Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Trofe Levrek Avcılığı ve Teknikleri

TAHİR GÜRHAN

Aktif Üye
Katılım
4 May 2010
Mesajlar
226
Tepkime puanı
6
Puanları
18
Yaş
65
Adı
M.TAHİR GÜRHAN
Yazdığım konular sadece kendi denediğim ve sonuçlarını aldığım bence doğrulardır. Başkaları katılmıyabilir saygı duyarım:
Uzun yıllar su altında avlanırkende hayranlıkla izlemiş ve çoğu zaman da yahu bu şimdi neden ürktüde gelmedi vuramadım diye hayıflandığım devasa levrekleri olta ile avlamak en büyük hobim oldu.Levrek avında tabiki diğer avlarda da olduğu gibi doğal yemler ve sahte (veya yapay) yemlerin kullanımı söz konusu . Bu yemlerine hareketli ve veya hareketsiz kullanımları ayrıca mümkün.Benim kişisel kanaatim canlı ve hareketli yemle tekneden yapılan avcılık en büyük levrek trofelerini cezbetmiştir.Özellikle kumluk zeminlerin, erişte otlarından oluşan adacıkların bol olduğu kıyı şeritlerinde doğal ortamda beslendikleri gıdalar sunulmalıdır.Bu yazımızdada zaten ağırlıklı olarak tekneden canlı yemle hareketli olarak avlanma şeklinden bahsediceğim.

Tekneden yapılan avcılıkta büyük trofeler için en önemli husus sessizliktir.Bu konuda kanımca ideal olanı elektrik tahrikli motorlar kullanmaktır. Son yıllarda bunların yurdumuzda bulunması ve tedarikleride kolaylaşmıştır.
Kürek ve akıntıyı kullanarak avlanmakta mümkündür.İlla yakıtlı motor kullanmak zorundaysakta o zaman olabildiğince düşük güçte yani tekne boyuyla orantılı olarak ve kesinlikle 4 zamanlı bir motor seçmekte fayda vardır.2-5 Hp gücündeki 4 zamanlı bir motor çok uygundur. Tabiki bu kadar sessiz motor seçimi yapıyorsak teknede ses yapıcak her türlü detayıda bertaraf etmeliyiz.Birbirine sürten demirler gıcırdıya tahtalar vs vs yani kesinlikle sessiz olunması gereklidir.Şimdi bangır bangır hava soğutmalı dizel motorla ben şu kadar kiloluk levrek aldım diyenler mutlaka olacaktır.Ancak istisnalar kaideyi bozmaz .Siz birde sessizliği deneyin inanın çok fark edicektir.

Hareketli canlı yemle avlanmada en önemli konulardan diğeride sürattir. Mevcut motorunuzun şayet rölantisi yüksek ve tekne hızlıysa yeni motor alamıyacağımıza göre bir ileri bir boş yaparak sürati düşürebiliriz.Ayrıca su altı paraşütü veya başka bir deyişle fırtına çapası(ŞEKİL 01) kullanarakta sürati iyice düşürmek mümkündür.


Canlı yemin mutlak surette diri ve aktif olması lazımdır.Yani oltanın ucunda sağa sola kaçmaya çalışan kendisini cazip hale getiren bir yem olmalıdır.Belli bir süreden sonra şayet canlı yem yorulmuşsa ya yem değiştirin yada mevcudu dinlendirin.Asla çektiğiniz canlı yemin dönmesine izin vermeyin.Çekilecek canlı yem olarak bence en ideal yemler yavru kefal(ilarya) ,barbun,kum veya kaya balığı ,gümüş,uskumru vonosu ,kalem zargana ve canlı tekeyi sayabiliriz.Aslında isparide çok iyi bir sabit yem olmasına karşılık çekerek avlanırken yassı vede enli şeklinden dolayı dönerek gelişi bozmaktadır.Onun için bırakma tarzı sabit avlanma şekillerine çok uygun ve iyi bir yemdir.
Şimdi çok sessiz ve çok yavaş olarak uygun canlı yemi çekmemiz lazım. Fakat teknemiz ve içindeki donanım nasıl olmalıdır.

