Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Spin ile Levrek Avında - SUYU OKUMAK -

Hamington

Üye
Katılım
8 Haz 2013
Mesajlar
55
Tepkime puanı
384
Puanları
53
Konum
İstanbul - Gelibolu
Adı
Fırat Çubukçu
Suyu Okumak…..

Büyük bir tutkuyla koştura koştura ve hatta çoğu zaman da hanımdan sevgiliden zar zor izin alarak gideriz balık tutmaya.
Ancak eli boş dönmemek ve skor yapmış olmak!! Bu hobiyi yapan herkes için çok önemlidir.
Tut-bırak yöntemini tercih eden için de yasal av sınırlarının altında kalan balıkları hunharca, bencilce ve cehaletle alan adam için de önemlidir SKOR!! yapmak.

Peki nasıl yapacağız bu skoru?
Çok kolay aslında….

Suyu Okuyacağız.

Hedef balığımıza göre değişkenlere hakim olacağız.
Zira dış etkenleri çok iyi bilmemiz, hava şartlarının balık davranışlarına etkisine hakimiyetimiz, hedef avımızın avlanma reflekslerine , yaşam alanlarında nasıl davranışlar sergilediğine, hangi zamanda nasıl beslendiğine ve hatta yumurtlama dönemlerine iyi hakim olmamız skor yapmadaki verimliliğimizi mutlak surette etkileyecek temel nedenlerdir.

Mesela Ekim ayında çok aydınlık ve gürültülü bir kumsalda Eşkina tutamayacağımız neredeyse kesindir.
Eşkina tutmak istiyorsak hayvanın yumurta döktükten hemen sonra çılgınlar gibi aç olduğu Nisan Mayıs aylarında, kayalık kıyı bölgelerinde ay olmayan gecelerde sessiz ve karanlık alanları tercih ederiz.

Ekim – Kasım aylarında yağmurlu , rüzgarlı ve kapalı hava varsa yakındaki bir gölete Turna tutmaya değil, Kıyı kesimlerde ama Spin Casting ile ama Yemli beklemeli av ile Lüfer tutmaya gideriz.

Aslında burada birazdan aktarmaya çalışacağım bilgiler, yukarıda bahsedilen genel bilgilerin, belli bir avlanma disiplini ve belli bir av türüne indirgenerek odaklanmış detaylarını içerecektir.

AV DİSİPLİNİ:
SPIN CASTING

HEDEF AV:
LEVREK


Kısaca söylemek gerekirse; Gelibolu’da yıllarıdır babadan oğula aktarılarak gelen bilgileri, gerek kişisel tecrübelerimi, gerekse araştırmalarım gereği edindiğim “SPIN CASTING YÖNTEMİ İLE LEVREK AVI” ’na ilişkin vakıf olduğum birikimi paylaşmaya çalışacağım.

SAHİL YAPISINI TANIMAK:

İşin aslında en belirleyici ve kritik kısmı budur.
Avlandığımız sahilde neler olup bittiğini bilmemiz ve hedef avın nereden çıkacağına hakim olmamız işin en kritik kısmını belirler.

Zira özellikle doğru sezondaysanız, emin olunki kumsalda durduğunuzda karşınızdaki suda MUTLAKA LEVREK VARDIR!!!
Önemli olan bu çok zeki ve bir o kadar meraklı olan hayvanı karşınızdaki kumsalın neresinde bulabileceğinizdir.

İşte bu yüzden sahilin yapısını tanımaya ihtiyacımız vardır.

Dünyanın her yerinde kumsallar/sahiller , dalga etkisi ile şekillenirler.Dalganın hareket dinamiği, beraberinde ürettiği inanılmaz güç ile birlikte nasıl davranır onu inceleyerek başlayalım.

Öncelikle aşağıdaki resmi dikkatlice inceleyelim.


Resim 1

Biz avlanırken sahilde bulunuruz. Üzerinde durduğumuz kum sadece üzerine bastığımız alanda bulunmaz.

Aynı zamanda suyun altında da belirli bir miktarda, hatta çoğu zaman hatırı sayılır derecede ilerlemektedir.
Bizim genel itibarıyla dışarıdan bildiğimiz şekli ile dalga bu resimde olduğu gibi kıyıya eğilimli olarak hareket eder. Biz bunu rahatlıkla gözlemleyebiliriz.

