası verdiği bilgiler yeterli diye düşünüyorum. Yılların seğirtme yöntemine renk ve hareket katan japonların ellerine sağlık.
Beğenmenize sevindim. Umarım ilgilenen arkadaşlara faydalı olur. Benim tek üzüntüm gördüğüm, duyduğum ve öğrendiğim şeyleri heyecanla paylaştıktan sonra av raporlarının halen yerinde sayması. Balık marketlerde bu yöntemle ilgili malzemeler yok satarken kimsenin balık tutamadığına inanmıyorum. Bence insanlar 2 kare fotoğraf ve 2 satır yazıdan üşeniyorlar.
 

Hamdi

Admin
Site Admin
Katılım
29 Nis 2010
Mesajlar
22,204
Tepkime puanı
12,308
Puanları
113
Yaş
49
Konum
İstanbul
Adı
Hamdi TEKBIYIK
Kan Grubu
O Rh Negatif
Ne kadar sade bir şekilde ve mütevazilikle anlatıyorlar. Üstelik burada ismi geçen kişiler dünya çapında firmaların ürün geliştirme sorumlusu veya marka sporcusu gibi ünvanlara sahipler. Bu makaleyi okumasaydım belki bir iki satır öğrendiklerimin tarifini yapmaya çalışırdım. Ama basit anlatımı ve satır arası verdiği bilgiler yeterli diye düşünüyorum. Yılların seğirtme yöntemine renk ve hareket katan japonların ellerine sağlık.
Beğenmenize sevindim. Umarım ilgilenen arkadaşlara faydalı olur. Benim tek üzüntüm gördüğüm, duyduğum ve öğrendiğim şeyleri heyecanla paylaştıktan sonra av raporlarının halen yerinde sayması. Balık marketlerde bu yöntemle ilgili malzemeler yok satarken kimsenin balık tutamadığına inanmıyorum. Bence insanlar 2 kare fotoğraf ve 2 satır yazıdan üşeniyorlar.
Hakveriyorum sana Akın ;)