Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Aç Bak ...! Kendi Oltanı Kendin Yap...

sa®gozmehmet

Daimi Üye
Katılım
6 Haz 2010
Mesajlar
547
Tepkime puanı
37
Puanları
28
Yaş
47
Konum
İzmir / Menemen
Adı
Mehmet TEKİN



Kıyı avlarında,kumluk ve çakıllı meralarda,özellikle Ekim,Kasım ,Aralık ayları ile Mayıs,Haziran,Temmuz aylarında kullanmayı tercih ettiğim bir olta düzeneğidir.Bu aylarda kullanmamın sebebi,malum göç çipurasının kıyılardan geçmesidir.Olta düzeneğindeki bedenin uzun oluşu ve gezer oluşu,bir çok faydayı beraberinde getirmektedir.Balık göç esnasında hassas bir dönemde olmasından dolayı,yem seçmekte ve yem yemekte iştahlı olmamaktadır.Onu kuşkulandıracak en ufak bir unsur bile,yem yeme hissini ortadan kaldırabilmektedir.Bunun için olta bedeni,yemi gezdirebilmesi açısından hem uzun hem de gezebilen beden olarak düşünülmüştür.Özellikle İspanyol kıyı avcıları ve aynı zamanda İspanyol blog arkadaşlarım ile yapılan görüşmelerimde,bu olta düzeneğinin her zaman çipura avcılığı üzerinde etkili olduğu kabul edilmiştir.Yem olarak genelde sübye ve madya önemli yer teşkil etmektedir.Yem ipi ile sarılan yemler uzun süreli av yapmaya imkan sağlamaktadır.Olta en uzak mesafeye atılır,dibe vardığında misina boşluğu hafifçe alınır ve uygun kalama ayarı yapılarak kamış sabitlenir.Balık oltaya takıldığında sert bir tasma ile iğne balık çenesine oturtulur,daha sonrasında balık uygun kalama ayarı ile acele etmeden kıyıya alınır.Owner 50173 No: 1 ve 2 iğneler keskin uçları ve sağlamlığı ile her zaman çipura avında güven vermiştir.Olta düzeneği uzun olduğu için,kamışı kullanırken çok yakınınızda kimselerin olmamasına dikkat ediniz....



Kıyı avlarında mırmır ve minakop yakalamak için kullandığım olta düzeneğidir.Kumluk sahillerde kullanılması ve yem olarak da boru kurdu tercih edilir.Olta üzerinde ki gezer bedenler,mırmır ve minakop balığının kum üzerinde yemi,daha rahat gezdirebilmesi açısından düşünülmüştür.Amaç,balığın yeme iştahsız davrandığı zamanlardaki durumunu ortadan kaldırmak.Bazı zamanlar balık,yemi asıldığında bedenin gerilmesi ve yemin hareketinin kısıtlanması ile yemi yemekten vazgeçer.Bu olta düzeneğinde hareketli bedenler sayesinde,yemin hareketli olması,balığın yeme karşı iştahını kabartacaktır.İri boylardaki mırmır ve minekopları,yakalamanıza imkan sağlayacaktır.Seçilen Owner 50173 No:4 iğne,gövdesindeki kertik sebebiyle,tam bir boru kurdu takılacak iğne modelidir.Yem ipi ile sardığınız yemler ile uzun süren avlar yapacak ve yem sarfiyatınız da yarı yarıya inecektir.Beden üzerinde bulunan stoperleri bedende gezmemesi için yapıştırmanız gerekmektedir,aksi takdirde iki iğne arası mesafesi bozulduğunda karışmalara sebebiyet verecektir.



Hem kıyıdan hemde tekneden kullandığım olta düzeneğidir.Kıyıdan genellikle madya ve sübye,tekneden mamun,çim ve bu kurdu ile kullanırım.Kıyıdan kullanıldığı zamanlarda,ileri fırlatılan olta dibe vardığı zaman,misinanın boşluğu hafifçe alınır ve kalama ayarı yapılıp kamış sabitlenir.Tekneden kullanıldığı zamanlarda ise takım mümkün olduğunca tekneden uzak atılır,bedenin dibe yatması sağlanır.Bu oltanın üzerinde bulunan,gezer iğne ve sabit bağlı iğne,her iki işlevi aynı anda,tek oltada yapabilmektedir.Kıyıdan sargoz,çipura ve karagöz gibi balıklar,tekneden ise özellikle mercan ve fangri mercan gibi balıklar avlanabilmektedir.



Kıyı avlarında kullandığım olta düzeneğidir.Özellikle çipura,sargoz,fangri avlarında tercih edilir.Amaç,balığın yemi yutma esnasında,misinanın serbest bir şekilde kalama almasıdır.Kalama alan misinaya sert bir tasmayla karşılık verildiğinde,iğne balığın ağzına sağlam bir şekilde oturur.İğne ile fırdöndü arasındaki misina fazla uzun tutulmamalıdır,uzun olduğu takdirde misina dolaşmalarına sebebiyet verir.Özellikle madya,yengeç ve sübye gibi sert yemler büyük ebatlarda kullanılmalıdır.Yem ipi (bait elastic)ile yemlerin sarılması,yemin harami balıklar tarafından tüketilmesini uzun bir sürece çıkaracaktır.Taşlık zeminlerde takılmalara sebebiyet vermemek için,olta dibe vardığında sadece boşluğu alıp bırakılmalıdır.Oltayı çekme durumunda,misinanın boşluğu alındıktan sonra takım sert bir hamleyle dipten kaldırılıp ,süratli bir şekilde çekilmelidir.



