Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Solunar Takvimi ve Hava Basıncı Etkileri

sagmarius

Aktif Üye
Katılım
5 Kas 2014
Mesajlar
148
Tepkime puanı
182
Puanları
43
Yaş
41
Konum
İSTANBUL
Adı
Mehmet YILMAZ
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Bu program hangi tür balık için veriyor bu bilgiyi? bütün balıkların zamanı farklı acaba balık olasılığı için verdiği balık cinsi nedir?
 

hknrgn

Aktif Üye
Katılım
20 Ağu 2019
Mesajlar
106
Tepkime puanı
147
Puanları
43
Adı
hakan
Bence sezona göre veriyor. Ama.kullananlar ve verim alanlar yardımcı olur umarım
 

balikciali

Aktif Üye
Katılım
10 Ağu 2018
Mesajlar
299
Tepkime puanı
482
Puanları
63
Yaş
42
Adı
Ali V.
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Merhaba arkadaşlar,
Ben "Ekli dosyayı görüntüle 104228Fishing & Hunting Solunar Time" app ın 15 tl ödeyerek aldım.
Ekli resimde gelecek pazar günü için (lokasyon beşiktaş) %96 diyor. Yani balık olacak diyor. İnşallah öyledir :)
Ama benim asıl takıldığım konu, lokasyonu atıyorum, karadeniz kıyılarında bir yer yada akdeniz kıyılarında bir yer yada ege kıyılarında bir yer seçtiğim zamanda oralarda da aynı değerleri veriyor, hiç değişmiyor. Bu normal mi? Nedir bunun açıklaması
Programı kullananlar bana yardımcı olabilirse memnun olurum.
But programı ben de bir zamanlar kullanıyordum ama malesef sonuçları tutmuyor. Başka programlarda da durum aynı. O yüzden ben artık bakmıyorum. Solunar teorisi yani ayın konumu ve hava basıncı gibi etkenlere göre hesaplıyor ama buna güvenerek balığa gidilmez.
 

Nedim Ceylan

Daimi Üye
Katılım
6 Kas 2017
Mesajlar
1,312
Tepkime puanı
3,375
Puanları
113
Yaş
46
Konum
Tekirdağ
Adı
Nedim Ceylan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Solunar sisteminin verdiği olasılık yüzdesi hava şartlarından bağımsızdır, su sıcaklığından bağımsızdır, bizim coğrafyamızdaki balık göç hareketinden bağımsızdır.
Ayın ve güneşin konumlarına göre işleyen bir saat gibidir. Gelgit akıntılarının balık beslenme davranışına etkisi incelenerek ortaya konmuş bir teoridir. Okyanusa kıyısı olan yerlerde gelgit seviye farkı 2 metre civarındadır. Dolaysıyla çok ciddi bir akıntı oluşur. Bu da kıyılarda besinlerin yer değiştirmesi ve tüm balık hareketliliğinin artması demektir. Ancak bizim denizlerimizde böyle bir seviye farkı ve akıntı oluşmaz. Su kütlesi küçük olduğu için gelgitler de ona oranla küçük olur. 10 - 15 cm seviye farkı olur. Bizim için kıyıda balık hareketliliği olması için rüzgar ve dalga olması gerekir. Koyu balıkçısının av yapabilmesi için su ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Say say bitmeyecek etken vardır. Ancak solunar programları bize Basınç, rüzgar yönü, ayın evresi, suyun sıcaklığı vs vs bir çok veriyi aynı ekranda verebildiği için skorlu skorsuz tüm avlarımızda bu verileri alt alta eklersek o mera için çok önemli bilgiler elde ederiz. Mesela hava basıncının 1021 ve üzerinde olması, su sıcaklığının 13 derece ve üzerinde olması, ayın evresinin waning gibbous veya waxing gibbous konumlarından birinde olması yani yarım aydan biraz fazla aydınlık olması, av saati günü ayı gibi skorlu geçen avlarda bir çok ortak nokta bulursunuz. Bunlar solunar programı olmadan da elde edilebilecek veriler. Ancak gelişmiş bir solunar programında hem bunları tek ekranda görebilir hemde zahmetsizce avınızın fotoğrafı ve takım ve sahte bilgileriyle kaydedebilirsiniz.

Ancak gelgelelim böyle bilimsel bir çalışmayla balık tutma keyfini kaçırırız. Bazen az bilmek mutluluktur. İdeal bir reçete oluşursa, o reçeteye uymayan günlerde balığa gitmemeye başlarsınız. İşin sürprizi kalmaz. O yüzden yağmur yoksa alın oltanızı gidin deniz kenarına. Boşverin solunarı solunmazı. Mutlu son.
 

spinfisher

Aktif Üye
Katılım
29 Haz 2018
Mesajlar
203
Tepkime puanı
264
Puanları
63
Yaş
41
Konum
İstanbul
Adı
İbrahim
Kan Grubu
O Rh Negatif
Rüzgar arkadan eserken levrek alan oldu mu, illa karşıdan mı esmeli?
 

