Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sahtelerde Renk Seçimi

Horozbina

Daimi Üye
Katılım
18 Ocak 2012
Mesajlar
2,270
Tepkime puanı
3,796
Puanları
113
Konum
Tekirdağ / İstanbul / Ören
Adı
Bülent
Karmakarışık ve konuyu saptırarak yazayım yine. Başlangıçta fazla bilgi de vermek istemiyorum, çünkü bu avlamak istediğimiz hayvanların bölgeye göre değişen tercihleri var. Yanıtlayacaklar önce bölge belirtsin. Türlerin farklı tercihleri var, aynı zamanda balık da olsalar öğrenilmiş bilgileri var. Yani öğrendiklerine göre renk de seçebiliyorlar, bu nedenle bölgelere göre saldırdıkları renk ve yem biçimleri değişiyor.
Ancak günün farklı saatlerinde ve gece, sabah ve akşamın alaca karanlığı, suyun farklı renginde, net ve bulanıklık durumuna göre, derinliğe vs ye göre, bulutlu ve güneşli havalarda onları kandırabilecek renkler farklı olabiliyor. Kimileri bunları değerlendirmeden yeter ki suda balık olsun oltanın ucuna ne takarsak takalım balık atlıyor der.

Kullandığımız sahtelerin türlü biçim ve aksiyonlarıyla birlikte türlü çeşit renkleri var. Önerilenlere önem versek de bir mağazaya girdiğimizde renk seçiminde kadınlardan beter durumda kalıyoruz.

Kim nerede, hangi saatte, hangi hava ve su koşullarında verim aldıkları renkleri yazar ve burada toparlayabilirsek istatistiksel bir şeyler çıkarabiliriz.

-Mevsimler artık karışsa da önce yaz ve kışı olarak ayıralım.

-Gece/gündüz/sabah,akşam saatleri olarak üçe ayıralım.

-Berrak/ plankton veya başka nedenle bulanık/yağmur sonrası çamurlu yine 3 seçenek.

Bu konu sadece renk olsun ki iş benim yazdıklarım gibi karmakarışık olmasın. Hangi koşullarda hangi renk? Ve sadece at-çek.
 

Plankton

Aktif Üye
Katılım
5 Nis 2014
Mesajlar
331
Tepkime puanı
359
Puanları
63
Konum
İzmir
Adı
salih
1- Açık hava,güneşli bir gün , deniz dalgasız ve berrak iken hangi renk tercih edilmeli ?

(Işıl ışıl , hologramlı renkler ters tepki yaratabilir.Zaten ışık miktarı çok fazla.Avlaktaki balık renklerinde ve mat renkler olmalı diye düşünüyorum? )

2-Güneşli hava , deniz dalgalı su bulanık ?

(Açık renkli sahteler , Parlaklığı az ayırt edilebilir renkler ? )

3-Hava bulutlu , su berrak, dalga yok ? (Kışın)

(Kendimde bulunan Rover 98 g15r kodlu sahte ile böyle bir havada balık tuttum.Fakat suyun rengi ile neredeyse aynı görünüyor ben bile zor ayırt ediyorum. Bu durum biraz kafamı kurcaladı. Daha zıt ve ayırt edilebilinirliği fazla olması gerekir diye düşünürken balık atladı ? )

4-Hava bulutlu , su bulanık ?

( ışıl ışıl veya parlak turuncu gibi renkler yada şeffaf olmayan açık düz renkler olabilir ?

5-Gece, ay ışığı var yada bulunduğunuz yerdeki aydınlatmalar ?

(Kırmızı başta olmak üzere koyu renkler olmalı diye düşünüyorum.Yukarıda ışığın fazla olduğu zaman, suyun altından bakınca simsiyah görünecektir. rengi koyu ve mat renkli olanların hepsi.. ? )

6-Gece , hiç ışık yok ?

(Burada ise beyaz başta olmak üzere açık renkli renkler ön plana çıkacaktır.Beyaz olmazsa olmaz bence ?)

Parantez içinde yazdıklarım kendi fikirlerimdir, tecrübesi yoktur.Hepsinin sonuna soru işareti koyma sebebimde budur aslında.Rover 98 tecrübem hariç onun fotoğrafını da aşağıya ekleyeceğim.(Levrek yakaladığım zaman çektiğim foto )

Aşağıdaki fotoda, sahte sudaki taşlarla aynı renk bukalemun gibi :D
Fakat yukardaki yazdığım kendi düşümcelerime göre böyle havada turuncu , sarı , beyaz gibi renkler daha fazla ayırt edilir , ben buradayım der.Yoksa balığı korkutuyor mu bu renkler ?

2 fotoda aynı soldaki orjinal , sağdaki keskinleştirilmiştir.Daha iyi belli olması açısından.Bu arada sahte tam ortanın çok az sağında :D :D




Başka bir renk ise, İzmir kıyılarında gündüz bulanık su, kapalı havada Üstü mavi altı pembe sahteler güzel iş yapmakta.Örnek, Max-rap FHB

Yukarıdaki yazdıklarım levrek içindi.Iskarmoz ( barakuda ) tecrübem olmasada farklı bir kaç gün yapmış olduğum denemelerde, Rover G15r ye sadece takip alırken, Ha06 renk kodlu Rover a direk saldırıyorlardı.3 gün sabah alacakaranlıkta yapmış olduğum gözlem.

Özellikle kapalı havalarda turuncu renkleri denemek istesemde henüz deneme fırsatım olmadı. :eek: (Herhangi bir balık için )

Yazdıkça karışıp gittiği için ve yazdıklarımı daha düzenli yazmadığım için kusura bakmayın :D

Özellikle sonuç aldığınız zamanki, Bülent abininde belirttiği gibi
Güneş , bulanıklık-berraklık, kış-yaz, suyun rengi gibi gibi durumlarda balık yakaladığımız sahte renkleri yazılırsa çok güzel olur.

