Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Uzun Olta İle Lüfer Avı

Burak Karadeniz

Daimi Üye
Katılım
2 May 2010
Mesajlar
571
Tepkime puanı
108
Puanları
43
Yaş
71
Adı
Burak Karadeniz
Uzun Oltayla Lüfer Avı

Lüfer balığının en zevkli avı uzun olta ile yapılan şeklidir. Uzun olta ile lüfer tutulduğu gibi, aynı yöntemle iğne ve misinaları biraz daha sağlamlaştırarak akya, sinarit ve levrek gibi balıklarıda tutmak mümkündür.

Olta Takımının Hazırlanması

Mantara 100 metre uzunluğunda 0.50 - 0.60 no misina sarılır. Boş ucuna 2 cm'lik bir fırdöndü takılır fırdöndünün diğer halkasına 1 kulaç uzunluğunda aynı kalınlıkta misina bağlanır. Misinanın diğer ucuna 3 cm'lik bir üçlü fırdöndü bağlanır. Bu fırdöndünün alt halkasına 2 karış uzunluğunda 0.50 no misina ilave edilir ve ucuna iskandil bağlanması için kasa yapılır. Boşta kalan ortadaki gözünede 1 kulaç uzunluğunda 0.50 - 0.60 no misina bağlanır. Bu misinanın diğer ucuna 2 cm'lik bir fırdöndü takılır. Bu fırdöndünün boşta kalan diğer gözünede esas beden kısmını teşkil eden 4-5 kulaç uzunluğunda 0.30 - 0.40 no arasında bedenlik parlak beyaz renkli bir misina bağlanır. Bu misinanın ucunada aşağıda fotograflarda gördüğümüz uzun olta iğne takımlarından biri bağlanarak takım tamamlanır.

Olta Takımının Kullanılması

Bu takımda tercih edilen birinci sıradaki yem;canlı zarganadır.İstavrit, izmarit, kefal gibi yemler daha sonra tercih edilir.

Uzun oltada yem olarak canlı balık kullanıldığı taktirde iğneleri takarken balığın orta kılçığı ile yan taraflarında bulunan ve balıkların denge organı olan yanal çizgilerine iğnenin değmemesine dikkat edilmelidir. Şayet iğnenin ucu bu noktalara değerse yem balığı canlı olarak uzun süre yaşamaz ve çabucak ölür.

Av yerine gelindiğinde ,yem uzun oltanın iğnelerine takılır ve beden yavaş yavaş balıkla birlikte denize bırakılır. Bu sırada teknenin motoru rölantide çalışır vaziyettedir. Yemin düzgün yüzdüğünden emin olduktan sonra bedenin tamamı denize salınır. Daha sonra üçlü fırdöndünün alt gözüne bağlı olan iskandil denize yavaşça bırakılır. İskandilin yavaşça dibi bulması için ana beden kontrollü olarak salınır. İskandil dibi bulduktan sonra yarım kulaç kadar yukarı çekilerek rölantide gezilmeye başlanır. Bu sırada iskandil zaman zaman dibe tık tık diye vurarak dipten ne kadar yükseklikte gezindiğinizi size haber verir. Sizde oltanın durumunu ve teknenin hızını buna göre ayarlarsınız. Makbul olanı yem olan balığın dipten yarım kulaç yukarıdan gelmesidir. Lüfer vurduğu zaman yada oltada bir boşluk olduğunu hissetiğiniz anda ,aniden çalınarak lüferi yakalamak mümkün olur. Hiç boşluk vermeden olta süratle ve aynı tempoda yukarı doğru çekilir. Üçlü fırdöndü ve iskandil ele geldiğinde, çekilmiş olan yerdeki misinaların üstüne gelmeyecek şekilde fırdöndü ve iskandil tekne içinde başka uygun bir yere bırakılır. Sonra beden yine hiç boşluk vermeden çekilerek, balığın sudan çıktığı anda silkelenerek ,iğneyi ağzından atmasına fırsat vermeden, salıncaklanarak tekneden içeri alınması sağlanır.