Nedim Ceylan

Daimi Üye
Katılım
6 Kas 2017
Mesajlar
1,312
Tepkime puanı
3,375
Puanları
113
Yaş
46
Konum
Tekirdağ
Adı
Nedim Ceylan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Rüzgar arkadan eserken levrek alan oldu mu, illa karşıdan mı esmeli?
Var hocam. Ben.
 

doktore

Yeni Üye
Katılım
12 Ocak 2020
Mesajlar
22
Tepkime puanı
27
Puanları
13
Konum
Ankara
Adı
Fırat
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Yazılanları okuduktan sonra, konuyla ilgili yapılmış bilimsel çalışmalara biraz baktım. Konu hakkındaki yapılan çalışmalarda farklı gruplar farklı görüşler ortaya koymuş. Yani konunun çalışıp çalışmadığı, araştırabildiğim kadarıyla da bilimsel olarak da çok net değil. Kimi yayınlar evet etkisi vardır demiş, kimisi herhangi bir etki bulamamış. İngilizcesi olanlar için aşağıya makalelerin linklerini de koyuyorum. Yine daha detaylı kurgulanmış deneylerle yapılmış çalışmalara rastlarsam eklerim. Ancak oldukça ilginç bir konu.

 

smucuk

Daimi Üye
Katılım
8 Ara 2017
Mesajlar
624
Tepkime puanı
1,108
Puanları
93
Konum
İzmir
Adı
Selçuk
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Diğerkonulara değinmeden basıncın balıklara olası etkisinden kendi fikrimce bahsetmek istiyorum. 1.016, 1.028 gibi değerler sanıyorum 1 atm basınç ve küsüratı. Deniyor ki basınç 1.020 üzerine çıkınca balığın hava kesesine daha fazla baskı yapıyor ve bu kese küçüldüğü için balık daha çok açlık hissediyor. Düşük basıçta ise bu kese şiştiği için balık daha az yem yemesine rağmen tokluk hissediyor. Ya da basınç yüksek olunca balık kıyılıyor.

Bence bunlar çok hatalı yaklaşımlar. Çüknü; her 10m derinlik zaten balığın üstüne 1 bar basınç bindiriyor. 10m 1.000cm. Yani bizim yukarıda belirttiğimiz 1.010 ve 1.030 gibi basınç farkı değerleri zaten 20cm derinlik aralığında kendiliğinden olan basınç farklarıdır. Bu kadarlık derinlik farkı da ne balık için, ne de balık avcılığı için önemli derinlikler değildir. Zira balıklar normal gezintisinde bile bu derinlik farklarının çok daha fazla aralıklarında hareket ederler. Dolayısıyla bence yüksek ya da düşük basıncın balık için hiçbir önemi yok.

Örnek vereyim. Su yüzeyine çok yakın yerlerden kalamar alıyoruz. Yaklaşık 1 atm basınca denktir bu. Ama 50m'den de kalamar alıyoruz ki bu da kalamarın alındığı yerde üzerinde 6 atm basınç var demektir. Yüzeyden aldığımız balığın üzerinde 1 atm basınç varken 3m'den aldığımız balığın üzerinde 1,3 atm basınç vardır. Yani 1.000 ile 1.300 değerlerinden bahsediyorum. Bu da basınç 1.016 mı, 1.025 mi diye takip etmeyi saçma kılıyor bence.
 

nagoyalı

Üye
Katılım
4 Ocak 2020
Mesajlar
99
Tepkime puanı
340
Puanları
53
Yaş
50
Konum
nagoya / japonya
Adı
sertan
Kan Grubu
B Rh Pozitif
ben pek faydasini goremedim
bu gun itibariyle excelent ama sonuc yok
bence hadef balik cok iyi tanindiktan sonra yola cikilmali
cok yeni oldugumdan dolayi kendime zaman tanimaktan baska bir yol bulamadim
solunar ve benzeri bir kac program takip ettim
malumunuz okyanusta gelgit farki 2 metreleri buluyo
dun ayni saatte yemin dustugu yerden bu gun ayni saatte olta atiyorum
solunar takvimi vb gibi programlar yerine
isin kurtlarini takip etmek daha verimli diye dusunuyorum
yasli emekli japon amcalar yoksa balikta yoktur simdilerde tek kuralim bu
konustugum japana amcalar mart nisan aylarini beklemem gerektigini ifade ediyorlar
 

Yakamoz

Daimi Üye
Katılım
11 Kas 2010
Mesajlar
868
Tepkime puanı
972
Puanları
93
Konum
İstanbul
Adı
Kenan Ahıska
Balık malık kalmamış gırgırlar denizi kurutmuş kalan 3-5 balığı da solunmaya çalışıyoz. Gırgır geçiyoz ağlanacak halimizle.