Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yurtdışı alışverişte güncel durum

muhsinayhan

Aktif Üye
Adı
Muhsin Ayhan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Yakın zamanda plat co jp adresinden shimano yedek parça alışverişi yaptım. Belki merak eden vardır halen gönderiyorlar mı diye. O yüzden paylaşmak istedim.

3 parça: 22.48$
kayıtlı(small packet air registered mail) 8.76$
handling charge(plat'in kargo hazırlama ücreti gibi bir şey):3.10$

Gümrük sunum ücreti:46.60TL
Damga vergisi:3.40TL
Gümrük vergisi:425.04

Toplam:34.34$+ 475.04Tl'ye mal oldu.

Plat ürünü 3 Ekim'de postaladı. 11 Ekim'de İstanbul Uluslararası PİM'e geldi. 15 Ekim'de İstanbul'daki ilçemin PTT şubesine geldi ama inatla dağıtıma çıkarmadılar. PTT kargo takipten bulunduğu şubeyi öğrenip 24'ünde gidip teslim aldım. Gidip almasam kimsenin getireceği yoktu. Yalandan dağıtıma çıkıp teslim edilemedi gibi göstermiş PTT.

Japonlar kutu içeriğini 3080 JPY olarak kutu üzerinde beyan etmişler, handling charge+ registered air mail üzerinden bir daha gümrük vergisi kesilmedi. TL karşılığı 694,32 ediyor. Yani gümrük sunum ücreti hariç %61,2 gümrük vergisi kesilmiş. Belki de kabaca %60'tır kur dalgalanmasından ben 61 hesaplıyorumdur. Hesaplamalarınızı ona göre yapabilirsiniz.

Bu arada plat üzerinden alışveriş bizim sitelerden biraz farklı. Önce kayıt oluyorsunuz. Sonrasında sepete eklediğiniz ürünler için sipariş verdiğinizde, siparişiniz onay beklemeye alınıyor. Onaylandığında email alıyorsunuz. Email üzerinden ödemenizi yaptığınızda kargo bekleme sürecine giriyorsunuz. Haftada 1-2 kere elden ürün çıkarıyorlar. Bu bekleme sürecinde isterseniz ek sipariş verebilir ya da kargonuzu kayıtsız postadan ek ücret vererek kayıtlı postaya terfi ettirebilirsiniz. Benim PTT'de yaşadığım durumu göz önüne alırsak kayıtsız posta önermem. Kayıtsız posta alsaydım muhtemelen PTT şubesinde kaybolacaktı.

Saygılarımla.

Apathetic

Daimi Üye
Adı
Kyhn Kygl
Kan Grubu
O Rh Pozitif
30 euro limit var, dikkat edilerek alinmali..
Sonrasi cok can yakabilir dikkatli olun.. baska yerden aldigim sahteye %50 vergi geldi, demek keyfi bir vergilendirme var, size %60 yazmislar.. yapan arkadasin keyfine kalmis demek..

muhsinayhan

Aktif Üye
Adı
Muhsin Ayhan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
30 euro limit var, dikkat edilerek alinmali..
Sonrasi cok can yakabilir dikkatli olun.. baska yerden aldigim sahteye %50 vergi geldi, demek keyfi bir vergilendirme var, size %60 yazmislar.. yapan arkadasin keyfine kalmis demek..
AB'den gelen ürünlerde vergi yüzde 20, diğer ülkelerden gelirse vergi yüzde 30'muş. Şimdi 30'a 60 olmuş oranlar. 30 Euro üstünde gümrükte beyan gerekliliği başlıyor sanırım. Zaten vergiler astronomik yüksek bir de nerde olduğunu bile bilmediğim gümrüğe gidip uğraşmak istemem açıkçası.

Apathetic

Daimi Üye
Adı
Kyhn Kygl
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Evet rakamlar 20 ve 30 ancak o sekilde uygulanmiyor.. daha fazla yaziyorlar.. yurt disindan alisveris isi bitmistir, en guzeli imkani olan yurt disina gittiginde alsin :)

Bedri35

Daimi Üye
Adı
Bedri
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Arkadaşlar Yurtdışı alışveriş vergi oranı Avrupa %18 Kalan yerler %30'du ve alışveriş üst limiti 150 Eur idi.Şu an vergiler Avrupa %30 kalanlar %60 ve üst limit 30 Eur. Fakat bu 30 Eur aldığınız malın bedeli olmalı. Yani mal bedeli 29.99 Eur, kargo 30 Eur, Handling 10 Eur diyelim. Toplam faturanız 70 Eur fakat limiti geçmiş olmuyorsunuz. Kargonuz geldiğinde sizden ödeme belgesi istenir ( Çoğu zaman) Bunun haricinde DHL ve benzeri firmalar aldığınız ürünün linkini vermenizi, size gelen order confirmation mailinin ekran görüntüsünü ister. Bu uygulama 100 eur luk ürünün mal bedeline 30 kargo bedeline 70 Eur fatura kestirilmesin diye alınan bir önlemdir. Yani şu an her türlü oldukça sıkı şekilde ilerliyor denetimler. Gelelim 30 Eur aşan kargo alınırsa başınıza ne gelebilir konusunda. Öncelikle 1500 Eur'ya kadar olan alışverişlerde ithalatçı kargo firması DHL Fedex vb sizin adınıza beyan verip ürünü gümrükten çekme yetkisine sahiptir ancak maalesef ve maalesef ki size bunun için kesecekleri fatura 10 ila 15 bin tl arasında. Aldığınız ürüne değerse yani 1400 eur luk ürün aldınız ve Türkiye'den çok uyguna aldınız 300 Eur masraf ödeseniz bile hala ucuz bu yolu tercih edebilirsiniz. Yok Kargo firması ile değil de gümrük firmasına vekalet vererek alırsanız o zaman vekalet vermek için noter masrafı + ürünün gümrük vergileri ( bu duruma %30 ya da %60 olarak uygulanmaz alınan ürünün gtip numarasına göre gümrük vergisi, ilave gümrük vergisi, gözetim gibi vergileri bellidir bu uygulanır. %60 tan çok çok düşük olacağına emin olabilirsiniz) ve vekalet verdiğiniz gümrük firmasının size keseceği hizmet bedeli faturası olacaktır. Vekalet ücreti olacağı için, hizmet faturası da firmasına göre 2-5 bin arasında bu da değişir yine masrafınız 7-8 binlerin altına düşmez. Tabi verdiğiniz vekaletin süresine göre sonraki bireysel ithalatlarda vekalet ücretiniz olmaz.

katgo.jpg