Sessiz ve yavaş avlanıcağız ancak çok yavaş seyir yapılacağından vede sığ sularda gezeceğimiz için misinamızın farkedilmeside kolaylaşıyor.Dolayısıyla mümkün olan en ince ve farkedilmesi en zor özellikte misina kullanılması lazımdır.Ben tekneden canlı yemle ve rölanti süratinde avlanırken suyun berraklığına ve balıkların kalibrelerine göre 0.16-0.40 arası kalınlıklarda saf flouro carbon veya hybrid misnalar kullanıyorum.Tabiki bu misinaların çekerleride normal monofilamentlere göre daha düşük oluyor.Misina kalınlıklarını balık kalibrasyonuna ve suların bulanıklık derecesine göre değiştirebilirsiniz.
Bu kalınlıklar ve misina detayları tabiki kamış ve makara ile avlanmak için geçerli.Hiç bir insan eli kafa ayarı hassas yapılmış bir makara ve hassas bir kamış ucu kadar hassas olamaz.Ben levrek avında
halkalarını değiştirerek hep aynı boya yakın büyük halkalar takarak fırdöndünün içinden geçebileceği şekilde ayarladığım iki parçalı veya teleskopik fakat kesinlikle esnek (8-20 gr atarlı)2.70 lik kamışlar kullanıyorum.Kamışları teknenin iskelesi ve sancağından tam dışa açacak şekilde monte ediyorum .
ŞEKİL 1 Her nekadar fırdöndünün halkadan geçip makaraya sarılması normal bir işlem gibi görünsede büyük balıklarda risklidir.Balık herhangi bir şekilde kaçışlara başladığında fırdöndü süratle halkalara veya makinanın mandalına sıkışabilir.Büyük trofelerde tavsiyem takımdaki fırdöndü sandala geldiğinde makinenin mandalını açık bırakarak misinayı ele almanızdır.Elinizde eldiven varken kesinlikle hassas olamazsınız dolayısıyla eldivensiz avlanın.
Makinemizin fren tertibatı bu avda en büyük yardımcımızdır .İyi ayarlanmış bir makine balığı yorar ama misinayı kollar.Hassas kamış ucu ve hassas ayarlanmış makine freni trofe balığımızın her türlü kaçışını dengeliyecektir.

Ana beden olarak makaralarımda 0.30 -0.40 şeffaf misina sarılıdır.Olabildiğince küçük ama sağlam bir fırdöndü sonrasına flouro carbon 10 -20 mt misinamızı ekledikten sonra iğne ve gaga iğnelerini takıp takımı tamamlıyoruz.Gaga iğnesi olarak beyaz bir delikli iğne yandan flouro carbona tercihan kırmızı ipekle bağlanıyor.Kırmızı ipeğin uçlarını yarım santim bırakıp kesebilirsiniz.Arka iğne olarak beyaz çapraz iğne balığın durumuna göre iğne boyunu ayarlayabilirsiniz.Gaga iğnesinin ufak iğne olmasının faydası yemlik balığa fazla ağırlık ve zarar vermemesidir.kuyruk iğnesinide mümkün mertebe yemlik balığımıza zarar vermeden ya sidikliğe hafifçe
deri altından çıkacak şekilde takılması yada kuyruk dibine bakır ince kablo ile tespitinde fayda vardır..Sevgili dostum oltacıyıbiz sitesi sahibi Bahadır Çapar kardeşimin güzel bir çizimide ektedir.ŞEKİL 2

Genellikle yaz aylarında sabah erken ve güneş batarken iri levrekler kıyılar ,kışın özellikle kasım aralık ve ocak aylarında günün her saati trofe balık alınabilir.Ben genellikle 0-5 mt derinliklerde avlanıyorum.Eriştelik kumluk ve çakıllık dipler oldukça uygun meralardır.Tabii en önemli kriter yiyintinin bol olması yani yemlik balıkların ve diğer su mahluklarının bolca bulunduğu yerler. En önemli yerlerden biri dere ve nehir ağızlarına yakın bölgelerdir.Teknede
mutlak surette azami geniş ağızlı ve uzun gönderli bir kepçe elinizin altında hazır bulunmalıdır.
Balık takıma bindiğinde hafifçe tasmalayıp daha sonra kesinlikle tornistanla balığın yanına gidilmelidir.Şayet balık iriyse kaçışları kuvvetli olacak ve her seferinde makaradan misina istiyecektir.Asla 0.18 misina ile 5- 10 kglık bir levreği tasmalayıp zorlayarak kafasını çevirmeye uğraşmayın. Hep tornistan yaparak balığa yaklaşın sonunda balık teslim olup su üstü yapıcaktır.Trofe bir levrek artık size az bir mesafede sakın acele etmeyin.Heyecan balığınızın kaçmasına neden olacaktır. Asla ve asla zorlamayın.Kepçeyi balığın tam baş altına getirip hafifçe yukarı kaldırın.Balık ürkmeden kepçeye girerse ne ala girmezse bırakın gitsin ve tekrar tornistanla balığa yaklaşın ve tekrar şansınızı deneyin.
Şayet rüzgar varsa herzaman rüzgarla aranıza alın balığı yani teknenin rüzgarla balığın üstüne binmesini engelleyin.
Balık artık kepçede ve siz dünyanın en güzel yaratıklarından birini tutmak ayrıcalığına erdiniz.Tavsiyem yemleri tazeleyip aynı bölgede geniş daireler çizerek diğer balıkları aramanızdır. Bunlar genellikle yalnız değillerdir.
Yemleriniz ne kadar diri olursa büyükleri okadar cezbederler.Hareketli kaçan bir yem her zaman caziptir.
Şimdi yapmanız gereken en önemli şey güzelce balığın resmini çekip bunun güncesini yazıp bizlerle paylaşmaktır.Hayatınızda hep trofeler ve sağlıklı balık avları olsun.
Sevgi ve saygılarımla
M.Tahir Gürhan


