Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Avlanma Türlerine Göre Makine Önerileri

says

Aktif Üye
Katılım
10 May 2010
Mesajlar
244
Tepkime puanı
15
Puanları
18
Yaş
29
Konum
Ankara
Adı
Erdoğan SAY
Alıntıdır.

AVLANMA TÜRLERİNE GÖRE MAKİNE ÖNERİLERİMİZ

SAZAN BALIĞI AVI İÇİN ÖNERİLEN MAKİNELER: Genellikle büyük Sazan için dip oltası ile atıp bekleyerek veya mantarlı olta ile avlanan küçük Sazan için kullanılan makineler boyut olarak çok farklı olabilmektedir. Atıp beklemeli avda daha büyük ve güçlü makineleri mantarlı oltada ise daha küçük ve atıp çekerken ağırlığı ile kolunuzu yormayacak makineleri seçmelisiniz. Dip oltasına kullanacağınız makine 50-80'lik makara ölçüleri arasında olması önerilir, mantarlı oltada ise 40-50 kalibre makaralı makineler yeterlidir.



TURNA SUDAK TATLISU LEVREĞİ AVI İÇİN ÖNERİLEN MAKİNELER: Turna-Sudak gibi balıklar büyüklüğüne rağmen yakalandığında çok fazla direnç göstermeden geldiklerinden çok ağır ve güçlü makineye gerek yoktur. Aksine küçük ama sağlam bir makine ile daha zevkli avlar yapılır. Önerilen makinelerin kalibresi 30-50 makara ölçüsünde olması yeterlidir. Kıyıdan suni yem veya şamandıralı olta ile canlı yem atılarak ve bot veya teknenizden sırtı çekerek avlanan bir balıktır.





ALABALIK AVI İÇİN ÖNERİLEN MAKİNELER : Alabalık çok mücadeleci ve hızlı bir balıktır. Genellikle kısa mesafeli olta atışlarıyla avlanmaktadır bu sebeple önerilen makineler genellikle en küçük boyutlarda ve atçek yaparken kolunuzu yormayacak hafif ama güçlü makinelerdir. Alabalık için kullanacağınız makineleri 20-40 kalibre makara ölçüleri arasında fakat kaliteli ve güçlü makinelerden tercih etmelisiniz.



DENİZDE KULLANIM ÇAPARİ - İSTAVRİT - ÇİNEKOP - PALAMUT AVI İÇİN ÖNERİLEN MAKİNELER: Kıyıdan çapari yaparak veya yemli, kaşıklı at çek yaparak av yaparken kullanabileceğiniz orta büyüklükte çok ağır olmayan fakat uzağa atışlarda da yeterli misina sarılabilen güçlü makineler önermekteyiz. Bu tür makineleri bunun dışında genel amaçlı her türlü balık avlarında da kullanabilirsiniz.

SURF TİPİ (KIYIDAN UZAĞA ATIŞ VE GÜÇLÜ VE AĞIR BALIKLARIN AVI: Lüfer-Kofana-Levrek-Sinarit- Kalkan balığı gibi balıkların avında kullanabileceğiniz güçlü ve makarası çok misina alabilen uzağa atış için tasarlanmış makinelerdir. Genel olarak makaraları derin olmayan ve geniş misina sarma makaralı modellerdir. Surf tip makineler genellikle 60-80 kalibre makara ölçülerinde, ağır ve güçlü makinelerdir. Bu tip avlarda oltanızı çok uzağa atıp bekleyeceğiniz için makinenin ağır olmasının bir sakıncası yoktur.



DENİZ ve GÖLDE BÜYÜK BALIK AVI: Kılıç- Akya- Orfoz- Lahos- Orkinos - Yayın büyük balıkların tekneden ve kıyıdan avlanması için önerdiğimiz makineler en güçlü ve ebat olarak büyük makine modelleridir. Eğer kıyıdan avlanıyorsanız normal makinelerde 60-80 kalibre arasında makara ölçülü güçlü makinelerden seçim yapmalısınız. Büyük balık avını tekneden yapacaksanız hem normal makineleri hemde özellikle büyük balık avı için tasarlanmış çıkrık makineleri kullanabilirsiniz.


Ayrıca

Makine modellerinin içinde veya kodunda yer alan 030- 050 veya 65 gibi ölçüler o makinenin makara çap ölçüsünü kastetmektedir. Örneğin 40'lık makarası olan bir makine kalınlığı 0.40mm olan misinadan yaklaşık 100-130 mt civarında almaktadır.


Makinelerin büyüklüğüne göre kullanım alanları:
Küçük makine grubu: 025-030-035 (Alabalık ve benzeri küçük balıkların avında)
Orta boy makine grubu: 040-050-060 (Tekneden veya kıyıdan her türlü küçük ve orta büyüklükteki balık için)
Büyük makine grubu: 065-070-080 (Sazan - Yayın gibi güçlü balıklar veya Kıyıdan uzağa atış ile avlanma şekli)

* Çok rulmanlı makine mutlaka kaliteli sağlam bir makine anlamına gelmez bazı markalarda 2 rulmanlı bir makine ucuz fiyatlı bir markanın 10 rulmanlı makinesinden daha güçlü ve sağlam olabilmektedir.
 

enis59

Daimi Üye
Katılım
1 May 2010
Mesajlar
1,210
Tepkime puanı
22
Puanları
38
Yaş
44
Adı
Enis
teşekkürler harika bir paylaşım
 

BAYBORA

Daimi Üye
Katılım
22 Tem 2010
Mesajlar
1,586
Tepkime puanı
31
Puanları
38
Yaş
53
Konum
SİVAS
Adı
Murat
Tebrikler Erdoğan emek verilmiş bir çalışma.
 

agartan

Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
27,669
Tepkime puanı
15,557
Puanları
113
Yaş
58
Konum
İstanbul
Adı
Şeref
Paylaşım için teşekkürler
Faydalı bilgiler.. :)
 

ozi

Daimi Üye
Katılım
16 Haz 2010
Mesajlar
568
Tepkime puanı
8
Puanları
18
Yaş
52
Adı
Ozan Dağlı
Paylaşım için teşekkürler.
 

says

Aktif Üye
Katılım
10 May 2010
Mesajlar
244
Tepkime puanı
15
Puanları
18
Yaş
29
Konum
Ankara
Adı
Erdoğan SAY
Sağolun :) Sabit Olsa Daha iyi Olur ama :)