Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Surf Kamışlar Hakkında Bildiklerimiz, Bilmediklerimiz, Tecrübelerimiz

coredon

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
830
Tepkime puanı
66
Puanları
18
Yaş
46
Konum
İstanbul
Adı
FERHAT SARI
Ben konuyu açarken muzdarip olduğum konu hakkında tecrübe sahibi dostlarımızdan fikir almak için açıyorum.Bazen bildiklerimiz bilmediklerimizin aynası olabiliyor.Doğru seçim için istişare mutlaka önemli.

Ben şuan Shimano alivio cx 4.20 kullanıyorum.Daha doğrusu kullanmaya çalışıyorum.Çünkü boğaz akıntısı ile birlikte kamışın yumuşak bir aksiyona ve benim daha sert bir kamışı ihtiyacım olduğu hasıl oldu.Ve hala hangisi bana uygundur idye net bir sonuca erişmiş değilim.

Boğaz da kullanılan kamışlarla ilgili daha önceleri çok fikir alış verişlerinde bulunduk.Ama son nokta şu kamış boğaz için en uygunu bu kamıştır diye söyleyemedik.Eğer ekonomik ve fiziki yapılar sonucunda bir kaç seçenek bulabilirsek bunlardan en uygun ve ekonomik olanı kendimize seçme olanağımız olabilir diye düşünüyorum.Genelde shimano seçerim.Ama aynı sağlamlığı verecekse başka markalarda olabilir.
 

Ekli dosyalar

  • 1.1 KB Görüntüleme: 646
  • 3.6 KB Görüntüleme: 630
  • 2.6 KB Görüntüleme: 621
  • 966 bayt Görüntüleme: 626
  • 11.6 KB Görüntüleme: 146

Surffishing

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
4,675
Tepkime puanı
116
Puanları
38
Yaş
51
Konum
Balıkesir
Adı
Erdal
Surf kamışlar son yıllarda inanılmaz gelişmelerle birlikte değişime uğradılar.Ülkemiz için en gözde kullanım yeri olarakda boğaz suları oldu.Avlanmadığım ancak okuduklarımdan akıntının ve derinliğin etkisiyle güçlü ve gerek atış anında gerekse avı,takımı çekerken sert yapıya ihtiyaç duyuldu.
Bu ihtiyaca kalite ve sağlamlık eklenince pekçok marka bu yarıştan geri kaldı.Şimdilerde pekçok kişi Shimano,lineaeffe,İtalcanna gibi birkaç markaya şıkışmış durumda.
Tabiki herşeyde olduğu gibi ekonomik serbestlik bu alanda belirleyici olan enbüyük unsur.Zziplex,loomis vaya century gibi kalitesi tartışılmaz ama edinilmeside oldukça külfetli olan markalar dışında en yakınımızda shimano var.
Shimano kamışlar arasında Tecnıum,Antares ve Aspire diğerlerinden ayrılarak üst segmenti oluşturmakta.Yeni üretilen serileri kullanan pekçok kullanıcı özellikle 2008-2009 ürünleri hakkındaki beğenilerini halen dile getirmektedirler.Özellikle Antares surf tutkunları arasında hatırı sayılır yere sahip bir kamıştır.Aspire da aynı şekilde ince yapısı ve sert aksiyonu ile kullanıcılar tarafından beğini ile kullanılmakta.
Bunula birlikte İtalcaanna'nın bazı modelleri ülkemizde bulunabilecek kaliteli kamışlar arasında.
Alivio,catana gibi alt segmentteki ürünlerden tatminkar verim beklemek hele hele belli bir seviye kullanıcısı olmuş biri için zor olur.Surf kamışların yeni yeni tanınmaya başladığı ve patlamanın olduğu dönemde ençok satılan model olan alivio (3 adet almıştım) pekçok kişi için beklenileni vermedi.Bunu yıllar önce ilk kullandığımdada dile getirmiştim.Bu modelde atış anında parobolik eğri kamış geneline çok dengesiz yayılıyor.Özellikle ağır kurşun kullanımlarında (150+) kamış ucu aşırı esnek kalıdığından istenilen mesafeye ulaşmada engel olarak önümüze çıktı.Forcemaster,nexave gibi modeller nispeten daha verimli modellerdi.
Bu nesenle surf kamış alırken eğer uzun mesafe önemli ise kamış mutlaka sert formda ve dengeli eğilebilen bir yapıya sahip olmalıdır.Bu noktada yukarıda bahsettiğim bazı markalar haricinde antares,aspire ve forcemaster tercih edilebilecek modeller olarak saöyleyebilirim..
 

