Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Surf Kamış'lar Hakkında Yararlı Olabilecek Bir Konu

ahmet6831

Üye
Katılım
27 Nis 2014
Mesajlar
35
Tepkime puanı
9
Puanları
8
Yaş
35
Konum
Hollanda/Maassluiss/Aksaray
Adı
Ahmet İlgün
Herkese Selamun'Aleykum Belki Surf Kamış Alacak Arkadaşların Secimlerini kolaylaştıra Bilir Diye Bi Abimizn Güzel Acıklamalı Anlatımını Alıntı Yaptım İnşallah . Yararlı Olur Siz Degerli abilerim Kardeşlerim De Kullandıgınız Ve Gerçekden Saglam Kullanışlı Surf Kamıçları Hakkında Bildiklerinizi Paylaşarak Bu Konuyu Herkesin Katkısıyla Daha Da Yararlı Bir Hale Getire Biliriz İnsallah Herkese Saygılar.

Not:ALINTIDIR..

Surf Kamışlara Genel Bakış

Uzak atış olta avcılığının temel yapı taşlarından birisi kamışlardır. Surf kamış olarak adlandırılmaktadır. Kamışları bir nevi mancınık olarak düşünebiliriz. Surf kamışların yapıları çeşitli olmakla birlikte üretim sırasında kullanılan malzemeler o kamışın, esnek,sağlam ve hafif olmasını sağlamaktadır.

Surf kamışlar 3,50 metre uzunluktan başlayıp 5metre uzunluklara kadar bulunabilmektedir. İdeal surf kamışların uzunlukları 3,96 metre ile 4,25 metre aralığına sahip olanlardır. Çok uzun boylu iseniz daha uzun kamışları da tercih edebilirsiniz.

Surf kamışlarımızın yapılarına baktığımızda Karbon ,Fiber Glass ve Grafit ürün çeşitliliği ile karşılaşmaktayız.

Karbon Surf kamışlar:

Karbon surf kamışlar, uzak atış olta avcılığında en çok tercih edilen kamış tipidir. Hafif olması ve yapılarının ince olması sebebi ile atış sırasında ki hakimiyetimiz çok daha yüksektir. Böylelikle yemimizi atış yapacağımız noktaya rahatlıkla ulaştırabilmekteyiz. Kullanımı rahat olup sizi neredeyse hiç yormaz. Karbon kamışları araştırdığımızda IM6,IM7,IM8,IM9,IM10,IM11,IM12 ve 24,30,36Tons gibi ibarelerle karşılaşmaktayız.

IM karbon modüllü tüm ürünlerde kullanılan ticari bir standarttır ve karbon liflerinin içinde bulunan elastik modüllerin yoğunluğunu belirler. IM (Intermediate Modul)’den sonra gelen rakamlar ise o kamışın bileşiminde ki karbon miktarının,kullanılan reçinen, tel sargıların ve elastik maddenin yoğunluğunu belirtmektedir.

Rakam ne kadar büyük ise o kadar kaliteli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak kalite sadece bir marka içinde ki sıralamada belli olmaktadır. Örneğin Shimano markasının IM8 standardında ki kamışı yine Shimano’nun IM6 standardında ki kamışından daha kalitelidir.

Her firmanın kalite standardı farklı olduğundan A firmasının IM8 kamışı ile B firmasının IM8 kamışı aynı kalite de olmamaktadır. 24,30,36 Ton ibaresi ise o kamışın yüksek lif sarım oranını belirtmektedir ve daha mukavemetli kamışlar olmaktadırlar.

Karbon kamışlar yapısı gereği sert kamışlar olduklarından zorlandıklarında kırılma eğilimine girmektedirler. Kırıldıklarında ise tamiri zordur. Ancak marka ürünlerde yedek parça temini söz konusudur.

En önemli uyarı ise karbonun iletken bir madde olduğunun unutulmamasıdır. Yağmurlu havalarda paratoner görevi yapacağından kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca yüksek gerilim ve elektrik tellerinin yakınında da kullanılmamalıdır. Bu uyarı kamışlarımızın üzerinde de mevcuttur. Dikkate alınmalıdır.


Fiber (Glass) Surf kamışlar:

Fiber surf kamışlar uzun süredir kullanılmaktadır. Surf kamışların gelişimine baktığımızda fiber kamışların sağlamlığı ve esnekliği oldukça öne çıkmıştır. Ancak bu kamışların yapılarının ağır ve kalın olması sebebi ile balıkçıları yormaktadır. Rüzgarlı havalarda atış yapmak oldukça zorludur. Bu yüzden tercih karbon kamışlardan yana olmaktadır.

Ancak yeni model fiber kamışların yapılarında ki bu eksiklik giderilmeye başlanmıştır. Fiber kamışların tamiri bir nebze karbon kamışlardan daha kolaydır. Yine marka ürünlerde yedek parça temini olup, farklı fiber kamışların parçalarını da kullanarak tamir yapabilmekteyiz.