Yem olarak canlı veya ölü zargana kullanılan, iki sabit bir gezer iğneli uzun olta takımının iğnelerinin bağlanma şekli.




1- İlk şekil : sabit olamayan küçük gezer iğnesi, ince beden üzerinde olan takım.
2- İkinci şekil : sabit olmayan küçük gezer iğnesi, sabit olarak bağlanan büyük iki iğnenin bulunduğu aynı kalın misina üzerinde olan takım.
3- Sabit olan büyük iğneler : tutulan balığın büyüklüğüne göre Mustad 1799 kalite 2/0 3/0 4/0 galvaniz uzun pala iğneler.
4- Gezer küçük iğne : Mustad 1799 kalite 3 veya 4 no galvaniz çapari iğnesi.
5- Sabit büyük iki iğnenin bağlandığı kalın misina : 0.50 veya 0.60 no beyaz parlak misina.
6- Beden olarak kullanılan 4.5 - 5 kulaç ince misina : tutulan balığın büyüklüğüne göre 0.30 - 0.40 no arası beyaz parlak misina.
7- Birinci şekilde bağlanan takım : lüfer balığının çok seyrek ve nazlı olarak oltaya geldiği günlerde kullanılır.Kalın misina ile beden olarak kullanılan ince misinayı birbirne bağlayan düğüm lüferin ürküp huylanmaması için yem olarak kullanılan zargananın başı ile kuyruğu arasında saklı kalır ve görünmemesi amaçlanır.
8- İkinci şekilde bağlanan takım : lüfer balığının çok miktarda ve aç olduğu, yani yem seçmediği günlerde kullanılır ve kalın misina ile beden olarak kullanılan ince misinayı birbirine bağlayan düğümün lüferi ürkütüp huylandırması gibi bir durum ,balık çok aç olduğu için söz konusu değildir. Takımın kolay bağlanması bakımından gezer iğne ve sabit iğnelerin aynı kalın misina üzerinde olması ve düğümün baş tarafta görünür olmasında bir mahsur yoktur

Yem olarak canlı veya ölü istavrit, izmarit, kefal gibi balıkların kullanıldığı bir sabit, bir de gezer iğneli uzun olta takımının iğnelerinin bağlanma şekli.





1- İlk şekil : sabit olmayan küçük gezer iğnesi, ince beden üzerinde olan takım.
2- İkinci şekil : sabit olmayan küçük gezer iğnesi, sabit olarak bağlanan büyük iğnenin bulunduğu aynı kalın misina üzerinde olan takım.
3- Sabit olan büyük iğne : tutulan balığın büyüklüğüne göre Mustad 1799 kalite 2/0 3/0 4/0 galvaniz uzun pala iğneler.
4- Gezer küçük iğne : Mustad 1799 kalite 3 veya 4 no galvaniz çapari iğnesi.
5- Sabit büyük tek iğnenin bağlandığı kalın misina : 0.50 veya 0.60 no beyaz parlak misina.
6- Beden olarak kullanılan 4.5 - 5 kulaç ince misina : tutulan balığın büyüklüğne göre 0.30 - 0.40 no arası beyaz parlak misina.
Not : Bir üstteki fotografın 7 ve 8 inci maddelerinde belirilen hususlar bu şekilde bağlanmış iğne takımı içinde aynen geçerlidir

Kaşıktan kafa yapılarak ve yem olarakta yaprak zargana kullanılan iki sabit iğneli uzun olta takımının iğnelerinin bağlanma şekli.