Ancak asıl önemli olan konu sürekli kıyıya eğilimli dalgaların nasıl geri döndükleri ve geriye dönerken beraberlerinde ne götürdükleridir.

Dalgalar ve kıyı akıntıları kıyıda geldikleri açık alanlara doğru geri dönerken, iç hareket dinamikleri ve güçleri yettiğince kıyı ilintilerini de beraberinde götürürler.

Bu da doğal yollarla oluşan ve yukarıdaki resimde de görülen “SU ALTI KUM BARİYERLERİ” dir. Bu oluşumu çok iyi bilmek ve tanımak, yapacağımız ava olan etkiyi en üst düzeye taşıyacaktır.

Bu bilgi ve hakimiyet, sizin “Mera Yeri Bilmek” ile “Bulunduğunuz Mera’dan Av Çıkartabilmek” gibi iki ayrı noktadan hangisinde duracağınıza etkendir.
İletkenlerin oluşturduğu su altı kum bariyerleri, kıyı kayalıkları ile karıştırılmamalıdır. Zira bu zemin oluşumları dalga yönüne göre sürekli hareketlidir.

Bu sebepten ötürü gittiğiniz meranın Poyraz bir havada balık tutabildiğiniz noktasında, başka bir rüzgar/dalga yönü olan günde hiç balık alamayabilirsiniz.

Ancak SUYU OKUMAYI BİLİRSENİZ , ihtimallerinizi en üst seviyeye taşırsınız.

Şimdi genel durumu özetledikten sonra detayları incelemeye geçelim. Ardından bu detayların “Balığı Bulmaya Etkilerini” inceleyelim.

Aşağıda gördüğünüz resim, kıyı yapısını birinci resme göre artık biraz daha detaylandırarak göstermeye başlamıştır.


Resim 2

Bu resim ilk resmin biraz daha detaylandırılmış halidir. Genel itibarıyla şu şekilde tanımlanabilir:

1. Kumsal
2. Yakın Kum Batak Alanı (Durgun Alan)
3. Yakın Kum Bariyeri
4. Uzak Kum Batak Alanı (Durgun Alan)
5. Uzak Kum Bariyeri

Genelde birçok kumluk alanda oluşum bu şekildedir. Yukarıda bahsetmiştik. Kıyıya doğru hareket eğiliminde olan su, 3 ve 5 numaralı kum tepecikleri sayesinde kıyıya yaklaştıkları sığ alanlarda kırılır ve gözle görebildiğimiz dalgayı oluştururlar.

Bunların hemen ardından da 2 ve 4 numaralı alanlardaki durağan bekleme alanları gerçekleşir.
Zira suyun altındaki yükselti etkisi ile kırılan dalga gücünü, aynı deprem fayı kırılmasında yaşandığı gibi kaybetmiştir.

Kıyıya yönelimlidir ancak sakin bir alan oluşturur. İşte balık bu alanlarda bekleme eğilimindedir.

Zira özellikle Levrek başta olmak üzere tüm balıklar, en az enerji harcayıp en verimli besin erişimine eğilimlidir. Bu sebeple balığı aramamız gereken öncelikli alanlar buralardır.

Sanırım aşağıdaki fotoğrafta, yukarıda bahsi geçen Kum bariyeri sayesinde oluşan dalgalar ve sonrasındaki sakin bölgeler en iyi biçimde gözlemlemeniz mümkün olmaktadır.


Resim 3

Ancak dikkat ettiyseniz şimdiye kadar suyu okurken, sahili sanki bıçakla ikiye böldükten sonra yandan bakarak anlamaya çalıştık.

Bu başlangıçta gayet mantıklı ve anlaşılabilirdi. Ancak olayın bütününe ve derinine girdikçe işler biraz karışıklaşmaya başlayacak. Zira su altı kum bariyerleri bütün sahil boyunca uzayıp gitmez.

Otoyollardaki kesik çizgiler gibidir ve bunların dinamiklerini iyi inceleyip konunun bu kısmına da hakim olmak aslında çok çok daha fazla önemlidir.
Özellikle bu plajda sadece balık tutmayıp yüzmek istiyorsanız ;)

Sakin olun.
Gelin bir de sahile yukarıdan bakalım, neler olup bitiyor. Buyurun size birçok kişi için yepyeni bir ifade:

ÇEKEN AKINTI / RIP AKINTISI :

Bahsettiğimiz gibi, kum bariyerleri sahil boyunca uzayıp gitmez.
Sahil boyunca ne kadar uzadığı da değişkenlik gösterir.

