Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Slow Pitch, Slow Jig

Horozbina

Daimi Üye
Adı
Bülent
Jig yöntemi ile balık yakalamak herkese göre uğraş değil, bana göre hiç değil.
Böyle avlanacaklar profesyonel sporcu değilse avın yarıdan fazlası dinlenme ile geçer.
Japonlar bu nedenle önce elektrikli makineleri yaptılar, sonra da başka bir yöntem icat edip balık avlamak isteyenlerin parasını alacak yeni yol buldular.

Büyük uzun metal jigler yerine, daha kısa ve kalın, her iki yüzeyine özel formlar verilmiş jigler, yumuşak kamışlarla kısa mesafede hızlı dönme aksiyonuna sahip oldu. Jigin kısa yolda yön değiştirme hareketi nedeniyle buna slow pitch jig demişler.
Bu yöntemde en önemli değişiklik kamışlarda yapıldı, hafif çıkrık makineler de sistemin diğer parçası oldu.

Makineler
Amaç uzun süreli balık avında yemimizi suda daha fazla tutma olursa yorulmamak için çıkrık makine ilk tercih olmalı. Bu makinelerin dişli sistemi diğer olta makinelerine göre kıyaslanmayacak kadar verimlidir. Bu nedenle yemi aşağı yukarı hareket ettirmede makine koluna diğer makinelere göre daha az kuvvet uygulanır. Derin suda ipin sürtünme direnci ve aşağıda 200 gramlık yem, bir de akıntı varsa makine kolunu çevirmek için gerekli kuvvet çıkrık tipi makinelerde çok daha azdır.
Yakalanan balıklar büyük de olunca çıkrıklar daha büyük önem kazanır.
5-10 kg draglı çıkrıklar bizim sular için yeterlidir. Bu işte 300 gram ağırlığında bait makineler de kullanılıyor, 800 gramlık ağır çıkrıklar da.
Çıkrık makine seçiminde başta sağ el ile mi sol ile mi kolu tutacağınıza karar vermek gerekir, daha sonra kol yönü değiştirilemiyor.
5-7 kg drag kuvveti olan 350-400 gram ağırlığında 7 civarı çevrim oranlı bait yeterli. 10kg draglı 6 çevrim oranlı 500 gr ağırlığında biraz daha büyük makinelerle de her türlü balıkla mücadele edilir.

Çıkrık makinelerde ipin makaraya sarımında ipin silindirik biçimde sarılmasını sağlayan makara üzerinde sağa ve sola yönlendirici kılavuz bulunanlar Tai Rubber yemlerde avantaj sağlar.

Bu mekanizması olmayanlar da vardır, bunlarda ipi başlangıçta sararken elinizle yölendirip sonra buna gerek kalmadan sarım yapılır. Bu tiplerin makaraları daha dar ve iki yanağı dibe konik olanlarını tercih edin. Bunların makara derinliği daha fazladır.

Diğer konu da ipin makara üzerinde kaymasını önlemek için makara tabanında çentiği olanlar tercih edilmeli. Şu an piyasada bu çentiği olmayanlar var, ip sıkı sarılmazsa olayı bilmeyenler kalamanın kaçırdığını sanmakta kalamayı sonuna kadar sıkıp sonuç alamayınca makinenin bozuk olduğuna karar verip avı bırakıyor. Çok sık rastlanan bu durum için ipi makaraya sarmadan önce her katına düğüm atıp bunu birkaç kez yapmanız ve sonra yapışkan bir bantla yapıştırmanız gerekir.

SaltigaBJ_200SH.png

Saltiga_35N-SJ.png

Kamışlar
Önce, bait modeli makine kullanılacaksa tetikli kamış kullanılmasını konuyu hiç bilmeyenler için hatırlatmak lazım.
Eski yıllarda da yumuşak jig kamışları incuku, kabura yemlerinde kullanılıyordu.

En çok kullanılan kamışlar 50-150; 90-180; 100-200 gr kapasiteli olanlar. Bunlarla 15 kg lık balık kaliteli bir kamışla rahatlık aşağılardan çekilebilir. 150-250; 150-300 gram yem takılan kamışlar 50 kglık akya orkinos gibi balıkların bulunduğu meralarda tercih edilmeli.
Boy olarak 160-210 cm kamışlar mevcut, piyasada 190cm boyunda olanların çeşidi bol, ortalama bir değer olduğu için tercih edilebilir. Yüksek karbon oranlılar, oldukça pahalı olmalarına rağmen hafif olduklarından dolayı da tercih edilmeli. Makine kolunu yarım tur hızlı çevirmede kamış ucunun esneyip kendini hızla toparlaması jige aksiyon verir. Bu, kamış ucunu 40-50 cm yukarı kaldırmakla da yapılmakta, bu hızlı kaldırma eski jig yöntemindeki kadar sık ve hızlı yapılmadığından avcının çabuk yorulması önlenmiş olur.
Kamışların üzerinde yem ağırlığı dışında ip kapasiteleri de verilmekte. Bu bazılarında kullanılacak hattın libre değeri veya PE kapasitesi olarak yazılmış. Bu yöndemde PE 08 ip kullanlar dahi var. Bu meradaki balık türü ve büyüklüğü ile ilgili. Ben 30 ve 50 librelik ip kullanıyorum. 30 libre kaliteli bir ip çoğu balıkta sorunsuzdur.
Eski yöntemde olduğu gibi makineye ip sarılması ve 4-5 metrelik lider ile kullanmak gerekiyor.

