Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

İp misinalar hakkında

scorpion26

Daimi Üye
Katılım
24 Tem 2013
Mesajlar
1,708
Tepkime puanı
1,119
Puanları
113
Yaş
48
Konum
İstanbul
Arkadaşlar öncelikle ilk sorum her makinada ip misina kullanabilir miyiz? Kullanamıyorsak hangi tip makinalarda kullanabiliriz. İkinci sorumda bu berkley whiplash sanırım bu konuda en iyi ip. Bu ipi en ucuza nerden temin edebiliriz? Bu çok pahalı gelirse orta kalite nasıl bir misina önerirsiniz?
 

KalamA

Daimi Üye
Katılım
25 Nis 2013
Mesajlar
2,614
Tepkime puanı
2,331
Puanları
113
Yaş
41
Konum
KsK 35½
Adı
Can
Murat abi merhabalar :) Maalesef bazı makineler ip misina kullanımına uygun olmuyorlar. Bunun başlıca nedeni de makinenin misina sarım rulmanının uygunsuzluğu geliyor. Rulman gittikçe hanatllaşıyor ve dönmemeye başlıyor. Bu hem ipe hem de makineye zarar veriyor. İpin de rengi atıyor, tiftikleniyor. İp misina kullanımına uygun olmayan makineler benim bildiğim; nispeten ucuz makineler, Ryobi Ecusima grubu, Okuma'nın at-çek makinelerinin birçoğu vb. Piyasada en çok bunlarla karşılaşılıyor olduğunu görüyorum. Bir diğer neden de makinenin kafa yapısının ip misina kullanımına uygun olmayışı. Bu, ip misinaya kuş gözü düğümü, misinayı kusma ve dolaşma problemleri yaşatıyor. Örneğin Okuma Trio kullanıcıları bu sorunun önüne geçebilmek için, makineye ip sardıklarında kesinlikle makinenin kafasını tam doldurmazlar, çoğu zaman yarım bırakırlar. Çok şükür benim kullandığım Shimano Catana 2500 FD ve Shimano Exage 4000 FD makinemde bu gibi sorunlar yaşamıyorum. Bu yüzden de, ağabeylerimden gördüğüm üzere birçok tavsiyemi bu makineler üzerinden vermeye gayret gösteriyorum.

Berkley Whiplash bu iş için en iyi ip misina olmasa da, benim de kullanımımda olup çok beğendiğim, mukavemeti ve uzun ömrüyle birçok kullanıcıyı memnun eden bir ip. Forumdan Bülent(Horozbina) ağabeyim makinesinde yaşadığı bir problemi, ip misinadan dolayı yaşadığını zannederek gidip Daiwa marka 550 TL. verip bir ip misina almıştı mesela. Daha pahalısı ve kalitelisi de vardır eminim. Whiplash piyasada oldukça pahalı, özellikle de yurtiçi internet satış sitelerinde. Birçok kişi E-bay üzerinden getirtiyor. Bu şekilde sanıyorum 274 metresi ortalama 130 TL gibi bir rakama maloluyor. Ben forumdan Darthvader61 nickli Mehmet Hoca'mdan bu rakama almıştım, sağolsun. Kendisi de E-bay'den bu fiyata getirtmiş. Kendisinde olacağını tahmin ediyorum. Özel mesaj yoluyla bir kapısını çalabilirsin abi.

Bu arada bir kaç gün önce İzmir Kemeraltı Çağlar Av'a uğradım, ellerinde 1 paket Berkley Whiplash Crystal 0,06 10,6 kg. çekerli ip misina kalmıştı, 274 metre. Elden alımda mağazadan 130 TL'ye kadar indirdi bana fiyatı. Lakin yeni ürünler gelse yine aynı fiyattan vereceklerini pek sanmıyorum.

Son olarak; Berkley Whiplash'ın üzerindeki mm. değeri kesinlikle yanlış ve bu birçoğumuz tarafından bilinmekte. Neden Berkley bunu Dia cinsinden değilde mm. cinsinden böyle yanlış yazıyor, bu tam bir muamma :confused: Yine Mehmet Hoca'm şöyle söylemişti; ''Berley'in gerçek kalınlık değeri için yazılan değeri 2,5 ile çarp, diğer iplerin doğru değerlerine ulaşırsın''. Bildiklerim bu kadar abi. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Allah her zaman gönlüne göre versin
 

scorpion26

Daimi Üye
Katılım
24 Tem 2013
Mesajlar
1,708
Tepkime puanı
1,119
Puanları
113
Yaş
48
Konum
İstanbul
Sevgili Can ayrıntılı yanıtın için teşekkür ederim. Shimano Alivio 4000 FC spin makinam var bunda sorun yaşamam sanırım. Satmaya çalıştığım Ryobi 6000 VI satılmazsa kesinlikle ip misina sarma diyorsun. :) Berkeleyin bu kadar ince kalınlıkta nasıl bu kadar çekeri yakalayabildiğini düşünüp duruyordum. Demek bir ali cengiz oyunu varmış bu işte. Son olarak ryobi satılırsa shimano spheros 8000 PG alıcam inşallah. Onda ip misina kullanabilir miyim?
 