Tekne avlarında,derin meralarda kullandığım olta düzeneğidir.Çipura,mercan,fangri ve karagöz avlarının klasik takımıdır.Her türlü yem kullanılabilir,iğneler birbirlerine dolaşmıyacak şekilde bağlanır.Takımda oluşacak dolaşmaları ve misinanın gam yapmasını,en asgari seviyeye indirmek için iki adet fırdöndü kullanmakta yarar vardır.



Kıyı avlarında,iskele ve derin kayalık kıyılarda kullandığım bir olta düzeneğidir.Özellikle sargoz ve eşkina avlarının vazgeçilmez oltasıdır.Amaç,yemin süzülerek dibe inmesidir.Havanın çok sakin olduğu zamanlar ve denizde akıntı olmadığı durumlarda sıkma kurşun kullanılmaz.Kısa saplı iğneler tercih edilmelidir,iğne yem içersine iyice gizlenmelidir.Misinanın gam olayını en asgariye indirmek açısından,büyük boy kasnaklar tercih edilmelidir.Yem olarak midye,çimçim,boru kurdu ve sübye kullanılmalıdır.



Kıyı avlarında,iskele ve derin kayalık kıyılarda kullandığım bir olta düzeneğidir.Özellikle melanur ve sarpa avlarının vazgeçilmez oltasıdır.Yem olarak ekmek içi kullanılmalıdır.Kısa saplı iğneler tercih edilmeli,iğneler tamamen ekmek ile gizlenmelidir.Misinanın gam olayını en asgariye indirmek açısından,büyük boy kasnaklar tercih edilmelidir.



Kıyı avlarında,iskele ve derin kayalık kıyılarda kullandığım bir olta düzeneğidir.Özellikle kupes,izmarit ve ispari avlarının vazgeçilmez oltasıdır.Fırdöndü ilave edilmesinin sebebi,misinadaki gam olayını asgariye indirmek,ve bir nevi sıkma kurşun görevini üstlenmektir. Kısa saplı iğneler tercih edilmelidir,iğne yem içersine iyice gizlenmelidir.Misinanın gam olayını en asgariye indirmek açısından,büyük boy kasnaklar tercih edilmelidir.Özellikle beyaz yem kullanılmalıdır.( sülünez,sübye,kalamar)



Tekne avlarında,kumluk meralarda mırmır yakalamak için kullandığım olta düzeneğidir.Yem olarak mamun ve boru kurdu tercih edilir.Tekne,baş ve kıçtan çapa atılarak,kerteriz üzerinde sabit olması sağlanır.Amaç,teknenin dönüş hareketlerinin engellenmesiyle beraber,daha verimli bir av yapabilmektir.Beden üzerinde bulunan sıkma kurşunlar sayesinde,benden tamamen dibe yatacaktır,ayrıca sabit bir tekne ortamında,birden fazla takım atmak mümkün olacaktır.Gece tekne ile yapılan mırmır avında dikkatli edilmesi gereken tek unsur sestir.Mümkün olduğunca sessiz olunuz,olta takımını mümkün olduğunca tekneden uzak atmaya gayret ediniz.



Kıyı avlarında,eriştelik meralarda kullandığım olta düzeneğidir. Amaç,balığın yemi yutma esnasında misinanın serbest bir şekilde kalama almasıdır.Bedendeki silindir mantar sayesinde yem,erişte üzerinde askıda kalacak ve erişte üzerinde gezen avcı balıkların yemi görmesine olanak sağlayacaktır.Yem olarak sardalya tercih edilir.Yem ipi ile yeminizin sarılması,size yem sarfiyatında kısıtlamalar getireceği gözlerden kaçmamalıdır.Olta dibe indiği vakit,misinanın boşluğu hafif alınır,olta sabitlenir.Balık yakalandığında belli bir ölçüde misina delikli kurşun içinden akıp gider.Kalaması biten misina gerildiği zaman,kurşun erişte içinden çıkar.Bundan sonra balığın hareketlerine göre tasma ve kalama ayarları devreye girer.Hedef balık genelde çipura ve levrektir.



Kıyı avlarında,eriştelik ve parça kumluk meralarda kullandığım olta düzeneğidir.Mamun,yengeç ve boru kurdu yemler tercih edilir.Her iki kurşun sayesinde beden tamamen yere yatırılır.Kumun bitip eriştenin başladığı yer hissedildiği zaman,oltanın misina başluğu hafif alınıp olta sabitlenir.Mantar sebebiyle havada asılı kalan hareketli yemler,hareketleri sebebiyle iri balıkların dikkatini çekeceklerdir.Balık yakalandığında erişte içine girmek isteyeceğinden dolayı,sert bir tasma ile balık erişteden uzaklaştırılmalıdır.Kalama işlevleri daha sonra ayarlanarak dikkatli bir şekilde çekilmelidir.Hedef balık genelde levrek,çipura,sargozdur ve bazende sinarit palazları denk gelebilmektedir.

