Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Engelli Bireyler de Balık Tutabilir... (Bir kol ile balık tutmak)

Katılım
7 Eyl 2017
Mesajlar
60
Tepkime puanı
204
Puanları
33
Yaş
41
Konum
istanbul
Adı
Serdar
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Merhaba Arkadaşlar,

Ben bir kolumu kullanamıyorum. Doğuştan. Balık tutma hevesim çocukluğumdan gelir... Dayım ile boğaza giderdik. O at-çek yaparken bende ince bir ağaç dalına 1-1,5m kadar misina bağlar, kaya balığı tutardım. Tuttuğumda ise değmeyin keyfime...
Yıllar geçti... Büyüdük; iş, eş sahibi olduk, yuva kurduk. Bu dönem içerisinde yer yer balık tutmayı çok istedim; fakat kamış kullanamayacağım için hep erteledim. Ama her gece de düşünmüyor değildim: "Ben nasıl balık tutabilirim, hem kamışı kullanıp hem nasıl sarabilirim vs." tarzında düşüncelerle dalardım uykuma... Sonrasında bir söz geldi aklıma: "Talih, cesaretliden yanadır!"
Öncelikle forumları okudum, benim durumumla ilgili hiçbir yöntem, kaynak yok. Bir uzvum eksik olabilir; ama bende balık tutmak istiyorum.
...ve bir gece zihnimde bir yöntem çaktı!!!
Maddeliyorum:
1- Hafif, atarı 20-60,70 ya da 80 ve uzun bir kamış alınacak. Kamışın dibi de surf kamışlar gibi uzun olmalı. (Karbon ve minimum 3m)
2- Hafif ve devri yüksek bir makine alınacak, çevirme kolu değiştirilebilir olacak. (3000lik minik bir makine)
3- İp misina kullanılması tercihimdir.
4- Kamışın atarına uygun muhtelif sahteler.
5- Yumuşak bir kayış, ayarlanabilir olmalı.
6- Plastik kelepçe.
7- Stoper.
8- Kanca klips.

Şimdi maddeleri açalım;
-- Hafif kamış olmalı ki tek el ile rahat tutulabilsin, atarı verdiğim değerlerde olmalı ki 30-50m uzağa sahteyi atabilsin. Dibi uzun olmalı ki koltuk altına kamışı alabilsin.
-- Makine hafif olmalı, yani kamış ile birleştiğinde ağırlığı çok artırmamalı. Sarma kolu değiştirilebilir olmalı ki hangi kolunu kullanacaksan o taraftan sarabilesin. Devri yüksek olsun ki sardığın her turda çok misina toplayabilsin.
-- İp misina kullanmalı ki sahte uzağa gitsin.
-- Sahteler 40-60gr arası ağırlıkta olmalı ki uzağa gidebilsin.

Gelelim işin en keyifli ve basit çözümüne :)
Takımı bu şekilde topladık diyelim. Madde 5 te yazdığım gibi, bir valizin omuza astığımız kayışını düşünün, her iki ucu da haliyle klipsli ve bu kayış ayarlanabilir olmalı. Kayışın klipslerini birbirine takıp, kolye gibi boynunuza takıyorsunuz. Kayışımız şimdilik boynumuzda dursun.
Kamışı elimize alıyoruz. Plastik stoperi kamışın üstünde istediğimiz yere konuşlandırıp, plastik kelepçelerle sabitliyoruz. Ayrıca elimizde bulunan kanca klipsi de sağlam bir anahtarlık halkası ile stopere takıyoruz.
Şimdi boynumuzda, uçları birbirine tutturulmuş bir kayış ve elimizde kanca klips bağlanmış bir kamış var. Oltayı suya attıktan sonra, oltanın üstüne sabitlediğimiz kanca klipsi, boynumuzda asılı duran kayışın ucundaki klipse takıyoruz.
oltanın duruşu aynen şöyle oluyor: Kamışın dibi zaten koltukaltında, elin makinanın sarma kolunda, boynundaki kayış zaten kamışı tutuyor :) Sana sadece sarmak ve aksiyon vermek kalıyor :) Kalama ayarıyla da rahat oynayabiliyorsun. Sardın, topladın misinanı ve tekrar atacaksın. Klipsi çıkar boynundaki kayıştan.(2 saniyeni alır.) Salla oltanı uzak diyarlara :) Kalama demirini kapat ve tekrar tak boynunda hazır bekleyen kayışın klipsine. (Resimlerde daha rahat anlayacaksınız)
Yani boynundaki uzunluğu ayarlanabilir kayış senin bir diğer uzvun oluyor. Balık atladığında ise ancak senin boynunu eğebilecek büyüklükte bir balık olmalı ki o da zaten mümkün değil, misina kopar :) Yani bir çeşit mücadele kayışı denebilir. Üstelik bu yöntem seni bir yere sabitlemiyor. Avlak yerinde rahatlıkla gezebiliyorsun da. (Önceden ben kamışı p.pomun altına yerleştirip sarıyordum. bunun için de bir sandalyeye oturmam şarttı.)
Ben bu yöntemi bizzat kullanıyorum, kullanmak zorundayım da :) 30-50m aralığında atabiliyorum. sarması ise çok keyifli artık. Engeli olmayan arkadaşlar da bu yöntemi kullanabilir. Hem kolları ağrımaz hem de boş kalan elleriyle çay içebilirler ;)