Ancak şunu kesin olarak biliyoruz ki, ne kadar uzun sahil, o kadar fazla miktarda Kum bariyeri demektir.

Önce aşağıdaki resmi inceleyelim.




Akıntı Kıyıya eğilimli olarak ilerlerken Brakers noktasından geçerken kırılarak köpüren dalgayı oluşturur.

Kum bariyerini aştıktan sonra kıyıya vuran akıntı halindeki su, bir şekilde yerini yeni gelecek olan dalgaya bırakmak durumundadır.

Ancak bir şekilde de peşinden gelen dalganın baskısına maruz kalmaktadır. İşte bu anda, kendine en kolay kaçamak noktası olarak daha önceden kendisinin oluşturduğu kum bariyeri boşluk alanına doğru bir boyun (Neck) yaparak geçer ve kum bariyeri dışına atladığında dışa dağılarak tüm gücünü kaybeder.

İşte bu alanlar bizim için en kıymetli bölgelerdir.
Birkaç resimde daha bu bölgelerin nereler olduklarını anlamaya çalışalım.
Ardından bu oluşum içerisinde balığın nerede konuşlandığını keşfetmeye başlayacağız.


Resim 5

Resim 6

Resim 7

Yukarıda uzun uzun anlatılan konuları sanırım görseller en iyi şekilde ifade etmektedir. Son üç resim, kum bariyerlerinin bulunduğunuz sahilde nerelerde kırıldığını anlamanız için çok güzel örneklerdir.

Aşağıdaki resimlerde ise, kum bariyerlerinin aralık noktalarından sonra oluşan ve resim 4 de Breakers olarak bahsi geçen alanı tanımlamaya çalışalım.


Resim 9

Resim 10

Dalganın kum bariyerin üzerinden kurtulduğu bölüm yani Header olarak tanımlanan kısmı da bu noktalardır.

Burada çok önemli kısım şudur ki bu son bölümde görmeye başladığımız fotoğraflar çok yüksekten çekilmiştir. Fotoğraflarda anlamak güç olsa da örneğin Resim 10 da görülen bölge yaklaşık 250 mt lik bir alandır.

Bu sebeple, eğer bulunduğunuz yerde kıyıdan bakıyorsanız bu alanları seçmeniz biraz güç olabilir. Dolayısıyla ava başlamadan evvel, yüksek bir yerde durarak önce avlak noktanızı iyice incelemenizçok daha fayda sağlayacaktır.
 

Hamington

Üye
Katılım
8 Haz 2013
Mesajlar
55
Tepkime puanı
384
Puanları
53
Konum
İstanbul - Gelibolu
Adı
Fırat Çubukçu
ÇEKEN AKINTI KANALI VE BAŞ BÖLGESİ
PIPE LINE & HEAD OF RIP CURRENT:


Çeken akıntının artık biraz da akıntı kanalı ya da boynu olarak tanımlanan (Neck/Pipe Line) ve enerjisini boşalttığı baş kısmını (Head) inceleyelim.
Bahsi geçen kum bariyeri boşluğunu yakalayan akıntı, bu bölgeden geçerken bir kanal oluşturur. Bunu çeken akıntı kanalı olarak adlandırıyoruz.
Buradan sıyrılarak açık alana açılan ve gücünü boşaltan tüm dalgalar, beraberinde kıyıdan çektikleri yosun, kum ve bilimum ilişkenleri artık buraya taşımışlardır.

Aşağıdaki resimlerin tamamında bu bölgeleri çok iyi şekilde gözlemleyebiliyoruz. Dikkat ederseniz sözkonusu alan içerisinde hep bulanık, çalkantılı oluşumlar var.

Bunun balığı yakalamak ile alakalı ne işe yaradığını artık birazdan toparlayacağız. Şimdiye kadar ucu açık kalan noktalar hepsi bir anda birleşmiş olacak.
Şimdilik resimleri çok dikkatlice incelemenizi tavsiye ederim.


Resim 11

Resim 12

Resim 13

Resim 14

Resim 14 de dalganın nereden geldiği, kıyıdan bakıldığından akıntı kanalının şekli şemali, akıntı başı vs hepsi görülmekte.