KalamA

Daimi Üye
Katılım
25 Nis 2013
Mesajlar
2,614
Tepkime puanı
2,331
Puanları
113
Yaş
41
Konum
KsK 35½
Adı
Can
Shimano Spheros 8000 PG benim de beğendiğim bir makine abi :) İp misina kullanımında herhangi bir sorunla karşılaşacağını hiç sanmıyorum Bir önceki mesajımda alternatif bir ip misina önermeyi unutmuşum :eek: Powerpro'yu da gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. Lakin bu ipi aldığın yer önemli abi. Benim bildiğim bir Avrupa bir de Amerika versiyonu var bu ipin. Avrupa versiyonunda büyük problemler yaşanıyor. Geçenlerde konusu açılmıştı forumda, bir arkadaşımızın mağduriyetini hep birlikte keşfetmiştik. İnceçizgi bu ipin problem yaşanmayan Amerikan versiyonunu satıyor ve yanlış bilmiyorsam piyasadaki en uygun fiyatlarda. Her avcının hayal ettiği balık muhakkak bir trofe lakin gerçekten bu trofeyi/trofeleri tutabileceğini düşündüğün meraların varsa, en kalın 0,19 mm. Powerpro kullanmanı öneririm abi. POWER PRO 0,19MM DIA 275M 13 KG İP MİSİNA - İnce Çizgi Amatör Balıkçılık Malzemeleri . Daha incesi olabilir ama kalınını tavsiye etmiyorum, özelliklede levrek avında

Bir de son olarak; Berkley'in fiyatı pahalı gibi görünüyor abi haklısın ama bir söz vardır ya; ''ucuz mal alacak kadar zengin değilim'' diye ;) İpi aldığım Mehmet Hoca'm yine şöyle söylemişti: ''Çok uzun zamandır bu ipi kullanıyorum. 3-4 sezon rahatlıkla kullanırsın. Sonrasında ipi makinenin kafasına tersten bir daha sarıp birkaç sezon da öyle kullanırsın''. Aldığımdan bu yana baya bir hafif yemli beklemeli ve at-çek avlarım oldu. Henüz hiçbir sorun yok
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Horozbina

Daimi Üye
Katılım
18 Ocak 2012
Mesajlar
2,270
Tepkime puanı
3,796
Puanları
113
Konum
Tekirdağ / İstanbul / Ören
Adı
Bülent
Sevgili Can ayrıntılı yanıtın için teşekkür ederim. Shimano Alivio 4000 FC spin makinam var bunda sorun yaşamam sanırım. Satmaya çalıştığım Ryobi 6000 VI satılmazsa kesinlikle ip misina sarma diyorsun. :) Berkeleyin bu kadar ince kalınlıkta nasıl bu kadar çekeri yakalayabildiğini düşünüp duruyordum. Demek bir ali cengiz oyunu varmış bu işte. Son olarak ryobi satılırsa shimano spheros 8000 PG alıcam inşallah. Onda ip misina kullanabilir miyim?
Berkley in ortakları içinde Adı Ali soyadı Cengiz olan biri varmış. Bu adam dyneeme bölümüyle ilgileniyormuş.
Bu işin şakası, firmanın uzunluk birimi nedir, ya da ip kalınlığını neye göre değerlendiriyor bilmiyoruz.
Aynı kalınlıktaki iplerin kopma sınırına baktığımızda Berkely en yüksek değeri ile öne çıkıyor. Ancak ambalajı açıp ipin kalınlığını görünce kutu üzerindeki değere tutmadığını ölçerek değil gözle görebiliyorsunuz. Gerçek değerine göre yani gözle olmayıp mikrometre ile ölçüldüğünde benim bildiklerim içinde kopma sınırı en yüksek Spider Wire ve Penn var.
Bunların da 275 metre uzunluğundaki ambalajları iç piyasa bedeli 200TL dolaylarında.

Bunlardan sonra yaygın ve güvenilir Power Pro kopma sınırları yukarıdakiler kadar yüksek olmasa da seçilebilecek en iyilerden biri. Elbette bu da benim bildiklerim içinde. Sizin makinede de kullanabileceğiniz bu braidi 274 metresi 100 TL altında bulabilirsiniz. 0.15mm çap 9kg lık değeri ile atışta vs de sorunsuz bir ip.

