Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

TÜRKİYE DE AMATÖR OLTA BALIKÇILIĞI

ismail talay

Aktif Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
113
Tepkime puanı
8
Puanları
16
Yaş
49
Adı
ismail talay
Ülkemiz, akarsu ve göllerinin zenginliği bir çok ülkeyi kıskandıracak kadar güzel , zengin balık çeşidi ile de bir çok amatör balıkcının oltacılık hobisine hizmet ediyor akarsu ve göllerimiz .Tabi oltacılığın yanında balık tutmak için muhtelif yöntemleri kullananlarda mevcut. Nitekim ülkemizde balık avcılığı sektörü de ekonomik olarak oldukça güçlü.

Büyüklü küçüklü bir sürü firma , değişik yöntemlerle balık yakalayan binlerce insana hizmet ediyor , hemen her talebe uygun balık yakalama araçları geliştiriyor.Veya avrupa ülkelerince icad edilmiş enterasan aletleri önce ithal edip, sonra hemen taklit ederek kopyalıyor ve kullanımımıza sunuyor. önceleri elde mekiklerle örülen serpe ağlar, ırıp diye adlandırılan germe ağlar artık günümüzde makinalaşma ile kapasite artırımına gidilmek kaydı ile daha çok üretilip daha çok kullanılması sağlanıyor. Onlarca muhtelif balık yakalama tuzakları, Henüz sirkülere bile girmemiş, sirküleri belirleyen kurumca bile farkedilememiş onlarca alet edevat !

Sirkülerdeki ayrıntıların ne ifade ettiğini, hatta yasak zamanlarını , hatta ve hatta yasak olan balığın nasıl bir şey olduğunu bilmeyen, bilgisiz ve ömründe sirküleri hiç okumamış VE ''balık tutucu'lara tek iğneli olta ile tatlı su kefali tuttuğu için yasağı olmadığı halde cezai müeyyide uygulayan ama diğer tarafta çağımızın balık katletme aracı TIRIVIRININ üretilmesine ,satılmasına ve kullanımına kulak bile kabartmayan, henüz avı acılmamışken nisan 15 te akın akın göllere sazan tutmaya gidenleri umursamayan denetim mekanizmasının cezai yaptırımı kolluk gücü gibi görerek bilinçli ''amatör olta balıkçıları''na müdahale tarzı içler acısı.

Durma dil dök , yaptığınız işlev; harcını yatırıp aldığınız amatör olta balıkcılığı belgesi (yılardır hep alırım hiç sorulmadı) ve elinizdeki tek iğneli olta ile akarsuda tatlısu kefali tutmaktan ibaret ve denetmenler geliyor . Denetime çıkmış YASSAAAKKKKK!! diyor . yanınızda sirküler mevcutsa ve Eğer sanslı iseniz karşınızdaki YETKİLİ azıcık anlayışlı ise sirkülerdeki ilgili maddeleri göstererek avınıza devam edebiliyorsunuz.Yada çareyi, uğraşmamak adına kamışınızı toplayıp geri dönmekte buluyorsunuz. Yani ya denetlenmiyor ya da yanlış denetime maruz kalıyorsunuz. Şimdi bu yazdıklarımın ispati laf başı geldiğinde mümkün değil ,çünkü yetki orada ''olurmu biz biliyoruz'' diyecekleri kesin . Ama ben bizzat bilmediklerini yüzlerine çok söyledim muhtelif bölgelerde . Ama öyle güzel bir denetim mekanizması , öyle bilinçli balık avı sevdalıları gördüm ki ; UŞAK ili denetmenleri ve av bayileri ve de muhteşem oltacılar sizleri tebrik ediyor bir olta balıkçısı olarak sizlere minnetlerimi sunuyorum .

Oysa denetim mekanizması, konularında uzman olsaydı, çok şey değişirdi .. Bir an önce Eğitilmeliler ki yaptırımları ve caydırıcılıkları gerçekçi olsun!!

Amatör olta balıkçılarının dertleri sadece bu değil tabiki ,en masum ve en zararsız balık yakalama aracı olta değil mi? keşke tüm balıklar sadece olta ile tutulsaydı da, şu son on yıla kadar sularımızda yakalanabilen yayın , akbalık , çapak gibi türler bölgesel de olsa yok olmasaydı.