Konunun sabitlenmesi gerektiği düşüncesindeyim. Bu tür problemi olan hevesli arkadaşlara ışık olsun :)

Saygılarımla,


Resimler:
1111.jpg 22222222.jpg
 
Son düzenleme:

Coskun Yasin

Aktif Üye
Katılım
9 Tem 2017
Mesajlar
282
Tepkime puanı
767
Puanları
93
Yaş
36
Konum
istanbul
Adı
yasin Coskun
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Oncelikle tebrik ediyorum ve kesinlikle video bekliyorum
Ayni durum da olan bi abinin de azmine hayran kalmistim
Hatta sadece forum da sinirli kalmamali daha genis kitlelere ulasan sosyal medyalarda da paylasilmali ki hevesi olanlara
kilavuz olsun SAYGILAR
 
Katılım
7 Eyl 2017
Mesajlar
60
Tepkime puanı
204
Puanları
33
Yaş
41
Konum
istanbul
Adı
Serdar
Kan Grubu
O Rh Pozitif
GOpro ile elbette çekimler yapacağım...
 
B

BS Okuru

Misafir
serdar bey öncelikle azminizi yürekten alkışlıyorum ve engelleri kaldıran insanlara da büyük saygı duyuyorum.
umarım yakında balıklarınızla da fotoğraflarınızı görme mutluluğunu birlikte tadarız.
konuya gelince geçenlerde şöyle bir aparat görmüş ve engelsiz yaşayan arkadaşlarımızın işine yarayabileceğini düşünmüştüm ve bu konu açıldı.
Tahmini Teslimat Zamanı
 
Katılım
7 Eyl 2017
Mesajlar
60
Tepkime puanı
204
Puanları
33
Yaş
41
Konum
istanbul
Adı
Serdar
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Bu kadar olur :) Aynı aparat şu anda yolda :) Siparişi gecen hafta verdim; fakat o yolda gelirken ben bu yöntemi buldum :) Onunla olmayacak gibi; çünkü balık asıldığında kamışın ucu aşağı eğim yapacak, haliyle kamışın dibini tutamadığım için (koltukaltı olayı) çok da randımanlı olmayacak. Sanırım o aparat daha çok balığı çektiğinde bir elinde balığı tutacaksın, diğeriyle sahteyi tutup hayvanı kurtarırken kamışını bir yere takabil diye.
Çok teşekkür ederim ayrıca. O aparat da gelsin, onu da inceler burada anlatırım eksi-artılarını.
 
B

BS Okuru

Misafir
Serdar bey ben bu aparatı kamış koltuk altından kurtarılıp el daha rahat kullanılabilir diye düşünmüştüm.
Tabi bu konuda en tecrübeli sizsiniz, bizler sadece kafayı çalıştırıp pratik olarak elimizden geldiğince aklımızın erdiği kadar nasıl yardımcı olmaya çalışırızdan öteye gidemiyoruz malesef.
 

Emrecan Kaya

Daimi Üye
Katılım
29 Eyl 2012
Mesajlar
577
Tepkime puanı
1,378
Puanları
93
Yaş
27
Konum
İstanbul
Adı
Emrecan Kaya
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Hayran kalmamak elde değil bunca emeğe. Teşekkür ederim abi, mahallemde ben balığa giderken her seferinde ''abi beni de götürsene'' diyen yan komşu kardeşim için bu aparatı tez zamanda yapacağım. Yaptıktan sonra o kardeşimi balığa götürebileceğim.

Çok insan için fikir babası oldunuz tekrardan teşekkür ederim.
 
Katılım
28 Haz 2017
Mesajlar
568
Tepkime puanı
1,050
Puanları
93
Yaş
39
Konum
kuşadası
Adı
Seydi ESER
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Abi azminizi yürekten kutluyorum, engel diye bir şey olmadığını bir kez daha kanıtladınız. En kısa zamanda videolarınızı bekliyoruz. Başarılar ve şimdiden tebrikler.