2022 Palamut ve Lüfer

Palamut bolluğu var evet ama lüfer için bende aynı şeyi söyleyemeyeceğim. 2 Haftadır 3-4 farklı semt- mera olmak üzere yemlisinden spine, kurşun arkasından çeşitli kendimiz tarafından uydurma fantezilere kadar her yolu denedik lüfer için. Birlikte çıktığımız arkadaşların 1-2 sarıkanatı var. Ben henüz kovada kimsede lüfer görmedim. 1 merada deli gibi yaprak çıkıyor fakat biz onun peşinde olmadığımız için oraya olta bile atmıyoruz. 2022 için lüfere dair ümitlerimi kaybetmeye başladım maalesef. Umarım geç gelecektir de ondan böyledir. Kasım ayına giriyoruz artık hareket yok. Dün araçta olduğum için fotoğraf çekemedim bir balıkçı tezgahında iri çinekop yazısı gördüm. Hemen gözümü balıklara kaydırdım 100 kişiye soralım o balıklara 3 kişi çinekop desin balığı bırakırım. Sigara paketinden hallice yaprakları çinekop diye tezgaha koyuyorlar. Mantık bu olunca bunu tutana satana ceza uygulanmadıkça önümüzdeki yıllarda balığı daha çok ararız..

Yazdığım yazıyı tekrar okumanızı öneririm. Lüfer yok demedim malesef geçen seneki gibi bol değil dedim. Örnek olarak koyduğunuz balıklar lüfermdir? Boğazda balık turu yapan teknelere bakınız ne avlıyorlar? Bir çok youtuber arkadasın paylasımlarına bakınız lüfer kaç adet görebiliyorsunuz? Herşeyi geçtim tezgahlarda lüfer bolluğu varda benmi göremedim. Palamut girince gözden düşmüş demişsiniz, lüfer ne zaman girdi de bizler kaçırdık. Ben yaşadığımı anlattım siz başkasının yaptığı avın resmini koymuşsunuz. Kıstas o değildir. Kalın sağlıcakla.
Ben de konuyu okumanızı öneririm. Palamut ve lüfer neden bol diye öğrenmeye çalışıyorum.
Şile taraflarını denedim dediğiniz için şile de geçen perşembe yapılmış bir avı koydum.
Lüfer bol derken son günleri kastetmediğimi anlamışsınızdır diye düşünüyorum.
Ben lüfer peşinde koşmama rağmen Tekirdağ'da yazlığın önünden 5 tane tuttum. Al bu da benim kıstasım o zaman.
Mesajında asıl konuya dair bir açıklama yok. Hadi lüfer yoktu bu sene. Palamut bol. Ona bir cevap yazsaydınız fikriniz varsa.

Pandemide avlanamama mı etkili oldu acaba ? Geçen sene lüfer yağmur oldu geldi oltalara. Bu sene palamut öyle. Lüfer geçen seneye göre az ancak önceki senelere göre yine bol denecek miktarda. Boğazın ve Karadeniz kıyılarının çeşitli yerlerinde hatırı sayılır lüfer avları yaptık yapıyoruz. 3 avdan birinde güzel balık çıkıyor çok şükür. Denk gelen alıyor. Yaprak ve çinekop çıkan yemli avlar da yapılıyor ama lüfer ve sarıkanat ara ara kısa periyodlu olarak güzel av veriyor.

Dikkatimi çeken balık bolluğundan daha çok balıkçı bolluğu yaşanması. Neredeyse her avda "İlk defa balığa geliyorum" diyen arkadaşlara rastlıyorum. Hem de her türlü disiplinde. Lrf , atçek, kurşun arkası ya da yemli farketmiyor. Galiba sosyal medya paylaşımları çok teşvik ediyor. Edebiyle , adabıyla, saygısıyla avlanan herkese rastgele.

Pandeminin ilk senesi sarıkanat geçen sene ise lüferde yaşanan durum tıpkı bu seneki palamut gibi çok esktra durumlardı (spin için yorum yapıyorum).

Yanlış hatırlamıyorsam geçen sene hamsi tek sezonluk yasaklanmıştı, palamut bolluğu buna da bağlanabilir belki.

Bu sene lüfer için ise malesef durum nanay gibi...Geçen sene bu zamanlar tatmin edici hareketler var iken bu sene baya gerisinde..

Henüz son bir haftadır spinde suyunu denk getiren adetli balık almaya başladı, boylar da sarıkanattan hallice.

Bununla birlikte suda hatrı sayılır lüfer olduğunu ancak palamutun baskıladığını, lüferin kıyılamadığını savunan da çok.

Böyle durumlarda da palamuttan sonra lüfer kısa süre takılıp basıp gidiyor malesef... Ben iri balık adına ümidi kestim inşallah tersi olur..

Palamut Antalya’ya kadar inmiş. Önceki yıllarda böyle bir durum yoktu. Normal rotası tabiki inecek ama önceden oraya gidene kadar avlandıkları için varamıyorlardı. Bence bundan sonraki yıllarda da bol olacak. Ben ilk görüşüm olan Rusya - Ukrayna savaşına bağlıyorum hala. Çünkü Karadeniz’in kuzeyinde balıkçılık yapılamıyordur diye düşünüyorum.

isa şentürk arkadaşımız yeni video yüklemiş istanbulda lüfer geçişi var bir bakılmasında fayda var..saygı selam

Nefis videoları var İsa Şahintürk'ün, sondan bir önceki videosunda ağzında iğneyle dolaşan 2 tane lüfer vardı, psikopat bakışlı lüferler. 😀
Bayılıyorum videolarına, meditasyon niyetine izliyorum.

geçen yıl lüfer tutmayan kalmamıştır herhalde bu yılda palamut tutmayan kalmamıştır.
her yıl aynı zamanda balık başlayacak diye bir kaide yok mevsimlerde kayma oluyor.Haliyle balık geçişleri her zaman bir olmuyor normalde bu zamanlarda boğazda palamut olmazdı.Şuan hala karadenizde bitmek bilmeyen bir palamut bolluğu var çok avlanması iyimi kötü mü bilmem ama hamsi'yi özledim kilosu 100-120 tl arasında, palamutlar 1 kg civarında 30-35 tl palamut çok bol olunca haliyle hamsi azaldı,son yıllarda takip ettiğim kadar boğaz için diyorum bir bolluk var 2 sene önce dişli nerede ise 12 ay av verdi sonraki yıl lüfer yılı oldu bu yılda palamut,karaköyde ara ara mercan çıkıyor,önceki yıllar çok göremediğimiz karagözler cirit atıyor bir ara orkinos geçişleri olduğu söylendi yani denizler ısınıyor.

Back