1- Sabit olan büyük iğneler : tutulan balığın büyüklüğüne göre Mustad 1799 kalite 2/0 3/0 4/0 galvaniz iğne.
2- Sabit olan büyük iğnelerin bağlandığı misina : 0.50 veya 0.60 byeaz parlak misina.
3- Kafa olarak kullanılan kaşık : Fransız tipi 1 numara kaşık, üzerine 3 lü iğneden biri kırılarak elde edilen 2 iğne punta ile sabitlenmiş.
4- Kaşığın bağlandığı ve beden olarak kullanılan ince misina : tutulan balığın büyüklüğüne göre 4.5 - 5 kulaç uzunluğunda beyaz parlak 0.30 - 0.40 no arası misina

Canlı veya ölü zargananın yem olarak uzun olta iğnelerine takılış şekilleri.





Canlı veya ölü istavrit, izmarit, kefal gibi balıkların yem olarak uzun olta iğnelerine takılış şekilleri.




Kafa olarak kaşık kullanılan uzun oltada yaprak zargananın iğnelere takılış şekli.



Lüfer avında kullanılar uzun olta düzeneğinin kabaca cizimi.




Elimden geldiğince görüntüleyerek anlatmaya çalıştığım uzun olta takımı inşallah bir gün gelir arkadaşların işine yarar ve bu da beni çok mutlu eder.Zira bizim balık avcılığına başladığımız gençlik yıllarımızda Cahit Acun Kardeşim de çok iyi bilir,İstanbul'da balıkçı esnafına yani oltacılara bu gibi bilgileri öğrenmek için soru sormak ayıp olarak karşılanır ve mutlaka ters cevaplar verilirdi.Bizler senelerce denizde balık tutan ustalarımızı seyrettik,yani işin inceliklerini öğreninceye kadar hep iyi seyirci olduk.Bu günkü bilgi ve deneyimleri edinmemiz çok zamanımızı aldı.Bu sıkıntıları yakinen yaşadığımız ve aynı sıkıntıları arkadaşlarımızın da yaşamasını istemediğim için ben elimden geldiğince kendi çapımda doğru bildiklerimi açık,açık anlatmaya ve paylaşmaya çalışıyorum.

Benim ve diğer tecrübeli arkadaşlarımızın vermeye çalıştığı bu bilgiler,arkadaşlarımızın biraz olsun işine yarıyor ve onlara yardımcı olabiliyorsak ne mutlu bizlere diye düşünüyorum.

Değerli Arkadaşlar,uzunolta düzeneğini,tutmak istenilen balığın cinsine ve büyüklüğüne göre,kullanılan iğne ve bedenlerde değişiklikler yaparak,lüfer balığından başka levrek,sinarit,akya,orfoz,lahoz gibi etcil balıklara da sırtı çekerken kullanabiliriz.

Yukarıda görüntüleyerek anlatmaya çalıştığım;yem olarak kullanılan canlı veya ölü balığa iğneleri takma şekli,benim genellikle en çok kullandığım ve kolayıma gelen takma şekilleridir.Yem balığının ağzını kapatan gezer iğnenin dışında tek tutucu büyük iğne kullanıldığında,esas balığı yakalayacak olan büyük iğneyi,yem balığının sidikliğinden geçirip çok derine girmeden hemen yandan çıkararak,yada sidikliğin hemen biraz arkasına,kuyruk tarafının alt tarafına doğru,bir yandan geçirip,hemen diyer yandan çıkarmak suretiyle de takabiliriz.Balıklarda bulunan ve derilerinin üzerinde baş taraftan kuyruk tarafına doğru uzanan yanal çizgiler balıkların denge organıdır.İğneyi takarken bu bölgeye batırmamaya ve balığın orta kemiğine deydirmemeye dikkat edersek,yem balığı suyun içinde uzun bir süre canlı ve diri bir şekilde kalır ve tutmak istenilen balığında bu şekilde takılmış bir yeme itibar etmemesi mümkün değildir.Lüfer balığının avında o kadar önemli değil ama,seyrek olarak yakalanan ve canlı yemin suda kalma süresi genellikle uzun süren sinarit,levrek gibi balıkların avında yem olarak kullanılan balığı fazla hırpalamadan,olta düzeneğindeki iğneleri hemen deri altına,balığın etine fazla batırmadan ve dengeli bir şekilde takmakda çok dikkat isteyen ve tutulması amaçlanan balığın avını önemli ölçüde etkiliyen bir husustur.