Dibe yosunlara takılma durumunda ipi koparmadan yavaş yavaş çekerek, yemi kurtarabilmek için ise 0.19 tercih edilip işinize bu konuda yarayabilir. Bazen o da kopabilir ancak 13 kg lık değeri ile 0.15mm den daha güvenilir çap.
Bu değerleri Shimano firmasının Power Pro ipi için yazdım.

Ayrıca kaliteli ve pahalı ürünlerden Daiwa Tounament ve Morethan Branzino var. Varivas Braid de bunlardan biri. Bunlar da birkaç kişinin şikayeti olsa da kullanımları rahat ancak üzerlerinde yazan kopma değerleri S. Wire ve Penn kadar değil. Belki bu değerler uzun süre emniyetle kullanılabilecek kuvvetler olup daha yüksek kuvvette kopuyor olabilirler. Ya da diğer iki marka kadar dayanımları yoktur. Çekerek kopma kuvvetlerini ölçmedim.

Bizim piyasada Savagear, Sufix, M&M gibi kullanılabilir başka markalar da mevcut.

Sonuç olarak size aşırı para harcamadan alıp sorunsuz kullanabileceğiniz Power Pro yu önerebilirim. Bende 2 yıldan fazladır önce at çekte sonra sırtıda kullandığım 0.19 hala kullanılabilir durumda. Son aylarda alıp çok memnun olan arkadaşların var.

Atçek için 4000 lik makineniz varmış, 110 metre yerine daha ekonomik olan 275 metre alıp artanı saklayın. Zaman içinde gerek sizin uçtan kesmeniz gerek sorunlar nedeniyle kısalma durumunda bir süre sonra ekleme Sadrazam Semiz Ahmet Paşa düğümüyle ekleme yaparsınız. İster eki makara dibine koyun isterseniz direk bağlayın.

Ya da ipi ortadan kesin alta güçlü destek misinası ekleyerek 135 metresini üste bağlayın.

Çap ölçülerinde mm yerine bazı markalar PE değeri kullanılıyor. Bunların mm karşılıkları şöyle. PE 1.7 veya 2 den sonrası atçekçilere uygun olmasa da tamamı


PE 0.6 ………………………….. 0.128mm
PE 0.8 ………………………….. 0.148mm
PE 1 …………………………….. 0.165mm
PE 1.2 ………………………….. 0.185mm
PE 1.5 ………………………….. 0.205mm
PE 1.7 ………………………….. 0.218mm
PE 2 …………………………….. 0.235mm
PE 2.5 ………………………….. 0.260mm
PE 3 …………………………….. 0.285mm
PE 3.5 ………………………….. 0.310mm
PE 4 …………………………….. 0.330mm
PE 5 …………………………….. 0.370mm
PE 6 …………………………….. 0.405mm
PE 7 …………………………….. 0.435mm
PE 8 …………………………….. 0.470mm
PE 10 …………………………… 0.520mm
PE 12 …………………………… 0.570mm
PE 14 …………………………… 0.620mm
PE 16 …………………………… 0.660mm
PE 18 …………………………… 0.700mm
PE 20 …………………………… 0.740mm
PE 22 …………………………… 0.780mm
PE 24 …………………………… 0.810mm
PE 28 …………………………… 0.870mm




Atçekte ip kullanımında uca 40-60cm 0.35mm en az 15kg çekerli bir misina eklemenin yararı var. Sahte iğnelerinin kamış geri attığınızda bazen ipe girmesi örgünün zayıflayıp kopmasına neden olduğu gibi kayalara sürtmede de özelliklerini kaybettiriyor. Bunu da Reverse Albright düğümü yada Japonların son yıllarda buldukları ip+misina düğümleri ile bağlayabilirsiniz. Kesinlikle FC kullanmayın. İlla FC diyorsanız misinayı ısıtmadan bağlayabileceğiniz bir düğüm. Ancak, klipsi FC ye bağlarken evde su içinde bekleyerek yavaş yavaş sıkın deniz kenarında ise her zaman suya sokarak sıkmak mümkün olmayabilir. FC yi mukavemetini kaybetmeden bağlamak için bu arsız yüzsüz ürünün yüzüne tükürmek yetmiyor.

Bu düğüm oldukça uzun ve sert olduğundan misina en fazla iki kılavuza girecek uzunlukta olsun. Bence at çek dışındaki avlarda kullanılması daha uygun.