Şimdi işin kritik noktasına dikkatinizi çekmek isterim.

BALIĞI BULMAK:

Artık “SUYU OKUMAK” konusunda muhtemelen belli bir merhale kat etmiş bulunuyoruz. Levrek avı için geldiğimiz sahil kesiminde, suyun içindeki hat boyunda “Kum Bariyerleri” olduğunu, bunların dalgaları oluşturduğunu, dalgaların kırıldığı andan sonra nasıl bir “Durgun Alan” yarattığını, bu alandan sonra kıyıya gelen akıntının hangi hattı izleyerek “Akıntı Kanalı” ürettiğini ve “Kanal Başı” olarak adlandırsak da kanalın aslında bitim noktası olan bölüm neresidir sanırım daha rahat söyleriz.

Şimdi bu bilgileri toparlamaya bakalım.
Suyu okurken bunlar neden bizim için önemli ?

Açıklardan büyük bir güç ile gelen akıntı, çeşitli etkenler ile yüzey kırılmaları yaşayarak satıhta köpüklü kırılan dalga haline geliyor.
Kıyıyı buluyor ve geri dönüyor.
İşte bu dönüş esnasında üç şey oluşuyor.

• SU BULANIKLAŞIYOR
• BU BÖLGEDEKİ SULAR DURAĞANLAŞIYORVE BURADA KENDİNİ KONAKLAMAYA ALAN BALIK DAHA AZ ENERJİ HARCAYARAK KALABİLİYOR.
• KIYIDAN BU BÖLGELERE TAŞINAN YEMLER SAYESİNDE BALIK DAHA ZENGİN BESİN ALANLARINDA KOLAY KARNINI DOYURABİLİYOR.

İşte aslında bu üç konudan dolayı “Suyu Okumaya” çalışıyoruz.
Levrek akıllı bir balık. Aslında kandırmak pek de kolay değil zira özellikle berrak suda işiniz ziyadesiyle zorlaşabiliyor.

Ancak onun zakası yanında bir taraftan da meraklı olması gibi bir özelliği de var.
Hayvan bizim kokladığımız gibi koklayamıyor, dokunamıyor, duyamıyor. Sadece yemi dişleyip yenilebilir bir şey ise yutma, değil olduğunu anladığında da bırakma eğiliminde oluyor.

Bunu en iyi şekilde evinizdeki akvaryumlarda beslediğiniz Sarı Prenses Chiclid balıklarında gözlemleyebilirsiniz.

Aşağıdaki resimleri dikkatle incelemenizi tavsiye ederim. Şimdiye kadar yazdıklarımızın bir bütününü göreceksiniz.
Suyu Okudum, bildim, Balık Nerede? derseniz, aşağıdaki resimlerde X X X ile tanımlanan noktalarda olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bu işte bir guru olan, saygıdeğer Tayyar Tunç’un tanımlaması ile ifade edersem:

“LEVREĞİ %30 AÇ OLDUĞU, %70 MERAKLI OLDUĞU İÇİN AVLARSIN. EĞER NEREDE OLDUĞUNU BİLİYORSAN, CEBİNDEKİ ÇAKMAĞA İĞNE TAK AT, O BALIĞI ORADAN ALIRSIN. AMA ÇAKMAK DA O RÜZGARDA ATILMIYOR Kİ MERET!!!!”

Çok çok ama çok haklı. Bu vesile ile hem onu hem de sevgili Levrek Üstadı Uğur AĞADOLU yu anmadan geçmiş olmayalım. Bu bilgilerin çoğunu onlardan aldık.

Konuya dönecek olursak, Akıntının dağıldığı durağan alanı biliyoruz, balığın burada yerleşik beslenmek için beklediğiniz biliyoruz, şimdi nokta atışı sahteyi o alana ulaştırmak kalıyor geriye.


Resim 15

Resim 16

Resim 17

Özellikle Spin Casting e merak salmış ve bunun bir alt kırılımı olan Shore Casting için ülkemizde birçok mükemmel bölgeye sahibiz.

İnsanların birbirleri ile sürekli mera arayışlarını üzüntü ile seyreden biri olarak aslında önemli olan konunun “Mera Yeri” nden ziyade, “O Mera’ya Giderseniz Ne Yapmanız Gereklidir?”olduğuna inananlardanım.