Uzunolta esasında eski İstanbul'lu olta balıkçıları tarafından bir zamanlar Marmara Denizi'nde çok bol olan sinarit balığının avında kullanılmak üzere geliştirilmiş ve sinarit balığının avında başarıyla kullanılmış,halende yine aynı başarıyla Saroz Körfezi ve Ege Denizi'nde bu balığın avında bizlerin kullandığı bir düzenektir.Zamanla Marmara Denizi'nde bilinen nedenlerden dolayı sinarit balığı kalmayınca ve bu düzenek lüfer balığının avında da başarıyla kullanılmaya başlanılınca,bu olta takımının adı lüfer balığı ile birlikte anılır olmuştur.

Sevgi ve saygılarımla.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

ahmet10

Daimi Üye
Katılım
1 May 2010
Mesajlar
720
Tepkime puanı
654
Puanları
93
Yaş
50
Adı
Ahmet
Ellerinize sağlık. Sanırım bir takım ve kullanışı bundan daha iyi anlatılamazdı...
 

agartan

Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
27,689
Tepkime puanı
15,574
Puanları
113
Yaş
58
Konum
İstanbul
Adı
Şeref
Tekneden yapılan Lüfer avında en çok kullanılan yöntem olan uzun oltanın, hazırlanması, yem takılması ve kullanımının anlatıldığı bu konu çok faydalı bir çalışma olmuş.
Eline sağlık Burak Abi
Teşekkürler
 

BİROL

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
4,163
Tepkime puanı
129
Puanları
63
Yaş
55
Konum
İSTANBUL
Adı
Birol
Mükemmel bir çalışma olmuş Burak abi.
Tamda anlattığın gibi olan uzun oltalar ile kah canlı zargana ,kah canlı istavrit ile Sarayburnu akardan tekne ile çokkkk lüfer tuttuk.
Gün oldu yem sıkıntısı çektik başı kaşık olan takıma fleto zargana takım ,sarıkanat çinekop avladık Yeşilköy önlerinde.
Lüferin suüstü yaptığı an verdiği hazzı hiçbir balıkta bulamadım...
 

enis59

Daimi Üye
Katılım
1 May 2010
Mesajlar
1,210
Tepkime puanı
22
Puanları
38
Yaş
44
Adı
Enis
abi ellerine sağlık güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler
 

İrfan

Daimi Üye
Gold Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
4,009
Tepkime puanı
436
Puanları
83
Yaş
47
Konum
Bursa /Mudanya/Osmangazi
Adı
İrfan Çimçik
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Çok değerli büyüğüm Burak abicim,
Reşat altın değerinde herkezin arşivinde olması gereken bu mükemel ötesi takım ve düzenekleri bir o kadar açıklıyıcı ve net bir şekilde bizlerle paylaştığınız için size minetarım.saygılarımla selamlar.
 

tutarfatih

Aktif Üye
Katılım
2 May 2010
Mesajlar
293
Tepkime puanı
21
Puanları
18
Konum
İstanbul
Adı
Fatih
Burak bey,
Ellerinize emeğinize sağlık. Çok faydalı bir paylaşımda bulunmuşsunuz.
Teşekkürler, sevgiler, selamlar...
 

Burak Karadeniz

Daimi Üye
Katılım
2 May 2010
Mesajlar
571
Tepkime puanı
108
Puanları
43
Yaş
71
Adı
Burak Karadeniz
Burak abi, her balıkçının arşivinde bulunması gereken güzel bilgiler.

Teşekkür ederim, eline sağlık.

Hamdi'cim arkadaşların faydalanacakları bilgileri paylaşmaya gayret ediyorum.Konuyu sabitlediğin için teşekkür ederim.Sevgilerimle.