Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Profosyonel Bakış ile Fiyat Performans Spin Seti Tavsiyesi(Marmara bölgesi).

Oguzhan_T

Aktif Üye
Adı
Oğuzhan
Merhaba;

Forumda sıkça kamış, makina ve ip arayan arkadaşları görüyorum. Genel olarak insanların beklentisi çoook ucuza çoooook kaliteli ürün tavsiyesi bulacağına inanıyorlar ve aradıklarını burada bulamayınca ya elindeki memnun olmadığı malzemeyi satmaya çalışan çevresindeki arkadaşlarına, hiç tanımadığı 2.el ilan sitesindeki satıcılara yada dükkanındaki malzemeyi bir şekilde elinden çıkarmak zorunda olan av bayiine av oluyorlar.

Bir diğer konuda youtube da ürün tanıtımları yada neyse o konuya girip başımıza bela almayalım... ama size kısa bir uyarım olsun siz siz olun makine, kamış, sahte, don, atlet.... her şeyinde tek bir marka olan adam görürseniz kaçın.... Mesela inanılmaz kaliteli bir japon markası her şeyi iyi yapabiliyorken su üstü sahtesi çok kötü olabiliyor yada farklı bir japon markasının bir çok şeyi çok iyiyken ipi orlon gibi tüleren bir ip olabiliyor yada kamışlarında patlama problemi yaşanabiliyor veya farklı bir japon markasının sahtelerinin çalışsa bile mesafe problemi olabiliyor. Ama tek markadan ürün tanıtılınca birinden biri size denk gelebilir dikkatli olun.

Neyse konumuzu özetlersek bu hobi pahalı bir hobi, ucuz mal alıcak kadar zengin olmayın. 1 kere alın ömürlük alın, makineleye her sene 2000 verip takır tukur makine ile av yapacağınıza 5000 verin 5 sene yağ makine ile keyifli avlanın.

Neyse konumuza gelirsek, aşağıda marmara bölgesi levrek ve dişli avlarında gönül rahatlığı ile kullanabileceğiniz seti aşağıda paylaşıyorum

Kamış: Okuma Helios SX Spin 2,70cm 15-45 gr.

Arkadaşlar öncelikle lastik gibi kamış bizim balığa gelmiyor. Bizim avladığımız balıklar ney, levrek lüfer... bazı bölgelerde baracuda ve palamut. Bunları avlarken kullandığımız sahteye jerk ile aksiyon veriyoruz yada wtd yapıyoruz. Bu aksiyonun ip vasıtasıyla sahtenize gönderebilmeniz için kamışın bu hareketi maximum iletmesi gerekir ancak kamışınız yumuşak olursa maalesef sizin yapıtığınız aksiyonlar kamış tarafından emilir ve av veriminiz düşer... ayrıca lüferde minimum boşluk vermeniz lazım yuşuşak kamışta balık düşürme problemi yaşarsınız. Bu sebeple söğüt dalı gibi kamışlardan uzak durun.

Size bu fiyat bandında önereceğim en güzel kamış Okuma helios sx 2.70 15-45. Tam bir F/P kamışı, son derece dengeli, paslanma sıkıntısı olmayan kaliteli halkalı ve bu fiyat bandını bi kenara bırakıyorum üst düzey kamışlar için bile hafif denebilecek bir ağırlıkta sadece 144gr.

1749157142028.png
1749157079198.png

Makine(1): Daiwa Ninja LT 23 3000 C

Bir makine de olmazsa olmaz diyebileceğimiz sizi yarı yolda bırakmayacak temel özellikleri barındıran bir bakine he nedir tabii ki bu işin mercedes'i değil ama sizi yolda bırakmayacak taş gibi bir makina. Dez avantajı olarak şunu söyleyebilirim 240gr ağır bir makina ama segment gereği bu kaldı ki bu makineyi 200gr yapsa üst makineleri nasıl satıcak....
1749159090327.png

