Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yeni makine için yardım

İBRAHİMFOBİ

Yeni Üye
Katılım
9 Kas 2013
Mesajlar
20
Tepkime puanı
1
Puanları
3
Yaş
40
Selam dostlar emektar ryobi ecusima 3000lik makinemi değiştirmek istiyorum yardımcı olacağınızı umuyorum aklımda iki model var

Shimano Exage 4000 FC Olta Makinesi

Daiwa Moulinet Procaster 3000 A Spin Olta Makinesi

Tavsiyelerinizi bekliyorum.
 

MADMAN

Aktif Üye
Katılım
4 Eyl 2013
Mesajlar
383
Tepkime puanı
127
Puanları
43
Yaş
43
Konum
ankara
Adı
kemal
Selam dostlar emektar ryobi ecusima 3000lik makinemi değiştirmek istiyorum yardımcı olacağınızı umuyorum aklımda iki model var

Shimano Exage 4000 FC Olta Makinesi

Daiwa Moulinet Procaster 3000 A Spin Olta Makinesi

Tavsiyelerinizi bekliyorum.

İbrahim seçtiğin makinalar spin için biraz ağır tavsiyem 250gr civarı makinalara bak malum at çek uzun soluklu bir disiplin hal böyle olunca makina ve kamış ağırlığı çok önemli



benim tavsiyem

shimano exage 3000 sfd

SHIMANO EXAGE 3000 SFD 4xSSS+1 BB
 

Can_Ordu

Daimi Üye
Katılım
24 Eki 2013
Mesajlar
509
Tepkime puanı
217
Puanları
43
Yaş
37
Konum
Ordu
Adı
Can ÖNEL
Ben de bir aydır makine arayışı içindeydim. Exage 3000sfc de karar kıldım. Siparişi şimdi verdim hatta. SFD yeni model 2013, geliştirmeler mevcut ama ben oranı 5.0 olduğu için ve arada 30-40tl fark olduğu için onu değilde bir önceki modeli(sfc) almak da karar kıldım. 3000lik olanın drag gücü 3kg 4000 lik olanın ise 6kg bilginiz olsun.
 

fishing06

Aktif Üye
Katılım
9 Kas 2013
Mesajlar
234
Tepkime puanı
36
Puanları
28
Konum
Ankara
Adı
Uğur Omay
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Arkadaşlar merhaba,
Drag dediğimiz olay bildiğim kadarıyla kalama sistemine deniyor ve balık yüklendiğinde ayarlanabilir güçlerde misinaya serbestlik sağlamak için kullanılıyor.
Ancak drag gücü (3kg, 5kg, v.b.) ne ifade ediyor tam olarak anlayamadım.
Bilen arkadaşlar, vakit ayırıp açıklarlarsa çok memnun olurum.
Güç miktarı, bazı makinelerin kutusunda yazılan özelliklerin içerisinde belirtiliyor, bir çoğunda ise belirtilmiyor, bu nasıl anlaşılabilir?
Teşekkürler.
Rastgele...
 

KalamA

Daimi Üye
Katılım
25 Nis 2013
Mesajlar
2,614
Tepkime puanı
2,331
Puanları
113
Yaş
41
Konum
KsK 35½
Adı
Can
Uğur abi merhabalar, internetten bulup alıntı yaptığım bu yazı sanırım merakınızı giderebilecek düzeyde olacaktır.
-ALINTIDIR-
kolama yada kalama;balık oltaya vurup yemi aldıktan sonra mücadele ederken kurtulmaması için misina yada olta ipini kontrol edecek faaliyetlerin tümüdür.
örneğin;makina-kamış ile av yapıyorken, makinanın front drag yada rear drag (debriyaj da deniyor) bölümlerinden balığın kuvvet uygulaması halinde misinanın ne kadarının kontrollü olarak sağılacağının ayarını yapmalıyız.
bu ayarı yapmak için makina kafası yada arkasındaki ayar yerini sonuna kadar sıkarız.daha sonra birkaç çıt kadar gevşetiriz ardından misinanın ucunda cekerek makinanın çekiş yönüne ne kadar serbest hareket ettiğini görürüz.bu serbestlik yeterli ise ayara son veririz eger yeterli görmüyor ve biraz daha balık misinayı alıp götürebilsin istiyorsak drag vidalarını biraz daha serbest bırakıp misinanın çözülmesindeki serbestliği yada sertliği tekrar ayarlarız.
sonuç itibarıyla ;bu ayarı yaptığımızda balık kıyıya çekilirken haddinden fazla direnc gösterirse bir miktar misinayı alıp götürmesine izin vermemizi sağlar ama bu alıp götürmede balık ta makina debriyajının uyguladığı kuvvet nedeniye yorulmuş olur.
el marifetiyle de kolama vermek mümkün;
balık la mücadele ederken eğer hiç kolama vermeden ani çekişlerle balığı almaya kalkarsak balık iğneden kurtulabilir yada agzı yırtılabilir.bu sebepten misina yada ipi çekerken kontrollü bir şekilde davranmalıyız.balık açığa kaçarken hafif hafif ama balığı yorarak balığın misinayı çekip götürmesine izin vermek ,kıyya doğru yüzmeye başladığında ise hiç boşluk vermeden çekmek gerekir.
örnek olsun için yazıyorum; tekneden iskandilli olta ile av yaparken özellikle mercan ve çipuranın aniden su yüzeyine doğru hareketlenerek igneyi atmaya çalıştığını görebilirsin.bunu yaptıgında misinayı cok cabuk sarıp aşağı kaçmaya başladığında kolama vererek yorman gerekir.
levrek avında dip oltası ile avlanıyorsan bu balığa kolama vermek cok önemlidir.deniz levreği yemi alıp 5 -6 kulaç kadar agzında gezdirir.eger direnç görürse bırakır.bu yüzden oltayı attıktan sonra misinanın boşluğunu almadan beş kulaç kadar misinayı yere sağmak lazımdır
daha büyük balık avına çıktıgında örneğin akya ton sinagrit
bu balıkların vuruş özelliklerini bilip ona göre makina kollama ayarını yapman gerekir.sinagrit çok sert vuruşlu bir balıktır akya da ona keza .....
bait runner tipi makinalarla uygun kolama vererek trolling tekniği ile av yapmak daha verimli olur.........
BOL BALIKLI GÜNLER DİLİYORUM

Sorunuz ''drag gücü nedir'' olduğuna göre onu da şöyle açıklayabilirim ki, elinizdeki makinenin kalama ayarını sonuna kadar sıktığınızı düşünün, yani hiç kalama vermediğinizi, işte maximum drag gücü denen şey de hiç kalama verilmemiş haliyle makinenin kaldırabileceği/çekebileceği maximum ağırlığı işaret ediyor... Her zaman rastgelsin...