Bülent abi konu için teşekkürler. :)

Rast gelsin :)
 

Horozbina

Daimi Üye
Katılım
18 Ocak 2012
Mesajlar
2,270
Tepkime puanı
3,796
Puanları
113
Konum
Tekirdağ / İstanbul / Ören
Adı
Bülent
Önce sorulara yanıt yerine birçok kişide bulunan renkleri levrek için yazayım.

Çok kişinin kullandığı kırmızı kafa beyaz sahtelerin kış ve bahar aylarından yağmur sonrası gündüz çamurlu su, gece çamurlu suda da iş yapar. Ayrıca liman içleri gibi lambalarla aydınlatılmış yerlerde gece berrak suda da verimli av mümkün. Güneş doğmadan önce ve battıktan sonraki loş ışıklı ortamlarda da işe yarar. Bu saatlerde sırtı sarı, portakal sahteniz yoksa bu rengi denemeye devam edebilirsiniz. Gün aydınlığında berrak suda hiçbir mevsim bu renkte olanlar pek kullanmamalı.

Yeşil sırtlı sahtelerin kullanım yeri oldukça geniş. Gündüz ve gece hem berrak hem çamurlu suda, ve gece sokak lambaları ile ışıklandırılmış sahillerde işe yarayan renktir.

Mavi sırt karnı beyaz ve mavi sırt kırmızı karın ortası beyaz, diğer renklere göre en verimli olduğu ortam gündüz berrak sudur. Her ikisi de tan saatlerinde verimli olsa da karnı kırmızı olan mavi sırtı daha çok kullanın.
 

around deep

Aktif Üye
Katılım
23 Ara 2013
Mesajlar
309
Tepkime puanı
223
Puanları
43
Adı
Mert GEZENOGLU
Bu konu ilerledikçe, heleki tecrübelerden gelen renkler açığa çıktıkça bana masraf çıkacak yine :)
Ben eldeki urunleri verimli kullanmaktan tarafim. Ayrica eski sahteleri de yenileyerek, boyayarak, hologramli yapiskan kullanarak yarayisli hale getirebiliriz.
Bulent Agabey'in dedigi Mavi karni beyaz sahteyi kirmizi/pembe oje ile modifiye edebiliriz.
 

agartan

Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
27,669
Tepkime puanı
15,556
Puanları
113
Yaş
58
Konum
İstanbul
Adı
Şeref
Kombinasyon çok, renk çok..
Bu konudan net, ya da başka bir deyişle ortak sonuçlar çıkarsa çok faydalı olur.

Benim avlaktaki durumum; saldım çayıra, mevlam kayıra. :D
Çantamdaki sahtelerin çoğu sardalya, hamsi, uskumru/kolyoz ağırlıklı.
Her çantada olan kırmızı kafa ve limon da eksik değil tabii ki..
 

Horozbina

Daimi Üye
Katılım
18 Ocak 2012
Mesajlar
2,270
Tepkime puanı
3,796
Puanları
113
Konum
Tekirdağ / İstanbul / Ören
Adı
Bülent
Bu sene çok hafif dalgalı denizde gündüz öğle saati ve sabah berrak suda verim aldığım renkler bunlar. Aynı zamanlarda diğer renkleri de deneyip hiç bir şey tutamadım. Aynı suda ve saatlerde lüfer de yakalandı.
Üstten ve alttan resmi bulunan Tackle House henüz suya girmedi.
 

Ekli dosyalar

Spinlevrek

Daimi Üye
Katılım
16 Ara 2012
Mesajlar
646
Tepkime puanı
610
Puanları
93
Yaş
51
Konum
Fethiye, Isparta
Adı
İbrahim
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Benim Batı Akdeniz koşullarında edindiğim tecrübeler

1) Sabah ve akşam saatleri daha çok kefal yavrusuna benzeyen gri tonlar veya sardalya yavrusuna benzeyen açık mavi tonlar daha başarılı

2) Gece ille de beyaz diyorum.

3) Suüstü sahtelerde balıkların (levrek, lüfer, Baraküda) renk seçimi yapabileceğine pek inanmıyorum. Büyüklük daha önemli diye düşünüyorum. 7-10 cm arası iyidir.

4) Tabi ki şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Kim ne derse desin, balık iştahlı olduğunda, renk falan dinlemiyor.

5) Orta halli yani çok pahalı olmayan sahtelerle yetinilmeli...
 

1Fisher

Aktif Üye
Katılım
7 May 2014
Mesajlar
383
Tepkime puanı
401
Puanları
63
Yaş
39
Konum
Antalya
Adı
Gürbüz
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Ben eldeki urunleri verimli kullanmaktan tarafim. Ayrica eski sahteleri de yenileyerek, boyayarak, hologramli yapiskan kullanarak yarayisli hale getirebiliriz.
Bulent Agabey'in dedigi Mavi karni beyaz sahteyi kirmizi/pembe oje ile modifiye edebiliriz.
Sahtede modifiye etme işini yeni adlığım KENDO 125F 24 numarası ile denedim.

Yorumlarda altını fosforlu pembe ile boyadıklarını ve çok işe yaradığını okudum.
Sahte elime geçti akşam hatundan pembe ojeyi temin ettim ve boyadım.
Sonra sahteye baktığımda; o kadar kötü boyamışım ki şekil yok kendimce "kefal bile olsam buna atlamam ben" dedim.:harika:
Tekrar hatundan yalvar yakar aseton alıp sildim, keşke yapabilseydim dediğini, bu biraz beceri meselesi, ama önerin için çok teşekkür ederim.