Gerçek fiber kamışlar iletken değildir. Yağmurlu havalarda kullanılabilir. Ancak Karbon-Fiber karışımı ürünler için tehlike devam etmektedir.


Grafit Surf Kamışlar:


Son dönemlerde grafit surf kamışların sayılarında bir artış görmekteyiz. Yaygın olarak tatlı su avcılığında kullanılmaktadır.

Surf Kamış Halkaları

Her ne kadar surf kamışlarda ve diğer kamışlarda göz ardı edilsede bir surf kamışın en önemli bileşenlerinden biriside kamış halkalarıdır. Surf kamışlarda kullanılan halka materyallerine göz atacak olursak;

Seramik:

Alüminyum Oksit:

Alkonit:

Hardloy:

Silisyum Karbür (SIC):

Altın Cermet:

ile karşılaşmaktayız.

Bu seçenekler içinde surf kamışlarda en çok Alüminyum oksit ve Silisyum Karbür kullanılmaktadır. Bu iki materyal sürtünmeyi en aza indirmekle birlikte, sürtünmeden doğan ısı ve deformasyonu engellemektedir.

Hafif yapıya sahip olmakla birlikte çok sağlamdırlar. Kamış halkaları, surf kamışlarda sürtünme direncinin oluşmaması için kullandığımız makineye en uygun uzaklıkta konumlandırılmıştır. Böylelikle makineden akan misinanın hiçbir dirençle karşılaşmadan yol almasını sağlamaktadır.

Konvensiyonel makine (Fixed Spool) kullanırken kamışta ne kadar halka ; o kadar sürtünme direnci demektir.Tam tersi multiplier makine takılı iken ise sürtünme direnci minimum seviyededir.

Profesyonel parçalı surf kamışlarda halka boyutları maksimum seviyede tutulmuştur. Yeni nesil parçalı kamışlarda ise Low Rider denilen yüksek profilli ancak çok geniş olmayan halkalar kullanılmıştır. Teleskopik kamışlarda ise yine halka boyutları maksimum ancak katlanabilir ve ayarlanabilir şekilde yerleştirilmiştir.


Surf kamış almayı düşündüğünüzde karşımıza 2 seçenek çıkacaktır. Teleskopik Surf Kamış ve Parçalı Surf Kamış.

Teleskopik Surf Kamışlar:

Teleskopik surf kamışların en büyük avantajı iç içe geçmesi sebebi ile çok rahat taşınması ve saklanmasıdır. Atış sırasında kırılma riski çok azdır. Ancak bu kamışların tek bir dezavantajı vardır. Yemimizi parçalı kamışlar kadar uzağa eriştirememektedirler. Çünkü teleskopik kamışlar yapıları itibari ile atış sırasında uyguladığımız gücün bir kısmını emerek dağıtmaktadır.

Parçalı Surf Kamışlar :



Parçalı surf kamışlar, teleskopik surf kamışlara oranla atış performansları daha üst noktalardadır. Uzak atış için biçilmiş kaftandır.İdeal parçalı kamışlar 2-3 parçalı olmakla beraber dezavantajı boyutlarıdır. Parça sayısı ne kadar az ise kamış bütünlüğü o kadar fazla sağlanır. Rahat taşınamaz ve saklanamazlar.
En iyi parçalı surf kamış üreticilerine bakacak olursak karşımıza Century ve Zziplex markaları çıkacaktır.

Bu iki marka yarışmalar ve av için surf kamış üretmektedir. 200 metre üstü atışlar bu kamışlar sayesinde (pendulum atış tekniği ile) mümkündür. Bu kamışları ülkemizde bulmak oldukça zor olup fiyatları yüksektir. Bu markaların bir çok modelinde çıkrık makine (multiplier) kullanılıyor olup kamış yuvası yok yada portatif çıkabilen kayar yuvaya sahiptir.
:harika:
 

Dündar

Daimi Üye
Katılım
9 Tem 2013
Mesajlar
1,187
Tepkime puanı
1,884
Puanları
0
Konum
.......
Adı
.........
Paylaşım için teşekkürler..
Kullanıcı yorumları ve değerlendirmeleri daha önemli.
Ve bütün bunların bir başlık altında olması ulaşım kolaylığı sağlayacaktır.
 

Mektupla

Daimi Üye
Katılım
12 Eyl 2017
Mesajlar
5,469
Tepkime puanı
12,240
Puanları
113
Yaş
56
Konum
İstanbul
:okyrm::tskler:
 

Mektupla

Daimi Üye
Katılım
12 Eyl 2017
Mesajlar
5,469
Tepkime puanı
12,240
Puanları
113
Yaş
56
Konum
İstanbul
Son düzenleme: