Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Balık Bulucu Cihaz Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Katılım
6 Şub 2015
Mesajlar
77
Tepkime puanı
51
Puanları
18
Yaş
44
Konum
istanbul
Adı
umut
Kan Grubu
AB Rh Negatif
Benim bir abimde de raymarine var ama valla o kırmızılıkların balık mı yoksa başka bişey mi anlayamadım. Biraz açıklama yaparsanız sevinirim
 

süheyl

Daimi Üye
Katılım
3 Tem 2013
Mesajlar
1,178
Tepkime puanı
1,450
Puanları
113
Yaş
53
Konum
iskenderun / gülcühan
Adı
süheyl
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Benim bir abimde de raymarine var ama valla o kırmızılıkların balık mı yoksa başka bişey mi anlayamadım. Biraz açıklama yaparsanız sevinirim
evet o üsteki kırmızılıklar sardalya kolyoz alttakiler lüfer ve istavrit bazen içinde hızlı hareketler oluyor onlarıda büyük balıkların geldiğini anlıyoruz bide ayarlar çok önemli onları iyi anlamanız lazım deneme yanılma şeklinde ama denizde tarıyacaksınız taşları tarıyacaksınız üstünden geçtiktinsen kaçmetre sonra gösteriyor hedefe gitme meraya harita yardımı ile gitme meraları kayıtetme kendi içinde fotoraf çekme bu şekilde ama ayarlar çok önemli büyük balık gelince göstermesini isterseniz has sas ayarlı değirtirmen lazım bide 200 metreye kadar balık gösterir derinlikte sıkıntı yok umarım yardımcı olur
 

hüseyin42

Yeni Üye
Katılım
30 Ara 2016
Mesajlar
6
Tepkime puanı
3
Puanları
3
Yaş
56
Konum
konya
Adı
hüseyin 42
Kan Grubu
A Rh Pozitif
ben cihazı 10 m kadar derinlikte gölde kullanıyorum kiç aynasi kaç derece olmalı veaynanın neresi gorüntü alır
 

süheyl

Daimi Üye
Katılım
3 Tem 2013
Mesajlar
1,178
Tepkime puanı
1,450
Puanları
113
Yaş
53
Konum
iskenderun / gülcühan
Adı
süheyl
Kan Grubu
B Rh Pozitif
10 metrede randıman alman olduça zor üstünde çokça çalışman lazım denemeler yapman lazım ayna suya 10cm aşağıda olmalı
 

armanasco

Yeni Üye
Katılım
10 Eyl 2015
Mesajlar
10
Tepkime puanı
5
Puanları
3
Yaş
43
Adı
Emir Arman
Kan Grubu
A Rh Pozitif
teşekkürLer vemriş oLduğunuz oLduğunuz engin biLgiLer için :) Hamdi abi sana geLiyorum :)
 

ramazanceyhan

Yeni Üye
Katılım
13 Haz 2017
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Yaş
42
Konum
manisa
raymarin dragonfly 7 yeni aldık 3-4 kez foça ve kuşadasında suya girdik fakat ekran görüntülerini çözemedik küçük balık sürülerini görüyoruz fakat dipteki balıkları anlayamıyoruz bununla ilgili görsel ve video lu anlatım varsa sevinirim.
 

Tokcu

Yeni Üye
Katılım
16 May 2019
Mesajlar
4
Tepkime puanı
13
Puanları
3
Adı
Mehmet Kurhan
Kan Grubu
A Rh Pozitif

Balık Bulucu Cihaz Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?


Öncelikli olarak su altında ses dalgalarının etkisi ve özellikleri balık bulucu cihazların da kalitesini belirlemektedir. Yani; cihazdaki frekans sıklığı, ekran çözünürlüğü ve görüntü tazelenmesi gibi unsurlar aynı zamanda balık bulucularda ilk olarak dikkat edilmesi gerekenlerdir.

Frekans sıklığının fazla ve güçlü olması, daha net sonuçlar elde etmenizi sağlar. Balık bulucu frekansının güçlü olması, etki alanının daha da kısıtlı olmasına neden olsa da, görüntü netliğini arttırdığından daha fazla tercih edilmektedir.

Daha geniş bir alana etki eden balık bulucu cihazlar, görüntü netliği bakımından daha zayıf kalmaktadırlar. Balık bulucu cihazlarda bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta da, alıcı hassasiyetinin iyi olmasıdır.

Özellikle derin sularda, her cihaz için farklılaşan bir özellik olan derinlik kapasitesi önem kazanmaktadır. Alıcı hassasiyetini de etkileyen bu özellik, hangi ürünü seçtiyseniz onun özellik ve performansına göre değişmektedir.

Ayrıca, ekrandaki görüntü özelliği de dikkat edilmesi gereken ayrı bir konudur. Çünkü siyah beyaz görüntüdense renkli ekranlar ayırt edicilik bakımından daha verimli olmaktadır.

Özellikleri ve çeşitleri bakımından birbirinden farklı özellikte birçok model bulunmaktadır.


Balık Bulucu Sonar Cihazlar


Balık bulucu sonar cihazları, balık bulucular içerisinde özel bir yeri olan aletlerdendir. Özel olmasının bir nedeni, balıkçılık için gerekli olan temel gereçlerden olmasıdır. Her bir balık bulucu sonar modelinin kendi içerisinde değişen özellikleri vardır. Sizin için hangi özellik daha ağır basıyorsa, o özelliği göz önünde bulundurarak seçiminizi yapabilirsiniz.

Sonar kelime anlamıyla ses, izlenecek yol ve mesafe tayini olarak belirtilmektedir. Balık bulucu sonar denildiğinde ise bir verici aracılığıyla çıkan elektro manyetik dalgaların su altındaki faaliyetleridir. Sonarlar, pasif ve aktif sonarlar olarak iki farklı çalışma tekniğine sahiptir. Pasif sonarlar genellikle denizaltılar da kullanılır, algılama sistemleri motor veya sudaki cisimlerin gövde titreşimlerini doğrudan saptar. Aktif sonarlar ise gönderilen ses dalgalarının yansımasını alarak çalışırlar.

Hali hazırda kullanılan balık bulucu sonar cihazların sistemi aktif sonar grubundandır. Ürün çeşitliliği ve özellikleri bakımından farklılık gösteren sonar cihazların bazı modelleri, kıyı ve iç kısım balıkçılığı için kullanılmaktadır.

Bazı balık bulucu sonar cihazları, TruZoomTM modu ile balık hedeflerini, zemin yapısını ve yem balıklarını çözünürlük kaybı olmadan büyütebilme özelliğine sahiptir. Son teknoloji ile üretilen balık bulucu sonar cihazlarda yüksek çözünürlüğün olmasına ayrıca dikkat etmeniz, keyfinizi eziyete dönüşmeden tamamlamanıza yardımcı olacaktır.


Balık Bulucu Nasıl Çalışır?


Daha önce balık bulucu cihazları kullanmayan balık severler için balık bulucu kullanımı karmaşık gelebilir. Fakat belirli bir süre kullandıktan sonra daha verimli ve etkin bir kullanım sağlanmaktadır.

Hatta öyle ki, beklediğinizin üzerinde bir verim sağlamanız yüksek ihtimaldir. Balık bulucu cihazların, başlangıçta karışık gelmesinin nedeni mekanik olarak detaylandırılıp kullanıcılara daha da fayda sağlaması için geliştirilmesindendir.

Balık bulucu kurulumu yapılırken göz diye de adlandırılan cihaz, teknenin altına doğru yerleştirilmelidir. Aksi takdirde sağlıklı bilgi alma şansınız azalmaktadır. Eğer yeni kullanıma başlıyorsanız cihaz ayarlarını otomatik mod olarak seçin ve sizin için ayarları cihazın kendisinin seçmesini sağlayın. Deneyiminiz arttıkça manuel seçimlerle pratiğinizi arttırabilirsiniz.

Balık bulucu cihazlar ses dalgaları ile çalışırlar ve tekne altındaki su kütlesine ses dalgası gönderirler. Ses dalgası gönderildikten sonra, yankı süresini hesaplayarak dip ile ilgili bilgileri ekrana yansıtır. Derinlik, dip yapısı, sudaki nesnelerin boyut ve derinliği gibi bilgileri aktarır.

Diğer önemli konu “fishfinder” cihazının frekansıdır. Balık bulucular, değişik frekanslarda satılır ve 38 kHz – 455 KHz aralığında değişik frekanslarda üretilirler. Ses dalgaları bir el fenerinin ışığı gibi koni seklinde iletilmektedir. Yüksek frekanslar sığ suda daha geniş bir koni oluşturacağından daha geniş alanları taramak mümkün olur. Bazı cihazlar değişik frekanslarda çalışabilmektedir. Bu tip cihazlar daha işlevseldir. Böylece birçok derinlik seviyesinde kullanılabilirler.

Ancak unutulmaması gereken önemli bir nokta bir balık bulucu kullansanız dahi gözler, kulaklar, avlandığınız bölge ile ilgili yerel bilgi ile balıkların yerlerini keşfetmek için çaba göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca kalitesinden emin olduğunuz bir balık bulucu tercih etmek de kullanım kolaylığı sağlayacak bir diğer unsurdur.

Balık Bulucu Kullanılırken Yapılan Hatalar


İşini profesyonel bir şekilde sürdüren balık severler için, balık bulucu kullanımı titizlikle üzerinde durulması gereken bir konudur. Özellikle tekne ve yatlarda balıkların kolaylıkları bulunmasını sağlayan, ayrıca diğer göstergeleriyle de balıkların çokluğunu, yakınlık mesafesini de göstermektedir. Balık bulucu kullanırken yapılan bir takım hatalar, bu cihazları verimli kullanmayı geciktirmektedir.

Balıkçılık malzemeleri için her aletin kullanıldığı balık cinsi ve özellikleri değişebilmektedir. Balık bulucular söz konusu olduğunda ise, cihazlardaki teknolojinin ihtiyacınızı karşılar nitelikte olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir. Balık bulucu satın alırken veya kullanırken yapılan en temel hatalardan biri budur. Çünkü bu cihazlardan beklentiniz ne ise, buna uygun bir balık bulucu cihazı hem ihtiyacınızı karşılayacak hem de verdiğiniz fiyatın karşılığını verimli bir şekilde almanızı sağlayacaktır.

Balık bulucu kullanımında yapılan bir diğer hata ise, kullanırken görülen renklerin bilinmemesidir. Cihazdaki renklere göre bir analiz yapıldığından, bir balık bulucu satın aldığınızda öncelikli olarak o aletin tüm detaylarını öğrenmeniz gerekmektedir. Ayrıca bu cihazların çift aynalı olması ve güçlerinin belli bir düzey üzeri olması gerekmektedir. Çünkü bir balık bulucu cihazın gücü ne kadar fazlaysa, balıkların algılanma düzeyi de o derece yüksek olmaktadır.

Balık bulucuların satın alımı ve kullanımı sırasında yüksek verimlilikle bir balıkçılık keyfi yaşamak istiyorsanız bu tarz ufak ipuçlarına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Haritalı Balık Bulucu


Balık bulucu, balık severler tarafından kullanması zevkli ürünlerden biridir. Balıkçılık hobisi ile uğraşanlar veya profesyonel olarak balık tutan kişilerin çoğu; her türlü balıkçılık malzemeleri arasında, balık bulucu cihazları ayrı tutmaktadırlar. Balık bulucu cihazlar, teknolojik ve teknik özellikleri bakımından birbirinden ayrılmaktadır. Beklentiniz ve istekleriniz doğrultusunda size en uygun balık bulucu cihazını bulmanız aslında o kadar da zor değil!

Amacınıza en uygun balık bulucu cihaz seçerken, haritalı bir model tercih etmeniz her zaman işinizi kolaylaştıracaktır. Çünkü haritalı balık bulucular, balıkların harita ile koordineli olarak mesafesini göstermekte, kolay bulunabilmelerini kolaylaştırmaktır. İşini şansa bırakmayanların tercihi olan haritalı balık bulucular, balıkların her ne kadar korkulu rüyası olsa da, balıkçılığı bir yaşama biçimi olarak gören herkesin tercihlerinde genellikle ilk sıralarda yer almaktadır.

Haritalı modellerinin yanında değişik ve farklı bir çok teknolojik özelliklerle geliştirilen balık bulucu cihazlar, ayna özellikleri ile de birbirinden ayrılmaktadır. Tercihiniz hangisi olursa olsun, kaliteli bir marka tercih etmeniz her yazımızda özellikle üzerinde durduğumuz bir noktadır. Çünkü, uzun yıllar güvenle kullanabileceğiniz bir cihaz satın almak varken, neden sizi sürekli uğraştıracak bir balık bulucu ile zaman kaybedesiniz?

Balık Bulucu Ayarları ve Kullanımı



Balık bulucu ve diğer balıkçılık malzemelerini satın almanın yanında nasıl kullanılacağını da biliyor olmanız gerekmektedir. Çünkü bu cihazlar, gösterdiği verilerin iyi analiz edilmesiyle değerlenen cihazlardandır. Bildiğiniz gibi balık bulucu cihazlar, ultrason sistemine benzer bir sistem gibi çalışır. Dibe yollanan ses dalgaları dipten yansıyarak geri döner, bu ses dalgasının gidip gelme süresinden mesafeyi hesaplar ve o derinliğe ait olan yere bir nokta koyar. Bunun sürekli yapılmasıyla yan yana oluşan noktalardan bir çizgi meydana gelir ve radar böylelikle dibi çizmiş olur.

Balık bulucu cihazlar denizin derinliklerini bu şekilde ince ince işlerken, taşlık bir alanla karşılaşıldığında görünüm ve işleyiş nasıl oluyor diye düşünebilirsiniz. Bu durumda işleyiş aynen şu şekilde olmaktadır: Ses dalgaları sert yüzeylere çarpınca dönüşleri daha yoğun ve sık olmaktadır. Sert yüzeyler için daha çok nokta oluşacağından taşlı bölgelerin ekrana yansıması daha kalın olur. Balık bulucu ekran görüntüsü; yumuşak zeminlerde daha ince, sert zeminlerde daha kalın görülmektedir.

Ekran görüntüsünün kalın olmasında diğer etkenler; çamur, ot, kumluk, demir, vs. dir. Demir denildiğinde akıllara gelen batıklar yani demir batıklar,balık bulucu ekranlarında, en kolay bulunan ve ayırt edilen unsurlardan biridir. Çünkü demir batıklarda ekran görüntüsünde kaymalar ve farklı hareketler gözlenir. Otların ayırt edilmesi bazı karışıklıklara neden olmaktadır. Çünkü denizlerde yer alan bölgesel farklılıklar ve otlar içerisinde yer alan taşlar bu karşılıklığı yaratan en önemli sebeplerdir.

Balık bulucu cihazınızı doğru kullanabilmek için, yapmanız gereken hassasiyet ayarı ile gri çizgi veya “gain control” ayarını tam olarak yapmaktır. Ayarını doğru ve eksiksiz yaptığınız balık bulucu ekranınızı, bir de doğru kullanmayı öğrendiğinizde denizlerde sırtınız yere gelmez.

Alıntı : Raymarine
 

Tokcu

Yeni Üye
Katılım
16 May 2019
Mesajlar
4
Tepkime puanı
13
Puanları
3
Adı
Mehmet Kurhan
Kan Grubu
A Rh Pozitif

Balık Bulucu Cihaz Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?


Öncelikli olarak su altında ses dalgalarının etkisi ve özellikleri balık bulucu cihazların da kalitesini belirlemektedir. Yani; cihazdaki frekans sıklığı, ekran çözünürlüğü ve görüntü tazelenmesi gibi unsurlar aynı zamanda balık bulucularda ilk olarak dikkat edilmesi gerekenlerdir.

Frekans sıklığının fazla ve güçlü olması, daha net sonuçlar elde etmenizi sağlar. Balık bulucu frekansının güçlü olması, etki alanının daha da kısıtlı olmasına neden olsa da, görüntü netliğini arttırdığından daha fazla tercih edilmektedir.

Daha geniş bir alana etki eden balık bulucu cihazlar, görüntü netliği bakımından daha zayıf kalmaktadırlar. Balık bulucu cihazlarda bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta da, alıcı hassasiyetinin iyi olmasıdır.

Özellikle derin sularda, her cihaz için farklılaşan bir özellik olan derinlik kapasitesi önem kazanmaktadır. Alıcı hassasiyetini de etkileyen bu özellik, hangi ürünü seçtiyseniz onun özellik ve performansına göre değişmektedir.

Ayrıca, ekrandaki görüntü özelliği de dikkat edilmesi gereken ayrı bir konudur. Çünkü siyah beyaz görüntüdense renkli ekranlar ayırt edicilik bakımından daha verimli olmaktadır.

Özellikleri ve çeşitleri bakımından birbirinden farklı özellikte birçok model bulunmaktadır.


Balık Bulucu Sonar Cihazlar


Balık bulucu sonar cihazları, balık bulucular içerisinde özel bir yeri olan aletlerdendir. Özel olmasının bir nedeni, balıkçılık için gerekli olan temel gereçlerden olmasıdır. Her bir balık bulucu sonar modelinin kendi içerisinde değişen özellikleri vardır. Sizin için hangi özellik daha ağır basıyorsa, o özelliği göz önünde bulundurarak seçiminizi yapabilirsiniz.

Sonar kelime anlamıyla ses, izlenecek yol ve mesafe tayini olarak belirtilmektedir. Balık bulucu sonar denildiğinde ise bir verici aracılığıyla çıkan elektro manyetik dalgaların su altındaki faaliyetleridir. Sonarlar, pasif ve aktif sonarlar olarak iki farklı çalışma tekniğine sahiptir. Pasif sonarlar genellikle denizaltılar da kullanılır, algılama sistemleri motor veya sudaki cisimlerin gövde titreşimlerini doğrudan saptar. Aktif sonarlar ise gönderilen ses dalgalarının yansımasını alarak çalışırlar.

Hali hazırda kullanılan balık bulucu sonar cihazların sistemi aktif sonar grubundandır. Ürün çeşitliliği ve özellikleri bakımından farklılık gösteren sonar cihazların bazı modelleri, kıyı ve iç kısım balıkçılığı için kullanılmaktadır.

Bazı balık bulucu sonar cihazları, TruZoomTM modu ile balık hedeflerini, zemin yapısını ve yem balıklarını çözünürlük kaybı olmadan büyütebilme özelliğine sahiptir. Son teknoloji ile üretilen balık bulucu sonar cihazlarda yüksek çözünürlüğün olmasına ayrıca dikkat etmeniz, keyfinizi eziyete dönüşmeden tamamlamanıza yardımcı olacaktır.


Balık Bulucu Nasıl Çalışır?


Daha önce balık bulucu cihazları kullanmayan balık severler için balık bulucu kullanımı karmaşık gelebilir. Fakat belirli bir süre kullandıktan sonra daha verimli ve etkin bir kullanım sağlanmaktadır.

Hatta öyle ki, beklediğinizin üzerinde bir verim sağlamanız yüksek ihtimaldir. Balık bulucu cihazların, başlangıçta karışık gelmesinin nedeni mekanik olarak detaylandırılıp kullanıcılara daha da fayda sağlaması için geliştirilmesindendir.

Balık bulucu kurulumu yapılırken göz diye de adlandırılan cihaz, teknenin altına doğru yerleştirilmelidir. Aksi takdirde sağlıklı bilgi alma şansınız azalmaktadır. Eğer yeni kullanıma başlıyorsanız cihaz ayarlarını otomatik mod olarak seçin ve sizin için ayarları cihazın kendisinin seçmesini sağlayın. Deneyiminiz arttıkça manuel seçimlerle pratiğinizi arttırabilirsiniz.

Balık bulucu cihazlar ses dalgaları ile çalışırlar ve tekne altındaki su kütlesine ses dalgası gönderirler. Ses dalgası gönderildikten sonra, yankı süresini hesaplayarak dip ile ilgili bilgileri ekrana yansıtır. Derinlik, dip yapısı, sudaki nesnelerin boyut ve derinliği gibi bilgileri aktarır.

Diğer önemli konu “fishfinder” cihazının frekansıdır. Balık bulucular, değişik frekanslarda satılır ve 38 kHz – 455 KHz aralığında değişik frekanslarda üretilirler. Ses dalgaları bir el fenerinin ışığı gibi koni seklinde iletilmektedir. Yüksek frekanslar sığ suda daha geniş bir koni oluşturacağından daha geniş alanları taramak mümkün olur. Bazı cihazlar değişik frekanslarda çalışabilmektedir. Bu tip cihazlar daha işlevseldir. Böylece birçok derinlik seviyesinde kullanılabilirler.

Ancak unutulmaması gereken önemli bir nokta bir balık bulucu kullansanız dahi gözler, kulaklar, avlandığınız bölge ile ilgili yerel bilgi ile balıkların yerlerini keşfetmek için çaba göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca kalitesinden emin olduğunuz bir balık bulucu tercih etmek de kullanım kolaylığı sağlayacak bir diğer unsurdur.

Balık Bulucu Kullanılırken Yapılan Hatalar


İşini profesyonel bir şekilde sürdüren balık severler için, balık bulucu kullanımı titizlikle üzerinde durulması gereken bir konudur. Özellikle tekne ve yatlarda balıkların kolaylıkları bulunmasını sağlayan, ayrıca diğer göstergeleriyle de balıkların çokluğunu, yakınlık mesafesini de göstermektedir. Balık bulucu kullanırken yapılan bir takım hatalar, bu cihazları verimli kullanmayı geciktirmektedir.

Balıkçılık malzemeleri için her aletin kullanıldığı balık cinsi ve özellikleri değişebilmektedir. Balık bulucular söz konusu olduğunda ise, cihazlardaki teknolojinin ihtiyacınızı karşılar nitelikte olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir. Balık bulucu satın alırken veya kullanırken yapılan en temel hatalardan biri budur. Çünkü bu cihazlardan beklentiniz ne ise, buna uygun bir balık bulucu cihazı hem ihtiyacınızı karşılayacak hem de verdiğiniz fiyatın karşılığını verimli bir şekilde almanızı sağlayacaktır.

Balık bulucu kullanımında yapılan bir diğer hata ise, kullanırken görülen renklerin bilinmemesidir. Cihazdaki renklere göre bir analiz yapıldığından, bir balık bulucu satın aldığınızda öncelikli olarak o aletin tüm detaylarını öğrenmeniz gerekmektedir. Ayrıca bu cihazların çift aynalı olması ve güçlerinin belli bir düzey üzeri olması gerekmektedir. Çünkü bir balık bulucu cihazın gücü ne kadar fazlaysa, balıkların algılanma düzeyi de o derece yüksek olmaktadır.

Balık bulucuların satın alımı ve kullanımı sırasında yüksek verimlilikle bir balıkçılık keyfi yaşamak istiyorsanız bu tarz ufak ipuçlarına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Haritalı Balık Bulucu


Balık bulucu, balık severler tarafından kullanması zevkli ürünlerden biridir. Balıkçılık hobisi ile uğraşanlar veya profesyonel olarak balık tutan kişilerin çoğu; her türlü balıkçılık malzemeleri arasında, balık bulucu cihazları ayrı tutmaktadırlar. Balık bulucu cihazlar, teknolojik ve teknik özellikleri bakımından birbirinden ayrılmaktadır. Beklentiniz ve istekleriniz doğrultusunda size en uygun balık bulucu cihazını bulmanız aslında o kadar da zor değil!