Söz konusu paylaşımdaki kriterlere dikkat ettiğiniz, iyi takımlar ve doğru sahtelerle çalıştığınız, “SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIĞI DESTEKLEDİĞİNİZ” sürece çıkarttığınız zevk de trofe de katlanarak büyüyecektir.

Sevgilerle
Fırat Çubukçu
 

Murat TÜRK

Aktif Üye
Katılım
29 Kas 2013
Mesajlar
243
Tepkime puanı
167
Puanları
43
Yaş
50
Konum
Eyüp / İstanbul
Adı
Murat TÜRK
Teşekkürler çok güzel bir yazı olmuş. Anlatımınıza göre biz sahtemizi header bölgesine atacağız doğrumudur.

_____________________________
Ne Mutlu TÜRK 'üm Diyene ...
İstanbul / Eyüp 0Rh ( - )
 

eylmz

Daimi Üye
Katılım
17 Kas 2012
Mesajlar
1,931
Tepkime puanı
1,684
Puanları
113
Konum
AVCI-LAR
Harika bir paylaşım olmus eminim bir cok kısının işine yaracayaktir bu bilgiler teşekkür ederim
 

Hamington

Üye
Katılım
8 Haz 2013
Mesajlar
55
Tepkime puanı
384
Puanları
53
Konum
İstanbul - Gelibolu
Adı
Fırat Çubukçu
Teşekkürler çok güzel bir yazı olmuş. Anlatımınıza göre biz sahtemizi header bölgesine atacağız doğrumudur.

_____________________________
Ne Mutlu TÜRK 'üm Diyene ...
İstanbul / Eyüp 0Rh ( - )


İlk gelen yanıtınız için ben teşekkür ederim.

Evet doğrudur. Header öncelikli hedef bölge.

Ama bir header çapı 60 mt kadar olabiliyor genelde. Dolayısıyla rastgele alanlarda şansınızı azaltıp zaman kaybetmek yerine Header'ın XXXXX işaretli alanlarına yönelmek çok daha fazla avantaj kazandıracaktır.
 

sabriyazici

Daimi Üye
Katılım
17 Mar 2012
Mesajlar
1,866
Tepkime puanı
2,521
Puanları
113
Konum
İçerenköy / Ataşehir / İSTANBUL
Adı
sabri yazici
abi eline emeğine sağlık özellikle bu rip akıntısı birçok kisinin boğulup hayatını kaybetmesine sebebiyet vermekte olduğundan hazır başlamışken bu konuya vakıf olduğundan devamını dilerim teşekkürler paylaşım için eline emeğine sağlık selamlar saygılar
 

Hamington

Üye
Katılım
8 Haz 2013
Mesajlar
55
Tepkime puanı
384
Puanları
53
Konum
İstanbul - Gelibolu
Adı
Fırat Çubukçu
Harika bir paylaşım olmus eminim bir cok kısının işine yaracayaktir bu bilgiler teşekkür ederim

Çok teşekkürler,

Spin Casting çok farklı kondüsyonlarda yapılabilen bir disiplin.

Doğaya yaklaşan bölgelere kaydıkça verdiği keyif de artıyor. Bu vesile ile eğer bu disipline bir nebze olsun katkım olursa ne mutlu bana.

Yazının devamı olarak "Rüzgar Etkisinde Sahte Kullanımı" üzerine de bir paylaşım yapmayı planlıyorum.

Ancak şimdilik bu başlık altındaki konuşmalarımız yeterli olacak gibi gözüküyor.

Tekrar Teşekkürlerimle
Fırat
 

KalamA

Daimi Üye
Katılım
25 Nis 2013
Mesajlar
2,614
Tepkime puanı
2,332
Puanları
113
Yaş
41
Konum
KsK 35½
Adı
Can
Emeklerine sağlık Fırat abi, mükemmel bir çalışma olmuş :harika: :harika: :harika:
 

Pellegra45

Aktif Üye
Katılım
11 Nis 2014
Mesajlar
454
Tepkime puanı
317
Puanları
63
Yaş
39
Konum
Sakarya
Adı
Süleyman ÇETİN
Hay maşallah. On numara anlatım olmuş. Başından sonuna kadar keyifle okuduğum ender anlatımlardan birisi olmuş. Emeğinize sağlık...