coredon

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
830
Tepkime puanı
66
Puanları
18
Yaş
46
Konum
İstanbul
Adı
FERHAT SARI
Ben alivio dan başka shimanonun ürününü kulllanmadım.Ama alivio da bahsettiğiniz tüm sorunları yaşadım.
 

Surffishing

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
4,675
Tepkime puanı
116
Puanları
38
Yaş
51
Konum
Balıkesir
Adı
Erdal
Ben alivio dan başka shimanonun ürününü kulllanmadım.Ama alivio da bahsettiğiniz tüm sorunları yaşadım.
Düşük atarlı modellerinde hissedilmesede (ağırlık,boy ilişkinden dolayı) Yüksek atarlı ve ağır kurşun kullanımlarında ortaya daha net çıkan bir sorun.Kamış son 50 cm civarı ağırlığı taşıyamıyor ve hatta atış anında gücün bir kısmını abserve ediyor..Yetreince hızlı toplanamıyor..
 

coredon

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
830
Tepkime puanı
66
Puanları
18
Yaş
46
Konum
İstanbul
Adı
FERHAT SARI
Birde akıntıyı absorbe etmek için yük size kalıkyor.İşte benim bileğimin kopuyor olmasının nedeni.
 

Balıkoltası

Daimi Üye
Katılım
1 May 2010
Mesajlar
5,653
Tepkime puanı
6,898
Puanları
113
Konum
İstanbul
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Alivionun spin kamışını elime aldığımda bende aynı şeyleri hissetmiştim. Kamış komple bayılıyor.
Shimanoda surf kamış alacak arkadaşlara da tavsiyem üretilmiyor şuanda ama forcemaster veya beastmaster serisinden başlamaları. Forcemasterın aksiyonu gayet güzel. Sadece uç bölümü esniyor. 200 gr. atarlı modeli 170 gr. ı abanarak rahatlıkla zorlanmadan istenilen mesafeye atıyor.

Benim kullandığım 2 model de artık yok piyasada ama ikisindende çok memnunum. Sadece Speedmaster serisinden başlayan modellerin sap kısımlarının inceliğine hayranım. Forcemasterı elden çıkarınca speedmaster veya antares düşünüyorum. Ama onlarda da 4.50 mt.lik model yok. Kafamı kurcalayan tek sorun o. Çünkü boğazda rapala bedeni ve çapari nekadar uzun olursa okadar verimli oluyor. Uzun bedenlerde uzun kamışlarla rahat atılıyor.
Lineaeffe 4.50 mt. 3 parçalı prestige modelide ağır kurşunda boğaz rapalacılığı ve ağır takım çaparide oldukça başarılı. O da gerçi yok piyasada artık.
 

coredon

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
830
Tepkime puanı
66
Puanları
18
Yaş
46
Konum
İstanbul
Adı
FERHAT SARI
Ben beastmaster a doğru ilerliyorum.Forcemaster ın fiyatı daha uygun ama eğer aksiyonunu ustalarım daha iyi buluyorsa o parayı veren biraz daha silkelenebilir.:)
 