1749158885145.png

Daiwa Ninja 23 LT 3000 C Makara Olta Makineleri Daiwa

Makina (2): Daiwa Exceler 23 lt 3000c

Okuma helios gibi... f/p'ın en üst malzemelerinden biri he oldukça pürüzsüz hemde oldukça hafif bir makine. Bunun yanında dişli kol yapısı ile mücadeleci balılara karşı hazır bir yapıda. Ninja da dediğim gibi bu makine de sizi yolda bırakmaz, heeee şunu da değerlendiriyim tuzlu suya demirden g...t olsa dayanmaz o yüzden av sonrası herşeyinizi hafif akan bir suda kalamanızı sıkıp makine içine su girmyeek şekilde yıkayarak tuzdan arındırın avdan sonrada yada çok sık çıkıyorsanız 2-3 avda bir muhakak mutelif yerlerini hafifçe yağlayan sıkıntı çekmeden evladiyelik kullanırsınız, şahsen 2 makine arasında benim tercihim bu olurdu. Gerekirse bir ay daha beklerdim.
1749159819757.png

1749159435303.png

İp: GOSEN W8 BRAID CAST 150MT YEŞİL İP MİSİNA

Bu işi dürüstçe yapan ip kalınlığını düzgünce üzerine yazan son derece güzel bir firmanın güzel bir malı. Hiç bir şekilde tüylenme problemi yaşamadım, aynı zamanda ip kaynaklı kuş gözü problemide hiç yaşamadım aynı zamanda çeker değeri rakipsiz. Levrek avı ağırlıklı kuracaksanız 1.5pe, istanbul lüfer avı ağırlıklıdüşünüyorsanız 1.2pe ideal.

1749160642726.png
1749160061948.png

Takım ağırlığı: (Ninja'lı set) 385gr.
Takım ağırlığı: (Exceler'lı set) 345gr.

Arkadaşlar alışverişlerinizde paylaştığım ürünlerin boyutlarına dikkat edin lütfen.

İyi forumlar,
Oğuzhan_T

sasasa

Üye
Adı
ahmed bal
Kan Grubu
O Rh Pozitif
hocam çok güzel bir bilgilendirme olmuş teşekkür ederim yazınız için. bazı satış sitelerinde dikkatimi çekiyor "yalnız bu bendeki eski seri kamış iyi araştırın" tarzında cümleler var. bu kamışın eski serisi yeni serisi ayrımı mı var acaba ? işçilik malzeme kalitesi vs. eski serilerde daha mı iyi yoksa malını pazarlamak isteyenin salladığı fasaryalar mı ?

Oguzhan_T

Aktif Üye
Adı
Oğuzhan
hocam çok güzel bir bilgilendirme olmuş teşekkür ederim yazınız için. bazı satış sitelerinde dikkatimi çekiyor "yalnız bu bendeki eski seri kamış iyi araştırın" tarzında cümleler var. bu kamışın eski serisi yeni serisi ayrımı mı var acaba ? işçilik malzeme kalitesi vs. eski serilerde daha mı iyi yoksa malını pazarlamak isteyenin salladığı fasaryalar mı ?
Eski serisi ve yeni serisi var. Eski serinin 2.40 15-45 versiyonu levrekçilerin favori kamışıdır ama şuan yok elinde olan da %99,9 yoktur 2. el ürün olması çok büyük bir ihtimal, bu bahsettiğim yeni seri kullandım oldukçada memnunum 2 side tercih edilebilir ama istanbulda kayalık üstünden av yapıyosan 2.70 yani yeni seri ideal.

Oguzhan_T

Aktif Üye
Adı
Oğuzhan
Eski serisi ve yeni serisi var. Eski serinin 2.40 15-45 versiyonu levrekçilerin favori kamışıdır ama şuan yok elinde olan da %99,9 yoktur 2. el ürün olması çok büyük bir ihtimal, bu bahsettiğim yeni seri kullandım oldukçada memnunum 2 side tercih edilebilir ama istanbulda kayalık üstünden av yapıyosan 2.70 yani yeni seri ideal.
@sasasa ekleme yapıyım, istanbulda kayalık üstü dedim ama genel olarak suyun üstünde av yapıyosan yani tulumla su içinde değilsen manasında söyledim sadece istanbul olarak sınırlama kendini. Beğenmenede ayrıca sevindim... Birkaç yıllık emek ve onbinlerce liralık deneme yanılmanın eseri bir yazıydı ama çok beğeni toplamadı :)

sasasa

Üye
Adı
ahmed bal
Kan Grubu
O Rh Pozitif
verdiğiniz bilgiler gerçekten yararlı hocam. çok teşekkür ederim cevaplarınız için. kamış kafamda baya yer etti, ilk fırsatta bir tane alacağım inşallah.