Son düzenleme:

Horozbina

Daimi Üye
Adı
Bülent
YEMLER
Jig

İşin başında yeni model jigler ve bunlara, kamış makine takımıyla kolay aksiyon verilmesi nedeniyle slow pitch jerk jig denilmiş.
Balık av malzemesi üretenlerden aklınıza gelen neredeyse tüm firmaların ürün gamında bu jigler artık var. ZetZ firmasının Slow Blad modelleri Japonyada en meşhur olanı.
En çok kullanılan renk ise zebra denen çizgili olanlar. Bunun fosforlu beyaz ve kırmızısı en çok kullanılan olsa da diğer renklerden karnı kırmızı sırtı mavi vs avda yanınızda olmasında yarar var.

20 metre derinde bile ışık çok azalmışken, özellikle kırmızı rengin 700 nanometre dalga boyu nedeniyle 80 metre derine ulaşamaması, balıkların bu renkleri göremeyeceğini iddia edenler çıkacaktır.
Ancak durum böyle değil, en azından sinaritte kullanılan pembe, turuncu renklerin verimliliğini düşünün. Balıklar renkleri seçemez iddiasında bulunanlar da çıkacaktır. Önemli olan renkleri seçmesi de değil, balığın bizim yemlerin farkına varması.
Işıldama, lüminisans denilen bir olay var. Tüm cisimlerin elektromanyetik dalga yayınlaması sıcaklıklarına bağlı. Sıcaklığa bağlı olmayan, bazı canlılarda bio lüminans denilen özellikleri var. Yani tek ışık kaynağı güneş değil. Bırakın 300 metre derinliği binlerce metre derinlerde canlılar birbirini görebiliyor.
Üstelik balıkların gözleri bize göre daha hassas. Nasıl bizim gözümüzün içinde sıvı varsa onların da var ve onların gözünün dışında da yaşam ortamları nedeniyle su var, bizim gözümüzün dışında ise hava var. Havadan gözümüzdeki suya ışığın geçişindeki kırılma oranı onlarda çok çok daha az.
Renk dışnda balıkların yemlerimizi fark etmesinde hareket titreşim ses de önemli. Hatta silikonlarda içerisinde iki küresel demir bulunan tüpler de üretiliyor. Tairaba yemlerinde iğne ve silikon kılların bağlandığı plastiğin içine de konulan böyle bilyası olan modeller var.

IMG_4416.JPG

IMG_4417.JPG

Vertikal, eski yöntemde jigin hareketi

slow 2.GIF

Slow pitch

slow 1.GIF

ayhan arıkan

Aktif Üye
Adı
Ayhan ARIKAN
Kan Grubu
B Rh Pozitif
bir ara slow pitch e baya merak sarmıştım malzeme alımına başlamadan önce merayı ve balığı bulma kararı alıp sırf taş ve balık bulmak amaçlı 8-9 günümü ayırdım ama Bursa civarında malesef bu işle uğraşacak bir mera bulamadım.
karagöz avlarında çok nadiren yada tesadüfi sinarit ve fangri mercan denk geliyor ama sırf slow pitch yapacak bir balığa ulaşamamış olduğum için bu tekniği rafa kaldırdım.
takip ettiğim Yunan amcalar var şu an onları izlemekle yetiniyorum :)
umarım bir gün bu teknikle güzel bir balık alır ve slow pitch kamışla sinarit&mercan çekmenin tadına varırım.

Horozbina

Daimi Üye
Adı
Bülent
Tai Rubber

Bu acayip buluş eski kabura yemlerine benziyor. Ancak ağırlık gezer kurşun gibi lider üzerinde hareketli. Sliding olarak isimlendirilmiş. Yakında yerlisi de çıkacak kalıbı yapılmış, İzmir'de örneğini gördüm, fakat hala üretip piyasaya vermemişler.
Tai Uzak doğuda serbest hür demek, rubber da lastik. Japonlar ingilizce kelimeleri kendi dillerine göre değiştirdiklerinden adı tairaba olmuş.
Bunlarda kabura yemlerden daha az sayıda silikon kıl var, sadece 6 adet. İki de daha kalın türlü biçimler verilmiş kıllardan daha uzun silikon yaprak var. Aslında bunların sistem üzerindeki sayısı 3 ve 1. 3 adet kıl tam ortadan bağlandığından geriye 6 uzantı sallanıyor. Yaprak ise bir tarafı daha uzun bağlanıyor.
Kılların görünümü boru içindeki deniz solucanlarının taç biciminde avlanmak için dışarı çıkardığı yapışkan uzantılarına benziyor. Ancak taklit edilen biçim iki daha geniş ve uzun yaprakla mini kalamar gibi.
Bu kılların içinde biri uzun diğeri kısa bağlanmış iki küçük fakat çok sağlam iğne var. Bu iğnelerle koca balıklar nasıl avlanıyor şaşıyorum. Balığın ağzında kırık kürdan gibi kalıyor.