 

Ekli dosyalar

batuhannn

Yeni Üye
Katılım
9 Haz 2014
Mesajlar
15
Tepkime puanı
6
Puanları
3
Yaş
52
Selamlar;
Spider Wire ip'i kullandım lakin memnun kalmadım ilk başlarda iyi gibi nedense suya girdikten sonra birkaç kullanımdan sonra gücünün bayağı azaldığını ve koptuğunu gördüm. Power Pro'yu çevremde kullananlar var ama genel olarak son birkaç senedir bir memnuniyetsizlik mevcut, bunda çin malı, Amerikan malı yok Avrupa malı altında bir sürü seçenek girdi ben şahsen artık şüpheyle karşılıyorum eski çizgisinden uzakta kaldı. Penn ip'i 1-2 yıldan beri birkaç arkadaşım kullnıyorlar ve memnunlar şuana kadar bir sıkıntı yok. Kendi kullanıdığım Berkley ip ise bu seneyle beraber 3.yılını dolduracak ve beni hiç yarı yolda bırakmadı ve hala kullanılabilir durumda bu ip'i gönül rahatlığıyla tavsiyede bulunabilirim. Bir de YGK tarzı ipler var bu biraz daha fiyat olarak pahalı Jig'de falan kullanan arkadaşımda var o da çok memnun bunların makineye sarabileceğiniz ince değerleride var sanırım onuda değerlendirebilirsiniz.
Saygılar.
 

Horozbina

Daimi Üye
Katılım
18 Ocak 2012
Mesajlar
2,270
Tepkime puanı
3,796
Puanları
113
Konum
Tekirdağ / İstanbul / Ören
Adı
Bülent
Selamlar;
Spider Wire ip'i kullandım lakin memnun kalmadım ilk başlarda iyi gibi nedense suya girdikten sonra birkaç kullanımdan sonra gücünün bayağı azaldığını ve koptuğunu gördüm. Power Pro'yu çevremde kullananlar var ama genel olarak son birkaç senedir bir memnuniyetsizlik mevcut, bunda çin malı, Amerikan malı yok Avrupa malı altında bir sürü seçenek girdi ben şahsen artık şüpheyle karşılıyorum eski çizgisinden uzakta kaldı. Penn ip'i 1-2 yıldan beri birkaç arkadaşım kullnıyorlar ve memnunlar şuana kadar bir sıkıntı yok. Kendi kullanıdığım Berkley ip ise bu seneyle beraber 3.yılını dolduracak ve beni hiç yarı yolda bırakmadı ve hala kullanılabilir durumda bu ip'i gönül rahatlığıyla tavsiyede bulunabilirim. Bir de YGK tarzı ipler var bu biraz daha fiyat olarak pahalı Jig'de falan kullanan arkadaşımda var o da çok memnun bunların makineye sarabileceğiniz ince değerleride var sanırım onuda değerlendirebilirsiniz.
Saygılar.

Spider Wire yeşil ipi kısa kullanım sonrası gevşeyip kalınlaşıyor, koyu yeşil rengi uç tarafından 5-8 metre sonrası açık yeşile dönüyor. Ancak zayıfladığını tiftikleşse bile görmedim. Kesinlikle çok sağlam bir ip. Birkaç takılma yaşadım asılıp söktüm, sahteni iğnesi dahi açıldı ip kopmadı.

Beyaz sözde gözükmez yani invisi olanında ise yeşildeki gibi tiftikleşme olmuyor. Uç kısımlarında kopma oldu. Kopma öne misina bağlayıp asıldığımda da oldu, levrekte de 4 kez kopma yaşadım. Bu kopmaların nedenini bulmak gerek. Ya sahte iğnesinin ipe girmesinden zayıflama, ya kayalara sürtmeden dolayı ya da bilmediğimiz başka nedenle.

Kullandıklarımdan Morethan Branzino'yu makinenin rulosu bozdu.
Ucuz olduğu için ilk aldığım Captain kopup bir kaç sahtemi denize uçurduktan sonra kontrol ettiğimde 7-8 metrede bir örgü hatası olduğunu gördüm. Katlar dönmeden yani bükülmeden imal edilmiş. İmalat sırasında büküm makinesinde oluşan sorun görülmeyip makaraya sarılıp kutulanıp satılmış. Kalite hatası vardı.

Daha sonra alıp kullandığım Power Pro da pek sorun yaşamadım. Sonra daha iyisini alma çılgınlığı bana bol para harcattı. Şu an kutusu açılmamış, Penn, Berkley Fire Line Crystal 275 er metre stoğumda bekliyor. 200 m kadar da makineye sarılmamış S. Wire invisi stokta duruyor.
 

scorpion26

Daimi Üye
Katılım
24 Tem 2013
Mesajlar
1,708
Tepkime puanı
1,119
Puanları
113
Yaş
48
Konum
İstanbul
Verdiğiniz değerli bilgiler için hepinize teşekkürler arkadaşlar. Power pro ya da yurtdışından berkley bakmayı düşünüyorum.