Amacınıza en uygun balık bulucu cihaz seçerken, haritalı bir model tercih etmeniz her zaman işinizi kolaylaştıracaktır. Çünkü haritalı balık bulucular, balıkların harita ile koordineli olarak mesafesini göstermekte, kolay bulunabilmelerini kolaylaştırmaktır. İşini şansa bırakmayanların tercihi olan haritalı balık bulucular, balıkların her ne kadar korkulu rüyası olsa da, balıkçılığı bir yaşama biçimi olarak gören herkesin tercihlerinde genellikle ilk sıralarda yer almaktadır.

Haritalı modellerinin yanında değişik ve farklı bir çok teknolojik özelliklerle geliştirilen balık bulucu cihazlar, ayna özellikleri ile de birbirinden ayrılmaktadır. Tercihiniz hangisi olursa olsun, kaliteli bir marka tercih etmeniz her yazımızda özellikle üzerinde durduğumuz bir noktadır. Çünkü, uzun yıllar güvenle kullanabileceğiniz bir cihaz satın almak varken, neden sizi sürekli uğraştıracak bir balık bulucu ile zaman kaybedesiniz?

Balık Bulucu Ayarları ve Kullanımı



Balık bulucu ve diğer balıkçılık malzemelerini satın almanın yanında nasıl kullanılacağını da biliyor olmanız gerekmektedir. Çünkü bu cihazlar, gösterdiği verilerin iyi analiz edilmesiyle değerlenen cihazlardandır. Bildiğiniz gibi balık bulucu cihazlar, ultrason sistemine benzer bir sistem gibi çalışır. Dibe yollanan ses dalgaları dipten yansıyarak geri döner, bu ses dalgasının gidip gelme süresinden mesafeyi hesaplar ve o derinliğe ait olan yere bir nokta koyar. Bunun sürekli yapılmasıyla yan yana oluşan noktalardan bir çizgi meydana gelir ve radar böylelikle dibi çizmiş olur.

Balık bulucu cihazlar denizin derinliklerini bu şekilde ince ince işlerken, taşlık bir alanla karşılaşıldığında görünüm ve işleyiş nasıl oluyor diye düşünebilirsiniz. Bu durumda işleyiş aynen şu şekilde olmaktadır: Ses dalgaları sert yüzeylere çarpınca dönüşleri daha yoğun ve sık olmaktadır. Sert yüzeyler için daha çok nokta oluşacağından taşlı bölgelerin ekrana yansıması daha kalın olur. Balık bulucu ekran görüntüsü; yumuşak zeminlerde daha ince, sert zeminlerde daha kalın görülmektedir.

Ekran görüntüsünün kalın olmasında diğer etkenler; çamur, ot, kumluk, demir, vs. dir. Demir denildiğinde akıllara gelen batıklar yani demir batıklar,balık bulucu ekranlarında, en kolay bulunan ve ayırt edilen unsurlardan biridir. Çünkü demir batıklarda ekran görüntüsünde kaymalar ve farklı hareketler gözlenir. Otların ayırt edilmesi bazı karışıklıklara neden olmaktadır. Çünkü denizlerde yer alan bölgesel farklılıklar ve otlar içerisinde yer alan taşlar bu karşılıklığı yaratan en önemli sebeplerdir.

Balık bulucu cihazınızı doğru kullanabilmek için, yapmanız gereken hassasiyet ayarı ile gri çizgi veya “gain control” ayarını tam olarak yapmaktır. Ayarını doğru ve eksiksiz yaptığınız balık bulucu ekranınızı, bir de doğru kullanmayı öğrendiğinizde denizlerde sırtınız yere gelmez.

Alıntı : Raymarine