ŞEKİL 01 FIRTINA ÇAPASI






ŞEKİL 1 KAMIŞ MONTAJI


ŞEKİL 2 CANLI YEM BAĞLANTISI


ŞEKİL 3 KEPÇE[/size][/b]


TROFE LEVREKLER







 

BİROL

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
4,163
Tepkime puanı
129
Puanları
63
Yaş
55
Konum
İSTANBUL
Adı
Birol
Her okuduğumda başka bir noktayı öğreniyorum.
Teşekkürler Tahir abi...
 

Ersin

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
2,374
Tepkime puanı
172
Puanları
63
Konum
Çorum
Adı
Ersin M.Karaketir
Kan Grubu
A Rh Negatif
Teşekkürler Tahır Abi. Trofe konusunda kesinlikle ülkemizin temel taşlarından birisisin.
Eline emeğine sağlık. Sizlerden öğrenilecek çok şeyler var daha.
 

AKIN KAPTAN

Editör Moderatör
Gold Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
1,915
Tepkime puanı
111
Puanları
48
Konum
Marmaris
Adı
Akın Kaptan
Eline sağlık Tahir Abi. Bizim buralarda küçük levrekler var. Büyüklerinide tek tük görüyoruz. Ama pancar motor ile bu iş olabilir mi bilmiyorum.
 

İrfan

Daimi Üye
Gold Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
4,009
Tepkime puanı
436
Puanları
83
Yaş
47
Konum
Bursa /Mudanya/Osmangazi
Adı
İrfan Çimçik
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Teşekkürler Tahir abi,

Zaman zaman bu sistemde Levrek avlıyan birisi olarak, acaba ben bu sistemi biraz daha nasıl geliştire bilirim, neler yapabilirim derken sizin bu konunuz bana ışık tutu, vermiş olduğunuz detaylar çok doğru, ve önemli kısa ama öz bu kiriterleri uyguluyan herkez inanıyorumki hayalindeki levreği tutucaktır. benim tecrubemde bu doğrultuda, eksik olmayın emeğinize sağlık.sevgiyle ve sağlıkla kalın selamlar.:)
 

TAHİR GÜRHAN

Aktif Üye
Katılım
4 May 2010
Mesajlar
226
Tepkime puanı
6
Puanları
18
Yaş
65
Adı
M.TAHİR GÜRHAN
Sevgili Dostlar,
çok teşekkür ederim.Akın Kaptanım Pancar Motorla da olabilir fakat özellikle sığ su avcılığında sessiz bir motor av şansını ciddi ölçüde arttırır.Özellikle trofe boyutlardaki levreklerde çok önemli.
Sevgilerimle
 

OZAN IŞIK

Moderatör
Yönetici
Katılım
2 May 2010
Mesajlar
7,996
Tepkime puanı
4,747
Puanları
113
Yaş
39
Konum
Şişli, İstanbul
Adı
OZAN
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Teşekkür ederiz Tahir Abi tekrar tekrar okusam da her seferinde yeni birşeyler öğrendiğim rehber niteliğindeki bu konuyu tekrar yüklemeniz çok yararlı olmuş. Saygılarımla
 

Asi ve mavi

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
1,539
Tepkime puanı
33
Puanları
48
Konum
İstanbul
Adı
Didem
Bir gün bir filmi izleyip çok beğenir, daha sonra günün birinde yine izlediğimizde, ilk izlediğimiz zamanda birçok ayrıntıyı kaçırdığımızı farkederiz ya, bu bilgileri okumakta aynı hazzı yaşattı bana. İyi ki tekrar paylaşıma sunulmuş.

Tekrar paylaşımınız için, tekrar teşekkürler.
 

drasty41

Daimi Üye
Katılım
11 May 2010
Mesajlar
665
Tepkime puanı
16
Puanları
18
Yaş
63
Konum
Kocaeli/Derince
Adı
Recep Gölcü
teşekkürler paylaşıma tahir bey. ansiklopedik bilgiler ....