Sevgili arkadaşlar ;
Bu sevda öyle bir yer eder ki adamın yüreğine,isteseniz de çıkaramazsınız.Her zaman yeni birşeyler denemek istersiniz.
İşte bende uzun bir zaman diliminde,deneyip yaptığım ve iyi sonuçlar elde ettiğim bu olta düzeneklerini resimli ve anlatımlı olarak,sizlerle paylaşmaktan dolayı mutluluk duyuyorum.Tüm temennim gönlünüzdeki avları yapmanızdan yana...
Sevgi ve Saygılarımla....RASTGELE
 

OZAN IŞIK

Moderatör
Yönetici
Katılım
2 May 2010
Mesajlar
7,996
Tepkime puanı
4,747
Puanları
113
Yaş
39
Konum
Şişli, İstanbul
Adı
OZAN
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Mehmet abi mükemmel bir paylaşım olmuş ellerine sağlık. Hepsi de çok değerli bilgiler ve hiç bir şey bilmeyen birisinin bile öğrenebileceği kadar açık ve duru bir anlatım. Teşekkürler:)
 

sa®gozmehmet

Daimi Üye
Katılım
6 Haz 2010
Mesajlar
547
Tepkime puanı
37
Puanları
28
Yaş
47
Konum
İzmir / Menemen
Adı
Mehmet TEKİN
Mehmet abi mükemmel bir paylaşım olmuş ellerine sağlık. Hepsi de çok değerli bilgiler ve hiç bir şey bilmeyen birisinin bile öğrenebileceği kadar açık ve duru bir anlatım. Teşekkürler:)

:) Teşekkürler Selahattin kardeşim
İnşallah her balık sevdalısına bir yararı olur umarım :) Selamlar.
 

Tolga

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
717
Tepkime puanı
69
Puanları
28
Yaş
47
Konum
ISTANBUL
Adı
Tolga Özgür
Elinize sağlık. İğnesiyle, misinasıyla, tam anlamıyla okadar güzel anlatmışsınız ki.
Sormak istediğim stoperleri misinaya yapıştırmaktan bahsetmişsiniz. Bunu nasıl yapabiliriz. Yapıştırıcı misinaya zarar verir mi? Veya daha farklı şekilde mi sabitlememiz gerekir?
 

agartan

Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
27,695
Tepkime puanı
15,583
Puanları
113
Yaş
58
Konum
İstanbul
Adı
Şeref
Eline sağlık Mehmet.
Çok güzel çalışmalar.
Bunlar senin deneyip sonuç aldığın takımlar hem de.
Teşekkürler
 

Surffishing

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
4,675
Tepkime puanı
116
Puanları
38
Yaş
51
Konum
Balıkesir
Adı
Erdal
Mehmet bey çok teşekkürler.Emek verilerek hazırlanmış ,faydalı bir çalışma.Ellerinize emeğinize sağlık.:)
 

sa®gozmehmet

Daimi Üye
Katılım
6 Haz 2010
Mesajlar
547
Tepkime puanı
37
Puanları
28
Yaş
47
Konum
İzmir / Menemen
Adı
Mehmet TEKİN
Elinize sağlık. İğnesiyle, misinasıyla, tam anlamıyla okadar güzel anlatmışsınız ki.
Sormak istediğim stoperleri misinaya yapıştırmaktan bahsetmişsiniz. Bunu nasıl yapabiliriz. Yapıştırıcı misinaya zarar verir mi? Veya daha farklı şekilde mi sabitlememiz gerekir?
Tolga bey teşekkürler :)
http://www.hepsiburada.com/Liste/pattex-283540-2k-aktivatorlu-hizli-yapistirici-200-ml-aerosol50-ml-sise/ProductDetails.aspx?productId=hrpattex283540&categoryId=13003359#Gorseller
Link de verdiğim yapıştırıcı işini kolaylıkla görecektir.Bu yapıştırıcının ufak tüpünden birer ufak damla stoperin misina geçen kısımlarına sürün sonra sürdüğünüz kısımlara spreyi sıkın ortaya çıkan olaya siz bile şaşıracaksınız :)
 

sa®gozmehmet

Daimi Üye
Katılım
6 Haz 2010
Mesajlar
547
Tepkime puanı
37
Puanları
28
Yaş
47
Konum
İzmir / Menemen
Adı
Mehmet TEKİN
Eline sağlık Mehmet.
Çok güzel çalışmalar.
Bunlar senin deneyip sonuç aldığın takımlar hem de.
Teşekkürler

Şeref abi teşekkürler :) test edip onaylamadan bilgi paylaşımı bizde yok :D sonra kulaklarımız çok çınlar :D Avlarında bol şanslar,Selamlar.