Kısa bağlanmış iğneye kalamar bacağı da bağlanıyor. Anlamadığım diğer konu da kalamar bacağı takılan yeme küçük balıklar geliyor, boş olan yeme de koca balıklar.
Bunu defalarca deneyip bu varsayım doğru mudur test etmek gerek. Benim bunları yazdığıma bakmayın bu tür avda fazla deneyimim yok.

2.JPG
Yukarıdakiler Ecogear'a ucuz bir kayar kafa bağlı. Bunlarda yaprak yok.
yerine silikon semender vs iğneye bağlanıyor, econun silikonları sıvı içinde kavanozda.

6.JPG

Bu da UV özellikli silikon koruyucu sıvı. Her türlü silikonu bunun içinde koruyabilirsiniz.

Tairaba işinin öncülerinden Ecogear firmasının yemlerinde iki uzun yaprak yok. Kısa iğneye kendi ürettikleri 3 ayrı formda silikon takılıyor ve bu silikonun iğne üzerinden kaymasını önlemek için spiral yay mevcut. Bu silikon tipleri de Curly 95, Flap110, Geso 90. En verimlisi Curly, insan önce diğerlerinin şeklini beğenip alıyor ama asimetrik Curly şimdiki bilgilerime göre daha iyi.
Bu yemin içine bağlanan iğneler kısa pala ancak ecogear silikon veya kalamar bacağı bağlanacaksa uzun pala tercih ediliyor.
Asist ip ise yani iğnelerin bağlandığı ip olarak ben başlangıçta bildiğimiz iplerden 0.50 çapında 100 libre olanı kullanıyordum. Bu iğnelerde kullanılan en tanınmış ip kırmızı beyaz renkli Owner Power Flex PF tir. Hazır takım aldığınızda tüm firmalar iğneyi bu iple bağlıyor. Kevlar melezi veya masif kevlar olabilir bu ip. İğne boyutuna göre 50-90-120 libre olanları var.

Asıl önemli olan, bu acayip yem yeri geldiğinde canlı kalamardan daha avcı. Parmak kadar hanos da yakalıyor uskumru istavrit de, 5 kg üzeri mercan da fangri de.
Sokakta yerden görsen tekme atıp geçersin ama balık milleti nedense bunu bir b.k sanıyor.

Son düzenleme:

lodoscubarbaros

Aktif Üye
Adı
Barbaros Küpcü
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Bülent abi çok güzel arşivlik bir bilgilendirme olmuş. Size çok teşekkür ederim ve sizi en içten duygularımla tebrik ederim.
Peki benim aklımda bir soru var; tekneyle tura gittik canlıya isteyen jigde yapabiliyor. Peki canlı yem takımında biraz ağır kurşun gerekiyor 90-200 gram slow jig takımıyla 300 gram kurşunu bırakma yöntemiyle canlı yeme çevirebilir miyim? Sonuçta kurşuna aksiyon vermicem hoplatma yapmıcam jig gibi kamışa bir yük hareket bindirme yapmıcak sürekli. Öyle bekleyecek dipte.
Bir de jigi değiştirmek için klips önerir misiniz veya başka bir yöntem? Teşekkürler saygılar

Horozbina

Daimi Üye
Adı
Bülent
Bülent abi çok güzel arşivlik bir bilgilendirme olmuş. Size çok teşekkür ederim ve sizi en içten duygularımla tebrik ederim.
Peki benim aklımda bir soru var; tekneyle tura gittik canlıya isteyen jigde yapabiliyor. Peki canlı yem takımında biraz ağır kurşun gerekiyor 90-200 gram slow jig takımıyla 300 gram kurşunu bırakma yöntemiyle canlı yeme çevirebilir miyim? Sonuçta kurşuna aksiyon vermicem hoplatma yapmıcam jig gibi kamışa bir yük hareket bindirme yapmıcak sürekli. Öyle bekleyecek dipte.
Bir de jigi değiştirmek için klips önerir misiniz veya başka bir yöntem? Teşekkürler saygılar[/QUOT
Bu sistemde 50-150 gramlık kamışa Target veya Dark ray denilen canlı yüzdürme ağırlıklarının 300 gramını da takabiliyorsun.
Bu kamış makine sisteminde kullanılabilecek çok yem alternatifi var.
Bunu da yazacaktım tamamlayamadan çim biçme işine girdim.