Özellikle hafta sonları amacı ; oltasını eline alıp bir pazar keyfi eşliğinde bir tava leziz dere balığı yakalamak olan, adı amatör ama gercekte, gerçek bir profosyonel olan olta balıkçısı; balık tutacağı yere oturup tüm sessizliği ile balık yakalamaya çalışırken , o bölgede yaşayan, ikili üçlü guruplar halinde suda cirit atarcasına serpme ağı atan , ağ geren ''balık tutucu'' lardan durmadan kaçarak, AVLANMA zevkinin eziyete dönüşmesine caresiz isyan ediyor ve böylece haftanın yorgunluğunu atacağı pazar gününü gerek zihinsel gerekse bedensel yorgunluğa dönüştürüyor. Nitekim ,bu ''balık tutucu'' ların en güzel balıkları tuttuğum anlarda, olta attığımı gördükleri halde oltamın üzerine serpme attıkları , germe ağı hemen önümde sürükledikleri çok zaman oldu.

Durum denizlerde de farklı değil , Çanakkale boğazında sezonunda lüfer avına çıkıp kıyıdan avlanan oltacıların olduğu bölgeye ,balıkçıların maksatları ticari olduğu halde teknelerinin dümenlerini kırdıkları , neredeyse kıyıya kadar saygısızca yanaştıkları zamanlar da oldu.

Yani anlayacağınız en masum balık avlama yöntemi oltacılık tutkunlarının işi bu ülkede çok zor.ülkemizde ki bu Çarpık balık tutuculuk ıslah edilir mi? bilinmez... ama bu ülkeye acilen AMATÖR OLTA BALIKÇILIĞI FEDERASYONU gerekli.

Şu an ki denetim mekanizmasını neye benzetiyorum biliyormusunuz ? Adamın biri altına son model güzel bir araba almış , araba kullanabildiğini zannederek direksiyona biniyor, en acısı ise şu . ARABA KULLANAMADIĞINI BİLMİYOR...Tabiki hal böyle olunca Kazalar kaçınılmaz oluyor.

Bu eşsiz memleketimin değerli Yönetmenleri; ''Amatör olta balıkçılığı'' adlı ''içine komedi skeçleri serpiştirilmiş ama dramatik'' filmin oyuncuları yanlış . Ama kötü oyuncu yoktur . Kötü yönetmen vardır. İyi oyuncular seçilirse bu film MACERA olur ve keyifle seyredilir.

SAYGILARIMLA ...
 

ismail talay

Aktif Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
113
Tepkime puanı
8
Puanları
16
Yaş
49
Adı
ismail talay
haluk bey merhabalar, yorumunuza teşekkürler, bir çoğumuz balıkçılığın sadece yakalama boyutu ile ilgileniyoruz, oysa ülkemizde sürdürülebilir balıkçılık için yapılması gereken o kadar cok şey varki.

Bir çok dernek ve topluluk ismi verebilirim , ankara nın yollarını aşındırıyor , seslerini duyuruyor amaçları içinde oldukları topluluğun menfaatlerini gözetmek , hak aramak!! peki hiç amatör balıkçıların devletten bir konuda yardım talep ettiğini gördünüzmü , yada bir eleştiriyi topluca yaptıklarını , muhtemelen cevabınız hayır !

o halde eleştirmiyor, çözüm üretmiyor ve sunmuyorsak , her şey yolunda mı demek ??

eğer tatlı sularda amatör oltacılık dışındaki balık yakalama aktivitelerini gözden geçirip bu konuda birşeyler yapmazsak , cocuklarımız bugun bizim görüp bildiğimiz bir çok türü sadece kitaplarda görecek.

sizinde yorum yazdığınız bu konu 10 gün önce forumumuza açıldı ve sadece bir tek yorum söz konusu , demek ki arkadaşların büyük çoğunluğu var olan sistemden rahatsız değiller veya bu konuların yıllardır konuşuluyor ve çözümlenemiyor olması bezdirdiği için nasılsa düzelmeyecek düz mantığı ile yorumda bulunmuyorlar..
 
B

BS Okuru

Misafir
Konu açılma tarihi 30 Nisan 2010
Konuyu açan İsmail Atalay
Konu ile ilgili görüntülenme 2.242 civarı
Cevap 2
Konu içerisinde yapılan tespitlerin doğru olması ve ve aradan 8 sene geçmesine rağmen değişen hiç bir şeyin düzelmemiş ve eskisi gibi olası gerçekten düşündürücü bir durum.

İçeriği bakımından çok yararlı gördüğüm bu tür yararlı konuları ara sıra gündeme getirmek gerekir diye düşünüyorum.
Huyum kurusun tozlu raflarda unutulmaya yüz tutmuş kitapları okumak beni hep mutlu etmiştir