Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sazan nasıl pişirilir?

aoatr

Yeni Üye
Adı
Ali
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Böyle bir konu başlığı görünce tatlı sularımızın en yaygın balığıyla ilgili bir konu vardır diye girdim ama bulamadım. Ben genelde yağda kızartıyorum çıtır çıtır olana kadar ama sizce aynalı sazan en iyi nasıl yenir?

hari76

Daimi Üye
Adı
Hamdi
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Sular soğmadan yağda kızartmak daha iyi oluyor , ama ekim kasım gibi balık 2-3 kg civarında ise fırına da atabilirsin balık o zaman yağlanıyor.

Erdem82

Daimi Üye
Adı
ERDEM
Böyle bir konu başlığı görünce tatlı sularımızın en yaygın balığıyla ilgili bir konu vardır diye girdim ama bulamadım. Ben genelde yağda kızartıyorum çıtır çıtır olana kadar ama sizce aynalı sazan en iyi nasıl yenir?
Kızartma en ideali. Kar yağdığında sular iyice soğuduğunda fırın olur ama onu özel sos ve baharatlarla lezzetlendirmek gerekir. benim özel bir formülüm var.

Malzemeler:
1 Çay bardağı Portakal suyu
1/2 Çay bardağı rakı
1/2 Çay bardağı zeytinyağı
1 diş sarımsak
2-3 adet yıldız anason
Tuz-karabiber-kırmızı toz biber

Hazırlanışı:

1 çay bardağı portakal suyunu, 1/2 çay bardağı rakıyı ve 1/2 çay bardağı zeytin yağını karıştır. İçine 1 iri diş sarımsak rendele, yarımşar çay kaşığı tuz-karabiber-toz kırmızı biberi ekle. Tepsiye pişirme kağıdı ser, balığı pişirme kağıdına sarmadan önce hazırladığın bu sos ile sosla hocam. İyice sosladıktan sonra yıldız anasonları da balığın üzerine koyup iyice sar pişirme kağıdına. Sonra alüminyum folyo ile de sar at fırına. Balığın büyüklüğüne göre 220-230 derecede 30-45 dakika arası pişir. Sonra afiyetle ye. Aynı formülü levrekte de kullanabilirsin. Zaten 60 dereceden sonra rakının alkolü uçtuğu için balığa sadece anason ve üzüm aromaları geçeceğinden sazanın topraksı kokusunu da yok etmiş oluyoruz.

agartan

Moderatör
Yönetici
Adı
Şeref
En güzeli pilakidir.
Bolca aromatik sebze (soğan, sarımsak, maydanoz, kereviz sapı, dereotu, limon) ve zeytinyağı ile kaplanmış yayvan bir kaba balıkları halka halka dizip kısık ateşte kemikler (neredeyse) eriyene kadar kapağı kapalı ve mümkünse "buhar kaçırmayacak şekilde" pişirilebilir.
Fırına uygun bir kapla aynı yöntemle fırında da pişirilebilir. Bu sebzeler sayesinde suyuna ekmek banmak da çok lezzetli olur.
Rahmetli babam arada bir çok sağlam kilolarda olanlarından yakalar getirirdi.
Şundan şu kadar, bundan bu kadar şeklinde detaylı tarifim yok maalesef. Ben çocuktum, ilk gençlik zamanlarındaydım o zamanlar.