Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tatlısu Levreği Avcılığında Kullanılabilecek Yemler

Ersin

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
2,374
Tepkime puanı
172
Puanları
63
Konum
Çorum
Adı
Ersin M.Karaketir
Kan Grubu
A Rh Negatif
TATLISU LEVREĞİ İÇİN KULLANILABİLECEK YEMLER:

SPİNNER, KAŞIK, SAHTE BALIK YA DA JİG?

Hangi yem kullanılmalı?

Bazı durumlarda hangi yemle avlanacağınız konusu çok belirlidir. Her tip yemin kendi çekiciliği vardır ve çok geniş türde yem olmasının da bir anlamı bulunmaktadır.

Bundan dolayı av bayilerinde bulabileceğiniz her bir yapay yem tipine değinmek gerek.



SPİNNER, (DÖNENKAŞIK) NEŞE KAYNAĞI.!

Eğer bir balıkçıdan Levrek için tek bir yem seçmesini isterseniz büyük ihtimalle "Spinner'i" seçecektir. Meraklı ve kıskanç Levreği kışkırtacak en etkili yem spinnerdir. Dönen kaşık ışık yansıdığında parlar ve aynı zamanda dikkat çekmek için titreşimler yayar. Daha küçük döner kaşıklar (3 numara ) ayrıca büyük balıkların da ısırıklarını çekecek kabiliyettedirler.



İşe ne derinlikte avlanacağınıza karar vermekle başlayın. Daha sonra dipte ya da yüzeyde hareket eden döner kaşıklar seçebilirsiniz. Blue Fox, Super Vibrax ve Mepps Xtra Deep (3 no.) gibi tipik birer dipte.

Hareketli döner kaşıklar, derinlerde Levrek avladığınızda mükemmeldirler. Diğer bir klasik de Mepps Comet'dir. Diğerlerine göre daha yüzeyden gelir. En önemli avantajı uzağa fırlatılması ve çok kuvvetli dönmesidir ki bu da yavaşça geri çekebilirsiniz demektir. Bütün bu döner kaşıklar yem kutunuzda mutlaka yer almalıdır. Tabii ki denemeye değecek başka döner kaşıklar da var. Yapmanız gereken şey avlanma yerinize en uygun olan yemi deneyerek tespit etmektir.

Bazı döner kaşıklara bir kurtçuk ya da solucan takılır. Mepps Black furry, Combo Killer'ı mükemmel bir Levrek yemi olarak düşünüyorum.



Temel bir kuralda döner kaşıkların rengini seçerken, güneşli günlerde parlak renkli döner kaşıklar kullanmayı unutmamaktır. Güneş ışığı kaşıkta parıldayacak ve cezb edici ışık yansımaları yayacaktır.

Hava bulutlu ise suyun rengine uygun renkler seçmelisiniz. Kaşık tercihen parlak ve açık renkte olmalıdır. Fakat güneş parlamadığı için düz kaşıklardan aynı derecede cezbedici ışık etkisi bekleyemezsiniz. Bazılarınıza garip gelebilir ama güneş batmaya ve ışık yavaşça kaybolmaya başladığında koyu renkler daha çok işe yarar. Çünkü suya karanlık çöker ve şimdi balık için ışık kaynağı gökyüzüdür. Balık avlanırken yukarı doğru baktığında açık renkli yem gökyüzüne karışır. Öte yandan koyu renkli bir yem gökyüzüne karşı bir süliet halinde görülür. Hava kararırken koyu renkler kullanmak bütün yem tiplerine uygulanabilir.

KAŞIK YEM

Kaşık yem çoğunlukla Turna avcılığıyla ilişkilendirilir. Fakat Levrek için de etkilidirler. Levrekler genelde kaşık yemleri de ısırırlar. Kaşık yemlerin en büyük avantajı uzağa fırlatılabilmeleridir. Bu şekilde Levrek avlarken daha büyük bir alanı tarayabilirsiniz. Parlak gümüş renginde kaşıklar yaralı bir ava benzer. Bu da saldırgan Levreğin karşı koymasının çok zor olduğu bir şeydir.

Levrek için kaşık yem söz konusu olduğunda "Thunderbolt" gerçek bir klasiktir. Levreği, ısırmak için tahrik eden, canlı geçişleri ile küçük ve etkili bir yemdir. Diğer bir tavsiye de güneş henüz battığında ya da karanlıkta avlanmak için koyu renk 7 gr.'lık Little Cleo'dur.




Kaşık yem ile avlanırken ve oltayı çekerken aralıklarla durmak iyi bir fikirdir; kısmen değişik derinliklerde avlanmanıza yardım eder, kısmen de Levreğin dikkatini çeker, yeme ısırmasını sağlar. Fakat, bununla birlikte, yem durduğunda ve dibe doğru süzülürken bir çok ısırığın geleceğine hazırlıklı ve konsantre olduğunuzdan emin olun.