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Adı
Samet
Değerli görüşleriniz için teşekkürler. Şahsen bir kere alıp ömürlük alma felsefesine katılmıyorum. Ekipmanların hassas olup zarar görmeye müsait olmasının yanı sıra pek çok kişinin, özellikle yeni başlayanların tercihleri ve ihtiyaçları zaman içinde değişebiliyor. Mesela spin neymiş bakalım, seveceğim bir şey mi diyen biri için önerdiğiniz set gereğinden fazla iyi olabilir ya da biraz kullanıp başka disiplinleri daha çok sevdiğine karar verebilir.

Bir de işin içinde hayatta kalma yanılgısı var; hepimiz bu hobiye gönül vermiş kişileriz ve ekipmanlarımızı uzun seneler kullanmayı umuyoruz ama kabul etmek gerek ki bu hobiye başlayan çoğu kişi kısa sürede hobiyi bırakıyor. Bunun çeşitli nedenleri olabilir ama emin olun kötü ekipman listenin en arkalarındadır. Çoğu kişi de ikinci elle uğraşmadığı için harcanan fazla para maalesef tam anlamıyla çöp oluyor.

Bence ömürlük almayı hedeflemek yerine kullanıcının farklı bütçelerde ne elde edebileceğini açıklamayı ve seçilen bütçe dahilinde beklentiyi en iyi şekilde karşılayan ürünleri önermeyi hedeflemek çok daha doğru bir yaklaşım olur.

Oguzhan_T

Aktif Üye
Adı
Oğuzhan
Değerli görüşleriniz için teşekkürler. Şahsen bir kere alıp ömürlük alma felsefesine katılmıyorum. Ekipmanların hassas olup zarar görmeye müsait olmasının yanı sıra pek çok kişinin, özellikle yeni başlayanların tercihleri ve ihtiyaçları zaman içinde değişebiliyor. Mesela spin neymiş bakalım, seveceğim bir şey mi diyen biri için önerdiğiniz set gereğinden fazla iyi olabilir ya da biraz kullanıp başka disiplinleri daha çok sevdiğine karar verebilir.

Bir de işin içinde hayatta kalma yanılgısı var; hepimiz bu hobiye gönül vermiş kişileriz ve ekipmanlarımızı uzun seneler kullanmayı umuyoruz ama kabul etmek gerek ki bu hobiye başlayan çoğu kişi kısa sürede hobiyi bırakıyor. Bunun çeşitli nedenleri olabilir ama emin olun kötü ekipman listenin en arkalarındadır. Çoğu kişi de ikinci elle uğraşmadığı için harcanan fazla para maalesef tam anlamıyla çöp oluyor.

