Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Üzgün Balığı ve Av Teknikleri

Arif

Aktif Üye
Katılım
29 Nis 2010
Mesajlar
418
Tepkime puanı
128
Puanları
43
Yaş
54
Konum
Kuşadası
Adı
Arif
Kan Grubu
A Rh Pozitif










ÜZGÜN BALIĞI
Percjformes
Callionymus Iyra
Callionymidae



Callionymidae familyasından olan üzgün balığının bilimsel adı Callionymus lyra’dır. Tropik ve ılık bölgelerde denizin dibinde yaşayan üzgün balıklarının boyları ortalama 10-30 cm. arasındadır. Koni biçiminde olan bu balığın karni yassıca, sırtı yuvarlak, kafası ise dikdörtgenimsi ve yassıdır. Birbirine yakın mavimsi-yeşil iri gözleri kafasının üstündedir. Uzatabildiği ağzı büyükçe olup, çenelerinde ufak dişleri mevcuttur. Burnunun ucunda kalın dudakları vardır. Erkek üzgün balığının sırtının rengi sarıdan kahverengiye kadar değişir. Yanları turuncu olup, karnı beyazdır. Bütün gövdede kırmızımsı bir ton hakimdir. Balığın üzerinde gök mavisi, yeşil, eflatun ve lacivert renkte benekler ve çizgiler vardır. Karın yüzgeçleri koyu mavi, ikinci sırt yüzgeci dikenli ve beneklidir. Bu dikenler hafif zehir taşır.
Üzgün balığının tüm yüzgeçleri mükemmel gelişmiştir. Uzun sırt ve anüs yüzgeçleri dişisine oranla daha büyüktür. Erkeğin birinci sırt yüzgecinin ön kısmının başında çok uzun bir diken görülür. Üzgün balığının vücut yapısı hızlı yüzmeye uygun değildir. Derin ve kumluk diplerde ağır hareket ederek yaşar. Ancak iri göğüs yüzgeçlerinin yardımıyla aniden ileri doğru fırlayabilir. Dipte ilerlerken başını hafifçe yukarı kaldırıp sık sık dinlenir. Üzgün balığının solungaç yarıkları pek küçüktür. Solungaç boşluğu ve bununla ilgili kemikler ve kaslar öylesine gelişmiştir ki suyun buralara girmesini balığın solungaç kapaklarının, bir tulumbaya benzeyen hareketleri sağlar.

Üzgün balığı deniz dibindeki küçük kabukluları, yumuşakçaları, salyangozları yer. Üreme mevsimleri ilkbaharda başlar, ağustos sonuna kadar devam eder. Bu süre içinde renkleri ve benekleri daha parlak ve göz alıcı olur ve çift çift gezerler. Çapları 0.8 mm. ‘den daha küçük olan yumurtalarını kıyıların yakınlarına dökerler. Yumurtaların üzerinde peteğe benzeyen şekiller vardır. Yumurtalar döküldükten kısa bir süre sonra yüzeye çıkar, on beş gün sonra çatlarlar. Yavrular yüzeyin yakınında kalır, bir sonraki kış dibe inerler. Üzgün balıklarının erkekleri dişilerine oranla daha çabuk büyürler. Erkeklerin yaşam süreleri beş yıl, dişilerin ise yedi yıldır. Ayrıca erkekler bir defa çiftleştikten sonra ölürler. Üzgün balığının eti yenmez. Denizlerimizde manyat ağlarıyla tesadüfen tutulur.
 

Kerem

Yeni Üye
Katılım
16 Eyl 2010
Mesajlar
18
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Yaş
44
Adı
Kerem Basali
kum balıgına benziyor bu :)

bizim orda pekde mutlu mesut geziniyor, hatta yeğenlerim bunları hep kovalıyor sığlık yerde,

cocuklar kovalıyor diyemi adı üzgün balıgı bunun adı ?
 

raniadoll

Yeni Üye
Katılım
19 Tem 2013
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Yaş
31
BATMAN Dicle nehri ile Garzan çayının birleştiği ananda İncirli Danalı ve Kaşüstü köyleri arasında kalan alan
 

duzensiz

Daimi Üye
Katılım
2 May 2010
Mesajlar
1,065
Tepkime puanı
67
Puanları
48
Adı
Hüseyin Susulu
geçen yaz bir defa kepçeyle bir seferde dalarken elle yakaladım, gün ışığında renkleri görülmeye değer, ismini hakeden fazlasıyla uysal bir balıktır. kumluk zeminde yatmayı seven türlerdendir :)