BİROL

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
4,163
Tepkime puanı
129
Puanları
63
Yaş
54
Konum
İSTANBUL
Adı
Birol
Surf kamışlar dünya denizlerinde sahil balıkçılığ için geliştirilmiş, uzak mesafelere, okyanus kıyılarında ilk kırılan dalganın ardına takımı atmak için geliştirilmiştir.
Öncelikli görevi takımı olabildiğince uzağa atmaktır,yani sert (hızlı) aksiyona sahip olmalıdır.Tabii birde 200 gramları kuş gibi atmalıdır.
Bu asli görevi için bazı yapısal farklılıkları vardır diğer kamışlara göre. Örneğin tutacağın makina yatağına kadarki boyunun uzun olması ki, 2 elin kavradıüı anda birbirine uzaklığı önemlidir.Hatta bazı kamışlarda makina yatağı hareketlidir (ayarlanabilir) ki herkes kendi fiziki yapısına göre maksimum ergonomik kavramayı yapabilsin/ayarlayabilsin diye.
Diğer bir önemli özellikte yüzük sayısının az ve bedene uzak olması.Misina boşalırken sürtünmenin minimuma indirmek için bunlar gereklidir. KAmışın parça sayısınında (teleskopiklerde) az olması bir parçadan dğer parçaya uygulanan kuvvetin aktarımında minimum kayıp için gereklidir.
Bu kayıpları en güzel minimine eden daha rigit karakteristik sağlayan kamışlar ise parçalılardır.

İşte dünya denizleri için bu kamışlar üretildiler. Bizde boğazda en verimli olacak kamış bunlar dedik ve aldık.Tabii boğazın dünya denizlerinden bir farkı var, o da yoğun akıntı. Bu yüzden yemli beklemeli av yerine at-çek tarzı av yapılıyor.Yani surfing ile spinning disiplinlerinin birleştirilmiş hali ile avlanıyoruz.
Surfing ayağında sorun yok ama işin spinning ayağında +500 gramlık bu kamışlar ile sürekli at çek yapmak , hele birde surf makinalarla ki kendileri +500 ortalama +600 üstü olan larla kombo oluşturunca 1 kg üzeri bir set ağırlığı, üstüne üstlk 150 gram ortalama kurşun ağırlığı ile 1,5 kglere yaklaşan bir ağırlığı sürekli çalıştırmak, akıntıya karşı takımı sarmak,bazende üstünde balık olan takımı sarmak tam bir işkencedir.

İşte bu av stili ile boğaz balıkçısı yıllar yılı kas yaptıktan sonra nitelikli ekipmanlarla bu ızdırabın minimize edildiğini farkettiler.Son yıllarda yükselen trend hızlı aksiyonlu ve hafif takımlar oldu.Örnek vermek gerekirse Lineaeffe extrem ile daha uzağa attı boğaz balıkçııs ve çok hoşuna gitti.aama bir sorun vardı,kamış hafif sayılmazdı,hele de ağır makinalar ile bu uzun mesfelere atıp çekmek işkencesi devam ediyordu.Sonra 2 marka hafiflikleri ile ön plana çıktılar ve aranan kan bulunmuş oldu.
İtalcanne Kombat 320 gr ağırlığı ile ve shimanonun bahsigeçen aspire,anteras gibi ve 2009 model nexave gibi tüy siklet ağırlığındaki kamışlarının hem atar güçleri hem hafifilikleri ile bahsi geçen aranan kan kamışlardır.
Tabii surf kamış katagorisinde bulunan bazı hafif kamışlar daha çok yemli avlar içinuygundurlar.Mesela Lineaeffe spritsurf yada eski modeliyle Freestyle, yine benzer karakteristikte olan shimano catana mormora yı hafif kurşun atan yemli ava uygun surf kamışlar katagorisine sokarız.Ama boğazın azgın suları için değil,daha durgun sular için.

Benim Surf kamışlar hakkında verebileceğim yalın bilgiler bunlar.
Ama içimde uktedir Trabucco'nun kamışlarını hiç kullanmadım,kullanandanda deneyemedim. Marka olarak orta segmenti iyi bir alternatifi olduğuna eminim
ama Türkiyede nedense bir türlü istenen patlamayı yapamadı.