Bence ömürlük almayı hedeflemek yerine kullanıcının farklı bütçelerde ne elde edebileceğini açıklamayı ve seçilen bütçe dahilinde beklentiyi en iyi şekilde karşılayan ürünleri önermeyi hedeflemek çok daha doğru bir yaklaşım olur.
O sizin hedefiniz ile alakalı bir durum... Balıkçılığınız ne seviyede yada nerelerde av yaptığınızı bilmediğim için kendi yaptığım avlardan örnek veriyim, belki daha kolay meralarda kötü ekipmanlar ile iş yapabilirsiniz, mesela istanbulda çoğu yer beton ile doldurma olduğu için derin yerden başlıyorsunuz ve sahten süper mesafeler gitmesede sezonda seni üzmeyecek avlar yapabiliyosun. Kendo seabass yada wiliy camaro gibi hayatımızda bi gerçek var ama ne yazık ki daha hala sezon başlamadı ve nazlı yerli balık ile uğraşıyoruz mesafe atamayan bir kamış, ip ve sahte ile şuan başlarsanız ve balık alamadan bırakmanız normal değil mi ? Yada daha ileri bir seviyede şöyle bir örnek vereyim Tekirdağda levrek avlarken 1. 17-25km ile yüzüne yüzüne esen havaya karşı gece ışık açmadan ve ses çıkartmadan atış yapıyorsun.
1. İpin kuş gözü yapmayacak.
2 rüzgara karşı çalışıyosun bir şekilde mesafe gitmesi için ipin ince aynı zamanda dayanıklı olacak ve balık asıldığında yada taşa girdiğinde kopmayacak ve sahten de bir o kadar uzağa gidecek.
3 suyun içindesin dalga sana patlattığı zaman bazen yüzüne kadar ıslandığın oluyo yani makine tuzlu suya bir şekilde dayanıklı olacak.
4 yine suyun içinde olduğun için halkaların tuzlu suya dayanıklı olacak.
5 gündüz avı yaptın diyelim su üstü çalışacaksın 1000 liralık söğüt dalı gibi yumuşak kamışla sen o sahteye nasıl aksiyon vereceksin....

Yani bunlar ilk akla gelen doğaya karşı verdiğimiz savaşlar, bunu nasıl kötü ekipmanla yapıcaksınız bilmiyorum. He kaldı ki şöyle bir durumda var hafiflik. 350gr toplam ağırlığı olan bir setle 5-6 saat atış yaparsın 500gr üstü bir setle 2 saatte belin ağırmaya başlar böyle bir durumda var.

Durumu şöyle özetliyim. Günden güne artan döviz fiyatlarının yanında birde distribütörden başlayan ve son kullanıcıya ulaşana kadar gelen süreçte şişen fiyatlarla ne yazık ki insanlara Stella, exist, vanquish gibi üst düzey ekipmanların yanına zaten yaklaşılmaz oldu ben bir vanquish kullanıcısıyım alalıda 1.5 seneyi geçiyor bu sene alır mısın diye sorsan makina güzel ama gidip bu günün parası 35000 lira vermem. O yüzden ucuza kaçma mantığını bir noktada anlıyorum ama her ekipmanıda heryerde çalıştıramazsın çipura tutucam diyosan en iyisi yemli takım yapmak, sabaha kadar spin atsan ne olur yada çanakkalede mercedes gibi bir aji takımla levrek kovalamanın bir mantığı yok, yine aynı aji takımla istanbulda lüfer kovalamanında bir matığı yok süprizler dışında %99 onunlada yapamazsın yani meraları geziceksin insanlar ne tutuyo ne ile tutuyo biraz gözlemliyceksin 3-5 sohbet edip sonra süzgeçten geçirdikten sonra ona göre av stilini belirleyip ve 1 kere alıcaksın kötü ekipman ile balıktan soğumaya yada balığın var zamanında yanındaki adam 20 tane alıyoken sen 3-5 balık alıp balık meraya girdiğinde sen kuzgözü ile uğraşıyosn insanlar açıktan balığı toplarken sen boş çekiyosan asıl soğutan durum bu diye düşünüyorum . Yani en başında söylediğim gibi hedefinizle alakalı bir durum, doğru belirleyip ona göre ilerlemek en mantıklısı.

sasasa

Üye
Adı
ahmed bal
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Oğuzhan hocam bu kamışı daha önceden de duymuştum ama yukarıdaki açıklamalarınızla eskisi yenisi gibi daha detaylı bilgi sahibi oldum sayenizde, teşekkür ederim. Hakikaten evladiyelik bir kamış, aldım mı uzunca bir süre işimi görecektir eminim. Saçma sapan don lastiği gibi kamışları tekrar tekrar satın almak yerine tam bu iş (spin) için yapılmış, denenmiş ve çoğu kişi tarafından olumlu dönüş almış bir kamış almak en mantıklısı.
Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Rassgele.