DAHA BÜYÜK BALIK İÇİN KÜÇÜK SAHTE BALIKLAR

Levrek avlamak için sahte balık kullanmak birazcık abartı gibi görünebilir. Fakat her Levrek avcısının yem kutusunda daima yeri vardır. Amatör balık avcılığında çok önemli gelişmeler olduğundan beri hem Turna hem de Levrek için sahte balık bolluğu bulabilirsiniz. Amatörler tarafından Rapala diye adlandırılarak (ki bir çok marka ve çeşidi vardır.) Av bayilerden satın alınan bu yemlerin Levrek avcılığında çok etkili olduğu bilinmektedir. Canlı ve yaralı bir balığa benzetilen bu yemlerin floating (çekince batan), sinking (batan), jointed (beli-kırık) gibi çeşitleri vardır. Bu çeşitlerin 5-7,5 cm. uzunlukta olanları Levrek avında idealdir. At-çek avında kullanabilir ve uzağa fırlatabilirsiniz.

Bu sahte balığı kullanmanın bir şekli de yemleri motorlu bir tekne veya botun arkasından çekmektir. Motorun sesi Levreğin dikkatini çekmeye bile yarar. Çekince batan yemler (floating olanlar) çok yönlü bir yemdir. Sahte yemi makaraya sardığınızda dibe batar, sarmayı durdurduğunuzda da yukarıya doğru çıkar. Bu yemlerle sığ sularda avlanmada çok pratiktirler. Yeminizin dibe değdiğini fark ettiğiniz zaman geri çekmeyi durdurun, bırakın o kendisi yukarı çıksın. Sahte balığın yamuk şekli Levreğin dikkatini çekerken böylece, siz de çeşitli derinlikleri göz altında bulundurabilirsiniz.

Sofraya birkaç Levrek getirmek basit bir şey gibi görünebilir. Ama Levreği asla hafife almamalısınız. Levreği yakalaması kolaydır. Ancak bilgi ve sağduyu olmaksızın da imkansızdır. Her yerde bulunmazlar, ancak bir balıkçının bilmesi gereken ilk şey nerede ve ne zaman bulunabileceğidir. Eğer bulursanız yakalamanız imkânsız değildir
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Ersin

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
2,374
Tepkime puanı
172
Puanları
63
Konum
Çorum
Adı
Ersin M.Karaketir
Kan Grubu
A Rh Negatif
Levrek Avında Kullanılabilecek Sahteler


























































































 

intruder

Yeni Üye
Katılım
17 Haz 2012
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Yaş
46
güzel bir çalışma teşekkürler .peki en etkilisi olarak tavsiye edebileceğiniz ürün varmı .

sahte balık ve kaşıkla hiç vuruş alamadım.genelde düzeneklerim sazan üzerine olduğundan oltalar ve makinalar ağır .çabuk yoruldum.

makina ve kamış tavsiyesindede bulunursanız sevinirim.kıyıdan avlanacağım bot vs şansım yok biraz uzağa atabileceğim kamış olursa iyi olur.200tl ayırabilirim ikisine.
 

Levreka

Aktif Üye
Katılım
9 Ağu 2012
Mesajlar
331
Tepkime puanı
21
Puanları
18
Yaş
51
Konum
Çerkezköy
Adı
Hakan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Ağır takımla at çek işi hakikaten çok zor ve yorucu. Tatlı su da at çek ile çok Levrek tuttum. Kamışım hafif sayılmazdı ama Sazan takımları kadar da ağır değildi. Buna rağmen bir süre sonra bilekten dirseğe kadar bir ağrı hissediyorsunuz. Eğer hamlık varsa bu ağrıyı ertesi birkaç gün de hissediyorsunuz.

Spin kamışlarına ve makinelerine bir göz atın isterseniz.

Ben Yukarıdaki malzemelerden, Mepps No:2 (No:3 daha iyi olabilir) ve Alba Tobby No:1 ve 2 kaşık kullandım. Kaşık daha ağır olduğu için daha rahat atılıyor kazma bi kamışla. :)

Mepps nispeten daha pahalı olduğu için takılma ihtimali yüksek yerlerde atış yapmayın.
 

Hyp

Üye
Katılım
12 Mar 2013
Mesajlar
49
Tepkime puanı
3
Puanları
8
Yaş
27
Konum
ankara
Adı
Can Berk ŞAHİN
Çok güzel bir çalışma eline sağlık.. Ben tatlı su levreği için genelde taze solucan kullanıyorum baya verimli oluyo ama spinde denemek istiyorum bi ara..
 

trake

Aktif Üye
Katılım
1 Şub 2013
Mesajlar
153
Tepkime puanı
3
Puanları
18
Konum
istanbul zeytinburnu
Tatlı su levreği benim en sevdiğim tatlı su balığıdır.Büyüklerine senatör diyorlar anadolu da ama en son tutulalı yıllar oldu.Güzel faydalı bilgiler için teşekkürler..